W drugą stronę działa to tak samo - jak kojarzę, to kilka lat temu było mówione że to przez pogotowie, które często jeździ przez Długą z/do Szpitala Wojskowego oraz Narutowicza, żeby nie było sytuacji, że naraz dwa tramwaje stoją na przystanku i blokują przejazd karetce.Kenoip pisze: 24 lis 2025, 13:37 Zastanawiają mnie zasady korzystania z przystanku Pędzichów przez tramwaje. Kiedy tramwaj obsługuje przystanek w stronę Rynku tramwaje w drugą stronę czekają przed przystankiem (a właściwie to przed skrzyżowaniem). Czy to konieczność?
Przystanki
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 9 razy
- Otrzymał polubienie: 17 razy
Re: Przystanki
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 23 razy
Od minionego poniedziałku na obszarze przystanku "Słona woda" dla linii "133" i "904" w kierunku "Łagiewnik" trwały roboty ziemne. Od dzisiaj stoi już szara wiata autobusowa.
Również od tego samego dnia rozpoczęto prace odtworzeniowe na przystanku "Aleksandry" dla linii "503" w kierunku ul. Wielickiej. Widać już fundamenty (konsole) na których stanie wiata. Zmieniono również płyty chodnikowe bo te stare były zniszczone przez ciężki sprzęt budowlany kończącej się inwestycji w tym miejscu - budynku biurowego. Zapewne jeszcze w tym miesiącu przywrócony zostanie ten przystanek a ten zastępczy zostanie zlikwidowany.
Również od tego samego dnia rozpoczęto prace odtworzeniowe na przystanku "Aleksandry" dla linii "503" w kierunku ul. Wielickiej. Widać już fundamenty (konsole) na których stanie wiata. Zmieniono również płyty chodnikowe bo te stare były zniszczone przez ciężki sprzęt budowlany kończącej się inwestycji w tym miejscu - budynku biurowego. Zapewne jeszcze w tym miesiącu przywrócony zostanie ten przystanek a ten zastępczy zostanie zlikwidowany.
Niebieskie to tak jakby "używki z magazynu". Czyli stawianie po kosztach na prośbę mieszkańców/ rad dzielnic na mniej uczęszczanych przystankach.
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 23 razy
Kilka dni temu informowałem o odbudowie docelowego przystanku dla linii autobusowej "503" na ulicy Aleksandry w kierunku Wielickiej. Od dzisiaj stoi już tam szara wiata przystankowa. 
- Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 16 razy
- Otrzymał polubienie: 63 razy
W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.
ona/jej
- kbieniu7
- Ekspert
- Polubił: 52 razy
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Ano, to prawda. Na Wysłouchów w 2025 przebudowano tak dwie pseudozatoki i już autobus staje na jezdni i jest wygodny peron. Nie ukrywam, że miałem przy tym pewną cegiełkęPokrzywa pisze: 19 sty 2026, 17:17 W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.
Koszt takiej przebudowy nie jest duży, tutaj środki dała dzielnica XI i wykonano w ramach umowy na bieżące utrzymanie. Tak więc warto zgłaszać i wnioskować.
Mnie najbardziej wkurza os. Zielone 01. Przegubowe autobusy tam nijak nie są w stanie podjechać pod krawężnik. Zamiast w tej zatoce zrobić parkowanie skośne a przed zatoką usunąć parking i przeznaczyć go na przystanek to jest takie dziadostwo.Pokrzywa pisze: 19 sty 2026, 17:17 W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.