Prowadzący pojazdy KMK

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Re: Wieści z Mobilis [A]

Post autor: pasazer_mobilisu » 05 paź 2024, 20:20

Ghghgh123 pisze: 04 paź 2024, 12:57 A jak sytuacja ze Scaniami i MMI?
Nie trafiłem na żadne autobusy tych marek jedynie 30 MANów, być może zarejestrowanych pojazdów jest więcej.

Kojak pisze: 04 paź 2024, 12:15 Być może nie doczytałeś zarówno Ty jak i PasażerMobilisu, który innym zarzuca, że się wypowiadają a nie przeczytali nawet artykułu.
Patrząc na to jak reagują na Twoje posty kolejni użytkownicy to chyba jednak Ty "nie doczytałeś".

Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:09 Jeśli spotkam Cię przy barze i powiem Ci, postawię Ci piwo. Po czym to zrobię. A potem upomnę się o zwrot należności za to piwo i Ty mi oddasz kasę za piwo; to sfinansowałem Ci to piwo czy nie?
Dorośli ludzie (a tylko tacy mogą pracować jako kierowcy autobusu) jednak powinni czytać co podpisują, a nie wierzyć "na gębę".
Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:09 Masz bardzo dużą lekkość w zarzucaniu komuś kłamstwa
Taka moja natura, uaktywnia się wśród miłośników którym często przychodzi mijanie się z prawdą.
Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:09 i jednocześnie bardzo dużą trudność w rozumieniu kontekstu.
Ok rozumiem: nie lubisz Mobilisu, być może nie lubisz kraju z którego pochodzi kapitał stojący za tą firmą, bo o tym też wspominałeś. Możesz uważać że w ogóle nie powinno być przewoźników innych niż MPK - spoko. Ale jak już nie wyszła Ci próba wmówienia wszystkim że płacą tam jak w Biedronce to wystarczy posypać głowę popiołem, a. nie przez kilka dni wykłócać się, bo tylko sobie w ten sposób wystawiasz świadectwo.
Nie karmić troli :!:

cynamon
Znawca

Re: Prowadzący pojazdy KMK

Post autor: cynamon » 05 paź 2024, 20:55

Przede wszystkim Mobilis jest prywatnym, a nie komunalnym podmiotem i może w obrębie obowiązującego prawa działać jak mu się podoba. Dopóki nie brakuje im chętnych do pracy, a kursy nie wypadają (wiem, że BYŁY w tej kwestii potknięcia - ale w czasie przeszłym i to dużo mniejsze niż niejednkrotnie w MPK) to tego typu dyskusja wydaje się bezcelowa.

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » 05 paź 2024, 21:34

cynamon pisze: 05 paź 2024, 20:55 Przede wszystkim Mobilis jest prywatnym, a nie komunalnym podmiotem i może w obrębie obowiązującego prawa działać jak mu się podoba. Dopóki nie brakuje im chętnych do pracy, a kursy nie wypadają (wiem, że BYŁY w tej kwestii potknięcia - ale w czasie przeszłym i to dużo mniejsze niż niejednkrotnie w MPK) to tego typu dyskusja wydaje się bezcelowa.
Dokładnie! Miasto zadowolone, mobilis zadowolony, pracownicy zadowoleni - tylko pewien użytkownik dego forum niezadowolony. I o iła ma do tego pełne prawo, to apeluję w tym miejscu żeby przestał te negatywne, emocjonalne opinie regularnie na tym forum wypisywać; bo nie ma to absolutnie żadnego celu ani sensu.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 06 paź 2024, 12:18

kot_feliks pisze: 05 paź 2024, 13:47 Może jeszcze raz, żeby zakończyć ten temat:
To może jeszcze raz.
Ja to napisałem wprost, a Ty odnosisz się do tego w taki sposób, jakbym tego nie napisał, a Ty miałbyś mi objaśniać rzeczywistość. Czy to jest normalne? :lol: Nie widzisz, że dyskutujesz z własnymi interpretacjami, w takim sposób, że powtarzasz to co ja napisałem? To nie jest do końca normalne.
No ale to jest sprawa subiektywna, co kto woli. Mnóstwo osób wolałoby np. jazdę autobusem, niż dajmy na to bieganie dzień w dzień z paleciakiem po sklepie w godzinach 5-13.
No jest, ale pewne trendy są widoczne w całej w Europie, to kierowców zawodowych brakuje bardziej, a nież pracowników sklepu, hurtowni czy innych zawodów z wynagrodzeniem dobijającycm do średniej krajowej.
Wydaje mi się, że dyskusja na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Jedna osoba woli siedzieć przy biurku 8h, inna pracować w sklepie, jeszcze inna jeździć autobusem itd. Każdy jest inny i dla każdego różne rodzaje pracy są lepsze / gorsze :)
To jak 90% pozostałych dyskusji na tym forum, one są całkowicie jałowe i bezproduktywne. Ilość spraw, które udało się załatwić, a wyszły z tego forum jest zupełnie marginalna.
Ludzie piszą na forum, bo mają za dużo wolnego czasu, bo sobie chcą porobić jaja z innych, ktorzy się wczuwają za bardzo, bo chcą się czegoś dowiedzieć, bo chcą zobaczyć inny punkt widzenia.

