Dwie kwestie:elot360 pisze: 27 sty 2025, 21:38
Parę lat temu? Sprawdziłem Google Street View i już w 2009 roku wyglądało ono dokładnie tak w jakiej postaci je widziałem rzeczywiście kilka lat temu, w 2021. Od co najmniej 15 lat skręt z Doktora Twardego się nie zmienił.
Powtórzę raz jeszcze, od września 2024 nowa linia 513 jeździ dokładnie po dawnej trasie linii 164 na odcinku Szpital Jana Pawła II - Muzeum Narodowe. Z twojej narracji wynika że wraz ze zmianą trasy tej linii "to się już w ogóle nie dzieje", co jest nieprawdą
Jeśli dobrze pamiętam (najlepiej jakby się wypowiedział ktos z XXX-lecia) to ul. Pielegniarek na pewnym odcinku byla jednokierunkowa, dało się na nią wjechać od strony DT, ale nie dało się wjechac z Pielęgniarek w DT. To skrzyżowanie zostalo przebudowane glownie pod klientów Kauflanda, żeby nie musieli jechac na około.
Być może to było przed 2009 roku, nie pamiętam dokładnie, to nie moje rejony, piszę o tym z pamięci jak ta jeździłem.
I kwestia skretu z Pradnickiej w prawo w Słowackiego. Teraz nie ma problemu bo są inaczej wymalowane linie. Ten pas w prawo jest szerszy duzo i można się ustawić szeroko na Pradnickiej i wyciągnąć się na 3 pas na Slowackiego. Ale nie zawsze tak było. Tam sie nie raz ustawiały 3 pasy aut. Już nie pamiętam czy tak byly linie wtedy wymalowane, czy tych linii w ogole tam nie było. Natomiast albo musialeś troche przyblokować pradnicka albo się napocić żeby z tego pasa blisko prawej krawędzi skręcić.
Ikarus zachodził na zewnątrz, wiec mogłeś ciaśniej wziąć zakret, ale zdarzało się zahaczyć kogoś tyłkiem na zewnątrz, bo tego w lusterku tez nie było widać.
Zresztą ciasnawo miałeś tez przy skręcie 124 ze Stradomskiej w prawo na Dietla (z czasow gdy 124 jeździł na Kurdwanow).
I już coś ultra: Końcówka linii 250 na ul. Zygmunta Augusta, tam koledzy z Bienczyc mieli zabawę.