Układ linii w czasie remontu mostu Grunwaldzkiego

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Re: Układ linii w czasie remontu mostu Grunwaldzkiego

Post autor: michal49944 » 13 maja 2025, 21:00

Tak się zastanawiam, czy nie warto byłoby przemyśleć puszczenia linii dwukierunkowej z Borku na Rondo Grunwaldzkie (numer podejrzewam, że historycznie "79"). Obecnie taboru dwukierunkowego mamy aż w nadmiarze, więc 3-4 brygady na tą linię bez problemu by się znalazły. Pieniądze w obliczu cięć na pewno też.

Sporo seniorów jeździ z Borku i okolic do przychodni na Szwedzką, gdzie aktualnie dojechać mogą z Łagiewnik "722", co jest stosunkowo znośne, lecz częstotliwość autobusu mogłaby być wyższa (np. f7,5/10 i synchronizacja ze 194/494).

Gorzej jest już w drugą stronę, gdyż z racji niezatrzymywania się autobusów na Szwedzkiej, przy założeniu, że przejście jednego przystanku na Kapelankę lub Rondo Grunwaldzkie dla osoby starszej jest ponad siły, to powrót na trasie Szwedzka - Borek Fałęcki musi odbyć się z dwoma przesiadkami (Szwedzka - Lipińskiego - Łagiewniki - Borek F.). Patrząc, że sporo z tych osób dojeżdża autobusami aglomeracyjnymi, powoduje to konieczność aż 3 przesiadek zamiast 1.

Dlatego też uważam, że ZTP powinno poważnie rozważyć powrót "79", bo przy stosunkowo niewiele większych nakładach finansowych, taka linia ułatwiłaby dojazdy wielu pasażerom. Oczywiście "722" powinno zostać na obecnej trasie, jeśli tramwaj pojedzie to aktualna częstotliwość w zupełności wystarczy.

kry5
Miłośnik

Post autor: kry5 » 14 maja 2025, 0:15

Na razie co zaobserwowałem to 72 średnie zapełnienia, 722 również. Natomiast 194/494 już od Lipińskiego, Kapelanki porządnie doprana. Jak zawieszą 494 na wakacje to będzie ciekawie...

Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » 14 maja 2025, 8:35

Czyli bezpośrednie połączenie do ścisłego centrum ma większe branie niż tramwaj + przesiadka. Jest również szansa że nie wszyscy pasażerowie znają ofertę zastępczą. Być może więcej osób przesiądzie się do 72 i 722 w następnych tygodniach?

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 14 maja 2025, 12:53

Kolejny remont i kolejny raz decyzje prosamochodowe odbijają się na pasażerach. 52 na Placu Wolnica -> Piastów właśnie było spóźnione 6 minut. Powodem oczywiście korki na Podgórzu oraz światła na pętli w Łagiewnikach (swoją drogą po co "52" stoi na tych światłach, jeśli przecina tylko jedno przejście dla pieszych?). A przecież jest godzina 12:40, czyli dalece poza szczytem. Ale pewnie, podwyższmy ceny biletów, przytnijmy dalej tramwaje, a potem będziemy zdziwieni że ludzie się przesiadają do tramwajów, i wydamy miliardy na 6-pasmowe autostrady w tunelu. Za to potniemy też linie autobusowe, w zamian będą zsynchronizowane z tramwajami, tylko że jak autobus jeździ rzadko a tramwaj się spóźnia to jak ja się mam przesiąść? /rant

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 14 maja 2025, 13:17

Trochę brakuje mocniejszego połączenia z R. Grunwaldzkiego do/z I obwodnicy. "124/424" mają tylko f15-20, do tego łapią opóźnienia przez budowę na r. Młyńskim. Zapewne "72" miało dowozić głównie do autobusów na Aleje i to zadanie spełnia w mojej opinii bardzo dobrze. Warto byłoby jednak przy okazji spróbować spiąć trasę z I obwodnicą. Raz, że Kapelanka miałaby lepszy dojazd do Rynku, a dwa że i część Ruczaju można by zachęcić do wybrania tego połączenia zamiast linii przez problematyczne Kalwaryjską i Krakowską. Nawet wydłużenie tymczasowo "502" do os. Podwawelskiego by dużo pomogło bo razem ze "124/424" zapewniłby już lepszą ofertę.

