Tramwaj do Prądnika Czerwonego i Mistrzejowic

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert
Polubił: 304 razy
Otrzymał  polubienie: 257 razy

Re: Tramwaj do Prądnika Czerwonego i Mistrzejowic

Post autor: kbieniu7 » 26 wrz 2026, 12:02

Awizonosz na YT wrzucił film z drona i przejazd z kabiny w obu kierunkach.
https://www.youtube.com/watch?v=Cm-wGkQKjbA

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 51 razy
Otrzymał  polubienie: 178 razy

Post autor: Kowalik » 26 wrz 2026, 18:24

Nowo budowana trasa, a ograniczeń tyle, że głowa boli. Co kawałek 40, 30, 25 :?

suchy
Ekspert
Polubił: 42 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: suchy » 26 wrz 2026, 19:06

Kowalik pisze: 26 wrz 2026, 18:24 Nowo budowana trasa, a ograniczeń tyle, że głowa boli. Co kawałek 40,30,25 :?
A czego się spodziewałeś, jak - podobnie do GN - zamiast w miarę prostej trasy to zaprojektowali esy-floresy od lewa do prawa (pomiędzy Parkiem Wodnym a Kurzei)? :lol: :lol:

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 818 razy
Otrzymał  polubienie: 338 razy

Post autor: michal49944 » 26 wrz 2026, 20:10

Na pewno trzeba poprawić funkcjonowanie sygnalizacji wzbudzanej, bo na odcinku Wieczysta - Tunel tramwaj dosłownie przed KAŻDYM światłem musiał się zatrzymać lub przynajmniej zwolnić poniżej 5 km/h. Dlaczego z tym zawsze występują problemy na nowo otwartych trasach? Z tego co pamiętam to na TŁ było podobnie, na GN też chyba jakieś problemy były.

suchy
Ekspert
Polubił: 42 razy
Otrzymał  polubienie: 197 razy

Post autor: suchy » 26 wrz 2026, 20:37

michal49944 pisze: 26 wrz 2026, 20:10 Na pewno trzeba poprawić funkcjonowanie sygnalizacji wzbudzanej, bo na odcinku Wieczysta - Tunel tramwaj dosłownie przed KAŻDYM światłem musiał się zatrzymać lub przynajmniej zwolnić poniżej 5 km/h. Dlaczego z tym zawsze występują problemy na nowo otwartych trasach? Z tego co pamiętam to na TŁ było podobnie, na GN też chyba jakieś problemy były.
Dlatego, bo system uczy się akomodacji NA ŻYWO - nie da się na podstawie 1 przejazdu technicznego z użyciem 1 wagonu na sztywno zaprogramować co do sekundy i co do metra, gdzie i kiedy ma się wzbudzić światło (bo jeden motorniczy jedzie wolniej, inny szybciej, jeden obsłuży przystanek i odjeżdża, a inny zbiera dobiegających, itp.).

Więc wszystko dogrywa się i dostraja dopiero na żywym organiźmie (czytaj - pod regularnym ruchem tramwajowym).

Awatar użytkownika
gadolin
Miłośnik
Polubił: 43 razy
Otrzymał  polubienie: 55 razy

Post autor: gadolin » 26 wrz 2026, 21:28

suchy pisze: 26 wrz 2026, 20:37 Dlatego, bo system uczy się akomodacji NA ŻYWO - nie da się na podstawie 1 przejazdu technicznego z użyciem 1 wagonu na sztywno zaprogramować co do sekundy i co do metra, gdzie i kiedy ma się wzbudzić światło (bo jeden motorniczy jedzie wolniej, inny szybciej, jeden obsłuży przystanek i odjeżdża, a inny zbiera dobiegających, itp.).

Więc wszystko dogrywa się i dostraja dopiero na żywym organiźmie (czytaj - pod regularnym ruchem tramwajowym).
Ciekawe, można gdzieś więcej poczytać o tego typu systemach?

clash
Specjalista
Polubił: 11 razy
Otrzymał  polubienie: 110 razy

Post autor: clash » wczoraj, 13:21

Obejrzałem dziś tą nową inwestycję i zauważyłem nie włączonych kilka punktów zasilania za to kilka przerywaczy jest zmostkowanych. Na Rondzie Polsad-u winda W3 nie działa to samo ruchome schody w górę. Na Kurzei w kierunku Wieczystej dopiero montują wiatę przystankową. Ogólnie w różnych miejscach jeszcze widać ekipy wykończeniowe tak więc inwestycja choć uruchomiona to nie do końca zakończona. Napełnienia około 11 ej nie były imponujące. Ledwie około 50% miejsc siedzących bez względu na kierunek
Na + trzystawna SBL w tunelu.

Stopiatka
Pasażer
Polubił: 11 razy
Otrzymał  polubienie: 20 razy

Post autor: Stopiatka » wczoraj, 18:31

clash pisze: wczoraj, 13:21 Obejrzałem dziś tą nową inwestycję i zauważyłem nie włączonych kilka punktów zasilania za to kilka przerywaczy jest zmostkowanych. Na Rondzie Polsad-u winda W3 nie działa to samo ruchome schody w górę. Na Kurzei w kierunku Wieczystej dopiero montują wiatę przystankową. Ogólnie w różnych miejscach jeszcze widać ekipy wykończeniowe tak więc inwestycja choć uruchomiona to nie do końca zakończona. Napełnienia około 11-ej nie były imponujące. Ledwie około 50% miejsc siedzących bez względu na kierunek
Na + trzystawna SBL w tunelu.
Ja bym właśnie powiedział, że jak na 11 (mowa o Rondzie Polsad), napełnienia były całkiem dobre (9 i 16 w stronę Mistrzejowic z zajętymi prawie wszystkimi miejscami siedzącymi, ludzi na przystanku Rondzie Polsad dość sporo).
Generalnie tempo pracy na terenie inwestycji od soboty zwolniło i z tego, co widziałem, wzięto się za poprawki, jeśli chodzi o chodnik i DDR od Mogilskiej do Ronda Młyńskiego.
Dwa mocne minusy:
To przejście dla pieszych na „podziemnym” Rondzie Młyńskim jest faktycznie niebezpieczne i starsi ludzie-podejrzewam, że pod wpływem podziwu wobec nowego obiektu i przyzwyczajania się-potrafią przejść na czerwonym świetle, nawet mimo komunikatu „Uwaga tramwaj”.
Drugi minus to synchronizacja sygnalizacji. Na chwilę obecną nie powiedziałbym, że tramwaj ma tutaj priorytet. Jest lepiej względem dnia otwarcia, ale ciągle tramwaje muszą wyhamowywać do 0 przed zawrotkami dla aut, żeby poczekać na światło.
Wydaje mi się też, że obecnie motorniczowie mocno oszczędzają odcinek tunelowy i jeżdżą z prędkością około 30 km/h, choć to być może efekt tymczasowy na czas dostrojenia sygnalizacji.
Ciekawi mnie, co mają do powiedzenia mieszkańcy wokół trasy, jeśli chodzi o głośność. Jeśli chodzi o wrażenia z tramwaju, to myślę, że jest dużo ciszej względem tunelu pod Dworcem Główny

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 210 razy
Otrzymał  polubienie: 170 razy

Post autor: Pokrzywa » wczoraj, 19:19

Czy to przejście to może być pilotaż bramek automatycznych...? Innej opcji nie widzę jak chcemy żeby tam była szybka jazda.
ona/jej

ODPOWIEDZ