Znowu porównujesz obecne zarobki w mobilisie vs. "to co będzie kiedyś w MPK. A przecież mobilis nie żyje w próżni i siła rzeczy zarobki również będzie musiał podwyższać.
A to już jest kwintesencja Twojego sposoby myślenia. Z jednej strony, zarzucasz porónywanie czegoś co jest już, z czymś co zostanie wprowadzone za kwartal. Z drugiej strony sam argumentujesz, że czegoś może i teraz nie ma, ale w końcu będzie musiało być, chociaż jeszcze nawet nikt. Trochę brak konsekwencji w rozumowaniu.
Średnia tak, ale mediana to jest niewiele ponad 6k brutto. Czyli niewiele mniej, niż min. wynagrodzenie w mobilisie.
No to jeszcze lepiej, wynika z tego, że MPK płaci powyżej mediany. Masz jakieś inne argumenty utwierdzające mnie w moim zdaniu? Chętnie przyjmę.
No ale przecież zawsze możesz zwrócić $ za kurs i iść gdzie indziej. Jesteś dokładnie w takiej samej sytuacji, jakbyś tej lojalki nie miał.
Tylko w takim przypadku, trudno uznać to "rzekome" finansowanie za jakieś dobrodziejstwo.
kucyk pisze: 05 paź 2024, 16:24 Ludziska "dajcie sobie coś na powstrzymanie". Naprawdę nie chce się tego czytać. :o

Co ta Wasza dyskusja da komukolwiek z prowadzących pojazdy w tej czy w tamtej firmie? :roll:
A czy ta dyskusja musi coś dawać kierowcom? Ważne, ze daje nam, skoro my ją prowadzimy.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 06 paź 2024, 12:29

Jelczyk pisze: 05 paź 2024, 20:04 To ja powiem tak: mam kilku znajomych pracujących w Mobilisie i wcale tak źle nie jest. Każdy z nich zarabia ok 5200-6000 na rękę. Wiadomo zależy od miesiąca i ilości godzin. Jak ktoś chętny na nadgodziny to i ponad 6tys na rękę wyciągnie. Także odpuśćcie już to zestawania 4,5tys lidlowego.
A no jasne, że tak. Jak ktoś lubi dymać 1,5 etatu żeby zarobić to co inni w etat, up2u
Serio potwierdzenia własnej wartości szukasz w oczach innych? :shock:
pasazer_mobilisu pisze: 05 paź 2024, 20:20 Patrząc na to jak reagują na Twoje posty kolejni użytkownicy to chyba jednak Ty "nie doczytałeś".
Serio potwierdzenia własnej wartości szukasz w oczach innych? :shock:
Dorośli ludzie (a tylko tacy mogą pracować jako kierowcy autobusu) jednak powinni czytać co podpisują, a nie wierzyć "na gębę".
No i? :?: :? Czy ktoś tutaj twierdził, że nie powinni? Bo znów widzę, nieproszone rady, co kto powinien, czego nie itp
Taka moja natura, uaktywnia się wśród miłośników którym często przychodzi mijanie się z prawdą.
Problem polega na tym, że Ty brak zgodności z Twoim punktem widzenia nazywasz nieprawdą i na siłę, często manipulując próbujesz komuś wmówić nieprawdę. Posługując się przy tym danymi dobranymi tak, by Twoja teza się zgodziła, bądź jawnie dyskutując ze swoimi własnymi interpretacjami, a nie z tym co ktoś napisał.

