Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

- Linie, trasy, rozkłady
GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

Post autor: GoMeZz391 » 27 paź 2025, 21:37

scyzor663 pisze: 27 paź 2025, 20:13 https://www.kocmyrzow-luborzyca.ug.gov. ... D3dPYTiv8A

Na samym dole, w plikach do pobrania jest dokument zbiorczy dt. napełnień na liniach algo.
Ciekawe dane można tam wypatrzeć.

Kilka ciekawostek, które warto odnotować, według mnie:
  • [1] Blisko 25% udział przejazdów bezpłatnych, potwierdza socjalny charakter komunikacji aglomeracyjnej
  • [2] Niedoszacowane liczby pasażerów oraz niekompletność danych przez/z system DILAX (4-9%)
  • [3] Wzrost stawki za wozokilometr wynosi blisko 42% względem roku 2022 oraz 84% względem roku 2018. Choć wskaźnik liczby pasażerów dziennie w przeliczeniu na 1000 mieszkańców, rośnie (co świadczy o wzroście zainteresowania transportem publicznym), to wciąż to zainteresowanie nie jest na tyle duże, ażeby zmniejszyć deficytowość połączeń.
To stwierdzenie najlepiej obrazuje nam pomiary:
W wyniku przeprowadzonej weryfikacji zgodności danych pomiędzy pomiarami przez obserwatorów, a danymi z bramek automatycznych, podjęto decyzję o konieczności uwzględnienia współczynnika kalibrującego dane z bramek z uwagi na powtarzającą się tendencję niedoszacowania wartości liczby pasażerów przez bramki automatyczne.

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 28 paź 2025, 6:04

To może zamiast podwyższać gminom opłaty i udziały w KMK to iść w stronę likwidacji ulg. Będzie to niepopularne, ale w dobie 800+ według mnie powinniśmy wrócić do biletów ulgowych dla wszystkich dzieci do 18 roku życia.

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 28 paź 2025, 8:41

Ja akurat sądziłem, że dzieci i młodzież będą stanowić jeszcze większy procent pasażerów niż te 25.

To że bramki źle liczą jak ktoś stoi w drzwiach to mnie nie dziwi.

Warto też spojrzeć na napełnienia i w zasadzie na brak przekroczeń. Bo przyjęto jak to w PL chorą pojemność autobusu (12m - 85 osób), gdzie komfortowa jazda kończy się przy ~50 osobach, przy ~60 jest już ciasno, a przy ~80 to się nie trzeba w zasadzie niczego trzymać bo i tak nie ma gdzie polecieć. A doliczymy do tego jeden lub co gorsza dwa wózki dziecięce i mamy masakrę.

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 28 paź 2025, 9:26

scyzor663 pisze: 28 paź 2025, 8:41 To że bramki źle liczą jak ktoś stoi w drzwiach to mnie nie dziwi.
Nie tylko o stanie w drzwiach chodzi - ale też podejrzewam o wychodzenie i wchodzenie, żeby wypuścić kogoś z wnętrza pojazdu. Wtedy bramka automatycznie liczy, że np.:
- 5 osób wysiadło,
- 1 osoba wysiadła,
- 5 osób wsiadło - mimo że to jest TE SAME 5 osób, które przed sekundą właśnie wysiadło (bo liczarka nie rozróżnia twarzy).

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 28 paź 2025, 9:57

suchy pisze: 28 paź 2025, 9:26 Nie tylko o stanie w drzwiach chodzi - ale też podejrzewam o wychodzenie i wchodzenie, żeby wypuścić kogoś z wnętrza pojazdu. Wtedy bramka automatycznie liczy, że np.:
- 5 osób wysiadło,
- 1 osoba wysiadła,
- 5 osób wsiadło - mimo że to jest TE SAME 5 osób, które przed sekundą właśnie wysiadło (bo liczarka nie rozróżnia twarzy).
Tak, ale taka sytuacja nie powoduje niedoszacowania napełnień, a co najwyżej przeszacowanie wymiany pasażerskiej na danym przystanku.

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 28 paź 2025, 12:38

Przedstawiciel gminy Michałowice dzisiaj robi ankiety w 307, pytając pasażerów z jakiego biletu korzystają, notując gdzie i na którym przystanku ile osób wsiada.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 28 paź 2025, 14:15

A na jakiej podstawie takie pytanie pasażerów o bilety? Ciekawe czy zgoda ZTP jest. Pewnie nie, tylko inicjatywa gminy. Z tego co pamiętam w pojazdach KMK jest zakaz akwizycji. Jeżeli zgody by przy sobie nie miał, to u mnie skończyłoby się to co najmniej zgłoszeniem do GDR, o ile nie wyproszeniem z pojazdu.

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 29 paź 2025, 10:49

yosujiro pisze: 28 paź 2025, 14:15 A na jakiej podstawie takie pytanie pasażerów o bilety? Ciekawe czy zgoda ZTP jest. Pewnie nie, tylko inicjatywa gminy. Z tego co pamiętam w pojazdach KMK jest zakaz akwizycji. Jeżeli zgody by przy sobie nie miał, to u mnie skończyłoby się to co najmniej zgłoszeniem do GDR, o ile nie wyproszeniem z pojazdu.
Nie wiem, nie pytałem:) ale może ztp nawija gminom makaron na uszy i dlatego takie Michałowice chcą mieć swoje własne, twarde dane w dyskusji z urzędnikami?
Ja w tym nie widziałem żadnej akwizycji, ani niczego zabronionego.
Gość był z identyfiakorem, nie pytał o żadne dane wrażliwe, kulturalny. A zapytany o co chodzi normalnie i rzeczowo odpowiadał. A skoro linie współfinansuje gmina Michałowice, to i jest to w jakiejś części "ich autobus" :)

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 29 paź 2025, 11:09

yosujiro pisze: 28 paź 2025, 14:15 A na jakiej podstawie takie pytanie pasażerów o bilety? Ciekawe czy zgoda ZTP jest. Pewnie nie, tylko inicjatywa gminy. Z tego co pamiętam w pojazdach KMK jest zakaz akwizycji. Jeżeli zgody by przy sobie nie miał, to u mnie skończyłoby się to co najmniej zgłoszeniem do GDR, o ile nie wyproszeniem z pojazdu.
Osoby liczące też często przeprowadzają ankiety. Fakt, zapewne działają na zlecenie ZTP.

