Płaszów, Rybitwy oraz Tele-Bus
Re: Płaszów, Rybitwy oraz Tele-Bus
Czy linia "125" nie powinna jechać jak "128" przez Przewóz zamiast dublować tramwaj aż do skrzyżowania Lipska/Saska? W przyszłości na pewno też wróci temat autobusu przez Myśliwską (trudno "127" traktować jako sensowną ofertę) albo dowożącego do tramwaju albo jadącego dalej.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!
W mojej opinii lepiej byłoby, gdyby je zamienić, to znaczy by "125" jechało przez Przewóz, a "128" wróciło na Lipska-Saska. Opcja użycia "128" przy przesiadce z/na tramwaje "9" i "50" byla całkiem fajna w dojeździe w okolice Lema.
Z drugiej strony, zdecydowano że to "125" pojedzie przez węzeł "Lipska" bo o to prosili mieszkańcy Złocienia. Wg mnie dla obu linii ("125", "128") są argumenty za tym, by skierować je przez wspomniane skrzyżowanie i trzeba było wybierać. Wydaje się, że potoki ze Złocienia są większe i to zaważyło.fysztof pisze: dzisiaj, 17:41W mojej opinii lepiej byłoby, gdyby je zamienić, to znaczy by "125" jechało przez Przewóz, a "128" wróciło na Lipska-Saska.
Na przystanku Szczecińska i "125" miało branie i "128" ma branie teraz. Opcja ze skierowaniem "125" Myśliwską była dość kusząca i byłaby lepsza jakość dla mieszkańców Koszykarskiej, Lasówki i Myśliwskiej, którzy mają daleko do tramwaju, a z Saskiej czy Koszykarskiej nie mieli dojazdu do centrum. Zamiast "125" pojechało "148". Czy to dobrze? Można znaleźć za i przeciw. Z jednej strony powstała nowa, jak się okazało, potrzebna relacja, a z drugiej strony mieszkańcy wspomnianych ulic dalej mają daleko (choć trochę bliżej przez "125" na Saskiej) do centrum. Inna kwestia jest taka, czy przegubowy autobus dałby radę płynnie wjechać na Myśliwską. Jeśli nie, "125" musiałoby jeździć krótsze, a nie wydaje mi się żeby przegubowiec był nadpodażą dla Złocienia. W przyszłości, biorąc pod uwagę zapał naszych włodarzy do inwestycji w transport, dalekiej, gdy tramwaj dojedzie do Złocienia. Widziałbym "125" na Myśliwskiej skrócony do Zajezdni Płaszów, a "128" w pełni przez Lipską i Saską do Złocienia. Jednak na obecną chwilę gdy Złocień potrzebuje autobusowych połączeń z węzłami na północ od linii kolejowej, jak dla mnie, nie ma szans na ruszanie "125" na terenie Płaszowa.