Dyskusja o planowanych przetargach

Kojak
Ekspert
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Re: Dyskusja o planowanych przetargach

Post autor: Kojak » 02 gru 2024, 19:44

22 szt to elektryczne solówki. Tutaj stawiam, że rozegra się to pomiędzy Ikarusem a Irizarem.
10 szt to elektryczne przegubowce tu również może być Irizar bo mają już dostępną wersję przegubową i podobnie jak solówki będzie tańsza od Solarisa.
10 solówek wodorowców - tu będzie ciekawie. Ostatnio na Śląsk do PKM poszło coś pod nazwą Polski Autobus Wodorowy, więc Solarka ma konkurencję.

kucyk
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: kucyk » 28 lis 2025, 18:54

Do wodorowych pojazdów autobusowych w Krakowie dołączą kiedyś wodorowe tramwaje? Niewykluczone - ale są z tym związane problemy:
– Rozmawiamy o tym, ale problemem jest dostępność wodoru i brak stacji do jego tankowania – zauważa prezes MPK i porównuje tę sytuację do planów zwiększenia udziału autobusów wodorowych.
Źródło: https://lovekrakow.pl/wodor-w-krakowski ... a-problemy

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 34 razy
Otrzymał  polubienie: 49 razy

Post autor: michal49944 » 28 lis 2025, 20:26

Dawno głupszego pomysłu nie słyszałem. :lol:

Ktoś niedawno publikował w którymś temacie (nie mogę teraz na szybko znaleźć) zestawienie kosztów użytkowania autobusów o poszczególnym napędzie i koszt użytkowania wodorowca był bodajże 3-4 razy wyższy niż autobusu elektrycznego. Nawet nie chcę myśleć ile kosztowałoby wzkm takiego tramwaju, 100 zł? Zdecydowanie pomysł wart kolei gondolowej na Osiedlu Piastów.

mems
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 5 razy

Post autor: mems » 28 lis 2025, 22:14

michal49944 pisze: 28 lis 2025, 20:26 Dawno głupszego pomysłu nie słyszałem. :lol:

Ktoś niedawno publikował w którymś temacie (nie mogę teraz na szybko znaleźć) zestawienie kosztów użytkowania autobusów o poszczególnym napędzie i koszt użytkowania wodorowca był bodajże 3-4 razy wyższy niż autobusu elektrycznego. Nawet nie chcę myśleć ile kosztowałoby wzkm takiego tramwaju, 100 zł? Zdecydowanie pomysł wart kolei gondolowej na Osiedlu Piastów.
3-4x to była różnica paliwa, a nie użytkowania. Wychodziło około 2.5-3zł więcej na wzkm

https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 88034.html

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 34 razy
Otrzymał  polubienie: 31 razy

Post autor: Ydhflx » 28 lis 2025, 22:58

Poza kosztem kilometra, pragnę zwrócić uwagę na dwa kolejne absurdy:

1. Wodór ucieka z pojemników. Jeśli mamy mieć tramwaje jeżdżące sobie miesiącami z wodorem, bo może akurat wywali podstację, to będziemy sobie ulatniać grube pieniądze xD

2. Stacje tankowania wodoru nie są jakieś bardzo tanie. I jak ma to działać, stawiamy po jednej w każdej zajezdni, a potem wieczorem kolejka do ładowania? XD
mems pisze: 28 lis 2025, 22:14 3-4x to była różnica paliwa, a nie użytkowania. Wychodziło około 2.5-3zł więcej na wzkm

https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 88034.html
Odpadał koszt amortyzacji baterii i ładowarek, którego to nie ma w przypadku tramwajów.

ODPOWIEDZ