Na Salwatorze mogłaby zostać obecna "70" jako "10". Chociaż wg mnie układ z "13" do CM jest dobry,"2" i "6" wyrzucić w kosmos, w zamian wzmocnić "24" do f=10 cały tydzień. Przy okazji mogliby zrezygnować w końcu z numerów 50 i 52 na rzecz np. "6" i "7". Po cholerę wyróżniać te linie, skoro niczym się nie różnią od innych.Bayer2003 pisze: 14 sie 2020, 8:14 Pomysł bardzo ciekawy, jednak pytanie - co w takiej sytuacji z Salwatorem? Bo pozostałaby na nim chyba tylko "1", co może nie wystarczyć.
Rozkłady powakacyjne 2020
Re: Rozkłady powakacyjne 2020
Mam wrażenie, że nie widziałeś na żywo tej pętli

Odważne założenie, że "70" nadal tam pozostanieBayer2003 pisze: 13 sie 2020, 20:27Zakładamy, że na linii "1" po wakacjach będą dalej kursować EU8N/N8C/N8S, a na "70" E1+c3.

Rozumiem, że podejmiesz się tego zadania i będziesz pracował jako "upychacz"Bayer2003 pisze: 13 sie 2020, 20:27Miejsca na jednym torze faktycznie już niewiele, jednak nie oznacza to, że nie da się już tam niczego "upchnąć".

A jak E1+c3 będą jeszcze potrzebne na inne linie to co tam wyślesz?Bayer2003 pisze: 13 sie 2020, 20:27Moim zdaniem można by było od podgórskich tramwajów E1 odczepić doczepy c3 i jako solówki "wypuścić" je na "6".
Jakich remontów?Bayer2003 pisze: 13 sie 2020, 20:27Oczywiście taki stan powinien się utrzymywać do momentu zakończenia remontów, kiedy to na linii powinien się pojawić już "normalny" tabor.
Czyli będziesz ciągnął dwa etaty? Upychacza i inspektora by pilnować kolejności?Bayer2003 pisze: 13 sie 2020, 20:27Oczywiście przy trzech liniach na jednym torze trzeba by było mocno pilnować kolejności oraz punktualności, jednak wierzę, że przy odrobinie chęci jest to możliwe do wykonania.
Tylko co wtedy z Salwatora pojedzie w kierunku Bagateli i Słowackiego? Naprawdę, darujcie sobie takie propozycje, bo potem się dziwicie, że się śmieją z nas w ZTP.pasazer_mobilisu pisze: 14 sie 2020, 5:33Do ZTP został wysłany pomysł (nie mój) utworzenia linii tramwajowej łączącej trasy "2" i "6" (roboczy numerek: "26") po trasie Kurdwanów - Cmentarz Rakowicki (Kurdwanów - Filharmonia tak jak "6", dalej tak jak "2" do Cmentarza). Nie jestem ekspertem od marszrut tramwajowych, dlatego liczę na Waszą opinię.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!
"6" na CK nie może być jedyną linią ze względu na ograniczone godziny kursowania. Oczywiście kursów można dołożyć, ale byłoby to czyste marnowanie pieniędzy...
Przecież linia "20" nadal jeździ na KącikWDZ pisze: 14 sie 2020, 12:32"6" na CK nie może być jedyną linią ze względu na ograniczone godziny kursowania. Oczywiście kursów można dołożyć, ale byłoby to czyste marnowanie pieniędzy...

Ale jest chyba różnica między utrzymywaniem linii na CK ze względu na potrzeby komunikacyjne MP a dokładaniem kursów na Kurdwanów ze względu na (mikre na ogół) potrzeby komunikacyjne CK?
Przecież nikt nie zabiera "20" z KącikaWDZ pisze: 14 sie 2020, 13:29Ale jest chyba różnica między utrzymywaniem linii na CK ze względu na potrzeby komunikacyjne MP a dokładaniem kursów na Kurdwanów ze względu na (mikre na ogół) potrzeby komunikacyjne CK?

- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Obecnie jeździ tam "70" i pomysł jest na aktualne warunki przewidziany.Bayer2003 pisze: 14 sie 2020, 8:14 co w takiej sytuacji z Salwatorem? Bo pozostałaby na nim chyba tylko "1", co może nie wystarczyć.
No po co, po to żeby coś jeździło na Cmentarz, a "13" mogła wrócić na Bronowice, gdzie jest potrzebna.Krakowianin pisze: 14 sie 2020, 8:22 W moim przekonaniu pomysł jest bardzo tragiczny i miejmy nadzieję, że nie zostanie zrealizowany. Po co taka linia? Rozumiem problem z pętlą na Salwatorze, ale nie przesadzajmy. Bo zaraz się znajdą kolejni, którzy będą chcieli łączyć kolejne linie...
70. Widzę że masz problem z czytaniem bo wyraźnie napisałem, że pomysł nie jest mój, a nawet gdyby był to nie wysyłałbym go podpisując się jako "pasazer_mobilisu, PKK". Chyba że Ty podpisujesz się jako "Kitek", to wtedy nie dziwię się, że się śmieją.Kitek pisze: 14 sie 2020, 10:13 Tylko co wtedy z Salwatora pojedzie w kierunku Bagateli i Słowackiego? Naprawdę, darujcie sobie takie propozycje, bo potem się dziwicie, że się śmieją z nas w ZTP.
Nie karmić troli 

To co pojedzie przez Bagatelę do Rakowic? Takie połączenie jak linia 2 jest dobre dla wielu osób pracujących w rejonach tzw. starego miasta z aglomeracji np. GZ, dokąd prywaciarz odjeżdża spod kościoła na Rakowickiej, czy też inni spod estakady na Wita Stwosza.mkm3 pisze: 14 sie 2020, 9:58 [...]"2" i "6" wyrzucić w kosmos, w zamian wzmocnić "24" do f=10 cały tydzień.
Przy okazji mogliby zrezygnować w końcu z numerów 50 i 52 na rzecz np. "6" i "7". Po cholerę wyróżniać te linie, skoro niczym się nie różnią od innych.
Popieram tutaj w 100% stanowisko jakie podają moi przedmówcy - @Krakowianin czy też @Kitek. Bo zaraz ktoś wymyśli głupi pomysł i połączymy wszystkie linie w jedną co będzie kursować z f=5 w DP a w weekendy i święta z f=10, przez wszystkie pętle na mieście z 50 wariantami trasypasazer_mobilisu pisze: 14 sie 2020, 5:33 Do ZTP został wysłany pomysł (nie mój) utworzenia linii tramwajowej łączącej trasy "2" i "6" (roboczy numerek: "26") po trasie Kurdwanów - Cmentarz Rakowicki (Kurdwanów - Filharmonia tak jak "6", dalej tak jak "2" do Cmentarza).
[...]