Ok rozumiem: nie lubisz Mobilisu, być może nie lubisz kraju z którego pochodzi kapitał stojący za tą firmą, bo o tym też wspominałeś.
Ten wniosek jest nieuprawniony.
Myślę, że o wiele prościej jest kogoś zapytać, dlaczego kogoś/czegoś nie lubi, niż coś zakładać samemu (w szczególności gdy aparat wnioskowania nie pracuje zbyt dobrze). Dyskutowanie z własnymi interpretacjami może być odbierane jako zaburzenie osobowości. Polecam wizytę u specjalisty.
Możesz uważać że w ogóle nie powinno być przewoźników innych niż MPK - spoko.
Po raz kolejny bardzo dziekuję za pozwolenie, że mogę coś uważać nie pytajac innych o zdanie.
Ale jak już nie wyszła Ci próba wmówienia wszystkim że płacą tam jak w Biedronce to wystarczy posypać głowę popiołem, a. nie przez kilka dni wykłócać się, bo tylko sobie w ten sposób wystawiasz świadectwo.
Ależ ja mówiłem głównie o Lidlu a nie o Biedronce.
Poza tym tutaj
viewtopic.php?t=673&start=105
można przeczytać co pisałem.
A w szczególności:
Kojak pisze: 03 paź 2024, 12:18 4500zl na rękę? To chyba mniej niż w MPK?
Dla porównania stawki z Lidla:
Stawki brutto Pracownika/Pracowniczki Sklepu
Pracownicy Sklepów zarabiają na początku zatrudnienia
4 750 - 5 700 zł brutto/mies.
Już po roku pracy gwarantujemy wzrost płacy do poziomu
4 950 - 5 900 zł brutto/mies.
Po dwóch latach stażu pracy:
5 150 - 6 150 zł brutto/mies.

Ciekawe czy poziom zatrudnienia się utrzyma, bo stawka jest skrajnie niekonkurencyjna i przewiduję, że po pewnym czasie ludzie zaczną odchodzić.
Kryzys z kierowcami w Mobilisie się znikąd nie wziął. 5k to ani żaden cymes, ani specyfika pracy Świątek, Piątek i Niedziela, plus szalone godziny startów czy kończenia pracy nie są zachęcające.
Swoją drogą podziwiam Mobilisa, że poszli tak po bandzie z kasą... trzeba mieć biznesowe jaja, żeby dać najniższe stawki na rynku i z optymizmem patrzeć na rekrutację, skoro niedobór kierowców zawodowych jest powszechny.
oraz
Kojak pisze: 03 paź 2024, 20:52 1. Widełki pewnie stąd, że masz dodatki świąteczne, masz premie, masz wysługę lat, masz dodatek za pracę w porze nocnej itp.
2. Nasikał na przegub i go zwolnili. A wcześniej robili 2 na silnik i nikt dochodzenia nie robił, co najwyżej kupę śmiechu z gościa było.
3. Finansują a potem kazują sobie oddać... propaganda tępa jak podkłady kolejowe.
4. No brutto, brutto ale widełki szerokie i górne brutto lepsze niż w Mobilisie także dla pracownika w 1 roku.
5. Co do katastrofy kadrowej i zwiększenia zarobków przez to.... otóż to! Jestem za.. niech do takiej katastrofy dojdzie i niech Mobilis wyskoczy z kasy a nie traktuje ludzi jak kolonialsów. Kto wie jaki kapitał stoi za Mobilisem to sobie rozwinie tą myśl.

Dlatego się przy tym upieram, bo odnoszę się do tego co padło w tej dyskusji kilka postów wcześniej. Jeśli przeczytasz wątek to dostrzeżesz kontekst.
Na co Ty odpowiadasz:
pasazer_mobilisu pisze: 03 paź 2024, 21:47 Tam zwolnili, gdzie indziej leją i nikt z tym nic nie robi, zresztą przy braku TOITOIa na pętlach nie ma się co dziwić.

Nieoprocentowana pożyczka na kilka lat to tępa propaganda? Każdy widzi co podpisuje, a nie każdy ma 10 koła do wydania ot tak.

Kolejny wątek, w którym mijasz się z prawdą:

Które jest wyższe niż te 6 200 - 8 300 zł / mies. brutto w Mobilis?

W MPK już doszło i zadziałało, patrząc na reklamy na wozach to co chwilę podnoszą wynagrodzenia.
Podczas gdy:
https://www.pracuj.pl/praca/kierowca-au ... I3OC4xMzU=
To oferujemy

Oferujemy sfinansowanie kursu prawa jazdy kategorii D oraz kwalifikacji wstępnej wraz z gwarancją zatrudnienia w Mobilis! Ponadto oferujemy bonus finansowy w trakcie trwania kursu!
Zatrudnienie na umowę o pracę w pełnym wymiarze etatu,
Wynagrodzenie od 4.500 do 6.000 netto!

