Czerwone Maki, Ruczaj

- Linie, trasy, rozkłady
suchy
Ekspert

Re: Czerwone Maki, Ruczaj

Post autor: suchy » 16 kwie 2025, 18:54

Kaszmir pisze: 16 kwie 2025, 17:25 Wg mnie źle że "717" pojedzie do Łagiewnik. Rozumiem chęć utrzymania przesiadki na "77", jednak w mojej opinii ważniejsze by zatramwaj pojechał do r. Grunwaldzkiego. Obstawiam problemy w "194" które przejmie odczuwalną część potoków tramwajowych.

Jako dojazd do Łagiewnik w mojej opinii wystarczyłyby obecne połączenia: "106/136" i "196/496" na Kobierzyńskiej oraz "578" na Grota-Roweckiego. W weekend większość uczelni czy biurowców nie funkcjonuje więc główne potoki to mieszkańcy, a na Ruczaju bloki znajdują się między wspomnianymi ciągami i sporo osób może podejść na "1x6/496".

Ew. jeszcze na ten jeden weekend zamienić "178" i "578" końcówkami ("178" do Cz. Maków, "578" do Łagiewnik) by wszystkie przystanki wzdłuż trasy tramwajowej miały dojazd do Łagiewnik i to od rana do wieczora.

A tak mam spore wątpliwości co będzie się działo w "194". Zwłaszcza popołudniu na r. Grunwaldzkim gdy ludzie przesiadający się z innych autobusów będą mieć wybór między tramwajami nie w stronę Ruczaju oraz "194" jadącym tamże.
Ale po co zatramwaj do Grunwaldzkiego, skoro przecież 18 i 52 będą normalnie kursowały przez Monte Cassino i Kapelankę? :?

Aż taki mamy nadmiar kasy w budżecie KM, że stać nas na dublowanie tramwaju autobusem zastępczym? I czy naprawdę przesiadka na Borsuczej pomiędzy 18 i 52 <=> 717 jest taka skomplikowana?

W kierunku Maków jest przecież NA TYM SAMYM PERONIE (wysiadasz z tramwaju i cofasz się 5 metrów na przystanek autobusowy). W drugą stronę z Maków do centrum owszem jest odrobinę dalej i dłużej, bo trzeba przejść przez światła. Ale w weekendy przy Borsuczej zmieniają się one dosyć często po wciśnięciu guzika (co ok. 30-40 sekund max), więc nie trzeba stać i czekać nie wiadomo ile na zielone.

Ze 194 na Grunwaldzkim też raczej pasażerowie średnio skorzystają bo i gdzie nim dojadą - na Lipińskiego gdzie i tak będą musieli się przesiadać w 717, żeby dotrzeć dalej niż do Grota (czyli Norymberska, Kampus czy Chmieleniec)? :D

Co do pomysłu ze 178 - a pamiętasz o tym, że w ten sam weekend jest Święto Bożego Miłosierdzia, na które przyjeżdżają TŁUMY LUDZI? Rozumiem więc, że chcesz wybitnie utrudnić mieszkańcom Czerwonych Maków dotarcie na to święto, dając im jeden autobus co 30 minut w kierunku Łagiewnik? :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 17 kwie 2025, 12:39

suchy pisze: 16 kwie 2025, 18:54Ze 194 na Grunwaldzkim też raczej pasażerowie średnio skorzystają bo i gdzie nim dojadą - na Lipińskiego gdzie i tak będą musieli się przesiadać w 717, żeby dotrzeć dalej niż do Grota (czyli Norymberska, Kampus czy Chmieleniec)? :D

Co do pomysłu ze 178 - a pamiętasz o tym, że w ten sam weekend jest Święto Bożego Miłosierdzia, na które przyjeżdżają TŁUMY LUDZI? Rozumiem więc, że chcesz wybitnie utrudnić mieszkańcom Czerwonych Maków dotarcie na to święto, dając im jeden autobus co 30 minut w kierunku Łagiewnik? :lol: :lol:
Na praktycznie wszystkie poruszane przez Ciebie sprawy odpisałem w poprzednim poście. Czy go przeczytałeś?

