Wszystkich Świętych 2024

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Re: Wszystkich Świętych 2024

Post autor: Aułrora » 02 lis 2024, 13:22

michal49944 pisze: 02 lis 2024, 12:19 Sam pomysł z 822 i 862 nie jest zły, ale wg mnie może być ciężko, żeby się przeguby zmieściły na ul. Czerwone Maki i Lubostroń, a tym bardziej na Piltza. Jak już to można po prostu rozważyć wzmocnienie jako twoja 822, ale od Czerwonych Maków tak jak tramwaj i dalej jak 802.
Ja nawet myślałem na początek o linii, która po prostu jechałaby z Czerwonych Maków wzdłuż tramwaju i potem razem z 802. Pomogłoby to też w dojeździe potencjalnym pasażerom ze Skawiny.
Patrząc z góry na geoportalu nie sądzę aby na jeden dzień w roku nie spróbować czegoś tam puścić. Jednakże rację masz z szerokością i aby nie było ścisku na skręcie Lubostroniu/Czerwone Maki z powodu puszczenia tam 2-ch linii, 862 walnąć wariantem 3-cim czyli tak jak wspominasz.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » 02 lis 2024, 22:09

Zorza Polarna pisze: 02 lis 2024, 1:29 862..
Ja dorzucam dodatkowo wariant 4, przystosowany do obecnych realii ulicy Wielogórskiej. Linia byłaby obsługiwana taborem MINI.

862 CMENTARZ PODGÓRKI TYNIECKIE <> KOSTRZE OSP
Trasa:
Wielogórska-Podgórki Tynieckie-Skotnicka-Bunscha-prof. Babińskiego-Piltza (Cmentarz Kobierzyn-Czerwone Maki)-Lubostroń-pętla Czerwone Maki-Bunscha-Mochnaniec-Skotnicka-Winnicka-Tyniecka.
Załączniki
862.jpg
862.jpg (76.62 KiB) Przejrzano 5665 razy

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 02 lis 2024, 22:26

Bautosz pisze: 02 lis 2024, 22:09 Ja dorzucam dodatkowo wariant 4, przystosowany do obecnych realii ulicy Wielogórskiej. Linia byłaby obsługiwana taborem MINI.

Trasa:
Wielogórska-Podgórki Tynieckie-Skotnicka-Bunscha-prof. Babińskiego-Piltza (Cmentarz Kobierzyn-Czerwone Maki)-Lubostroń-pętla Czerwone Maki-Bunscha-Mochnaniec-Skotnicka-Winnicka-Tyniecka.
To też jest dobre rozwiązanie tylko wtedy pozbawiamy Skotniki i cmentarz Podgórki Tynieckie dojazdu do chociażby Rakowickiego. Jednak jako 876? Byłaby to taka 851 tego rejonu i by dałaby radę obwozić lokalnie.
Zakładając że 862 by kiedykolwiek z 3 wariantów pojechało. Bo jakby nie dało rady to ta linia do czasu przebudowy by wystarczyła

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Post autor: michal49944 » 02 lis 2024, 22:47

Bautosz pisze: 02 lis 2024, 22:09 Ja dorzucam dodatkowo wariant 4, przystosowany do obecnych realii ulicy Wielogórskiej. Linia byłaby obsługiwana taborem MINI.

Trasa:
Mi się osobiście bardzo ten pomysł podoba. Robimy takie 862 jeżdżące w mikrobusach i do tego 822 z Czerwonych Maków wzdłuż tramwaju i dalej razem z 802 jako wzmocnienie. Myślę, że jedna przesiadka w drodze na cmentarz jest akceptowalna, gdy jedzie się z obrzeży.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 03 lis 2024, 9:37

"802" wyraźnie nie było w stanie pomieścić wszystkich chętnych, lecz co się dziwić przy tak długiej trasie, obsługującej mocno zabudowane rejony Ruczaju oraz narażonej na spóźnienia. Wg mnie "812" powinno wspierać linię "802" na dłuższym odcinku, jadąc przez Kapelankę, Kobierzyńską i może np. do Czerwonych Maków albo os. Pod Fortem. Wtedy byłoby f10 zamiast f20 na dużo dłuższym odcinku.

