24.12.2020 [Wigilia]

- Codzienne aktualności z Aglomeracji Krakowskiej
Jamnik
Ekspert

Re: 24.12.2020 [Wigilia]

Post autor: Jamnik » 25 gru 2020, 2:19

kot_feliks pisze: 24 gru 2020, 22:53 Jechałem dzisiaj wieczorem (ok. 21:30) z Bronowic Małych na Dąbie. Po drodze widziałem bodajże 7 tramwajów i uwaga.... w sumie 1 (słownie: JEDNEGO) pasażera w nich :mrgreen:
Generalnie popołudniu wszystko świeciło pustkami. Około 15 jechałem "173" z Bieżanowa i w przegubowym Citaro było może maksymalnie 5 osób + pijaczek z tyłu ;)
Co najlepsze - po drodze mijałem jeszcze kilka razy "Wyjazd na linię"... Współczuję tylko popołudniowym prowadzącym, którzy wozili powietrze zamiast spędzić ten czas z rodziną.

Ale w niedziele dalej główne linie autobusowe w mieście (typu "139", "179") jeżdżą 2 razy na godzinę, podczas, gdy "50" śmiga co 10 min...

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Post autor: pasazer_mobilisu » 25 gru 2020, 8:00

Zieleńczanin pisze: 24 gru 2020, 23:01 Wg mnie od 16 w Wigilię i rano w Boże Narodzenie powinno się zawiesić wszystkie tramwaje.
Myślę że byłby (uzasadniony) ból pewnej części ciała kierowców, bo czemu oni mają jeździć a koledzy od tramwajów wszyscy mają wolne?

Temat ograniczeń KMK w okresie świątecznym wraca co roku. Moim zdaniem nie powinno być pytania czy ograniczyć tylko jak ograniczyć (na przykładzie Bronowic):
1. ograniczyć linie do f30/f40
2. zostawić jedną mocną linie na każdym ciągu np. "8" z f10
Nie karmić troli :!:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 25 gru 2020, 10:35

Zieleńczanin pisze: 24 gru 2020, 23:01Wg mnie od 16 w Wigilię i rano w Boże Narodzenie powinno się zawiesić wszystkie tramwaje. Gdzie to konieczne utworzyć "7xx".
Nie wiem czy się z tym zgodzę. Pomijając, że oznaczałoby to duże obciążenie dla zajezdni autobusowych oraz ich kierowców, to pamiętajmy, że nikt nie ma ochoty codziennie na nowo studiować zmian tras linii - a zwłaszcza nie-miłośnicy ;)

Może na początek rzeczywiście globalne ~f=30 wieczorem i/albo zawieszenie jeszcze kilku linii, by pomogło? Lista linii zawieszonych w wigilijny wieczór i tak jest obszerna, jednak pewnie dałoby się znaleźć kilka dodatkowych kandydatów.

W tramwajach - np. zastanawiam się czy "3" w Wigilię nie mogłaby zjeżdżać całkowicie do zajezdni koło godz. 17? Jest mocno zdublowana przez "13", "24" i "50". A może i "2"? Niby Salwator został tylko z "1", jednak ogólnie "dwójka" jest mocno zdublowana przez "124/424".

W autobusach - może "169", w większości zdublowane przez "164" i "503" (pytanie czy zostawić "469" - i czy ma rozdzielne od "169" brygady)?

Jamnik
Ekspert

Post autor: Jamnik » 25 gru 2020, 12:13

Kaszmir pisze: 25 gru 2020, 10:35(pytanie czy zostawić "469" - i czy ma rozdzielne od "169" brygady)?
Jeden autobus co drugie kółko jedzie jako "169", a co drugie jako "469". Elektryki muszą się gdzieś ładować ;)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 25 gru 2020, 15:36

Jamnik pisze: 25 gru 2020, 12:13Jeden autobus co drugie kółko jedzie jako "169", a co drugie jako "469". Elektryki muszą się gdzieś ładować ;)
Głośno myśląc - może na jeden dzień da się zmienić tabor i rozłożenie brygad? ;)

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 26 gru 2020, 13:59

Kaszmir pisze: 25 gru 2020, 10:35 W tramwajach - np. zastanawiam się czy "3" w Wigilię nie mogłaby zjeżdżać całkowicie do zajezdni koło godz. 17? Jest mocno zdublowana przez "13", "24" i "50". ...
Ja odwrócę piłeczkę. Może to "24" mogłaby zjeżdżać całkowicie do zajezdni koło godz. 17?

