miki3uwu pisze: dzisiaj, 17:29
Może 6 pojedzie na Cmentarz Rakowicki, a 2 do Huty? Zamiast 49 które zostanie zlikwidowane. Wtedy może nawet skierowanie 2 na Pleszów, a 10 do Ronda Hipokratesa (Os. Piastów?) byłoby sensowne, skróciłoby tą linię, która pojechałaby na Bieżanów bo budowie tych mitycznych łuków (gdzie byłoby miejsce przez brak 49).
Myślę, że jednak są małe szanse by to się sprawdziło...
Z perspektywy Bieżanowa trudno wyobrazić sobie likwidację "49".
Co do "6", to ZTP jest wyraźnie fanem tej linii na Cichym Kąciku (jako jadącej od Filharmonii) i raczej bym obstawiał, że tam zostanie (bo to ma sens). Jeśli faktycznie "16" pojedzie do Salwatora, to są dwie opcje:
a. 'na bogato' czyli po prostu zostaje też w siatce obecna "2"
b. 'na realnie' czyli "2" wylatuje
Jestem realistą, według mnie "2" zostanie wycięta w tej sytuacji. I prawdę mówiąc mam taki nieco sensacyjny strzał, że w tej opcji może... powróci na tory linia "12" na trasie Bronowice Małe - Cmentarz Rakowicki? Czy to w sumie nie byłaby całkiem dobra opcja? Wzmocniłaby "4" i ciąg bronowicki w kierunku Basztowej i Teatru Słowackiego:-)
A co do Huty, tu bym był też realistą. Myślę, że przy tych trasach jak w przecieku jedyne co trafi na Broniewskiego to wydłużone "49". Oby jako całodzienne. Wtedy ten ciąg będzie miał oczywiście mniej niż obecnie, ale w miarę przyzwoicie - "14" na al. Pokoju, "49" na Aleję JPII, do centrum też "16" choć ciut dłużej. Nie sądzę, by ZTP miał teraz z czego dać więcej niż to.