Wieści z Mobilis [A]
Re: Wieści z Mobilis [A]
Taaa... Dorzućmy jeszcze kilka linii na Lesisko. Na pewno wszystkie się pomieszczą na tej przełączce...
193 to raczej skrócenie w związku z pozostawieniem 128 na GN. Moim zdaniem dobra decyzja z tą zamianą na stałe. Jak ostatnio w miarę regularnie obserwowałem 128, to mam wrażenie, że teraz wozi tyle ludzi ile 193 woziło w roku szkolnym. Więc teoretycznie można powiedzieć, że od września powinna jeszcze więcej. I większość jedzie z rejonu Papierni i Banacha na Rondo Barei i w rejon Młyńskiego.
Miałem nadzieję, że się wycofają jednak z tego przedłużenia 105 przynajmniej do otwarcia POK i S7. Teraz przez korki na Piastowie linia ta będzie mieć kompletnie rozwalony rozkład...
A tak od siebie dodam, że dalej jestem zdania, że 142 powinno zostać przedłużone przez Czyżyny- Centralna- końcówka na CH Atut Galicyjska. Ale podejrzewam, że to marzenie ściętej głowy.
193 to raczej skrócenie w związku z pozostawieniem 128 na GN. Moim zdaniem dobra decyzja z tą zamianą na stałe. Jak ostatnio w miarę regularnie obserwowałem 128, to mam wrażenie, że teraz wozi tyle ludzi ile 193 woziło w roku szkolnym. Więc teoretycznie można powiedzieć, że od września powinna jeszcze więcej. I większość jedzie z rejonu Papierni i Banacha na Rondo Barei i w rejon Młyńskiego.
Miałem nadzieję, że się wycofają jednak z tego przedłużenia 105 przynajmniej do otwarcia POK i S7. Teraz przez korki na Piastowie linia ta będzie mieć kompletnie rozwalony rozkład...
A tak od siebie dodam, że dalej jestem zdania, że 142 powinno zostać przedłużone przez Czyżyny- Centralna- końcówka na CH Atut Galicyjska. Ale podejrzewam, że to marzenie ściętej głowy.
Podrzuciłbyś gdzie można to znaleźć? Bo z tej listy kojarzę tylko 105 na Piastów i 148, ale na krótszej trasie niż wymieniona tutaj.kot_feliks pisze: 21 sie 2024, 16:29 W RD3 mamy info z ZTP o:
- nowej linii w relacji Górka Narodowa P+R - (Dobrego Pasterza - Życzkowskiego - Łęg) - Lesisko (148?);
- wydłużeniu 193 do Prądnika Czerwonego;
- pozostawieniu na stałe 128 na trasie wydłużonej do GN;
- wydłużeniu 105 do os. Piastów;
-
- Ekspert
To jest odpowiedź ZTP na uchwałę RD3.
Mocna linia w relacji płn - płd, spinająca jeżdżące w relacjach wsch. - zach. linie tramwajowe i autobusowe, ale bez aż takiego utykania w korkach jak planowane 125 na Cystersów i bez aż takiego dublowania tramwajów.
Wtedy można by zrezygnować z wydłużania 125 do centrum i nie pozbawiać Złocienia sensownego dojazdu do MP
Imho 128 powinno stanowić mocne połączenie płn - płd (powinno być wzmocnione w stosunku do tego, jak jeździło przed wakacjami). I byłaby to również odpowiedź na potrzebę wzmocnienia połączenia przez Ofiar Dąbia.yosujiro pisze: 21 sie 2024, 18:34193 to raczej skrócenie w związku z pozostawieniem 128 na GN. Moim zdaniem dobra decyzja z tą zamianą na stałe. Jak ostatnio w miarę regularnie obserwowałem 128, to mam wrażenie, że teraz wozi tyle ludzi ile 193 woziło w roku szkolnym. Więc teoretycznie można powiedzieć, że od września powinna jeszcze więcej. I większość jedzie z rejonu Papierni i Banacha na Rondo Barei i w rejon Młyńskiego.
Mocna linia w relacji płn - płd, spinająca jeżdżące w relacjach wsch. - zach. linie tramwajowe i autobusowe, ale bez aż takiego utykania w korkach jak planowane 125 na Cystersów i bez aż takiego dublowania tramwajów.
Wtedy można by zrezygnować z wydłużania 125 do centrum i nie pozbawiać Złocienia sensownego dojazdu do MP