Przecież jest mocno zdublowana przez "3", "4", "8", "13", "14" i "50". :D :D

Linia "24" jest jeszcze bardziej dublowana i to przez większą ilość innych linii linią tramwajową niż "3". :)

A i jeszcze jeden jakby nie patrzeć zawsze powtarzany przez Ciebie argument przy zawieszaniu (czy zamianie taboru na wysokopodłogowy) "18" kursującej przez Długą - "przecież tak nie można bo pozbawiamy pasażerów "18" jedynej kursującej linii na ulicy Długiej dostępu do komunikacji. ;)

Nagle teraz zawieszając "3" chcesz pozbawić dostępu pasażerów do jedynego tramwaju "3" jedynej linii na Pawiej o to jeszcze na dwóch przystankach? Tu nagle problemu nie ma? :x

Awatar użytkownika
fistaszek
Pomiarowiec

Post autor: fistaszek » 26 gru 2020, 14:20

kucyk pisze: 26 gru 2020, 13:59 A i jeszcze jeden jakby nie patrzeć zawsze powtarzany przez Ciebie argument przy zawieszaniu (czy zamianie taboru na wysokopodłogowy) "18" kursującej przez Długą - "przecież tak nie można bo pozbawiamy pasażerów "18" jedynej kursującej linii na ulicy Długiej dostępu do komunikacji. ;)

Nagle teraz zawieszając "3" chcesz pozbawić dostępu pasażerów do jedynego tramwaju "3" jedynej linii na Pawiej o to jeszcze na dwóch przystankach? Tu nagle problemu nie ma? :x
A to ja też odwrócę piłeczkę: jakie przystanki pozbawiamy komunikacji tramwajowej zawieszając "3"? Politechnika jest przecież też na dole, w tunelu, dla "19" i "50", więc tutaj nie pozbawiamy nikogo dostępu do komunikacji ;) . A drugi przystanek - Dworzec Główny Zachód - to przecież taka sama bajka, wszak kilkadziesiąt metrów obok i kilka metrów w dół znajduje się przystanek Dworzec Główny Tunel, gdzie także znajduje się niskopodłogowy tabor. Na Długiej zaś nie ma możliwości przejścia dosłownie tuż obok na tramwaj (mam na myśli głównie pasażerów wsiadających na przystanku Pędzichów), jednak jest to kawałek. Niech Twoja miłość do Bieżanowa nie przesłania prawdy, że te dwa przystanki "3" na Pawiej wcale nie są niezbędne w dni z małymi potokami pasażerskimi, np. w Wigilie, o ile działa tunel Rondo Mogilskie - Dworzec Towarowy.
kucyk pisze: 26 gru 2020, 13:59 Ja odwrócę piłeczkę. Może to "24" mogłaby zjeżdżać całkowicie do zajezdni koło godz. 17?

Przecież jest mocno zdublowana przez "3", "4", "8", "13", "14" i "50". :D :D

Linia "24" jest jeszcze bardziej dublowana i to przez większą ilość innych linii linią tramwajową niż "3". :)
Ciekawe jak wyglądałby Kurdwanów z tylko jedną linią tramwajową... To chyba nie jest dobry pomysł. Bieżanów zaś zostałby z trzema liniami (no, chyba że zawieszamy "9"), a jeszcze są dwa autobusy do centrum. Czy to by było sprawiedliwe?

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 gru 2020, 14:33

fistaszek doskonale podsumował sytuację. Kurdwanów i tak ma zawieszaną "6", więc "24" jest ostatnią linią do Rynku. W tym samym czasie Bieżanów ma wciąż dwie - "3" i "13". Uważam za bardziej sprawiedliwe by oba osiedla miały po jednej linii do Rynku, niż żeby jedno miało dwie a drugie żadnej.

Co do Dw. Gł. Zachód - oprócz wspomnianego argumentu o tramwajach w tunelu - chciałem dodać, że na przystanku tym dostępne są również autobusy, w tym choćby "304" które też jedzie na Wielicką. No i Teatr Słowackiego jest ledwie 300 metrów dalej, właściwie w podobnej odległości co Tunel.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 26 gru 2020, 14:54

Do zawieszenia powinna iść jeszcze „8” z jednoczesnym wydłużeniem „10” do Borku. Tak, wiem że to trochę nieintuicyjne i wymaga nowego rozkładu i w ogóle, ale patrząc na szałową frekwencję w tramwajach, wynoszącą po kilka osób na wagon, to naprawdę nie widzę sensu utrzymania tej linii, gdy jest w 100% zdublowana przez „13” (Bronowice — Korona) i „10” (centrum — Borek) (plus na ciągu bronowickim przez 3(!) inne jeszcze linie). Zawsze to oszczędzimy parę złotych na pustych wagonach, a i kilku prowadzących więcej będzie mogło spędzić wigilię w domu.

