Zawód kierowcy autobusu / praca w KM

GoMeZz391
Moderator globalny
Polubił: 76 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy
Kontakt:

Zawód kierowcy autobusu / praca w KM

Post autor: GoMeZz391 » 04 lis 2021, 19:19

Jeszcze w tym roku, osoby po ukończeniu 21 r.ż., będą mogły prowadzić autobusy bez ograniczeń.

22 październia br. prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy transportowej, która zmienia wymagania m.in. dotyczy minimalnego wieku kierowców w przewozach autobusowych.

Zmiana jest podyktowana m.in. dostosowaniem prawa krajowego, do prawo międzynarodowego (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/645 z dnia 18 kwietnia 2018 r. zmieniającej dyrektywę 2003/59/WE w sprawie wstępnej kwalifikacji i okresowego szkolenia kierowców niektórych pojazdów drogowych do przewozu rzeczy lub osób oraz dyrektywę 2006/126/WE w sprawie praw jazdy).

Jednym z ważniejszy zmian dla przyszłych kierowców jest obniżenie granicy minimalnego wieku z 23 lat do 21 lat. Obecnie również można w wieku 21 lat uzyskać kat. D i D+E, przy czym taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych na trasie nieprzekraczającej 50 km.

Nowelizacja wprowadza kartę kwalifikacji kierowcy.
transinfo.pl pisze:Kartę tę będzie wydawał starosta lub prezydent miasta na prawach powiatu i będzie ona potwierdzać uprawnienia do wykonywania przewozu drogowego przez takich kierowców, którym nie można wydać prawa jazdy z wpisem kodu 95 ze względu na niespełnienie warunku zamieszkania na terytorium Polski.
Kolejną zmianą będzie wprowadzenie instytucji cofnięcia świadectwa kwalifikacji zawodowej; wprowadzenie systemu wymiany informacji o wydanych i cofniętych świadectwach kwalifikacji kierowcy; wprowadzenie możliwości prowadzenia kursów kwalifikacyjnych i szkoleń okresowych w formie nauczania na odległość z wykorzystaniem technik komputerowych i Internetu (e-learning); ustanowienie profilu kierowcy zawodowego; rozszerzenie instytucji zawieszenia uprawnień do kierowania pojazdami i ograniczenie przypadków stosowania skierowań kierowców na badania lub kursy; doprecyzowanie i rozszerzenie katalogu wyjątków, do których nie stosuje się przepisów dyrektywy 2003/59/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie wstępnej kwalifikacji i okresowego szkolenia kierowców niektórych pojazdów drogowych do przewozu rzeczy lub osób, zmieniającej rozporządzenie Rady (EWG) nr 3820/85 oraz dyrektywę Rady 91/439/EWG i uchylającej dyrektywę Rady 76/914/EWG.

Ustawa wejdzie w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:

1)przepisu art. 33 zgodnie, z którym;

2)przepisu związanego z przekazaniem operatorowi systemu przez wojewodę danych o ośrodkach szkolenia, który wejdzie w życie w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy;

3)przepisów związanych z wprowadzeniem profilu kierowcy zawodowego, przeprowadzeniem testu kwalifikacyjnego i wydawaniem świadectw kwalifikacji zawodowej przez wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, cofaniem świadectw kwalifikacji zawodowej, przekazywaniem do profilu kierowcy zawodowego przez ośrodki szkolenia, szkoły, placówki kształcenia ustawicznego i centra kształcenia zawodowego odpowiednich danych dotyczących szkolonych osób, które wejdą w życie w terminie 4 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy;

4)przepisów regulujących międzynarodową wymianę informacji o wydanych i cofniętych świadectwach kwalifikacji kierowcy oraz wydanych i unieważnionych kartach kwalifikacji kierowcy, które wejdą w życie w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy;

5)przepisu na podstawie, którego część teoretyczna egzaminów weryfikacyjnych dla kandydatów na egzaminatorów i egzaminatorów będzie się odbywać za pomocą systemu informatycznego, za pomocą, którego są przeprowadzane egzaminy państwowe na prawo jazdy, który wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2022 r.

