Kaszmir pisze: 26 lis 2020, 16:22
Ja się nie cieszę. "9" super, jednak czemu kierowane są też na "24", w chwili gdy Kurdwanów i tak ma mocną i nowoczesną "50", a na reszcie trasy będą pokrywać się w sporej części ze "stadlerową" "3"? I czemu w ogóle "24" ma pierwszeństwo przed "9"?
Szczerze, to ja nie doszukiwałbym się stereotypów zakładających, że dane części miasta są faworyzowane taborowo z założenia i że to dlatego trafiają tam Stadlery. Myślę, że kryterium, którym bardziej kierują się urzędnicy jest to, aby linie bardziej reprezentatywne, kursujące głównie przez centrum dostały lepszy tabor, gdyż w jakimś stopniu poprawia to wizerunek miasta wśród osób odwiedzających nasze miasto. Z Kurdwanowem czy Krowodrzą jest akurat tak, że na tych osiedlach kończą linie dość ważne, przejeżdżające przez centrum miasta, gdzie jest dużo turystów.
A propos Kurdwanowa, ostatnie lata pokazały, iż nie było tam takiej faworyzacji taborowej jaką większość sobie wyobraża. Owszem, "50" zawsze jest obsadzana najnowszym taborem, ale na "24" praktycznie cały czas większość brygad była obsadzana wysokopodłogowym taborem, nie wspominając o "6" na którą były wysyłane mniej komfortowe tramwaje GT8S.
Żeby nie było, nie mówię, że popieram taką politykę miasta co do rozdziału taboru, aczkolwiek chcę zwrócić uwagę na używanie stereotypów, które niekoniecznie muszą mieć potwierdzenie w rzeczywistości.