Ogólnie to nie pojmuję, dlaczego co roku cięcia w tym okresie są takie małe. Pieniędzy nie ma, puste tramwaje jeżdżą po całym Krakowie, a mnóstwo prowadzących niepotrzebnie spędza ten czas w pracy.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 gru 2020, 15:20

tomta1 pisze: 26 gru 2020, 14:54Do zawieszenia powinna iść jeszcze „8” z jednoczesnym wydłużeniem „10” do Borku. Tak, wiem że to trochę nieintuicyjne i wymaga nowego rozkładu i w ogóle, ale patrząc na szałową frekwencję w tramwajach, wynoszącą po kilka osób na wagon, to naprawdę nie widzę sensu utrzymania tej linii, gdy jest w 100% zdublowana przez „13” (Bronowice — Korona) i „10” (centrum — Borek) (plus na ciągu bronowickim przez 3(!) inne jeszcze linie). Zawsze to oszczędzimy parę złotych na pustych wagonach, a i kilku prowadzących więcej będzie mogło spędzić wigilię w domu.
Wydaje mi się, że większym problemem niż zmiana rozkładu jest to, że "10" jest wysokopodłogowa. Wobec zawieszenia "8" i "19", Borek zostałby bez niskopodłogowców.

No lecz za rok może to już nie będzie problemem, jeśli ruszy remont Ptaszyckiego.

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 26 gru 2020, 15:52

Kaszmir pisze: 26 gru 2020, 14:33 fistaszek doskonale podsumował sytuację. Kurdwanów i tak ma zawieszaną "6", więc "24" jest ostatnią linią do Rynku. W tym samym czasie Bieżanów ma wciąż dwie - "3" i "13". Uważam za bardziej sprawiedliwe by oba osiedla miały po jednej linii do Rynku, niż żeby jedno miało dwie a drugie żadnej.

Co do Dw. Gł. Zachód - oprócz wspomnianego argumentu o tramwajach w tunelu - chciałem dodać, że na przystanku tym dostępne są również autobusy, w tym choćby "304" które też jedzie na Wielicką. No i Teatr Słowackiego jest ledwie 300 metrów dalej, właściwie w podobnej odległości co Tunel.
Wiedziałem, że takich argumentów użyjecie. A ja teraz zapytam się Was czy zatem zawieszając "3" traktujecie wtedy SPRAWIEDLIWIE mieszkańców Bieżanowa, Prokocimia, Rżąki?
Przecież to niesprawiedliwe, że z Bieżanowa mogą być 2 linie do Rynku a przy zawieszeniu "24" nie będzie żadnej. :o
Ale przy zawieszeniu "3" SPRAWIEDLIWIE już jest brak dojazdu do Dworca Autobusowego i kolejowego a z Kurdwanowa mogą być wtedy 2 linie. :shock:
Tak to ma wg. Was wyglądać? :x

Generalnie od kilkunastu lat nie zgadzam się z Waszymi teoriami, że w Wigilię można zawiesić takie czy tamte linie a inne zostawić bez korekt. Ja osobiście uważam, że powinno być sprawiedliwie - wszystkie linie wieczorem w Wigilię przycinamy do częstotliwości 40 - 60 minut a nie tak, że jedni mogą jechać do rodziny bez obaw bo taka powiedzmy "8" kursuje normalnie co 20 minut a inni muszą się głowić (dwoić, troić) jak to dojechać bo ich linie zostały zawieszone i przeznaczyć nawet 1,5 godziny na podróż nawet z 2 przesiadkami a i tak przesiadki nie są idealne i trzeba będzie czekać ładnych kilka minut na przystankach. :x

Awatar użytkownika
fistaszek
Pomiarowiec

Post autor: fistaszek » 26 gru 2020, 16:22

kucyk pisze: 26 gru 2020, 15:52 Wiedziałem, że takich argumentów użyjecie. A ja teraz zapytam się Was czy zatem zawieszając "3" traktujecie wtedy SPRAWIEDLIWIE mieszkańców Bieżanowa, Prokocimia, Rżąki?
Przecież to niesprawiedliwe, że z Bieżanowa mogą być 2 linie do Rynku a przy zawieszeniu "24" nie będzie żadnej. :o
Ale przy zawieszeniu "3" SPRAWIEDLIWIE już jest brak dojazdu do Dworca Autobusowego i kolejowego a z Kurdwanowa mogą być wtedy 2 linie.
Proszę, spróbuj popatrzeć na całą sprawę obiektywnie.

