22 szt to elektryczne solówki. Tutaj stawiam, że rozegra się to pomiędzy Ikarusem a Irizarem.
10 szt to elektryczne przegubowce tu również może być Irizar bo mają już dostępną wersję przegubową i podobnie jak solówki będzie tańsza od Solarisa.
10 solówek wodorowców - tu będzie ciekawie. Ostatnio na Śląsk do PKM poszło coś pod nazwą Polski Autobus Wodorowy, więc Solarka ma konkurencję.
Dyskusja o planowanych przetargach
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Re: Dyskusja o planowanych przetargach
Do wodorowych pojazdów autobusowych w Krakowie dołączą kiedyś wodorowe tramwaje? Niewykluczone - ale są z tym związane problemy:
Źródło: https://lovekrakow.pl/wodor-w-krakowski ... a-problemy– Rozmawiamy o tym, ale problemem jest dostępność wodoru i brak stacji do jego tankowania – zauważa prezes MPK i porównuje tę sytuację do planów zwiększenia udziału autobusów wodorowych.
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 110 razy
- Otrzymał polubienie: 147 razy
Dawno głupszego pomysłu nie słyszałem.
Ktoś niedawno publikował w którymś temacie (nie mogę teraz na szybko znaleźć) zestawienie kosztów użytkowania autobusów o poszczególnym napędzie i koszt użytkowania wodorowca był bodajże 3-4 razy wyższy niż autobusu elektrycznego. Nawet nie chcę myśleć ile kosztowałoby wzkm takiego tramwaju, 100 zł? Zdecydowanie pomysł wart kolei gondolowej na Osiedlu Piastów.
Ktoś niedawno publikował w którymś temacie (nie mogę teraz na szybko znaleźć) zestawienie kosztów użytkowania autobusów o poszczególnym napędzie i koszt użytkowania wodorowca był bodajże 3-4 razy wyższy niż autobusu elektrycznego. Nawet nie chcę myśleć ile kosztowałoby wzkm takiego tramwaju, 100 zł? Zdecydowanie pomysł wart kolei gondolowej na Osiedlu Piastów.
-
mems
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 18 razy
3-4x to była różnica paliwa, a nie użytkowania. Wychodziło około 2.5-3zł więcej na wzkmmichal49944 pisze: 28 lis 2025, 20:26 Dawno głupszego pomysłu nie słyszałem.![]()
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 88034.html
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 74 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
Poza kosztem kilometra, pragnę zwrócić uwagę na dwa kolejne absurdy:
1. Wodór ucieka z pojemników. Jeśli mamy mieć tramwaje jeżdżące sobie miesiącami z wodorem, bo może akurat wywali podstację, to będziemy sobie ulatniać grube pieniądze xD
2. Stacje tankowania wodoru nie są jakieś bardzo tanie. I jak ma to działać, stawiamy po jednej w każdej zajezdni, a potem wieczorem kolejka do ładowania? XD
1. Wodór ucieka z pojemników. Jeśli mamy mieć tramwaje jeżdżące sobie miesiącami z wodorem, bo może akurat wywali podstację, to będziemy sobie ulatniać grube pieniądze xD
2. Stacje tankowania wodoru nie są jakieś bardzo tanie. I jak ma to działać, stawiamy po jednej w każdej zajezdni, a potem wieczorem kolejka do ładowania? XD
Odpadał koszt amortyzacji baterii i ładowarek, którego to nie ma w przypadku tramwajów.mems pisze: 28 lis 2025, 22:14 3-4x to była różnica paliwa, a nie użytkowania. Wychodziło około 2.5-3zł więcej na wzkm
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 88034.html
Mała nowość tuż przed świętami
Numer postępowania: LP.281.247.2025
Nazwa postępowania: Dostawa 3 szt. autobusów komunikacji miejskiej klasy MINI
Numer postępowania: LP.281.247.2025
Nazwa postępowania: Dostawa 3 szt. autobusów komunikacji miejskiej klasy MINI
Jakieś szczegóły dla osób, które nie chcą zakładać konta na platformie?
Bo coś ostatnio gadali kierowcy, że mają przyjść jakieś Sprintery roczne, czy dwuletnie na długoterminowe wypożyczenie na PP. To właśnie to?
Bo coś ostatnio gadali kierowcy, że mają przyjść jakieś Sprintery roczne, czy dwuletnie na długoterminowe wypożyczenie na PP. To właśnie to?