Wieści z ZTP / MPK / Mobilis + krótkie zmiany tymczasowe
Re: Wieści z ZTP / MPK / Mobilis + krótkie zmiany tymczasowe
Podstacja na Wzgórzach nie skończona, najbliższa nie wyrabia z Krakowiakami na "4". Było parcie na tramwaje przed wszystkimi świętymi, o podstacji już nikt nie pomyślał.
Nie bez powodu zamieściłem dopisek w nawiasie. Chociaż faktycznie nie jest to najbardziej trafiona propozycja. Z takich sensownych zarówno pieniężnie jak i logistycznie, wystarczyłoby skrócić "11" do Kurdwanowa, a dalej stworzyć autobus. Myślę, że jak się chce to wszystko można, a ZTP pokazywało, że można nawet stworzyć tramwaj między Bronowicami a Bronowicami Małymi.Bayer2003 pisze: wczoraj, 16:20 Mały Płaszów - ProkocimW sytuacji, kiedy zawieszone są linie takie jak "16", "19" i "49"? Nie mówię, że linia taka jeździłaby zupełnie pusta, jednak w godzinach szczytu z pewnością byłby problem z zapełnieniem chociażby krzesełek w pojedynczym wagonie 105Na. Pomiędzy pętlami byłoby zaledwie 6 przystanków. Nawet przy nieograniczonym budżecie nie jest to raczej dobry pomysł.
Przy czym między Bronowicami a Bronowicami Małymi występują i tak większe potoki pasażerskie niż między Małym Płaszowem a Prokocimiem. Finanse to drugorzędna sprawa, taka linia po prostu niepotrzebnie marnowałaby przepustowość torowiska. Najsensowniejszym pomysłem byłoby chyba przedłużenie "10" do Małego Płaszowa, o czym pisał Kaszmir - warto zauważyć, że taka "10" miałaby więcej pokrycia ze stałą trasą "11" niż przekierowana przez ZTP "11".Bautosz pisze: wczoraj, 16:45 Nie bez powodu zamieściłem dopisek w nawiasie. Chociaż faktycznie nie jest to najbardziej trafiona propozycja. Z takich sensownych zarówno pieniężnie jak i logistycznie, wystarczyłoby skrócić "11" do Kurdwanowa, a dalej stworzyć autobus. Myślę, że jak się chce to wszystko można, a ZTP pokazywało, że można nawet stworzyć tramwaj między Bronowicami a Bronowicami Małymi.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
ZTP poszło po linii najmniejszego oporu kierując linię do Borku (cieszy, że ta linia będzie kursować), natomiast podważa się zaufanie do tej linii poprzez zawieszenie kursów w soboty.Kaszmir pisze: wczoraj, 12:51 I kolejne cięcia, "11" zawieszona w soboty.
Inna sprawa, że "11" do Borku Fałęckiego to prawie całkowity dubel "50".
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!
W sprawie 4 bardzo mnie rozbawia tekst, że na Karmelickiej jest x24 i 152, więc ratują sytuację. Na pewno bardzo podoba się to tłumaczenie pasażerom 4, których widziałem pod Biprostalem ok. 17 i nie wszyscy chętni tam się zmieścili w kierunku na Bronowice.
Mam nadzieję, że ktoś ogarnie rozkład 11 i nie będzie ona jeździć stadnie z 50 wariantową do Borku, tak jak obecnie ma to miejsce.
Mnie też zastanawia, jak bardzo w zaparte można iść w tłumaczeniach. Zapełnienia "124/424" i "152" są na takim samym poziomie jak wcześniej z prostego powodu. Tylko krótki fragment trasy jest zmieniony, na dodatek ten mniej kluczowy. Ja mam też takie pytanie do decydentów z ZTP. Skoro w dzień powszedni brakuje miejsca na Bronowicach, to może na weekend "14" powinna powrócić do swojej oryginalnej pętli. Przecież ZTP niezbyt troszczy się o przejrzystość systemu więc tego typu argument nie powinien przejść.
-
MichalTyniec
- Ekspert
Na peronie gdzie czekam na "203" jest chyba "223" jak się nie mylę z niespecjalną częstotliwością, moja linia plus "116" i "476" ze śmieszną częstotliwością więc naprawdę jest tyle miejsca na Makach że naprawdę większość czasu się tam czeka na coś niż coś stoi więc spokojnie można posłać linię zastępczą.
-
canoe_bart
- Znawca
- Kontakt:
Raczej nietrudno się domyślić, że 74 w 2018 powstała na polityczne zamówienie ośrodka prezydenckiego, tym bardziej, że niedługo po wyborach została zlikwidowana.Bautosz pisze: wczoraj, 16:45 Nie bez powodu zamieściłem dopisek w nawiasie. Chociaż faktycznie nie jest to najbardziej trafiona propozycja. Z takich sensownych zarówno pieniężnie jak i logistycznie, wystarczyłoby skrócić "11" do Kurdwanowa, a dalej stworzyć autobus. Myślę, że jak się chce to wszystko można, a ZTP pokazywało, że można nawet stworzyć tramwaj między Bronowicami a Bronowicami Małymi.
Pomijając kwestię Dworca Towarowego, "49" mogło też kończyć na os. Dąbie. Jeden z dwóch torów jest czasem zajęty przez rezerwę, drugi jest wolny.
-
Natalia0309
- Pasażer
Czy to oznacza dłuższe wykluczenie krakowiaków z linii nr 4? Dziś podróż z Czyżyn na biprostal w dwie strony to wyzwanie i walka o zmieszczenie się w mniejszym tramwajuscyzor663 pisze: wczoraj, 16:44 Podstacja na Wzgórzach nie skończona, najbliższa nie wyrabia z Krakowiakami na "4". Było parcie na tramwaje przed wszystkimi świętymi, o podstacji już nikt nie pomyślał.
Do uruchomienia podstacji nie ma co liczyć na Krakowiaki na Wzgórzach.Natalia0309 pisze: dzisiaj, 16:06 Czy to oznacza dłuższe wykluczenie krakowiaków z linii nr 4? Dziś podróż z Czyżyn na biprostal w dwie strony to wyzwanie i walka o zmieszczenie się w mniejszym tramwaju