Uważam, że przede wszystkim Kurdwanów i Bieżanów powinny mieć podobną liczbę kursów/h (osiedla te są porównywalne, jeśli chodzi o liczbę mieszkańców), zwłaszcza w Wigilię, gdy kursy te byłyby przycięte. Pomijając fakt, że teraz to Kurdwanów może czuć się niesprawiedliwie, bo teraz w "normalnym" szczycie ma 12 kursów/h, a Bieżanów aż 24 (dwa razy więcej - to jest SPRAWIEDLIWE?), a w obecnym Kurdwanów ma 9 kursów/h, a Bieżanów 15, to zostawiając "3" a wycinając "24" w wigilijny wieczór różnica mogłaby być jeszcze większa. I czy to byłoby wówczas SPRAWIEDLIWE?

Po drugie, jeżeli tak bardzo ważne jest połączenie Dworca Głównego z Bieżanowem w Wigilię (w co jednak wątpię), to:
a) mamy do dyspozycji "304", o którym wspomniał już @Kaszmir;
b) można podjechać z Bieżanowa czymkolwiek na Kabel, a tam przesiąść się na "24" lub "50": w zależności od tego, w który rejon chcesz dojechać ;) . Nawet nie musisz przechodzić z przystanku na przystanek ;) .

Moim zdaniem upominanie się o bezpośrednie połączenie do Dworca w wigilię to, delikatnie mówiąc, nieporozumienie, tym bardziej, że na Kablu, jak sam wspomniałeś, mamy dwie linie w ten rejon, w tym jedną kursującą najczęściej w mieście (czyli czas oczekiwania na te linie będzie względnie krótki).

Nawiasem mówiąc, skoro wiedziałeś, że takie argumenty zostaną użyte, to czemu sprowokowałeś do użycia ich przeciwko Tobie mówiąc, że Pawia pozostanie bez połączenia tramwajowego?

A, no i co do Twojego drugiego akapitu, to twoja opinia, nie będę jej oceniać, ja osobiście się nie zgadzam ;) .

PS. Chyba lepiej by było przenieść tą dyskusję do wątku o okresie świąteczno-noworocznym, decyzję pozostawiam moderatorom ;) .
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, 16:30 przez fistaszek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kitek
Pomiarowiec

Post autor: Kitek » 26 gru 2020, 16:26

fistaszek pisze: 26 gru 2020, 16:22 Proszę, spróbuj popatrzeć na całą sprawę obiektywnie.
Tu nie będzie obiektywizmu, gdyż jest to (na szczęście tylko jeden a nie trzech) strażnik Bieżanowa (ale dobrze, że są tacy wyraziści użytkownicy jasno przedstawiający swoje zdanie, opinia nie jest obiektywna z natury rzeczy). W pełni zgadzam się z tym fragmentem (co może być dla Autora szokiem).
kucyk pisze: 26 gru 2020, 15:52 Ja osobiście uważam, że powinno być sprawiedliwie - wszystkie linie wieczorem w Wigilię przycinamy do częstotliwości 40 - 60 minut
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 26 gru 2020, 21:13

Pytanie, czy przycięcie wszystkich linii, wydruk nowych rozkładów nie byłby większym kłopotem i kosztem niż koszt tych pustych wzkm. To jest tylko 1 dzień. Najłatwiej ogłosić tak jak teraz które są zawieszone i tyle. Fakt, można by zrobić prościej.... od 17 część linii przechodzi na świąteczny rozkład. Ale jak miedzy 16, a 19 było pusto, to pod wieczór widać, że ludzie zaczęli wracać do domu i już było po kilkanaście osób.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 26 gru 2020, 21:39

kucyk pisze: 26 gru 2020, 15:52 Generalnie od kilkunastu lat nie zgadzam się z Waszymi teoriami, że w Wigilię można zawiesić takie czy tamte linie a inne zostawić bez korekt. Ja osobiście uważam, że powinno być sprawiedliwie - wszystkie linie wieczorem w Wigilię przycinamy do częstotliwości 40 - 60 minut
A bo to interwał 60-minutowy to taki, na którym można polegać…

Już sobie wyobrażam cudowną koordynację 5 linii na ciągu bronowickim 3/4/8/2/1/42 :D

ODPOWIEDZ