Opracowano na podstawie: https://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/na ... 1508_u.pdf oraz https://transinfo.pl/infobus/szybciej-b ... DQVSnQ_CrQ

Kojak
Ekspert
Polubił: 23 razy
Otrzymał  polubienie: 53 razy

Re: Działalność MPK

Post autor: Kojak » 16 sty 2026, 15:56

https://mpk.krakow.pl/kariera

Na stronie MPK pojawiły się już ogłoszenia o pracę zgodne z nową ustawą.
Szukają:
-mechanika/mechaniczkę
-kierowcę/kierowczynię
Itd zgodnie z tym polipoprawnym bełkotem.

Ponoć płeć nie ma znaczenia... o ile kobiety za kółkiem autobusu przyjęły się bardzo dobrze (co ciekawe tramwajarka były od dawna, a autobusowczynie dopiero od kilku czy kilkunastu lat w Krakowie. Chociaż pamiętam jak byłem 20 lat temu w Goeteborgu to tam kobieta za kierownicą Scanii (czy to autobusu, autokaru czy ciężarówki) to był zupełnie normalny widok.)
W przypadku mechaniczek już nie jestem taki przekonany... w końcu to zawód wymagający jednak siły fizycznej. Części w autobusach są znacznie cięższe od tych w osobówkach. Koło autobusu waży pewnie koło 100kg...

Kilka lat temu brałem udział w rekrutacji na dyrektora warsztatu w jednej z firm przewozowych (ciężarówki i autobusy). Zostałem zapytany czy zatrudniłbym kobietę. Na co odpowiedziałem, że zależy, do biura tak, na warsztat nie. Oburzenie sięgło zenitu, bo jakże to tak. Dyskryminacja... Itp

Ale przyjrzyjmy się temu bez politycznej poprawności.
Czy kobieta podniesie 100kg koło od autobusu? No nie. A facet? Tak. Czyli byłaby na tym stanowisku pracownikiem niepełnowartościowym, a zgodnie z polityką o niedyskryminacji należałoby jej zapłacić tyle samo co facetowi.
Oczywiście można zakupić specjalne narzędzia, wyciągi itp ale to są extra koszty.
Poza tym nie spotkałem jeszcze w swoim życiu kobiety pragnącej zostać mechaniczką autobusową 😅
Owszem kobiety pracują w MPK, na magazynie, na stacji paliw, jako ślusarze, były kobiety tokarki(?), tokarzynie (?) Jak to odmienić w ogóle. Ale kobiety babrającej się w smarach to jeszcze nie widziałem i pewnie prędko nie zobaczę.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 12 razy
Otrzymał  polubienie: 63 razy

Post autor: Pokrzywa » 16 sty 2026, 19:24

Kojak pisze: 16 sty 2026, 15:56 https://mpk.krakow.pl/kariera

Na stronie MPK pojawiły się już ogłoszenia o pracę zgodne z nową ustawą.
Szukają:
-mechanika/mechaniczkę
-kierowcę/kierowczynię
Itd zgodnie z tym polipoprawnym bełkotem.

Ponoć płeć nie ma znaczenia... o ile kobiety za kółkiem autobusu przyjęły się bardzo dobrze (co ciekawe tramwajarka były od dawna, a autobusowczynie dopiero od kilku czy kilkunastu lat w Krakowie. Chociaż pamiętam jak byłem 20 lat temu w Goeteborgu to tam kobieta za kierownicą Scanii (czy to autobusu, autokaru czy ciężarówki) to był zupełnie normalny widok.)
W przypadku mechaniczek już nie jestem taki przekonany... w końcu to zawód wymagający jednak siły fizycznej. Części w autobusach są znacznie cięższe od tych w osobówkach. Koło autobusu waży pewnie koło 100kg...

Kilka lat temu brałem udział w rekrutacji na dyrektora warsztatu w jednej z firm przewozowych (ciężarówki i autobusy). Zostałem zapytany czy zatrudniłbym kobietę. Na co odpowiedziałem, że zależy, do biura tak, na warsztat nie. Oburzenie sięgło zenitu, bo jakże to tak. Dyskryminacja... Itp