Darmowy, wygodny i estetyczny strój kierowcy,

Uczciwe rozliczenie nadgodzin (każda godzina ponad nominał płatna 100% extra) oraz atrakcyjny system premiowania,
Pracę w zgranym i zaangażowanym zespole,
Pakiet benefitów mi.in. prywatna opieka medyczna, karta multisport czy dofinansowanie wypoczynku.
Mobilis napisał 4500, które jest mniej niż te górne widełki po 2 latach, więc ja się z prawdą nie minałem. Napisałem wprost o co mi chodziło, Ty dopytałeś, a potwierdziłem, a Ty dalej swoje. Nie doczytałeś całości ogłoszenia - więc byłoby miło, jakbyś sam zastosował się do swoich rad o sypaniu głowy popiołem.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2024, 12:37 przez Kojak, łącznie zmieniany 1 raz.

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 06 paź 2024, 12:30

Kojak pisze: 06 paź 2024, 12:18
A czy ta dyskusja musi coś dawać kierowcom? Ważne, ze daje nam, skoro my ją prowadzimy.
Z pewnością - bluzganie " na siebie" wzajemne. :lol:

Gratuluję. :D

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 06 paź 2024, 12:57

Kojak Ty to jednak lubisz się sapać do wszystkich. Weź się czep własnego ogona. Po za tym oczywiście jak to Ty opierasz się na swoim przekaniu, a nie rzeczywistości i w ogóle nie przyjmujesz tego co mówią inni. Zmień lepiej to forum i podyskutuj sobie z diagnostami z branży.
Oooo.... nowość 175-180h to 1,5 etatu. Zastanów się zanim będziesz chciał zabłysnąć.

A własną wartość to Ty prezentujesz swoimi dennymi wypocinami.

szakal
Znawca

Post autor: szakal » 06 paź 2024, 13:18

To już robi się nudne.....Może już czas na wymianę zdań poprzez PW?

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 06 paź 2024, 13:28

Jelczyk pisze: 06 paź 2024, 12:57 Kojak Ty to jednak lubisz się sapać do wszystkich. Weź się czep własnego ogona. Po za tym oczywiście jak to Ty opierasz się na swoim przekaniu, a nie rzeczywistości i w ogóle nie przyjmujesz tego co mówią inni. Zmień lepiej to forum i podyskutuj sobie z diagnostami z branży.
Oooo.... nowość 175-180h to 1,5 etatu. Zastanów się zanim będziesz chciał zabłysnąć.

A własną wartość to Ty prezentujesz swoimi dennymi wypocinami.
Czas pracy 2024:

Styczeń 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 10 dni wolnych)
Luty 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 8 dni wolnych)
Marzec 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 10 dni wolnych)
Kwiecień 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 9 dni wolnych)
Maj 2024: 160 godzin pracy (20 dni pracujących, 11 dni wolnych)
Czerwiec 2024: 160 godzin pracy (20 dni pracujących, 10 dni wolnych)
Lipiec 2024: 184 godziny pracy (23 dni pracujące, 8 dni wolnych)
Sierpień 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 10 dni wolnych)
Wrzesień 2024: 168 godzin pracy (21 dni pracujących, 9 dni wolnych)
Październik 2024: 184 godziny pracy (23 dni pracujące, 8 dni wolnych)
Listopad 2024: 152 godziny pracy (19 dni pracujących, 11 dni wolnych)
Grudzień 2024: 160 godzin pracy (20 dni pracujących, 11 dni wolnych)

Czyli etat w 20024 wynosi średnio: 167,(3) h, czyli dla ułatwienia przyjmimy, że etat to średnio 21 dni pracujących, co da nam liczbę 168h pracy.
Założenie drugie: nadgodziny w Mobilisie są 100% płatne.

Różnica pomiędzy 175-180 a 168 to 7-12h.
Czyli od podstawowej pensji od 7 do 12 godz ma nam dać taką różnice, że z 4500 netoo wyjdziemy ponad 6000 netto, bo tak napisałeś. Czyli ta nadgodzina musiałby kosztować do 125zł netto zakłądajac, że te 6 koła osiądamy z góną granicą, którą podałeś czyli 180h... To Ci powiem, że takich overtimów nawet kierowcy autobusów w Londynie nie mają, a tam się jednak trochę wiecej zarabia .... :lol:

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 06 paź 2024, 13:59

I taka jest z Tobą głupia dyskusja.... Poprostu nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że może być inaczej. Ty cały czas odnosisz się tylko i wyłącznie do 4500zl nie biorąc pod uwagę, że masz widełki. I podają na ogłoszeniu 4500-6000 bo to 4500 to będziesz miał za nominał 160h, a za 184h zbliżysz się do 6000. Czyli średnio zarabiasz tak jak napisalem 5200-5500zl netto. Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć......