Nie przekonuje mnie pętla "722" na Nowym Świecie. Skoro linia dociera tak daleko, to można byłoby pociągnąć ją minimalnie dalej, do Filharmonii. Wtedy zahaczyłaby o I obwodnicę i zyskałaby znacznie na funkcjonalności. Co więcej, teraz nawet nie ma jak się przesiąść na "1/78" bo jadąc z Łagiewnik, linia nie ma przystanku przy Jubilacie, a Nowy Świat jednak jest kawałek dalej.

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 14 maja 2025, 13:19

Ydhflx pisze: 14 maja 2025, 12:53 Kolejny remont i kolejny raz decyzje prosamochodowe odbijają się na pasażerach. 52 na Placu Wolnica -> Piastów właśnie było spóźnione 6 minut. Powodem oczywiście korki na Podgórzu oraz światła na pętli w Łagiewnikach (swoją drogą po co "52" stoi na tych światłach, jeśli przecina tylko jedno przejście dla pieszych?). A przecież jest godzina 12:40, czyli dalece poza szczytem. Ale pewnie, podwyższmy ceny biletów, przytnijmy dalej tramwaje, a potem będziemy zdziwieni że ludzie się przesiadają do tramwajów, i wydamy miliardy na 6-pasmowe autostrady w tunelu. Za to potniemy też linie autobusowe, w zamian będą zsynchronizowane z tramwajami, tylko że jak autobus jeździ rzadko a tramwaj się spóźnia to jak ja się mam przesiąść? /rant
Tak samo dziś ja jechałem przez Kalwaryjską do centrum. 7 minut spóźnienia.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 14 maja 2025, 15:55

Z obserwacji: nie widzę powodu działania "18". Trasę ma prawie dokładnie jak 52 do TS (przez Franciszkańską) i korkuje dodatkowo cały tranzyt objazdowy, gdzie ludzie mają trochę gdzieś co tam jedzie na Ruczaj. Zamiast tego można by dać zastępczy na Salwator z GN zamiast z KG i to na dobrych pojazdach, przy czym nie wiem czy nie jest już zbyt musztarda po obiedzie, skoro lada moment Franciszkańską mają otworzyć.
ona/jej

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 14 maja 2025, 15:58

Z obserwacji: nie widzę powodu działania "18". Trasę ma prawie dokładnie jak 52 do TS (przez Franciszkańską) i korkuje dodatkowo cały tranzyt objazdowy, gdzie ludzie mają trochę gdzieś co tam jedzie na Ruczaj. Zamiast tego można by dać zastępczy na Salwator z GN zamiast z KG i to na dobrych pojazdach, przy czym nie wiem czy nie jest już zbyt musztarda po obiedzie, skoro lada moment Franciszkańską mają otworzyć.
Kaszmir pisze: 14 maja 2025, 13:17 Nie przekonuje mnie pętla "722" na Nowym Świecie. Skoro linia dociera tak daleko, to można byłoby pociągnąć ją minimalnie dalej, do Filharmonii. Wtedy zahaczyłaby o I obwodnicę i zyskałaby znacznie na funkcjonalności. Co więcej, teraz nawet nie ma jak się przesiąść na "1/78" bo jadąc z Łagiewnik, linia nie ma przystanku przy Jubilacie, a Nowy Świat jednak jest kawałek dalej.
Zaczynam mieć przekonanie, że ta linia powinna mieć kierunek Jubilat albo wręcz Muzeum Narodowe, zawracać na alejach i jechać z powrotem na Łagiewniki. Zresztą byłam przekonana że puszczą 722 tak aby stawało na Jubilacie, a tu niespodzianka.
ona/jej

canoe_bart
Miłośnik
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » 14 maja 2025, 16:12

