Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Mr. Passenger
Specjalista
Polubił: 58 razy
Otrzymał  polubienie: 81 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Mr. Passenger » dzisiaj, 19:55

Aułrora pisze: dzisiaj, 18:40 Wsm gdyby 501/511 miały po Nowohuckiej stronie podobne przystanki (a wiadomo, że od Wiślickiej tak nie jest :cry: ) to można było zrobić coś kretyńskiego, ale żaden przystanek jakąś cześć kursów odzyskał.

501 by się zatrzymywało na Narzymskiego a 511 na Brodowicza (albo na odwrót. Jak kto woli):

(...)

Wady:
  • zrobi się chaos, która linia gdzie się zatrzymuje bo decydować będzie o tym de facto jedna cyferka
Wbrew pozorom, to wcale nie jest kretyński pomysł. Na Andersa działa bardzo podobny układ - "501" i "502" mają przystanki "naprzemiennie": "501" zatrzymuje się na Os. Na Lotnisku, a "502" na Os. Strusia.

Tutaj można by zastosować podobne rozwiązanie - "501/511" mogłyby zatrzymywać się na Brodowicza, a "502" już i tak staje na Narzymskiego (plus w zasięgu jest przystanek Łukasiewicza z którego można łapać też "124" i "184".
Jelczyk pisze: dzisiaj, 19:14 A nie lepszym pomysłem byłoby zamienić 502 na linię zwykłą. Wtedy rozwiąże się problem z obsługą tam gdzie tramwaj nie dociera.
Wzmocnione "502" bardzo przyda się Bieńczycom jako rekompensata za odebranie im sporej liczby kursów tramwajowych, więc tej linii akurat bym nie ruszał.

Jeśli już miałbym jakąś linię zmienić w linię zwykłą to raczej "501". O ile "502" i "511" obsługują kolejne rejony (Bieńczyce, Os. Na Stoku) potrzebujące szybkiego dojazdu do centrum, tak "501" w dużej mierze i tak pokrywa się przebiegiem z innym liniami ("139", "152", "159", "502"), a jej przyspieszony charakter poza odcinkiem Polsad-Mogilskie jest raczej symboliczny.

Żeby nie rozwalać duetu "501+511" można by pomyśleć nad połączeniem ich w jedną linię po trasie obecnej "511" z f7,5, a "hucki" odcinek "501" zastąpić linią zwykłą i zakończyć ją np. na Kleparzu (opcjonalnie można by pociągnąć dalej do Cichego Kącika albo Cracovii, jeśli znalazłyby się fundusze). Powstałoby wtedy coś na kształt dawnego "189", ale obsługującego Starą Hutę i jadącego przez Bora-Komorowskiego, a obok mielibyśmy mocną linię przyspieszoną. Widziałbym to mniej więcej tak:
111: (roboczy numer, może być też jakikolwiek inny) Zalew Nowohucki - obecna trasa "501" z obsługą wszystkich przystanków po drodze - Nowy Kleparz (opcjonalnie dalej) (f15)
182: likwidacja (w zamian za to Wzgórza dostają mocniejsze "511')
461: zmiana numerka obecnego "111", żeby zwolnić numerek dla nowej linii
511: obecna trasa + obsługa Chełmońskiego na końcowym odcinku jak obecne "501" (f7,5)

Dzięki temu:
- Odcinek między Mogilskim a Młyńskim ma dodatkową linię autobusową do Mogilskiego, Politechniki i kawałka Alej
- Os. Na Stoku ma linię z f7,5 do centrum i Alej (potencjalnie też do dworca, gdy uda się w końcu zbudować ten nieszczęsny przystanek)