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 06 paź 2024, 14:11

Jelczyk pisze: 06 paź 2024, 13:59 I taka jest z Tobą głupia dyskusja.... Poprostu nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że może być inaczej. Ty cały czas odnosisz się tylko i wyłącznie do 4500zl nie biorąc pod uwagę, że masz widełki. I podają na ogłoszeniu 4500-6000 bo to 4500 to będziesz miał za nominał 160h, a za 184h zbliżysz się do 6000. Czyli średnio zarabiasz tak jak napisalem 5200-5500zl netto. Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć......
Podaj stawki godzinowe i będzie wszystko jasne. Chcę wiedzieć ile nadgodzin muszę zrobić w Mobilisie, by zrównać się kwotą, którą w MPK dostanę bez nadgodzin.
Bo pisałeś, zę z nadgodzinami chłopaki wychodzą ponad 6k, to się pytam ile tych nadgodzin trzeba?
Bo w MPK podają, że już mamy od 5600zł netto / 7700zł brutto (tak podają w ogłoszenie, w zaokrągleniu do pełnych setek).
Mobilis podaje różnie, dolne widełki 6200zł/6500zł brutto
zatem różnica w brutto to 1,3 lub 1,5 zł to jest jednak sporo, bo daje to około 1000zł na rękę więcej w MPK... przy zarobkach rzędu: 5/6 tysięcy 1 tysiąc to całkiem dużo.

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 06 paź 2024, 14:56

To już nie porównujesz z Lidlem? 🤣🤣🤣🤣 Wysil się i wzbogać swoją wartość w oczach innych..... 😏 Ja z Tobą zakańczam dyskusje..... Szkoda czasu.....

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 06 paź 2024, 15:55

Poniższe info nie jest zweryfikowane zatem traktujcie je z pewną rezerwą.

Otrzymałem informację, że MPK zaczęło oddelegowywać część motorniczych do jazdy autobusami. Wg informatorów, może to mieć związek z brakami kadrowymi. Wydaje się, że góra obawia się transferów do Mobilis. Podobno duża liczba kierowców z Bieńczyc oraz z Woli Duchackiej rozważa przejście do Mobilisa. Czemu? Z tego co mi powiedziano, to stawki są zbliżone, możliwe że niewielka różnica jest na korzyść MPK, jednak w Mobilis jest lepsza atmosfera, do tego 10 tys. zł za podpisanie umowy a i lojalka ważna tylko rok.

Znów jednak zaznaczę, że ciężko mi zweryfikować te informacje. Zapewne w najbliższych tygodniach przekonamy się jak jest.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 06 paź 2024, 16:02

Kaszmir pisze: 06 paź 2024, 15:55 Poniższe info nie jest zweryfikowane zatem traktujcie je z pewną rezerwą.

Otrzymałem informację, że MPK zaczęło oddelegowywać część motorniczych do jazdy autobusami. Wg informatorów, może to mieć związek z brakami kadrowymi. Wydaje się, że góra obawia się transferów do Mobilis. Podobno duża liczba kierowców z Bieńczyc oraz z Woli Duchackiej rozważa przejście do Mobilisa. Czemu? Z tego co mi powiedziano, to stawki są zbliżone, możliwe że niewielka różnica jest na korzyść MPK, jednak w Mobilis jest lepsza atmosfera, do tego 10 tys. zł za podpisanie umowy a i lojalka ważna tylko rok.

Znów jednak zaznaczę, że ciężko mi zweryfikować te informacje. Zapewne w najbliższych tygodniach przekonamy się jak jest.
To bardzo dobra wiadomość, MPK będzie musiało znaleźć sposób na zatrzymanie kierowców u siebie, bądź pozyskanie nowych. Czyli możemy się spodziewać dwóch rzeczy:
- dalsza zachęta finansowa - czyli stawki wciąż mogą iść w górę, w końcu ten zawód będzie doceniony
- działania zmierzające do poprawy atmosfery w pracy - tu może dojść do sytuacji roszad kadrowych wśród pracowników biurowych.
Bardzo dobrze, niech konkurują między sobą, kierowcy na tym zyskają.

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 06 paź 2024, 16:12

Kojak pisze: 06 paź 2024, 16:02 Bardzo dobrze, niech konkurują między sobą, kierowcy na tym zyskają.
A to tylko dwóch przewoźników. Gdyby było ich więcej, każdy z około kilkunastoprocentowym udziałem, zarówno dla pracowników jak i dla miasta byłaby to lepsza sytuacja.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

ODPOWIEDZ