Ale przyjrzyjmy się temu bez politycznej poprawności.
Czy kobieta podniesie 100kg koło od autobusu? No nie. A facet? Tak. Czyli byłaby na tym stanowisku pracownikiem niepełnowartościowym, a zgodnie z polityką o niedyskryminacji należałoby jej zapłacić tyle samo co facetowi.
Oczywiście można zakupić specjalne narzędzia, wyciągi itp ale to są extra koszty.
Poza tym nie spotkałem jeszcze w swoim życiu kobiety pragnącej zostać mechaniczką autobusową 😅
Owszem kobiety pracują w MPK, na magazynie, na stacji paliw, jako ślusarze, były kobiety tokarki(?), tokarzynie (?) Jak to odmienić w ogóle. Ale kobiety babrającej się w smarach to jeszcze nie widziałem i pewnie prędko nie zobaczę.
Chłop podniesie koło na prostych nogach, wypadnie mu dysk bo regulacje BHP są dla frajerów, zignoruje to bo chodzenie do lekarza to przesada i wyląduje na rencie, faktycznie imponujące... Coś mi się kojarzy, że mechaników szukają w technikach i po uczelniach a nie na siłowni. Serio od czasów wynalezienia silnika nie wymyśliliśmy żadnej maszyny, która wspomaga prace ręczne? Jakieś dźwigi, bloczki, suwnice? Nie?

Nie oszukuję się, że akurat nazwa stanowiska zachęci ludzi, żeby podjęli tego typu prace (bardziej chyba dobre maszyny, spoko warunki i jakaś gwarancja braku troglodyckich tekstów j.w.) ale zamykanie się na 50+% populacji w zawodzie, który jest średnio oblegany i w remisji? Śmiech na sali, a jak chcemy już takie zagrywki to proszę bardzo - automatyczna dyskwalifikacja pracy po pięćdziesiątce, bo już w tym wieku większość ludzi ma poważne problemy z plecami i motoryką :D
ona/jej

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2026, 5:54

Pokrzywa pisze: 16 sty 2026, 19:24 Chłop podniesie koło na prostych nogach, wypadnie mu dysk bo regulacje BHP są dla frajerów, zignoruje to bo chodzenie do lekarza to przesada i wyląduje na rencie, faktycznie imponujące... Coś mi się kojarzy, że mechaników szukają w technikach i po uczelniach a nie na siłowni. Serio od czasów wynalezienia silnika nie wymyśliliśmy żadnej maszyny, która wspomaga prace ręczne? Jakieś dźwigi, bloczki, suwnice? Nie?
Twoje zaimki to ona/jej? Domniemuję, że jesteś osobą z macicą... postaram się używać tej nowomowy, by nie wyjść na troglodytę w oczach postępowego społeczeństwa na forum.

Zgodzimy się, że liczą się kompetencje a nie płeć.
Przyjrzyjmy się zatem wymaganiom stawianym osobom kandydyjącym
Wymagania dla kandydatów:

wykształcenie: min. zasadnicze zawodowe kierunkowe oraz min. 1 rok doświadczenia zawodowego
wiedza z zakresu napraw urządzeń i pojazdów
umiejętność czytania rysunku technicznego
W Krakowie mamy 3 technika mechaniczne (na Skrzyneckiego, na Mickiewicza, na os. Szkolnym) zawodówek tez tyle, kiedyś jeszcze była na ul. Grochowej, ale nie wiem czy dalej jest, dawno temu przy Wawrzyńca w budynku dzisiejszego LO VI była przyzakładowa Szkoła MPK.
Ile jest dziewczyn w zawodówce bądź technikum o profilu mechanik pojazdów samochodowych?
Z ciekawości zapytałem wczoraj koleżankę, która była jedną z dyrektorek w jednej z w/w szkół czy były dziewczyny w takich profilach, to mi odpowoedziała, że ostatnie kobiety w ZSM w klasach o profilach mechanicznych (obróbka skrawaniem) były w latach 70-tych, 50 lat temu.... a w klasach o specjalnosci mechanika samochodowego nie bylo takoch uczennic, wiec zanim droga Pokrzywo zaczniesz moje teksty nazywać troglodyckimi przyjrzyj sie aktualności swojego stanu wiedzy.
I właściwie na tym moglbym swoją wypowiedzieć zakończyć, bo dyskusja ze zideologizowaną osobą dyletancką nie ma większego sensu, ale że powyższy post zyskał aprobote kilku innych osób to przeanalizujmy to.

Kobiety zwyczajnie nie są zainteresowane pracą jako osoba mechanikująca samochód, więc o jakim zamykaniu się na 50% ludzi mówisz? Z jakiego obszaru rzeczywistości jest to argument?