Kaszmir pisze: 14 maja 2025, 13:17 Nie przekonuje mnie pętla "722" na Nowym Świecie. Skoro linia dociera tak daleko, to można byłoby pociągnąć ją minimalnie dalej, do Filharmonii. Wtedy zahaczyłaby o I obwodnicę i zyskałaby znacznie na funkcjonalności. Co więcej, teraz nawet nie ma jak się przesiąść na "1/78" bo jadąc z Łagiewnik, linia nie ma przystanku przy Jubilacie, a Nowy Świat jednak jest kawałek dalej.
Średnio widzę przedłużenie do Filharmonii przy remoncie Franciszkańskiej, a za chwilę rozjazdów pod UJ, bo raczej nie przejdzie pętla uliczna Zwierzyniecka-Straszewskiego-Podzamcze-Powiśle ze względu na geometrię skrzyżowania pod Filharmonią, nawet jeśliby wyznaczyć tymczasowy przystanek w miejscu K+R. Jedyną pętlę, którą jestem sobie w stanie wyobrazić, to kryterium Zwierzyniecka-Straszewskiego-Piłsudskiego-Al. Krasińskiego - tylko taka trasa funkcjonowałaby jedynie przez miesiąc (raczej nikt normalny nie wpuści autobusu w ul. Retoryka).

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 14 maja 2025, 16:53

Cyjan pisze: 14 maja 2025, 15:58Z obserwacji: nie widzę powodu działania "18". Trasę ma prawie dokładnie jak 52 do TS (przez Franciszkańską) i korkuje dodatkowo cały tranzyt objazdowy, gdzie ludzie mają trochę gdzieś co tam jedzie na Ruczaj.
Wg mnie dobrze, że zostawiono "18" do Cz. Maków, samo "52" do centrum to byłoby mało. Do tego ludzie pytali o utrzymanie połączenia Krowodrzy z Ruczajem.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 14 maja 2025, 16:57

Warto zaznaczyć że był pomysł RD Podgórze żeby zablokować ruch samochodowy na tym krótkim odcinku Kalwaryjskiej gdzie jest przystanek Smolki i zwężenie, ale mieszkańcy byli bardzo przeciwni. I w ten sposób w korku stoją i tramwaje i auta :D
ona/jej

Księżyc
Pasażer

Post autor: Księżyc » 14 maja 2025, 17:56

Moim zdaniem powinna być zrobiona kolejna zmiana w komunikacji miejskiej. Linia 722 w ogóle się nie sprawdza. Czasami z niej korzystam i bywa że ta linia wozi tylko powietrze.
To moja propozycja zmian dotycząca nie tylko ul. Kapelanka.
Linie tramwajowe :
71. ELEKTOMONTAŻ - ... - Dietla - Krakowska - po trasie linii 13 - NOWY BIEŻANÓW P+R
73. NOWY BIEŻANÓW P+R - po trasie linii 13 - Św. Gertrudy - Westerplatte - Lubicz - Rakowicka - CMENTARZ RAKOWICKI
76. MAŁY PŁASZÓW P+R - ... - Krakowska - Dietla - Starowiślna - POCZTA GŁÓWNA ( powrót : Św. Gertrudy - Stradomska - Krakowska )
77. GÓRKA NARODOWA P+R - po trasie linii 50 - Rondo Grzegórzeckie - Grzegórzecka - Dietla - Krakowska - KORONA ( powrót: Limanowskiego - Na
Zajeździe - Starowiślna - Dietla )
79. BOREK FAŁĘCKI - Zakopiańska - Brożka - Kapelanka - Monte Cassino - RONDO GRUNWALDZIE
Linia 71 częstotliwość i godziny kursowania bez zmian.
Linia 79 częstotliwość kursowania jak linia 22.
Linie autobusowe:
124. linia zawieszona
136. linia zawieszona
424. linia zawieszona
502. AL.PRZYJAŹNI - ... - Piłsudskiego - Al. Krasińskiego - Most Dębnicki - Konopnickiej - OS. PODWAWELSKIE
722. Linia zlikwidowana.
724. ŁAGIEWNIKI - Brożka - Kapelanka - Monte Cassino - Konopnickiej - jak linia 124 - Pilotów - Ułanów - Al. Jana Pawła II - Lema - Dąbska - Al. Pokoju
- TAURON AURENA KRAKÓW AL. POKOJU ( powrót: Lema - Al. Jana Pawła II )
794. POD FORTEM - po trasie linii 194 - Al. Mickiewicza - Al. Słowackiego - NOWY KLEPARZ
Linie 724, 794 częstotliwość kursowania jak linia 194
Przy takim układzie na pewno oberwie ul. Meissnera.

Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » 14 maja 2025, 19:29

Księżyc pisze: 14 maja 2025, 17:56 Moim zdaniem powinna być zrobiona kolejna zmiana w komunikacji miejskiej. Linia 722 w ogóle się nie sprawdza. Czasami z niej korzystam i bywa że ta linia wozi tylko powietrze.
To moja propozycja zmian dotycząca nie tylko ul. Kapelanka.
Linie tramwajowe :
71. ELEKTOMONTAŻ - ... - Dietla - Krakowska - po trasie linii 13 - NOWY BIEŻANÓW P+R
73. NOWY BIEŻANÓW P+R - po trasie linii 13 - Św. Gertrudy - Westerplatte - Lubicz - Rakowicka - CMENTARZ RAKOWICKI
76. MAŁY PŁASZÓW P+R - ... - Krakowska - Dietla - Starowiślna - POCZTA GŁÓWNA ( powrót : Św. Gertrudy - Stradomska - Krakowska )
77. GÓRKA NARODOWA P+R - po trasie linii 50 - Rondo Grzegórzeckie - Grzegórzecka - Dietla - Krakowska - KORONA ( powrót: Limanowskiego - Na
Zajeździe - Starowiślna - Dietla )
79. BOREK FAŁĘCKI - Zakopiańska - Brożka - Kapelanka - Monte Cassino - RONDO GRUNWALDZIE
Linia 71 częstotliwość i godziny kursowania bez zmian.
Linia 79 częstotliwość kursowania jak linia 22.
Linie autobusowe:
124. linia zawieszona
136. linia zawieszona
424. linia zawieszona
502. AL.PRZYJAŹNI - ... - Piłsudskiego - Al. Krasińskiego - Most Dęnicki - Konopnickiej - OS. PODWAWELSKIE
722. Linia zlikwidowana.
724. ŁAGIEWNIKI - Brożka - Kapelanka - Monte Cassino - Konopnickiej - jak linia 124 - Pilotów - Ułanów - Al. Jana Pawła II - Lema - Dąbska - Al. Pokoju
- TAURON AURENA KRAKÓW AL. POKOJU ( powrót: Lema - Al. Jana Pawła II )
794. POD FORTEM - po trasie linii 194 - Al. Mickiewicza - Al. Słowackiego - NOWY KLEPARZ
Linie 724, 794 częstotliwość kursowania jak linia 194
Przy takim układzie na pewno oberwie ul. Meissnera.
Nie do końca jestem pewien czy można tą propozycję traktować jakkolwiek poważnie. Jak w każdej twojej propozycji brakuje treści, która by uzasadniała takie zmiany, brakuje również ograniczeń w zasobach ludzkich (czyt. ilości dostępnych kierowców i motorniczych) jak i uwzględnienia granic przepustowości.
Więc:
1. Czy linia 73 miałaby być szczytowa? W jaki sposób ma zmieścić się na Krakowskiej dodatkowe 2 linie tramwajowe?
2. Czy zamiana z linii zastępczej łączącej 2 i 6 na linię łącząca 2 i 13 ma jakies uzasadnienie? Z niedomówień w twojej propozycji wynikałoby że dojazd z Krakowskiej przez przystanek Wawel do Teatru Słowackiego byłby tylko w szczycie nie wspominając, że Rakowicka zostałaby bez tramwaju przez większość tygodnia.
3. Czy rozwiązanie kwestii jednokierunkowości 124 i 424 na Ugorku nie mogłoby zostać zrealizowane robiąc dwie linie zastępcze? Co stoi na przeszkodzie?
4. Co idzie za wydłużeniem 724 do Alei Pokoju?
5. Ostatnie najważniejsze. Czy policzyłeś ile dodatkowych brygad należałoby wysłać na miasto żeby pokryć te wszystkie wzmocnienia? Jeśli nie, to polecałbym się nad tym pochylić w następnych propozycjach.

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 15 maja 2025, 11:50

Cyjan pisze: 14 maja 2025, 16:57 Warto zaznaczyć że był pomysł RD Podgórze żeby zablokować ruch samochodowy na tym krótkim odcinku Kalwaryjskiej gdzie jest przystanek Smolki i zwężenie, ale mieszkańcy byli bardzo przeciwni. I w ten sposób w korku stoją i tramwaje i auta :D
Nie tyle mieszkańcy byli przeciwny, co Kracik...

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 15 maja 2025, 12:42

Ciekawe czy on ma jakieś traumy z dzieciństwa związane z transportem szynowym, bo chyba inaczej się tego nie da wytłumaczyć
ona/jej

ODPOWIEDZ