Strefy: Płatnego Parkowania (SPP), Czystego Transportu (SCT), Ograniczonego Ruchu (SOR)

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 316 razy
Otrzymał  polubienie: 123 razy

Re: Strefy: Płatnego Parkowania (SPP), Czystego Transportu (SCT), Ograniczonego Ruchu (SOR)

Post autor: Bautosz » 09 wrz 2026, 23:50

Nie odkryję Ameryki tym co napiszę. Zmianą na wczoraj jest wyłączenie ze strefy wszelkich P+R. Przecież to jest absurd i dawanie przeciwnikom strefy argumentów za jej likwidacją.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 324 razy
Otrzymał  polubienie: 989 razy
Kontakt:

Re: Strefy: Płatnego Parkowania (SPP), Czystego Transportu (SCT), Ograniczonego Ruchu (SOR)

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 10:06

Też uważam, że pozostałe P&R powinny być wyłączone poza Strefę, zwłaszcza te tuż obok jej granicy jak np. Swoszowice czy Pachońskiego. Natomiast spotkałem się z argumentem ze strony urzędników, że mają obawy czy wtedy te parkingi się nie zapchają w 100%. Nie jestem pewny czy zgadzam się z tą obawą.

clash
Specjalista
Polubił: 10 razy
Otrzymał  polubienie: 101 razy

Post autor: clash » wczoraj, 12:45

Czyli oprócz planowania zbyt małych pętli tramwajowych dochodzi jeszcze problem zbyt małych parkingów. Czy naprawdę planiści w tym mieście są aż tak oderwani od rzeczywistości?

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 465 razy
Otrzymał  polubienie: 328 razy

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 15:33

Budujemy za małe parkingi, więc żeby się nie przepełniły, to zakazujemy wjazdu ludziom, którzy najbardziej ich potrzebują.

Czy leci z nami pilot?

Tohru
Pasażer
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 2 razy

Post autor: Tohru » wczoraj, 16:59

Kaszmir pisze: wczoraj, 10:06 Też uważam, że pozostałe P&R powinny być wyłączone poza Strefę, zwłaszcza te tuż obok jej granicy jak np. Swoszowice czy Pachońskiego. Natomiast spotkałem się z argumentem ze strony urzędników, że mają obawy czy wtedy te parkingi się nie zapchają w 100%. Nie jestem pewny czy zgadzam się z tą obawą.
Co do argumentu o zapełnieniu parkingów do 100%, te na Pachońskiego i Krowodrzy Górce już teraz w godzinach szczytu są zapełnione do maksimum (przynajmniej z moich obserwacji, plus opinie na mapach google mówią podobnie), więc więcej niż 100% nie będzie. Zatem niech sobie dalej te parkingi będą w strefie i niech tworzą paradoks swoim istnieniem (/s). Z tego co pamiętam, gdy referendum było na horyzoncie, to w propozycjach byłego prezydenta dotyczących poprawy SCT było z niej wyłączenie wszystkich P+R na terenie miasta. Ciekawe, co z tym teraz.

Chyba nikogo nie dziwi to, że zdecydowana większość Krakowian ma albo ambiwalentny albo pozytywny stosunek do tego, że ktoś z Wieliczki czy Zielonek nie wjedzie do miasta. Dyskusja o SCT to takie błędne koło, bo najmniej do powiedzenia ma ten, komu najbardziej SCT szkodzi. Nawet jak gdzieś mi wyskoczyła informacja o tym, że najczęściej wymienianym argumentem za odwołaniem Miszalskiego było wprowadzenie SCT to nie chciało mi się w to wierzyć, bo jak wielki ma ona wpływ na mieszkańca Krakowa w porównaniu do mieszkańca aglomeracji chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Jeden nie może zarejestrować starszego samochodu, który sobie kupił po wyznaczonym okresie, a drugi nie może wjechać swoim samochodem który ma od lat ani żeby zawieźć dzieci do szkoły ani żeby zrobić zakupy, ani żeby odwiedzić cmentarz który nie wiedzieć czemu jest w granicach SCT. Z tym ostatnim nawet ktoś ostatnio z rodziny do mnie dzwonił spytać się, czy jakiś tam daleki wujek może wjechać swoim starym dieslem na Batowice (czyt. Cmentarz Prądnik Czerwony). Jak się okazuje - ani na cmentarz ani na sąsiedni Park and Ride nie wjedzie, bo oba są w strefie.
Lajkonik123 pisze: 09 wrz 2026, 22:34 W wielu miejscach Krakowa są wyznaczone miejsca ze znakiem B-35 z wyjątkiem kontroli SCT. I tak naprawdę przez pierwsze dwa tygodnie stycznia widziałem kontrolę, od tamtego czasu nie widać. Miały być jakieś kamery, ale nie ma informacji w prasie, lub komunikatach miasta, żeby to działało. Albo, żeby ktoś został ukarany.
Też mnie to ciekawi - te znaki B-36 to mijałem niezliczoną ilość razy od początku roku i ja jeszcze ani razu na nich żadnej kontroli nie ujrzałem. Wie ktoś jak to w rzeczywistości wygląda z tym karaniem?

kucyk
Ekspert
Polubił: 22 razy
Otrzymał  polubienie: 234 razy

Post autor: kucyk » wczoraj, 21:42

Ydhflx pisze: wczoraj, 15:33 Budujemy za małe parkingi, więc żeby się nie przepełniły, to zakazujemy wjazdu ludziom, którzy najbardziej ich potrzebują.

Czy leci z nami pilot?
Odnośnie rozmiarów parkingów P+R. W Krakowie buduje się na ok. 150 miejsc parkingowych. A taka Warszawa na jednym ze swoich P+R proponuje 1500 miejsc:

https://kb.pl/aktualnosci/dzieje-sie-w- ... i-mlociny/

Tramwajolog14
Ekspert
Polubił: 251 razy
Otrzymał  polubienie: 93 razy

Post autor: Tramwajolog14 » wczoraj, 22:10

kucyk pisze: Odnośnie rozmiarów parkingów P+R. W Krakowie buduje się na ok. 150 miejsc parkingowych. A taka Warszawa na jednym ze swoich P+R proponuje 1500 miejsc:

https://kb.pl/aktualnosci/dzieje-sie-w- ... i-mlociny/
Swoją drogą ciekawe na ile % im się zapełnia w szczycie taki duży parking.

ODPOWIEDZ