Kaszmir pisze: 09 wrz 2024, 21:38 Ja tu jestem ostrożny z ocenami. Było sporo głosów z Klin o autobus do Swoszowic SKA - do tego stopnia, że część osób nawet proponowała by "191" wykonywało tam wjazdy kieszeniowe. Stąd zresztą chyba powstała koncepcja "104", ZTP wsłuchał się w te prośby.
Z kolei w drugą stronę autobus dojedzie do Czerwonych Maków. Tu również było sporo próśb o takie połączenie, z racji na dojazd w okolice Kampusu UJ i biurowców, a także dojazd do tramwajów który omija zakorkowaną Kobierzyńską.
Dawniej było "116" na trasie Pod Fortem - Czerwone Maki i ono faktycznie kursowało słabo zapełnione, jednak to było dwanaście lat temu gdy Kliny nie były jeszcze aż tak rozbudowane, do tego linia jeździła stadnie z "244" od Czerwonych Maków do Zawiłej. Jak będzie w przypadku "104" ciężko ocenić, jednak biorąc pod uwagę że sporo osób walczyło o wspomniane połączenia w obie strony, może linia się przyjmie.
Co do 104-ki:
104 rozwiązuje trochę więcej problemów niż tylko problemy os. Pod Fortem.
Przez to że 204 jeździ z Wieliczki, każdy kto chciał się dostać na Babińskiego musiał albo czekać na 204 ok 30-40 minut (wiem z doświadczenia że sam stałem. Od tamtej pory dymam z pętli na piechotę) albo się przesiadać na Babińskiego na rzadkie 106 i 293 co się rzadko udawało.
Ponadto teraz więcej ludzi będzie 104-ką kursować nie tylko dlatego, że dojazd do kampusu będzie ułatwiony (też słyszałem historię jak z os Pod fortem ktoś jechał na Lubostroń, potem 196-tką a dopiero potem tramwajem. Jednostkowe ale pokazują, że problem był), ale również z tego powodu że w Kobierzynie powstał Atut wraz z ogromną halą gastronomiczną, która jest otwarta do późnych godzin wieczornych co sądzę, też napędzi ludzi do tej linii.
Więc sumując składkowe mieszkańców Kobierzyna, Os. Pod Fortem, Klinów i trochę Swoszowic linia będzie miała branie bo będzie miała kilka unikatowych relacji których żadna inna linia nie ufunduje.
A co do 155:
To wsm już kiedyś o tym pisałem ale może w przyszłości 151 wydłużyć również do Podgórza SKA przez TŁ, Witosa, Łużycką, Malborską i właśnie Wielicką tak jak ZTP nie chce.
Wtedy mamy kompromis bo 155 pojedzie od strony Powstańców Śląskich połączy z Bonarką a 151 połączy szybko z ul. Wielicką.
No i przy okazji ten odc TŁ będzie miał linię autobusową + wtedy będzie powód dla którego 151 by musiało jechać dwukierunkowo przez Żywiecką aby nie marnować wzkm przez Zawiłą + Os. Pod Fortem i Borek będą miały najszybszy dojazd do Bonarki bez pierdyliarda przesiadek, wtedy wystarczy tylko jedna.
Ale to taka luźna propozycja