Wielka Wieś, Modlnica, Jerzmanowice
Re: Wielka Wieś, Modlnica
A może gmina będzie chciała powiedzmy przez pierwszy miesiąc zobaczyć i zweryfikować potencjał linii, i w razie dużych potoków dołożyć wtedy kurs(y) w weekend?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
-
- Pomiarowiec
Kaszmir pisze: 08 lut 2022, 16:54 Weekendy są tylko trochę na plus, tu rzeczywiście Gmina może pomyśleć o dołożeniu brygady.
Jak patrzę na to "310", jedną z rzeczy do poprawek w weekendy jest skierowanie wszystkich kursów do Będkowic, przecież teraz "210" wszystkie kursy w weekendy ma do Będkowic a nie ma nic skróconego w dni wolne. Bo w kwestii rozkładu przemilczę to.
Oczywiście są drobne poprawki, lecz nie zapominajmy, że obecnie ostatni kurs do Będkowic, realizowany jako 910 jest o 01:34 na ROK dnia następnego lub 23:19 danego dnia, a po zmianie będziemy mieć ok. 22 (21:37 z Podwawelskiego), bo kurs następny to kurs do Murowni.Kaszmir pisze: 08 lut 2022, 16:54 [...]
Reakcji pozytywnych jest znacznie więcej niż negatywnych - można policzyć reakcje pod postem, natomiast normalne że krytykę słychać bardziej: jak komuś się podoba, po prostu zostawi "lajka", a jak się nie podoba to wrzuca komentarz który potem widać. 5 niezadowolonych jest bardziej dostrzegalnych niż 25 zadowolonych.
Głosy krytyki można podzielić na dwie grupy.
Pierwsza to ludzie którzy popatrzyli na pierwszą grafikę wrzuconą przez Gminę, tą z rozkładem f30/60 z Będkowic, nie doczytali i pomyśleli że to rozkład dla całej trasy. Aż godzinę później Gmina specjalnie dorzuciła rozkład ze Stawowej by było widać wszystkie kursy.
Druga to krytykujący rzeczy, które obecnie są też bolączką "210". Czyli np. że ostatni kurs w weekendy jest przed 21 (tak samo jak "210"), albo że w dni powszednie ostatnie "310" będzie koło 22:20 z Os. Podwawelskiego (czyli 22:40 na r. Ofiar Katynia, dla porównania ostatnie "210" jest obecnie... przed 22).
Słowem: jest dużo zmian na lepsze, jednak ludzie oczekiwali jeszcze więcej. Weekendy są tylko trochę na plus, tu rzeczywiście Gmina może pomyśleć o dołożeniu brygady.
W weekend będzie brak nocnego mocno odczuwalny, sam miałem nawet okazję kilkukrotnie przed pandemią i w trakcie niej wracać tym 23:19 z ROK w sobotę, a napełnienie nie było jakoś imponująco wysokie, ani niskie - ok. 5-10 os. na znaczniej części trasy.
Edit:
W weekendy i dni świąteczne 210 ma wszystkie kursy do Będkowic.
-
- Ekspert
Czytam wszystkie komentarze pod postem Gminy Wielka Wieś to zdania są mocno podzielone i chyba na niekorzyść właśnie. Najwyraźniej Gmina nie poinformowała ludzi, że 310 nie będzie dojeżdżać wszystkimi kursami do Bedkowic.
Niestety ludzie mają rację z tym, że autobus po 4 może nie zabrać wszystkich ludzi, jest wtedy aż godzinna luka, a teraz ona wynosi 24min. No i zdecydowanie więcej ludzi jeździ dalej niż tylko do Murowni (liczyć, że po pomiarach zmienią rozkład na + bo teraz pewnie już nie ma co liczyć)
Kolejny minus to właśnie wieczorne kursy, 21:37 ostatni do Będkowic, a potem tylko 910.. mówcie co chcecie, ale jak ktoś jest zmęczony, to chce dostać się jak najszybciej do domu, a nie jechać w tym wypadku 910, która jedzie 50min z Bronowic, o weekendzie nawet już nie wspomnę. Mogli spokojnie dołożyć po jednym kursie w DP i w weekend.