W zamian, by utrzymać połączenie od strony Jubilatu i R. Grunwaldzkiego do Cm. Podgórskiego, można by na Wszystkich Świętych przedłużyć do Podgórza SKA któryś autobus kończący na os. Podwawelskim. Może zamiana "124/424" w "8xx" by wchodziła w grę, i ściągnięcie z tej linii elektryków na kilka dni? A jeśli nie, to kandydatami mogłyby być też "112/162".

judash
Ekspert

Post autor: judash » 03 lis 2024, 9:54

Kolejna rzecz to skuteczne wyeliminowanie ruchu indywidualnego w pobliżu Batowic i przywrócenie rozwiązania sprzed lat. Dogadać się z CH Krokus i uruchomić P+R na parkingu z częstą dowozówką "808" - nawet małymi DA/BA do Prądnika.
Idealnym byłaby darmowa KM w tym dniu.

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 03 lis 2024, 11:11

Myślę, że za rok-dwa jak tramwaj do Mistrzejowic będzie już jeździł, to taka dowozówka Rondo Barei - II brama z wysoką f będzie potrzebna :)

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 03 lis 2024, 11:33

Szczerze, to pod kątem dojazdu na Batowice, tegoroczne rozwiązanie było najgorszą organizacją transportu od wielu lat. Wpływ na to ma głównie to, co działo się na Powstańców, a co poprzez generowanie sporych opóźnień na większości linii, miało niestety wpływ na transport w sporej części miasta :/

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 03 lis 2024, 12:34

A właśnie chciałem się spytać osób które może to wiedzą. Czy pętla Cmentarz Prądnik Czerwony wydala we Wszystkich Świętych. Bo nigdy nie zdarzyło mi się na to spojrzeć 1 listopada.

Kierman
Ekspert

Post autor: Kierman » 03 lis 2024, 13:28

Generalnie zaobserwowałem z kolegami z pracy, że po zmianie nazwy przystanku Cm Batowice na Cm Prądnik Czerwony 3/4 ludzi, a w szczególności okazjonalni pasażerowie komunikacji nagminne nie ogarniali, który przystanek jest który i myśleli, że Cm Prądnik Czerwony dotyczy starej pętli, a nie tej przy kaplicy (dawne Batowice). Zmiana nazwy przystanku zdecydowanie na minus i do przywrócenia starej nazwy na przyszły rok.

boms
Znawca

Post autor: boms » 03 lis 2024, 14:21

Kierman pisze: 03 lis 2024, 13:28 Generalnie zaobserwowałem z kolegami z pracy, że po zmianie nazwy przystanku Cm Batowice na Cm Prądnik Czerwony 3/4 ludzi, a w szczególności okazjonalni pasażerowie komunikacji nagminne nie ogarniali, który przystanek jest który i myśleli, że Cm Prądnik Czerwony dotyczy starej pętli, a nie tej przy kaplicy (dawne Batowice). Zmiana nazwy przystanku zdecydowanie na minus i do przywrócenia starej nazwy na przyszły rok.
Potwierdzam. Jak jeździłem w zeszły weekend to sporo osób wysiadało już na Prądniku Czerwonym. Dopiero jak ktoś odważniejszy się zapytał czy jedzie dalej to zostawało więcej osób i jechało do końca. Może jakiś dopisek na przednim wyświetlaczu mniejszym drukiem "Kaplica Powstańców" czy coś podobnego by pomogło. Ogólnie jest pewien zamęt przez te nazwy i ludzie niezbyt to ogarniają.

