Cześć, nie wiem, czy istnieje już wątek z aplikacjami typu jakdojade, więc jak coś to proszę scalić posty.
Chciałem zainteresować gminę Zabierzów, aby linie GZ w końcu zaistniały w aplikacji jakdojade lub jakiejś innej. Czy za dodanie linii w takiej aplikacji są koszty, a jeśli tak to jakie? Czy to tylko kwestia przekazania tradycyjnego rozkładu do administratorów aplikacji i oni sobie to wprowadzą?
Aplikacje z rozkładami jazdy
-
miloszkasperczyk
- Specjalista
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 26 razy
Re: Aplikacje z rozkładami jazdy
Fajnie by było, gdyby twórcy aplikacji mobilnych z rozkładami jazdy (a zwłaszcza jak dojadę) poprawili błąd z pokazywaniem odjazdów godzinę później niż są w rzeczywistości, co zdarza się notorycznie po zmianie czasu.
Ustawa metropolitarna dla Krakowa szansą na poprawę transportu w aglomeracji.
- Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 86 razy
- Otrzymał polubienie: 81 razy
Jest jeszcze parę kwestii czasowych:
- autobusy nocne z TS są pokazywane jakoby odjeżdżały o x:55, bo wtedy na ten przystanek przyjeżdżają, co oznacza że w najlepszym przypadku ludzie biegną jak poparzeni przez przejście podziemne a w najgorszym nie pokazują się kompletnie połączenia
- linie, które bezpośrednio z pętli jadą dalej w trasę (701 dla przykładu) pokazują się bez opóźnienia, które nagle skacze do kilku minut jak tylko minie magiczną granicę końcowego przystanku
- autobusy nocne z TS są pokazywane jakoby odjeżdżały o x:55, bo wtedy na ten przystanek przyjeżdżają, co oznacza że w najlepszym przypadku ludzie biegną jak poparzeni przez przejście podziemne a w najgorszym nie pokazują się kompletnie połączenia
- linie, które bezpośrednio z pętli jadą dalej w trasę (701 dla przykładu) pokazują się bez opóźnienia, które nagle skacze do kilku minut jak tylko minie magiczną granicę końcowego przystanku
ona/jej
Znalazłem artykuł na stronie ZTP o ich
Zdjęcia w poście datowane są na czerwiec tego roku. Niestety, samej aplikacji nie znalazłem.
https://ztp.krakow.pl/kmk/kmk-live
nad którą pracują - KMK Live.jedynej autoryzowanej przez ZTP Mobilnej Aplikacji informującej o Systemie Komunikacji Miejskiej w Krakowie
Zdjęcia w poście datowane są na czerwiec tego roku. Niestety, samej aplikacji nie znalazłem.
https://ztp.krakow.pl/kmk/kmk-live
-
fubukiers
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 25 razy
- Kontakt:
Pojawiają się, ale nie w sekcji rozkłady. Ale przy wyszukiwaniu trasy sugeruje pociągi. Jedynie nie pokazuje który konkretnie numer SKA.Uli pisze: 26 mar 2026, 8:42 Od dłuższego czasu na jakdojade nie pokazują się rozkłady pociągów SKA. Czy ktoś wie z czym może być to związane?
Tutaj na forum nie ma na to odpowiedzi dlaczego. Proponuję napisać na facebooku do jakdojade i zgłosić problem
-
Uli
- Miłośnik
- Polubił: 25 razy
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Zgłosiłem problem do jakdojade i dostałem odpowiedź, że powodem braku rozkładów SKA jest... zbyt rozwinięta sieć połączeń kolejowych w aglomeracji. Dziwna sprawa, bo w mazowieckim nie ma z tym najmniejszego problemu.
-
fubukiers
- Specjalista
- Otrzymał polubienie: 25 razy
- Kontakt:
to jest akurat fakt. jeden SKA może mieć nawet kilkadziesiąt tras co powoduje zamieszanie dlatego po prostu usunęli tego wsparcie. po prostu nie da się tego sensownie zaimplementować jako taki statyczny rozkład i woleli to uwzględniać tylko przy wyszukiwaniu tras.Uli pisze: 30 mar 2026, 20:47 Zgłosiłem problem do jakdojade i dostałem odpowiedź, że powodem braku rozkładów SKA jest... zbyt rozwinięta sieć połączeń kolejowych w aglomeracji. Dziwna sprawa, bo w mazowieckim nie ma z tym najmniejszego problemu.