"2" jest generalnie pustakiem, jest, bo jest, bo tak zawsze jeździła i nie ma co z nią zrobić. A dojazd pod UEK można zrealizować przesiadając się na Alejach w 189/501/511.GoMeZz391 pisze: 15 sie 2020, 14:10 To co pojedzie przez Bagatelę do Rakowic? Takie połączenie jak linia 2 jest dobre dla wielu osób pracujących w rejonach tzw. starego miasta z aglomeracji np. GZ, dokąd prywaciarz odjeżdża spod kościoła na Rakowickiej, czy też inni spod estakady na Wita Stwosza.
Ja proponuję "70" zmienić w linię stałą "15" i zostawić na obecnej trasie przez Podwale, do tego "13" na Cichy Kącik, "20" na Bronowice (Małe?) a do Rakowic skierować wskrzeszoną "10" z Łagiewnik / Borku / Kurdwanowa będącą wsparciem dla "8". "2" oczywiście piach, a "6" myślę że póki co również też.
W godzinach szczytu byś nie dojechał z ATW pod UEK mając 20 min po wyjściu z roboty np. w AVONIE na ul. Karmelickiej.mkm3 pisze: 15 sie 2020, 16:57 [...]
"2" jest generalnie pustakiem, jest, bo jest, bo tak zawsze jeździła i nie ma co z nią zrobić. A dojazd pod UEK można zrealizować przesiadając się na Alejach w 189/501/511.
W weekendy jak kończyłem zajęcia w szkole na autobus na BM za późno, na busa na Czarnowiejską za wcześnie, a autobus w rejony galerii 35 min czekania, a 2 po 3 minutach od dojścia (ok. 10 min).
Co do Twojego pomysłu mam dwa poważne zastrzeżenia. Po pierwsze - czy na ciągu kurdwanowskim poradzą sobie tylko "24" i "50"? Bo coś mi się wydaje, że 12 kursów/h na tym ciągu może po wakacjach nie wystarczyć (w zeszłym roku było ich bodajże 20, a przecież tramwaje puste nie jeździły). Po drugie - Twój plan zakłada dalsze cięcia na ciągu bronowickim ("20" f~15 zamiast "13" f~7,5). Po likwidacji "44" stan obecny na tym ciągu to absolutne minimum i nie powinno się sytuacji tam już bardziej pogarszać.Cukier pisze: 15 sie 2020, 17:58 Ja proponuję "70" zmienić w linię stałą "15" i zostawić na obecnej trasie przez Podwale, do tego "13" na Cichy Kącik, "20" na Bronowice (Małe?) a do Rakowic skierować wskrzeszoną "10" z Łagiewnik / Borku / Kurdwanowa będącą wsparciem dla "8". "2" oczywiście piach, a "6" myślę że póki co również też.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Ciąg bronowicki znów straci na takiej zmianie. Bronowice są jednym z ważniejszych węzłów dla gminy Liszki, Czernichów, a szczególnie Zabierzów i Wielka Wieś. Stan obecny na niej to całkowite minimum.Cukier pisze: 15 sie 2020, 17:58 Ja proponuję "70" zmienić w linię stałą "15" i zostawić na obecnej trasie przez Podwale, do tego "13" na Cichy Kącik, "20" na Bronowice (Małe?) a do Rakowic skierować wskrzeszoną "10" z Łagiewnik / Borku / Kurdwanowa będącą wsparciem dla "8". "2" oczywiście piach, a "6" myślę że póki co również też.
Ciąg kurdwanowski może mieć ciężko, a tamte rejony ciągle rosną.
Co do tematu 2 to już wolę nie mówić, bo już kilkukrotnie w różnych tematach przekazałem swoje spostrzeżenia dla takiej linii (Podwale-Bagatela-Lubicz-Rakowice), a szukanie nie boli

-
- Ekspert
Tu fakt, "6" powinna mimo wszystko zostać.Bayer2003 pisze: 15 sie 2020, 20:28Co do Twojego pomysłu mam dwa poważne zastrzeżenia. Po pierwsze - czy na ciągu kurdwanowskim poradzą sobie tylko "24" i "50"? Bo coś mi się wydaje, że 12 kursów/h na tym ciągu może po wakacjach nie wystarczyć (w zeszłym roku było ich bodajże 20, a przecież tramwaje puste nie jeździły).Cukier pisze: 15 sie 2020, 17:58 Ja proponuję "70" zmienić w linię stałą "15" i zostawić na obecnej trasie przez Podwale, do tego "13" na Cichy Kącik, "20" na Bronowice (Małe?) a do Rakowic skierować wskrzeszoną "10" z Łagiewnik / Borku / Kurdwanowa będącą wsparciem dla "8". "2" oczywiście piach, a "6" myślę że póki co również też.
Bayer2003 pisze: 15 sie 2020, 20:28 Po drugie - Twój plan zakłada dalsze cięcia na ciągu bronowickim ("20" f~15 zamiast "13" f~7,5). Po likwidacji "44" stan obecny na tym ciągu to absolutne minimum i nie powinno się sytuacji tam już bardziej pogarszać.
Jakie cięcia na ciągu bronowickim?

Luźna refleksja i pytanie - czy przy f~7,5/15 według Was wystarczy 12/h na Salwatorze? Jeśli tak, to może warto jako lekki substytut "13" wysłać "6" na Bronowice (Stare)?
Znając mieszkańców Bronowic, będzie ciężko. Bo będzie: "od zawsze tu była 13, to ona tu ma być"Zieleńczanin pisze: 15 sie 2020, 21:21 [...]
Jakie cięcia na ciągu bronowickim?Za "13" z f~7,5/15 (lub f~10/20) "20" z f~7,5/7,5 (lub f~10/10). Gdzie Wy tu widzicie cięcia?
Luźna refleksja i pytanie - czy przy f~7,5/15 według Was wystarczy 12/h na Salwatorze? Jeśli tak, to może warto jako lekki substytut "13" wysłać "6" na Bronowice (Stare)?