Kierman
Ekspert

Post autor: Kierman » 03 lis 2024, 14:42

boms pisze: 03 lis 2024, 14:21 Może jakiś dopisek na przednim wyświetlaczu mniejszym drukiem "Kaplica Powstańców" czy coś podobnego by pomogło.
Skoro jeździsz, to jeszcze się nie nauczyłeś, że ludzie kompletnie nie czytają kierunku na wyświetlaczu :D? Wczoraj Pani do mnie podeszła do 803 (kier. Os Kurdwanów) i pytała czy dojedzie ze mną na Plac Centralny :lol: :lol:

boms
Znawca

Post autor: boms » 03 lis 2024, 15:09

Kierman pisze: 03 lis 2024, 14:42 Skoro jeździsz, to jeszcze się nie nauczyłeś, że ludzie kompletnie nie czytają kierunku na wyświetlaczu :D? Wczoraj Pani do mnie podeszła do 803 (kier. Os Kurdwanów) i pytała czy dojedzie ze mną na Plac Centralny :lol: :lol:
Masz rację, jak jeździsz to można zwątpić w sens inwestowania w porządną informację pasażerską. Równie dobrze można flamastrem na kartce dać numer i tyle ludzi interesuje, a i to nie zawsze. Tych przykładów to mógłbym bez końca opisywać. Ale tu przykład właśnie z zeszłego tygodnia. Jak miałem 184 i wjechałem na pętlę Prądnik Czerwony to wsiadło sporo osób. Masz na wyświetlaczu Cmentarz Prądnik Czerwony. Dojeżdżasz do końca i widzę że zostało sporo osób. Ja i inspektor MPK mówimy że koniec trasy, a ci że oni w stronę Starowiślnej jadą. Także sporo osób miało wycieczkę naokoło i czekało na pętli na odjazd. No ale to jest właśnie efekt braku czytania wyświetlaczy i ładowania się do wozu na pałę bo coś przyjechało. Jak w wakacje mieliśmy łączenie na jednej brygadzie 501 i 159 to też jak dojeżdżałem na Chełmońskiego, specjalnie przed wjazdem na pętlę przestawiłem wyświetlacz na przejazd techniczny, a ludzie się i tak ładują. Tylko z drugiej strony szkoda olewać sens inwestycji w SIP, sporo osób z niego korzysta, choć jest oczywiście grupa osób niereformowalnych.

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 03 lis 2024, 19:26

judash pisze: 03 lis 2024, 9:54 Kolejna rzecz to skuteczne wyeliminowanie ruchu indywidualnego w pobliżu Batowic i przywrócenie rozwiązania sprzed lat. Dogadać się z CH Krokus i uruchomić P+R na parkingu z częstą dowozówką "808" - nawet małymi DA/BA do Prądnika.
Idealnym byłaby darmowa KM w tym dniu.
O ile dobrze pamiętam, to kiedyś takie połączenie funkcjonowało, aczkolwiek parking był chyba Parku Wodnego, a nie CH Krokus. Pamięta to ktoś? Funkcjonowało to w miarę ok czy to był niewypał?
Kierman pisze: 03 lis 2024, 13:28 Zmiana nazwy przystanku zdecydowanie na minus i do przywrócenia starej nazwy na przyszły rok.
Primo, nazwa przystanku odpowiada oficjalnej nazwie cmentarza, a secundo – obowiązuje już drugi rok. Jedyne, co faktycznie można by zrobić, to doprecyzować nazwę przystanku. Kiedyś nazwa była dłuższa o człon „II brama”, może to jest jakiś kierunek? (Aczkolwiek nie wiem, czy wszystkie wejścia na cmentarz są numerowane, a jest ich 17, w tym 14 do „głównej” części (na południe od ul. Powstańców) i czy mieszkańcom by to coś powiedziało, zaś „Cmentarz Prądnik Czerwony Kaplica Powstańców” to już straszny potworek.)

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 03 lis 2024, 20:03

Cmentarz Batowice (druga brama) i tak powinno być jak zawsze od kilkudziesięciu lat a nie idiotyczne zmiany przystanków mieszające w głowie.

Zablokowany