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » wczoraj, 18:20

Z informacji na komisji w gminie K-L:
ZTP przesłało do gmin informację o pętlach w mieście do których skierowane będą poszczególne linie aglo, zmiana pętli polegająca na zwiększeniu wzkm jest możliwa tylko przy dofinansowaniu ze strony zainteresowanej gminy na poziomie 85%.

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » wczoraj, 20:43

Oj. Już widzę to dofinansowanie aby zwiększyć ~ kursowania. Raczej spodziewam się przeciwnego kieunku - drastycznego zwijania komunikacji aglo. :shock:

I to nie tylko w gminach K-L. :(

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 21:19

85% to wydaje się bardzo wysoko. Naprawdę wpływy z biletów zapewniają tylko 15% kosztów, szczególnie że bilety strefowe są ~2x droższe? Coś mi się nie chce wierzyć. W połączeniu z wyższą podwyżką stawki algo niż miejskiej, i brakiem zgody na współpracę we wjeździe do Krakowa tańszych busów gminnych - ciężko nie oprzeć się wrażeniu, że to gminy sąsiednie mają łatać budżet Krakowa. A ironicznie, w myśl nowej ustawy, wyłącznie do kursów aglomeracyjnych będzie można kupować tańsze autobusy Diesela xD. Czy znajdzie to odzwierciedlenie w waloryzacjach stawek? Nie wiem, choć się domyślam.

I dla jasności, nie mówię że gminy mają płacić za siebie. Odnoszę jednak wrażenie, być może mylne, że Kraków chce z gmin wręcz wyciągać pieniądze. 85% to jest naprawdę dużo, jeśli wpływy z wcale nie tanich okresowych idą do Krakowa.

Ciekawe jest też jak to ma działać. Maszynka losująca wskazała gminie Wieliczka dojazd pod Dworzec Główny, gminie Niepołomice - Nowy Kleparz, a gmina Kocmyrzów-Lubocza ma pecha, i jej maszynka nie pozwala dojeżdżać nawet do dworca w Czyżynach.

tomek_m
Ekspert

Post autor: tomek_m » wczoraj, 22:03

Może w tej maszynie losującej są tylko kule z numerami zwykłych linii Aglomeracyjnych 2xx? Wówczas by się to zgadzało bo gminie np Michałowice maszyna wylosowała Górkę Narodową P&R.

Ydhflx
Ekspert

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 23:47

tomek_m pisze: wczoraj, 22:03 Może w tej maszynie losującej są tylko kule z numerami zwykłych linii Aglomeracyjnych 2xx? Wówczas by się to zgadzało bo gminie np Michałowice maszyna wylosowała Górkę Narodową P&R.
3xx ma chyba większą szansę na wylosowanie centrum. Ale na przykład 307 wylosowało Cracovię, 310 - Salwator, a 337 już tylko do Kleparza.

Wieliczka to ma zresztą szczęście do maszyny losującej. 274 jeździ aż do Podgórza SKA, a 204 do Czerwonych Maków - mimo, że obie nie są 3xx. Niestety jednak którejś linii (284?) wylosował się tylko Nowy Bieżanów Południe, co utrudnia przesiadki.

Gminie Liszki też się raz losuje Salwator, a raz Os. Podwawelskie. Czy gdyby chcieli przenieść z Grunwaldzkiego na Salwator, to Kraków by im oddał to 85%? XD

Żarty żartami, ale to naprawdę nie ma sensu. Wdg ZTP im częściej jest autobus, tym większa potrzeba żeby jechał do centrum. To jak już, to powinno być chyba na odwrót?? Tak czy siak, dlaczego mamy gminy którym płacimy za f15 na Aleje, pomijając większość przystanków w mieście w tym że o największych potokach aby nie przepełnić autobusu (310), dlaczego mamy gminy o 4 liniach jadących istotnie dalej niż do najbliższej pętli (Wieliczka - 304, 301, 274, 204), a mamy też gminy gdzie się skraca linie w taki sposób, że sensowny dojazd do centrum wymaga dwóch przesiadek i/albo jest liniami z f15 (K-L., Liszki, linie na GN). To maszyna losująca to taki śmiech przez łzy, bo są niestety ku temu poszlaki...

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » dzisiaj, 0:12

Doszukiwanie się sensu w tejże polityce jest kompletnie bez sensu. Nie ma co sobie zwoi w mózgu przepalać, gdyż jest to tak kretyńskie. Dodajmy jeszcze fakt 208-ki, za którą by nawet gmina zapłaciła (sądzę, że by się mogła poświęcić, ale może się mylę XD) to ZTP i tak jej nie przywróciło... bo tak :lol:

Osobiście chcę zobaczyć wejście SCT, zwijanie linii aglo i ogólnie KMK w Krakowie i oglądać z boku jak "wszystko płonie":
aż mema pod to skroiłem bo lepiej się tego przedstawić nie da. Chaos, bezsens i brak logiki. Aż żal mi co po niektórych pracowników ZTP, bo nie uwierzę, że każdy tak działa/chce działać

Obrazek
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

ODPOWIEDZ