Dalej: nie chłop tylko osoba bez macicy a najlepiej osoba mechanikująca zanim pójdzie na warsztat odbywa szkolenie BHP na którym słyszy jak dbać o własne zdrowie. Skąd w ogole taki seksizm u Ciebie plus jakieś stereotypowe myślenie, że osoba mechanikująca jest zdrowotną osobą ignorującą. Co to za wykluczający sposób myślenia w ogóle...
Halo moderator Gomez, proszę interweniować i sypać ostrzeżeniami, mamy tutaj przejaw seksizmu i wykluczenia!
Jeśli Ci się kojarzy, że osoby mechanikujące szuka się na uczelniach to jesteś w błędzie. Na uczelniach szuka sie kadry menadżerskiej a nie osób pracujących fizycznie, bo uczelnie do tego nie przygotowują. Przykład dyletanctwa z Twojej strony.
Kolejna sprawa, warsztaty są już od dawna wyposażone w suwnice, bloczki, wózki itp przecież skrzyni biegów w autobusie żaden człowiek nie podniesie tak żeby ją wyjąć a potem wsadzić, a przecież takie naprawy są wykonywane odkąd tylko zaczęto eksploatację. Ale nikt nie używa suwnicy do montażu akumulatorów. Znów Przykład dyletanctwa. Pojęcia o technologii naprawy nie masz a się wypowiadasz i jeszcze zbierasz poklask od kolejnych co pojęcia nie mają. No ale jak pisał poeta "dziewczyna duby smalone bredzi a gmin rozumowi bluźni".
Poza tym mężczyźni mają inne normy podnoszenia ciężarow w pracy a kobiety inne - niższe. No to kobieta jest mniej wydajnym pracownikiem czy nie jest? Tam gdzie ma to znaczenie. No chyba jest mniej wydajna przez to, że jest fizycznie słabsza i ma przez to niższe normy. To skąd to oburzenie? Przecież to jest prosty fakt.
Podstawowe normy dla mężczyzn i kobiet (na wysokości obręczy barkowej):

Kobiety: 12 kg (praca stała), 20 kg (praca dorywcza)Mężczyźni: 30 kg (praca stała), 50 kg (praca dorywcza) 
czyli do montażu akumulatorów w autobusie potrzebuję zgodnie z przepisami jedną osobę bez macicy lub dwie osoby z macicami.

Myślę, że temu ideologicznemu i dyletanckiemu bełkotowi należy dać silny opór.
Wnioski nasuwają się same:
- kobiety same z siebie nie wykazują zainteresowania tym zawodem, w związku z czym problem jest sztucznie wykreowany;
- kobiety ze swej natury są słabsze, przez co mniej wydajne w pracach fizycznych, co wykazałem na powyższym przykladzie o akumulatorach.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 12 razy
Otrzymał  polubienie: 63 razy

Post autor: Pokrzywa » 17 sty 2026, 8:40

Myślę, że przeciętnie dziewczyna chcąca iść do mechanika (a takie są, żyjemy w sporym kraju, statystycznie to ma miejsce) staje przed sporym zagrożeniem, bo po skończeniu tej szkoły może trafić przy rekrutacji na takiego Kojaka, więc decyduje się nie ryzykować reszty swojej kariery zawodowej na ludziach którzy jak myślą "kobieta" to mają w głowie calineczkę, albo smerfetkę.

Nota bene, w momentach kiedy taka laska kończy szkołę, to jest spora szansa że musiała przez te cztery-pięć lat zapierdzielać dwa razy bardziej, żeby udowodnić w niej swoje jestestwo, w związku z czym spotykając taką osobę trzeba mieć świadomość że ona serio rozumie temat i nie znalazła się w tym sektorze z przypadku albo braku innych opcji jak dziesiątki młodych pożal się Boże mechaników z przymusu.

Także z tym zainteresowaniem - jestem daleka opinii że jakimś cudem w idealnie politycznie poprawnym (cokolwiek to znaczy?) świecie byłoby na warsztatach tyle samo plakatów z gołymi babami co z gołymi chłopami, strzelę z d_py że przy dobrych wiatrach byłoby to z 1-5%. Każda praca będzie się usprawniać, cyfryzować, automatyzować. Być może za parę lat tej pracy fizycznej zostanie w zasadzie niedużo, a bardziej ważne będzie znanie układów, rzeczy związanych z bateriami i pojazdami hybrydowymi, czy po prostu posiadanie trzeźwej głowy i systematyka pracy.