Jak wspomniałem w poprzednim poście, większość budynków mieszkalnych znajduje się między Grota-Roweckiego/Bobrzyńskiego a Kobierzyńską. Ciągi te na odcinku ruczajowym dzieli niewielka odległość, między ok. 580 m w najszerszym miejscu do... 220 w najwęższym. I często jest tak, że mieszkańcy są w stanie podejść do/z obu ulic. Stąd mam obawy, że wobec braku zatramwaju w stronę centrum, niemała ich część wybierze "194". Zwłaszcza, że "18" i "52" też nie obsługują wszystkich relacji docelowych i część osób musi się dalej przesiadać, np. bardzo dużo osób wysiada na r. Grunwaldzkim i idzie na linie w stronę Alej. Mając do wyboru jazdę z dwoma przesiadkami ("717" -> tram -> bus) albo z jedną/bezpośrednio ("194"), myślę że niemała część wybierze właśnie "194".

A "194" nie jest w stanie przyjąć wielu dodatkowych pasażerów. Na linii tej wisi spora część Ruczaju oraz Kliny, tymczasem w weekendy kursuje z f20-30. Z mojego doświadczenia, bywa tłoczno nawet w regularne soboty i niedziele.

Tak samo w kwestii połączenia z Sanktuarium. Dlaczego ktoś ma iść na "717" i potem się przesiadać w Łagiewnikach, skoro może złapać "196/496" i pojechać bezpośrednio na Łagiewniki SKA, w pobliże Sanktuarium?
suchy pisze: 16 kwie 2025, 18:54Aż taki mamy nadmiar kasy w budżecie KM, że stać nas na dublowanie tramwaju autobusem zastępczym?
Przecież w tym roku będzie masa oszczędności w porównaniu z ŚBM 2024. Tak w skrócie:
- "52" skrócone do Łagiewnik, a większość kursów w ogóle zawieszona (na całej trasie - czyli bardzo duże oszczędności),
- "11" i "17" sklejone w Łagiewnikach (oszczędności starczą na uruchomienie "717" i to z dużą nadwyżką),
- brak wzmocnienia "8" do f10.

Na plus w sobotę na parę godzin wydłużenie "24" jako "48" oraz uruchomienie "435". Jednak to dużo mniej niż oszczędności powyżej. Zatem tegoroczny weekend ŚBM w kwestii wzkm/pockm będzie bardzo ograniczony w porównaniu z m.in. 2024. Można było zatem niewielką część tych oszczędności przeznaczyć na wydłużenie "717" o te 1,8 km do r. Grunwaldzkiego.

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 31 maja 2025, 19:12

Czy myślicie że jest szansa na wzmocnienie linii 204? Obecnie mamy jedynie f30 a to główna linia spinająca południowe dzielnice. Dawniej było 244 jeszcze a teraz to bieda. Połączenie bardzo ważne Czerwone Maki - Kobierzyn - Zawiła - Borek - Jugowicka - Kurdwanów - Piaski Nowe - Kozłówka - Prokocim. W każdym miejscu dużo mieszkańców i zakładów pracy/centrów handlowych/szpitale.
Jest bardzo krucho z funduszami na KM ale może coś w stylu szczytowego "404' na trasie Czerwone Maki - Miejskie Centrum Opieki? z f30 żeby chociaż w szczycie było f15 razem 204 + 404 na wspólnej trasie. Wiem że jest 11 i inne linie autobusowe ale żadna z nich nie łączy tych rejonów bezpośrednio. Jest sens pisać do ZTP?
PS wklejam w różnych wątkach bo nie każdy wszędzie zagląda ;-)

ODPOWIEDZ