Jedynym minusem jest usunięcie 182, ale, jeśli mam być szczery, w obecnej formie ta linia i tak chyba jest skazana na bycie pustakiem. Jazda na Mistrzejowice i tam łapanie tramwaju do centrum jest zdecydowanie bardziej czasochłonna od złapania "511", a przesiąść się na tramwaje i tak będzie można na Rondzie Polsadu, więc mimo wszystko wydaje mi się, że Os. Na Stoku wyjdzie na tym rozwiązaniu na plus.
Zdaję sobie sprawę, że jest to kosztowny wariant, a sama likwidacja "182" to za mało by go sfinansować. Można by jeszcze ewentualnie pomyśleć o przetrasowaniu "129" i "152" przez Bora-Komorowskiego zamiast Dobrego Pasterza. Zawsze byłaby to jakaś oszczędność

mejtolx
Miłośnik
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: mejtolx » dzisiaj, 19:58

Aułrora pisze: dzisiaj, 19:42 Zgodziłbym się na to, ale 502 w Nowej Hucie pomija całkiem sporo przystanków. :( Tak jak na terenie Olszy, Rakowic czy centrum linia miejska byłaby ok, ale czy tam? Nie mi to oceniać. Niech mieszkańcy decydują...
Czy ja wiem czy tak dużo, pomija: Rondo Kocmyrzowskie, Osiedle na Lotnisku, Congiteon i w jedną stronę osiedle Akademickie. Czas przejazdu pewnie by się wydłużył o jakieś dwie minuty, sam mieszkam na Bieńczycach i patologią też dla mnie jest to, że po zabraniu 52 502 pomija węzeł przesiadkowy na rondzie Kocmyrzowskim oraz uniemożliwia bezpośredni dojazd na rondo Grunwaldzkie. Założę się, że są też ludzie którzy po zabraniu 189 chcieliby mieć coś częstego żeby podjechać z os. Zgody do tramwajów na Kocmyrzowskie właśnie.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 339 razy
Otrzymał  polubienie: 1062 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 52 min temu

pjetrek pisze: dzisiaj, 17:08Z ocenami tramwajowymi poczekałbym do końca tygodnia, tak żeby zobaczyć jak to wyjdzie w dni robocze. Dzisiaj to pewnie jeszcze sporo pasażerów-turystów, którzy chcą zobaczyć nową linię i przejechać się z ciekawości. Więc te potoki mogą być nieco losowe.
Ja bym poczekał nawet do października gdy wrócą studenci bo "16" obsługuje Politechnikę. Osobiście myślę, że linia będzie mieć wzięcie - na grupach mistrzejowickich jest nawet sporo krytyki, że za "132/182/482" (12 kursów/h) w stronę Dworca, dostali tylko "16" (4 kursy/h).
Mr. Passenger pisze: dzisiaj, 19:55Żeby nie rozwalać duetu "501+511" można by pomyśleć nad połączeniem ich w jedną linię po trasie obecnej "511" z f7,5, a "hucki" odcinek "501" zastąpić linią zwykłą i zakończyć ją np. na Kleparzu (opcjonalnie można by pociągnąć dalej do Cichego Kącika albo Cracovii, jeśli znalazłyby się fundusze).
Coś podobnego proponowaliśmy ZTP:

"501/511": Na Stoku / Wzgórza Krzesławickie - Bronowice Wielkie Wschód (docelowo obie przez Stawową do Piaskowej?)

"509": Zalew Nowohucki - jak "501" - Aleje - pętla gdzieś w centrum lub Cichy Kącik / Bronowice SKA

"501" zastąpiłoby "182" na Stokach, stąd rozdział z "511" na ostatnim przystanku. ZTP początkowo było chętne jednak koniec końców odmówiło - uważają, że "182" jest potrzebne jako dojazd do szkół w Mistrzejowicach. Zastanawiam się jednak, czy nie wystarczy "198". A jeśli nie, zawsze można zmodyfikować trasę jednego z "5x1" by jechał Okulickiego - Kruszwicka - Srebrnych Orłów - Wiślicka.

"509" przejęłoby rolę przyspieszonej linii z Nowej Huty do centrum. Listę przystanków można przemyśleć, na pewno mógłby zatrzymać się na Narzymskiego czy Brodowicza.

ODPOWIEDZ