Ale do tego czasu można wykluczyć osoby które się do tego żywnie nie nadają: w tym roku jeśli twój PESEL zaczyna się od cyferki większej niż 86 czas zacząć szukać powoli roboty gdzie się na cokolwiek przydasz. W wieku 40 lat 50% badanych przejawia dyskopatię, a aż 68% chorobę zwyrodnieniową dysków, a to same plecy, nie mówiąc nawet o słabnącej tkance mięśniowej etc, etc...

Wniosek jest prosty:

Do tej pracy są potrzebni ludzie z chłodnym podejściem i dużą wytrzymałością psychiczną, nie jest to zadanie dla osób piszących posta na 250+ słów o tym, że MPK dodało jedno słowo do oferty pracy :lol: a tak serio to chyba nie chcę gadać już o macicach na forum tramwajowym... litości
ona/jej

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2026, 11:18

Ale do tego czasu można wykluczyć osoby które się do tego żywnie nie nadają: w tym roku jeśli twój PESEL zaczyna się od cyferki większej niż 86 czas zacząć szukać powoli roboty gdzie się na cokolwiek przydasz. W wieku 40 lat 50% badanych przejawia dyskopatię, a aż 68% chorobę zwyrodnieniową dysków, a to same plecy, nie mówiąc nawet o słabnącej tkance mięśniowej etc, etc..
W każdym roku PESEL zaczyna sie od tych samych cyfr.
Ja akurat mam starszy PESEL niż 86.

Ile jest tych przeciętnych dziewczyn chcących iść na mechanika samochodowego? Ile w skali kraju? Będzie chociaż 1% ? Miejmy świadomość o jakiej skali rozmawiamy...
Dziewczyny nie idą na mechanika dlatego, że obawiają się że będzie je rekrutował Kojak, ale dlatego, że ten profil zawodowy ich zwyczajnie nie interesuje.

W żaden sposób nie odniosłaś się do argumentów prawnych dotyczących dopuszczalnych ciężarów jakie mogą podnosić dwie (z pośród 56 czy 70 kilku) płcie.
A to jest kluczowe.
Jeśli muszę wysłać mechanika na awarię gdzieś na drodze to muszę mieć pewność, że on to wykona. Jeśli jestem ograniczony normami prawnymi lub siłą fizyczną to muszę tych mechaników wysłać dwóch.
Podstawowym celem przedsiębiorstwa jest zysk, a nie ideologia równości czegoś co równe nie jest. Wszelkie wyrównywanie odbija się na rentowności, bo albo muszę zakupić drogi specjalistyczny sprzęt, albo podwoić obsadę.

Tak, za kilka lat jak bedziemy miec roboty-automaty do wymiany części w autobusie, to w ogole mechaników nie będzie potrzeba, AI bedzie diagnozować usterki i podejmować decyzje co robocop ma wymieniec. Jednak póki nie jesteśmy na takim etapie postępu technicznego musimy zarządzać tym co mamy.
Przecież faceta, który jest słaby fizycznie też nikt nie będzie trzymał na takim stanowisku, ktore wymaga tężyzny, tylko go np przesunie na inne mniej wymagające stanowisko.
Jak już lubisz taką statystykę: ile kobiet na 100 jest tak silnych, że jest w stanie samodzielnie wymienić koło na drodze (wziąć np 15kg młot o naparzać po oponie zeby odeszło od piasty jak sie zapiecze? A ile jest takich mężczyzn na 100. Nie potrzeba byc naukowcem by zauważyć, ze mężczyzn jest zdecydowanie wiecej.
Jak się nie ma pojęcia o praktyce, to się łatwo prawi takie dyrdymały.

Ja rozumiem, że np czarnoskóra kobieta chciałaby mieć równe szanse do obsadzenia ją w roli Hitlera w filmie o II wojnie ale wydaje mi się, że nawet Netflix aż tak daleko w tym obłędzie nie pójdzie.

Codefident
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 8 razy

Post autor: Codefident » 17 sty 2026, 14:17

Pokrzywa pisze: 17 sty 2026, 8:40 Do tej pracy są potrzebni ludzie z chłodnym podejściem i dużą wytrzymałością psychiczną, nie jest to zadanie dla osób piszących posta na 250+ słów o tym, że MPK dodało jedno słowo do oferty pracy :lol: a tak serio to chyba nie chcę gadać już o macicach na forum tramwajowym... litości
Lepiej bym tego nie podsumował. Nie ma sensu kontynuować rozmowy z kimś, kto najwidoczniej czuje potrzebę używania na publicznym forum nazw narządów rozrodczych do określenia około połowy społeczeństwa, boi się bogactwa języka polskiego i wymyśla sobie problemy (pokroju "osoby mechanikujące") dzielnie z nimi walcząc...

