No proszę, można ciekawe rzeczy w starych planach znaleźć. Może jakieś jeszcze koncepcje, które zarzucono a teraz byłyby bardziej logiczne/potrzebne?
WDZ pisze: 17 lip 2023, 20:02
Może kiedyś taka możliwość była ale teraz Kordiana to wąziutka uliczka obficie obudowana - nie wiem, czy torowisko by się zmieściło w szerokości jezdni...
Sama Kordiana jest wąska ale ten teren pomiędzy Kordiana a Tuchowską między zabudowaniami jest dosyć szeroki (w najwęższym miejscu chyba 20m). Wiadomo z własnościami działek na tym pasie różnie (gminne/osób fizycznych/osób prawnych).
grasol pisze: 17 lip 2023, 15:53
Nie jest to nowy pomysł. W planach ogólnych z 1994 był to korytarz KST i gdzieś koło nazaretanek miała być właśnie pętla. Z tego odcinka zrezygnowano, ponieważ wyprostowano trasę i poprowadzono ją wzdłuż Witosa. Dzisiaj nie chcę mówić czy ma to sens czy nie, ale takie propozycje kojarzą mi się z udowadnianiem, że TŁ ma jakikolwiek sens i może być na coś przydatna. No nie, TŁ nadal będzie synonimem fatalnego planowania miasta...
Przykładów fatalnego planowania miasta to akurat mamy pełno - niestety u nas nie projektuje się miejskich alei spinających osiedla tylko albo wąskie jednojezdniowe dróżki albo autostrady miejskie...
Co do TŁ i tramwaju tam - projektowi i realizacji można zarzucać wiele ale fakt że takie połączenie potrzebne jest to ciężko podważać.
Tego co już mamy zmienić się raczej nie da, teraz trzeba to jakoś usprawniać jak się da.