Niestety ludzie mają rację z tym, że autobus po 4 może nie zabrać wszystkich ludzi, jest wtedy aż godzinna luka, a teraz ona wynosi 24min. No i zdecydowanie więcej ludzi jeździ dalej niż tylko do Murowni (liczyć, że po pomiarach zmienią rozkład na + bo teraz pewnie już nie ma co liczyć)
Kolejny minus to właśnie wieczorne kursy, 21:37 ostatni do Będkowic, a potem tylko 910.. mówcie co chcecie, ale jak ktoś jest zmęczony, to chce dostać się jak najszybciej do domu, a nie jechać w tym wypadku 910, która jedzie 50min z Bronowic, o weekendzie nawet już nie wspomnę. Mogli spokojnie dołożyć po jednym kursie w DP i w weekend.
Co do "910" - zgodziliśmy się, że zabranie drugiego kursu jest na minus. To jest do poprawy, przynamniej w weekendy. Jednak ten problem jest niezależny od "310". Reszta zmienia się na lepsze, albo w najgorszym razie nie zmienia. I dlatego dalej nie rozumiem krytyki.GoMeZz391 pisze: 08 lut 2022, 20:56Oczywiście są drobne poprawki, lecz nie zapominajmy, że obecnie ostatni kurs do Będkowic, realizowany jako 910 jest o 01:34 na ROK dnia następnego lub 23:19 danego dnia, a po zmianie będziemy mieć ok. 22 (21:37 z Podwawelskiego), bo kurs następny to kurs do Murowni.
W weekend będzie brak nocnego mocno odczuwalny, sam miałem nawet okazję kilkukrotnie przed pandemią i w trakcie niej wracać tym 23:19 z ROK w sobotę, a napełnienie nie było jakoś imponująco wysokie, ani niskie - ok. 5-10 os. na znaczniej części trasy.
1) Pierwszy kurs "910" zostaje więc czemu go pominąłeś w porównaniu? Napisałeś, że obecnie jest o 23:19, a po zmianach będzie ["310"] ok. 22. Nie - po zmianach dalej będzie "910" o 23:19.
2) Jeśli chodzi o ostatni kurs dzienny w dni powszednie, ostatnie "210" do Będkowic jest na ROK ok. 22. Po zmianach, ostatnie "310" do Będkowic też będzie z ROK o 22, tyle że nie trzeba będzie się przesiadać tylko będzie bezpośrednio z centrum. Zmiana na plus.
3) Dla Murowni jeszcze lepiej, bo obecnie ostatni kurs z ROK jest o 22, a po zmianach dojdzie jeszcze jeden koło 22:40. I do tego bezpośrednio z centrum. Dla nich zatem podwójna zmiana na plus.
Tylko że "210" ma jedynie 11 kursów. Po zmianach "310" będzie mieć 15, z czego 10 do Będkowic. Zatem odcinek do Będkowic minimalnie traci w weekend (co chyba jest do udźwignięcia, biorąc pod uwagę że zyskują dużo więcej w tygodniu), natomiast do Murowni zyskuje.
-
- Ekspert
5 kursów więcej z Bedkowic w dzień powszedni to nie jakaś super zmiana, jasne ktoś powie, że od Murowni jest jeszcze więcej, tylko jak ktoś zna frekwencję linii 210 to wie, że kursy do Murowni nie są bardzo mocno obciążone, a te do Będkowic zapchane po brzegi.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2022, 19:27 przez Scania_9640, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ekspert
Ogólnie najwięcej tracą Bedkowice i bliższe miejscowości gdzie jest mniej kursów co można w komentarzach wyczytać, jak to się ma do potoków i gdzie są największe bo ja tego nie wiem ale może ktoś się orientuje? Przykładowo uruchamia się LR właśnie tam bo super rekreacyjne miejsce a przy obecnym rozkładzie obcina się im kursy więc jak to jest?Kaszmir pisze: 09 lut 2022, 18:54Co do "910" - zgodziliśmy się, że zabranie drugiego kursu jest na minus. To jest do poprawy, przynamniej w weekendy. Jednak ten problem jest niezależny od "310". Reszta zmienia się na lepsze, albo w najgorszym razie nie zmienia. I dlatego dalej nie rozumiem krytyki.GoMeZz391 pisze: 08 lut 2022, 20:56Oczywiście są drobne poprawki, lecz nie zapominajmy, że obecnie ostatni kurs do Będkowic, realizowany jako 910 jest o 01:34 na ROK dnia następnego lub 23:19 danego dnia, a po zmianie będziemy mieć ok. 22 (21:37 z Podwawelskiego), bo kurs następny to kurs do Murowni.
