- Linie, trasy, rozkłady
-
Aułrora
- Specjalista
Kaszmir pisze: dzisiaj, 15:00
Wydaje mi się, że ze "142" korzystają też pracownicy Zaj. Nowa Huta mieszkający na Stokach. Stąd w mojej opinii utrzymanie przynajmniej części kursów przez Ujastek jest wskazane. Opcją byłoby rozdzielenie "142" na dwa warianty, połowa kursów przez Ujastek, połowa przez Wańkowicza (i te drugie wtedy bez wjazdów pod Kombinat). Acz też nie jestem przekonany bo jednak na Ujastku wtedy zostaje f30-40, trochę mało.
Najbardziej podoba mi się pomysł wydłużenia części "501" przez Wańkowicza. Nie rozumiem argumentu, że duże autobusy się nie mieszczą, nieraz na dawnym "149" (sprzed 2012) kursowały 12-metrowce:
https://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=41274
https://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=8727
Skoro jest taka możliwość aby z aspektu poszukiwania optymalizacji (no i z faktu, że jeździły tam większe wozy) napisać w tej sprawie do ZTP wymieniając przedstawione przez ciebie argumenty. Może będzie to uderzenie grochem od ścianę, ale zostałoby rozważone w celu poszukiwania oszczędności (w rozumieniu, wydawać na coś co naprawdę zachęci do KM a nie tlenowóz takim jakim jest 149).
A nawet jakby nie było na niektóry najwęższych odcinkach właśnie widziałem możliwość bez zabierania nikomu części działki poszerzyć jezdnie (szczególnie w okolicach młyna).
Ostatnio zmieniony 06 lis 2025, 17:17 przez
Aułrora, łącznie zmieniany 1 raz.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~
Dawid (czyli ja

)
-
judash
- Ekspert
Kiedyś to "117" miała obsłużyć Wańkowicza, ale ... ją zlikwidowali

-
Kaszmir
- Administrator
-
Kontakt:
judash pisze: dzisiaj, 17:15Kiedyś to "117" miała obsłużyć Wańkowicza, ale ... ją zlikwidowali

Po prostu zmienili numer na "272", na odcinku krakowskim ma dokładnie tę samą trasę.
W sumie, gdyby skierować "272" razem z "242" przez Wańkowicza do np. Al. Róż, mogłoby to być całkiem sensowne

-
judash
- Ekspert
Kaszmir pisze: dzisiaj, 17:45
Po prostu zmienili numer na "272", na odcinku krakowskim ma dokładnie tę samą trasę.
Tyle, że kursów ubyło sporo przy tej okazji.
-
Kitek
- Pomiarowiec
Kaszmir pisze: dzisiaj, 17:45
W sumie, gdyby skierować "272" razem z "242" przez Wańkowicza do np. Al. Róż, mogłoby to być całkiem sensowne
Najprostsze i najmniej inwazyjne rozwiązanie. A odnośnie jeszcze wydłużenia "193" - lepiej jej nie wydłużać, bo i tak jest długą linią narażoną na opóźnienia, opcja ze "103" wydaje się rozsądniejsza

Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!