Podobno jest już 17mikolaj.boron pisze:Trochę po partyzancku. W serwisie na Tynieckiej stoi co najmniej 10 wozów (na zdjęciu nie widać wszystkich).
Wieści z Mobilis [A]
Re: Wieści z Mobilis [A]
Jak będzie odbywało się ładowanie na mieście?
Na terenie Nowej Zajezdni na Makuszyńskiego zgromadzono już ok. 20 nowych Manów.
-
- Pasażer
Prawdopodobnie nie będzie ładowania. Autobusów tego typu ma być 5. Ile wyjedzie na linię, tego nie wiadomo, ale domyślam się, że - ze względu na bardzo niski kilometraż - autobusy objeżdżą cały dzień. A jeśli nie, to zawsze pozostanie coś w rezerwie.
Chyba, że miasto pokusi się o postawienie ładowarki na Kleparzu, tylko nie mam pojęcia, w którym dokładnie miejscu i czy te auta będą tylko plug-in, czy z pantografem. Ale w pantograf wątpię.
-
- Pasażer
Przy okazji - dostałem info od znajomego, że wersja z dwiema zajezdniami się potwierdziła. Dokąd nie dojadą wszystkie nowe autobusy (okolice końcówki grudnia 2024, początku stycznia 2025), dotąd AMZ-y, Mercedesy i Autosan będą wyjeżdżały z ul. Na Załęczu, a nowe pojazdy z ul. Makuszyńskiego. Głównie chodzi o ich tankowanie, bo na Makuszyńskiego nie ma (i nie będzie stacji) diesla.
A zdaje się jest tam kilka aut z dieslem? Będą się tankowały na stacjach komercyjnych? (Jak już zajezdnia Na Załęczu zostanie zamknięta)Sajmon_Pauer pisze: 01 paź 2024, 2:28 Przy okazji - dostałem info od znajomego, że wersja z dwiema zajezdniami się potwierdziła. Dokąd nie dojadą wszystkie nowe autobusy (okolice końcówki grudnia 2024, początku stycznia 2025), dotąd AMZ-y, Mercedesy i Autosan będą wyjeżdżały z ul. Na Załęczu, a nowe pojazdy z ul. Makuszyńskiego. Głównie chodzi o ich tankowanie, bo na Makuszyńskiego nie ma (i nie będzie stacji) diesla.
No tak. W sumie dobrze to wykombinowali. Do tego będzie to sam tabor mini, więc byłoby głupotą inwestować w coś na stałe. A przecież mogą się dogadać z jakąś stacją na której tankowane są ciężarówki lub po prostu podpiąć „busy” np. na Orlen Flotę.Kojak pisze: 01 paź 2024, 8:37 A zdaje się jest tam kilka aut z dieslem? Będą się tankowały na stacjach komercyjnych? (Jak już zajezdnia Na Załęczu zostanie zamknięta)
Na Makuszyńskiego jest Moya, na Nad Dłubnią mała stacja prywatna, więc nie muszą nic robić, bo mają diesla pod ręką 

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/nowa- ... 58410.html
Potwierdzenie, że będą używane obie zajezdnie, a serwis może odbywać się w ASO.
Potwierdzenie, że będą używane obie zajezdnie, a serwis może odbywać się w ASO.
Może to tylko 5 sztuk, ale skoro umowa jest na 10 lat, to można wynegocjować jakiś rabat na paliwo na którejś ze stacji. Zysk dla obu stron.yosujiro pisze: 01 paź 2024, 9:11 Na Makuszyńskiego jest Moya, na Nad Dłubnią mała stacja prywatna, więc nie muszą nic robić, bo mają diesla pod ręką![]()
Mają być 4 brygady, w tym jedna szczytowa, więc zjedzie na zajezdnię między szczytami. Zostają trzy, z czego jedna wyjedzie później, a druga skończy wcześniej.Sajmon_Pauer pisze: 01 paź 2024, 2:25
Prawdopodobnie nie będzie ładowania. Autobusów tego typu ma być 5. Ile wyjedzie na linię, tego nie wiadomo, ale domyślam się, że - ze względu na bardzo niski kilometraż - autobusy objeżdżą cały dzień. A jeśli nie, to zawsze pozostanie coś w rezerwie.
Chyba, że miasto pokusi się o postawienie ładowarki na Kleparzu, tylko nie mam pojęcia, w którym dokładnie miejscu i czy te auta będą tylko plug-in, czy z pantografem. Ale w pantograf wątpię.
-
- Pasażer
Diesli będzie 6 sztuk, elektryków - 5.Ghghgh123 pisze: 01 paź 2024, 11:55 Może to tylko 5 sztuk, ale skoro umowa jest na 10 lat, to można wynegocjować jakiś rabat na paliwo na którejś ze stacji. Zysk dla obu stron.
Skąd masz takie informacje? Czy na pewno są legitne?Ghghgh123 pisze: 01 paź 2024, 11:55 Mają być 4 brygady, w tym jedna szczytowa, więc zjedzie na zajezdnię między szczytami. Zostają trzy, z czego jedna wyjedzie później, a druga skończy wcześniej.
Załącznik ze szczegółowymi rozkładami z przetargu, a na ile są aktualne to zobaczymy, gdy pojawią się oficjalne rozkłady.
- Załączniki
-
- Żabiniec.xlsx
- (40.28 KiB) Pobrany 209 razy
Ja tego pliku otworzyć nie mogę (zapewne przez rozszerzenie).Ghghgh123 pisze: 01 paź 2024, 18:16 Załącznik ze szczegółowymi rozkładami z przetargu, a na ile są aktualne to zobaczymy, gdy pojawią się oficjalne rozkłady.

-
- Znawca
Można otworzyć nawet w arkuszach Google. xlsx to format plików z Excela
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Zarejestrowanych jest blisko 30 MANów, więc jeszcze sporo brakuje. Myślę, że za 19 dni są szanse z pomocą starego taboru wystawić odpowiednią ilość autobusów, nie wiem tylko jak z kierowcami.
Z perspektywy pasażera testy się udały, choć było kilka niedociągnięć np. z otwieraniem drzwi. Brakło też automatów biletowych, osobie bez biletu kierowca zasugerował wyjście i pojechanie następnym kursem
Wnętrze na plus, SIP działał, nie znalazłem tylko ładowarek USB.

Z perspektywy pasażera testy się udały, choć było kilka niedociągnięć np. z otwieraniem drzwi. Brakło też automatów biletowych, osobie bez biletu kierowca zasugerował wyjście i pojechanie następnym kursem

Aż mnie zaciekawiło czego używasz, bo .xlsx to format używany przez Microsoft Office od wersji 2007

Nie karmić troli 

Podobno Mobilis ma teraz nawet nadwyżkę kierowców. A biorąc pod uwagę, że przez ostatnie tygodnie codziennie kilka osób jeździło z patronem, powinno być ok.pasazer_mobilisu pisze: 02 paź 2024, 20:54 Zarejestrowanych jest blisko 30 MANów, więc jeszcze sporo brakuje. Myślę, że za 19 dni są szanse z pomocą starego taboru wystawić odpowiednią ilość autobusów, nie wiem tylko jak z kierowcami.