To pewnie konsekwencja przeprowadzki Mobilis na Makuszyńskiego. "148" miało kończyć przy Na Załęczu więc zapewne zakładano obsługę przez Mobilis i postoje na zajezdni.yosujiro pisze: 21 sie 2024, 18:34Taaa... Dorzućmy jeszcze kilka linii na Lesisko. Na pewno wszystkie się pomieszczą na tej przełączce...
Jeśli będzie ciasno na Lesisku, nie miałbym nic przeciwko by "193" ponownie dotarło właśnie do pętli przy Na Załęczu. Punkt socjalny i tak będzie zapewniony na Prądniku Czerwonym. A od czasu skrócenia tej linii w 2022, rejony Niepokalanej Marii Panny straciły dojazd w stronę szpitala Żeromskiego czy różnych obiektów przy al. Solidarności.
Dopóty na Na Załęczu nie powstanie chociażby minimalnie przygotowane miejsce do zawracania, po wyprowadzce Mobilisu nic nie będzie mogło tam kończyć. W tym momencie w miejscu dawnej pętli jest "dziki" parking, zaś sama nawierzchnia woła o remont. Nie wiadomo też, jak to jest tam z własnością. Od września albo się wezmą za zrobienie pętli, albo będzie trzeba dopłacać do zawracania na pętli "Łęg" (wszakże dalej kursują tam "413" i "603"). Jak już wspominano, pętla na Lesisku to nie jest miejsce do kierowania tam dużej ilości linii. Chyba, że w ogóle zmieni się siatka połączeń.Kaszmir pisze: 23 sie 2024, 22:04 To pewnie konsekwencja przeprowadzki Mobilis na Makuszyńskiego. "148" miało kończyć przy Na Załęczu więc zapewne zakładano obsługę przez Mobilis i postoje na zajezdni.
Jeśli będzie ciasno na Lesisku, nie miałbym nic przeciwko by "193" ponownie dotarło właśnie do pętli przy Na Załęczu. Punkt socjalny i tak będzie zapewniony na Prądniku Czerwonym. A od czasu skrócenia tej linii w 2022, rejony Niepokalanej Marii Panny straciły dojazd w stronę szpitala Żeromskiego czy różnych obiektów przy al. Solidarności.
W Modlniczce stoi aktualnie 6 autobusów marki MAN dla Mobilisu.
Cały czas dowożą te auta...wracając od mechanika pod salonem Mana napotkałem dwie lawety z autobusami manewrujące do wjazdu na plac.
-
- Pasażer
Na Załęczu jest już MB401.
Jedyne co widać to napis URBY.
Jedyne co widać to napis URBY.
Chyba nikt nie wrzucał jeszcze na forum - zdjęcie Castrosuy zamieszczone w komentarzu pod tym postem https://www.facebook.com/share/p/56XLLTEsB2xHchhL/

O ile MAN w tym całoniebieskim schemacie malowania prezentuje się całkiem ładnie. O tyle ta Castrosua od siekiery ciosana wygląda brzydko, tu lepiej by się sprawdził schemat z kolorem białym.
Czy to tylko takie złudzenie, czy trzecia para drzwi na tylnym pomoście na tym zdjęciu wygląda na nieco węższą? 

-
- Ekspert
MAN wygląda imho bardzo ładnie, natomiast Castrosua tragicznie.
Niemniej te autobusy w jakimkolwiek malowaniu nie grzeszą urodą

Niemniej te autobusy w jakimkolwiek malowaniu nie grzeszą urodą

Castrosua stylistycznie jest tak w późnych latach 90-tych... przynajmniej mamy jakieś retro 
A zdjęcia tych najmniejszych nabytków Mobilisu już gdzieś są?
A zdjęcia tych najmniejszych nabytków Mobilisu już gdzieś są?
Pojawiły sie na SCCKojak pisze:A zdjęcia tych najmniejszych nabytków Mobilisu już gdzieś są?
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... -190064535