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2026, 14:26

Codefident pisze: 17 sty 2026, 14:17 Lepiej bym tego nie podsumował. Nie ma sensu kontynuować rozmowy z kimś, kto najwidoczniej czuje potrzebę używania na publicznym forum nazw narządów rozrodczych do określenia około połowy społeczeństwa, boi się bogactwa języka polskiego i wymyśla sobie problemy (pokroju "osoby mechanikujące") dzielnie z nimi walcząc...
Przecież to wynika z ustawy, ktora weszła w życie 24 grudnia. Czego nie rozumiesz ? Nie możesz w ogłoszeniu o pracę napisać, że szukasz stolarza, tylko szukasz osoby stolarskiej. Zawód nie ma płci.
Ja się tylko do tej nowomowy dostosowałem. Pretensje miej do polityków Lewicy. Oni mówią na kobiety "osoby z macicą".

Mr. Passenger
Specjalista
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: Mr. Passenger » 17 sty 2026, 18:33

Kojak pisze: 17 sty 2026, 14:26 Nie możesz w ogłoszeniu o pracę napisać, że szukasz stolarza, tylko szukasz osoby stolarskiej. Zawód nie ma płci.
Wystarczy po prostu napisać "Poszukiwana osoba do wykonywania prac stolarskich".

Swoją drogą nie wiem co jest złego w "mechaniczce" czy "kierowczyni". Jeżeli chociaż jedna kobieta dzięki temu poczuje się bardziej ośmielona do aplikowania na to stanowisko i będzie dobrą mechaniczką czy kierowczynią to myślę, że zmiana spełniła swój cel

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 17 sty 2026, 19:08

Mr. Passenger pisze: 17 sty 2026, 18:33 Wystarczy po prostu napisać "Poszukiwana osoba do wykonywania prac stolarskich".

Swoją drogą nie wiem co jest złego w "mechaniczce" czy "kierowczyni". Jeżeli chociaż jedna kobieta dzięki temu poczuje się bardziej ośmielona do aplikowania na to stanowisko i będzie dobrą mechaniczką czy kierowczynią to myślę, że zmiana spełniła swój cel
W kierowczyni i mechaniczce oczywiście nie ma nic złego. Bardziej chodzi o to, że jak stanowisko pracy nazywa się "kierowca autobusu" to znaczy to tyle co "osoba kierującą autobusem". Doszukiwanie się w tym dyskryminacji kobiet jest szukaniem dziury w całym. Swoją drogą "kierowca" posiada żeńską końcówkę fleksyjną (zakończoną na "a", męska końcówka brzmiałaby "ec", jak w słowie "bodziec" czyli "kierowiec").
Panie zostawały kierowczyniami autobusów bez tych wymuszonych prawem z 24/12/2025 zmian, więc ta zmiana jest zupełnie nie potrzebna.

Natomiast wyraziłem pogląd, iż nie jestem przekonany czy na stanowisku mechanik autobusów kobieta jest optymalnym wyborem z uwagi na ograniczenia biologiczne tudzież prawne.
Przepisy BHP jasno określają limity ciężarów dla mężczyzn i kobiet. Kobiety są statystycznie słabsze od mężczyzn, stąd mają niższe limity ciężaru, co może się odbijać na efektywności pracy.

U Wanickiego w Dafie jest jedna kobieta mechaniczka ciężarówek, pasjonatka wykonująca swoją pracę z zapałem. (O ile jeszcze tam pracuje).
Natomiast ja uważam, że jeśli na jakiegoś pracownika nakładane są bardziej rygorystyczne normy w pracy to jest on mniej wartościowym pracownikiem niż ten, na które są nakładane mniej rygorystyczne normy. Tego chyba tłumaczyć nie muszę.
Kobietę mógłbym zatrudnić na stanowiska elektryka autobusowego, diagnozowałaby komputerem usterki, dłubałaby w kabelkach itp itd
Natomiast miałbym poważne opory by zatrudnić ją na gumiarni do pracy przy zmianie kół, opon itp no chyba, że to jakaś herszt baba z Podlasia - żart oczywiście 😉

ODPOWIEDZ