1) Pierwszy kurs "910" zostaje więc czemu go pominąłeś w porównaniu? Napisałeś, że obecnie jest o 23:19, a po zmianach będzie ["310"] ok. 22. Nie - po zmianach dalej będzie "910" o 23:19.
2) Jeśli chodzi o ostatni kurs dzienny w dni powszednie, ostatnie "210" do Będkowic jest na ROK ok. 22. Po zmianach, ostatnie "310" do Będkowic też będzie z ROK o 22, tyle że nie trzeba będzie się przesiadać tylko będzie bezpośrednio z centrum. Zmiana na plus.
3) Dla Murowni jeszcze lepiej, bo obecnie ostatni kurs z ROK jest o 22, a po zmianach dojdzie jeszcze jeden koło 22:40. I do tego bezpośrednio z centrum. Dla nich zatem podwójna zmiana na plus.
Tylko że "210" ma jedynie 11 kursów. Po zmianach "310" będzie mieć 15, z czego 10 do Będkowic. Zatem odcinek do Będkowic minimalnie traci w weekend (co chyba jest do udźwignięcia, biorąc pod uwagę że zyskują dużo więcej w tygodniu), natomiast do Murowni zyskuje.
Będkowice obecnie - 147 kursów tygodniowo "210", do BronowicMichalTyniec pisze: 09 lut 2022, 19:07Ogólnie najwięcej tracą Bedkowice i bliższe miejscowości gdzie jest mniej kursów co można w komentarzach wyczytać, jak to się ma do potoków i gdzie są największe bo ja tego nie wiem ale może ktoś się orientuje? Przykładowo uruchamia się LR właśnie tam bo super rekreacyjne miejsce a przy obecnym rozkładzie obcina się im kursy więc jak to jest?
Będkowice po zmianach - 170 kursów tygodniowo "310", do centrum miasta
To są cięcia? To ja poproszę takie cięcia na moim osiedlu. Drogie ZTP, właściwie to możecie ciąć u mnie co tydzień

-
- Ekspert
Mi chodzi o stosunek kursów między Bedkowicami a MurowaniaKaszmir pisze: 09 lut 2022, 19:52Będkowice obecnie - 147 kursów tygodniowo "210", do BronowicMichalTyniec pisze: 09 lut 2022, 19:07Ogólnie najwięcej tracą Bedkowice i bliższe miejscowości gdzie jest mniej kursów co można w komentarzach wyczytać, jak to się ma do potoków i gdzie są największe bo ja tego nie wiem ale może ktoś się orientuje? Przykładowo uruchamia się LR właśnie tam bo super rekreacyjne miejsce a przy obecnym rozkładzie obcina się im kursy więc jak to jest?
Będkowice po zmianach - 170 kursów tygodniowo "310", do centrum miasta
To są cięcia? To ja poproszę takie cięcia na moim osiedlu. Drogie ZTP, właściwie to możecie ciąć u mnie co tydzień![]()
Dokładnie o to chodzi. Inaczej mówiono ludziom - likwidacja 210, ale za to 310 co 15/30 min, to wszyscy rozumieli, że między Murownią a Będko również będzie zachowana ta częstotliwość. A weekendy tak jak mówiłem są minusem.MichalTyniec pisze: 09 lut 2022, 19:07 [...]
Ogólnie najwięcej tracą Bedkowice i bliższe miejscowości gdzie jest mniej kursów co można w komentarzach wyczytać, jak to się ma do potoków i gdzie są największe bo ja tego nie wiem ale może ktoś się orientuje? Przykładowo uruchamia się LR właśnie tam bo super rekreacyjne miejsce a przy obecnym rozkładzie obcina się im kursy więc jak to jest?
Z LR był trochę inny problem. Startowała na obrzeżach (BM) i kończyła na pętli w Będkowicach. Jechała szybką trasą, jednakże bez zatrzymywania w miejscach rekreacyjnych np. Skała Kmity, czy też bez żadnych szans na skomunikowanie z pozostałymi liniami, aby móc dojechać w inne miejsca rekreacyjne. A pętla daleko od dolinek. Z linii korzystali więcej okoliczni mieszkańcy. Były propozycje nawet tu na forum aby wysłać aż do Murowni LR8, ale wszystko pozostawało w poważaniu, tak samo aby poszukać problemów napełnienia np. wydłużyć do Kleparza czy Podwawelskiego, a nie brać i przez brak zainteresowania ją obcinać i likwidować. Można na ten temat pogadać, ale w odpowiednim temacie.
Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz, ale z danych które dostałem kiedyś w ramach informacji publicznej wychodzi, że w 210 jest około 1,5 razy więcej pasażerów, którzy wsiadają jest na odcinku od Murowni do Modlnicy niż od Będkowic do Murowni. Więc zaproponowany podział linii i skrócenie części kursów do Murowni wydaje się, że jest uzasadniony.MichalTyniec pisze: 09 lut 2022, 20:23 Mi chodzi o stosunek kursów między Bedkowicami a Murowaniabo Ci wszyscy mieszkańcy mysleli że kursy co 15 min i 30 po za będą na całej trasie,a właśnie dalej jest większe napełnienie niż do Murowni,i o to się rozchodzi
![]()
Według mnie to wina ułożenia kursów z Murowni, a nie kwestia tego, że od Będkowic jest taki potok. Są za bardzo zagęszczone, bo czasem masz różnicę 9-10 minut między kursami. Poza tym teraz będzie powtarzalny takt i ludzie będą mogli sobie lepiej zaplanować podróż. Bardziej obawiam się o to, że przez utrudnienia na mieście może okazać się, że kursy będą na tyle opóźnione, że ludzie nie będą patrzeć na wyświetlany kierunek i będzie zonk jak ich podróż skończy się w Murowni. Więc zastanawiam się, czemu dla świętego spokoju nie wydzielili tych kursów jako osobnej linii. Bo teraz tworzy to precedens i podważa sens istniejących np. 405 czy 469, tym bardziej, że korki a tym samym opóźnienia od tego wlotu do miasta nie są wcale mniejsze niż w samym Krakowie.Scania_9640 pisze: 09 lut 2022, 19:04 tylko jak ktoś zna frekwencję linii 210 to wie, że kursy do Murowni nie są bardzo mocno obciążone, a te do Będkowic zapchane po brzegi.
-
- Pasażer
210 Bedkowice obsługiwał dodatkowo trzy miejscowości więcej niż Murownia. Wydawać by sie komus moglo ze to niewiele - ale większość z tych osób mieszka poza trasą główną i nie ma żadnej alternatywy poza tym autobusem. Dlatego tyle osób z tamtych rejonów jeździ ta linia, dlatego ma wieksze obłożenie niz Murownia (gdzie alternatywa są częste busy olkuskie). Stąd to ogromne rozczarowanie - ci którzy najwięcej by skorzystali na dodatkowych kursach zostali praktycznie pominieci, a niektórym już zupełnie 310 nie pasuje godzinowo i są w kropce.
-
- Pasażer
Dodam jeszcze, ze 210 od zawsze jeździło do Będkowic, dopiero od jakiegoś czasu wymyślono wersję skrocona do Murowni - było wiec dla mieszkańców oczywiste ze jak zabiorą 210 to 310 pojedzie głównie do Bedkowic, jak poprzednia linia.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
. Aby wszystkie kursy jechały do Będkowic gmina musiałaby dopłacić, więc albo nie mają kasy, albo szukają oszczędności wobec czego część kursów jest skrócona. Podobnie z kwestią finansowania "910" i "920".

Może to wstępne tak ustalili. Jeśli będzie potrzeba to zrobią np jeden kurs z godziny do Murowni a reszta do Będkowic. Dużym minusem jest moim zdaniem skracanie kursów w soboty i święta. Jak w tygodniu może faktycznie nie ma potrzeby aż tylu kursów na pełnej trasie to w weekendy powinno się zostawić wszystkie do Będkowic.
A tak w ogóle teraz mi przyszło na myśl. Skoro co drugi kurs jest skracany, to może trzeba było zrobić 310 i 330. 310 do Będkowic z tym rozkładem co jest (czyli co drugi kurs), a te kursy do Murowni oznaczyć jako 330 i puścić przez Modlniczkę? Z Krakowa będę jechać w trakcie, w Murowni się delikatnie rozjadą, ale dzięki temu większą część zyska dobre połączenie.
A tak w ogóle teraz mi przyszło na myśl. Skoro co drugi kurs jest skracany, to może trzeba było zrobić 310 i 330. 310 do Będkowic z tym rozkładem co jest (czyli co drugi kurs), a te kursy do Murowni oznaczyć jako 330 i puścić przez Modlniczkę? Z Krakowa będę jechać w trakcie, w Murowni się delikatnie rozjadą, ale dzięki temu większą część zyska dobre połączenie.