Jak masz dyspozytornię całodobową to musi być kilka osób, aby zapewnić ciągłość obsługi, niby jest automatyczne wszystko, ale to tylko urządzenia, które mogą zrobić psikus.Ydhflx pisze: 14 maja 2025, 22:38 Dodam tylko, że potem, żeby uzasadnić swoje istnienie, ci ludzie zajmują się takimi rzeczami jak wymiana nazw przystanków i liniówek (na mniej czytelne), czy zmiana lektora, ale tylko w tramwajach i autobusach Mobilisu, również na mniej zrozumiałego. P+R są automatyczne, więc nie wiem ile osób je obsługuje, ale mam nadzieję że 2-3 max. Inna sprawa, że włączanie nowych (zbudowanych razem z tramwajem na GN) do systemu idzie jak po gruzie (nadal nie skończono, bo się zajętość nie wyświetla na stronie). Za to do obsługi szlifierki torowej to w urzędzie nie ma chętnych xD
Kwestia księgi to ocena subiektywna, według mnie uporządkowanie i spójny system to obecnie standard w dużych miastach, to co w niej jest to kwestia dyskusji, ale nie jestem przekonany, czy kwestia kilku elementów ma przekreślać jej całokształt.
To nie jest kwestia racji po mojej czy Twojej stronie, takie są fakty. ZTP w 2018 było w organizacji i żadna decyzja w zakresie funkcjonowania KMK nie została podjęta przez te jednostkę tylko przez ZIKiT, który jeszcze do końca 2018 zajmował się oficjalnie KMK. Dopiero od 1 stycznia 2019 rozpoczęło działanie ZTP, w 2018 były tam najpewniej osoby zajmujące się administracją, księgowością czy kadrami, nie da się z dnia na dzień zorganizować aspektów prawnych działania jednostki.Bayer2003 pisze: 14 maja 2025, 21:52 Nawet jeżeli masz rację, w dalszym ciągu przyrost liczby pracowników jest ogromny, co nijak nie przekłada się na jakość komunikacji miejskiej, która dziś nie jest lepsza niż wówczas.
Zauważ, że wzrost liczby pracowników w jednostce nie jest równoznaczny z liczbą pracowników zajmujących się organizacją KMK. Powstała wypożyczalnia rowerów więc powstał dział utrzymania infrastruktury i tych rowerów, który nie zajmuje się prawie wcale KMK, powstał dział systemu informacji miejskiej, który w niewielkim stopniu zajmuje się KMK, a przede wszystkim robi oznakowanie, ZTP przejęło kontrolę biletów więc zatrudnili chyba 50 kontrolerów a do tego osoby nadzorujące ich pracę i skargi na kontrolę, ZTP przejęło sprzedaż biletów i przejęło kilkunastu pracowników MPK bo ktoś musi sprzedawać bilety w punktach, ZTP zaczęło się zajmować P+R więc stworzyło dyspozytornię żeby nimi zarządzać i zatrudniło dyspozytorów. Sorry, ale stwierdzenie, że jest ogromny przyrost może i jest prawdą, ale wynika z wielu zadań, które ZTP przejęło, albo stworzyło, więc konieczny jest szerszy kontekst dlaczego tak się stało. Nie jestem przekonany czy do samej organizacji KMK w przeciągu 6 lat rzeczywiście był taki ogromny wzrost, ale oczywiście może warto wstąpić z takim zapytaniem. I oczywiście muszę podkreślić, że jeśli chodzi o część zadań ZTP takich jak rowery, SIM czy P+R mam poważne wątpliwości czy powinny być akurat tutaj.