NowaHutaWschód pisze: 25 sty 2021, 20:06
W przeszłości taka linia istniała, ale nie cieszyła się chyba zbyt dużą popularnością. W dobie współczesnych czasów, gdy prawie każdy ma samochód, woli zapakować graty do bagażnika, niż tułać się MPK na kąpielisko.
Mimo wszystko, jeśli taka linia by powstała, więcej osób pozostawiłoby samochód na rzecz komunikacji, niż gdyby ta linia nie istniała. Oczywistym jest, że nie każdy przekona się do komunikacji miejskiej, lecz w przypadku gdy ktoś nie ma żadnej dobrej alternatywy dla samochodu w postaci takiej linii dowożącej do kąpieliska, to nie ma co liczyć na to, że wybierze autobus. Do tego dochodzą pasażerowie nie posiadający samochodu, którzy także mogą stanowić o popularności takiej linii. Według mnie, jeśli linia ta miałaby końcówkę w jakimś sensownym miejscu, a nie w Pleszowie, to miałoby to szansę wypalić.
Kaszmir pisze: 25 sty 2021, 22:01
Linia przyspieszona - jestem za. Może nie musi jechać z centrum Krakowa - "427" jest lokalne, a też się sprawdza.
Mimo wszystko Podgórze SKA nie jest położone na nie wiadomo jakich peryferiach i jest tam całkiem sensowny dojazd. Gdyby w przypadku tej linii postawiono na dowozówkę do Pleszowa czy nawet Kombinatu, to nie wypaliłoby to z racji takiej, że mało komu chciałoby się jechać na peryferia z całym plażowym sprzętem, aby później się tam przesiadać. Im bliżej centrum, tym większa szansa na powodzenie takiej linii. Ja uważam, że powinna ona dojeżdżać przynajmniej do dworca w Czyżynach.
Patrząc nawet na oko, wydaje się tam bardzo ciasno. Myślę, że wątpliwości co do zmieszczenia się tam przegubowca są uzasadnione.