Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
suchy
Ekspert
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 17 razy

Re: Przystanki

Post autor: suchy » 26 lis 2025, 18:43

Kenoip pisze: 24 lis 2025, 13:37 Zastanawiają mnie zasady korzystania z przystanku Pędzichów przez tramwaje. Kiedy tramwaj obsługuje przystanek w stronę Rynku tramwaje w drugą stronę czekają przed przystankiem (a właściwie to przed skrzyżowaniem). Czy to konieczność?
W drugą stronę działa to tak samo - jak kojarzę, to kilka lat temu było mówione że to przez pogotowie, które często jeździ przez Długą z/do Szpitala Wojskowego oraz Narutowicza, żeby nie było sytuacji, że naraz dwa tramwaje stoją na przystanku i blokują przejazd karetce.

kucyk
Ekspert
Polubił: 6 razy
Otrzymał  polubienie: 23 razy

Post autor: kucyk » 10 gru 2025, 18:07

Od minionego poniedziałku na obszarze przystanku "Słona woda" dla linii "133" i "904" w kierunku "Łagiewnik" trwały roboty ziemne. Od dzisiaj stoi już szara wiata autobusowa. :)

Również od tego samego dnia rozpoczęto prace odtworzeniowe na przystanku "Aleksandry" dla linii "503" w kierunku ul. Wielickiej. Widać już fundamenty (konsole) na których stanie wiata. Zmieniono również płyty chodnikowe bo te stare były zniszczone przez ciężki sprzęt budowlany kończącej się inwestycji w tym miejscu - budynku biurowego. Zapewne jeszcze w tym miesiącu przywrócony zostanie ten przystanek a ten zastępczy zostanie zlikwidowany. ;)

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 88 razy
Otrzymał  polubienie: 21 razy

Post autor: Bautosz » 10 gru 2025, 18:13

Orientuje się ktoś od czego zależy kolor wiaty? Raz stawiają szare, raz niebieskie.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 69 razy

Post autor: yosujiro » 10 gru 2025, 18:30

Niebieskie to tak jakby "używki z magazynu". Czyli stawianie po kosztach na prośbę mieszkańców/ rad dzielnic na mniej uczęszczanych przystankach.

kucyk
Ekspert
Polubił: 6 razy
Otrzymał  polubienie: 23 razy

Post autor: kucyk » 12 gru 2025, 18:45

Kilka dni temu informowałem o odbudowie docelowego przystanku dla linii autobusowej "503" na ulicy Aleksandry w kierunku Wielickiej. Od dzisiaj stoi już tam szara wiata przystankowa. ;)

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 14 razy
Otrzymał  polubienie: 48 razy

Post autor: Kowalik » 19 sty 2026, 13:32

Muszę przyznać, że miasto dba o pasażerów KM. Na Borku Falęckim pod wiatą urządziło takie lodowisko, że nie powstydzi się to płatne przy Galerii Krakowskiej.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 16 razy
Otrzymał  polubienie: 63 razy

Post autor: Pokrzywa » 19 sty 2026, 17:17

W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.
ona/jej

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert
Polubił: 52 razy
Otrzymał  polubienie: 55 razy

Post autor: kbieniu7 » 20 sty 2026, 0:33

Pokrzywa pisze: 19 sty 2026, 17:17 W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.
Ano, to prawda. Na Wysłouchów w 2025 przebudowano tak dwie pseudozatoki i już autobus staje na jezdni i jest wygodny peron. Nie ukrywam, że miałem przy tym pewną cegiełkę ;)

Koszt takiej przebudowy nie jest duży, tutaj środki dała dzielnica XI i wykonano w ramach umowy na bieżące utrzymanie. Tak więc warto zgłaszać i wnioskować.

Filip
Miłośnik

Post autor: Filip » 20 sty 2026, 14:43

Pokrzywa pisze: 19 sty 2026, 17:17 W ogóle przy okazji śniegu widać absurd istnienia przystanków autobusowych przerobionych z parkingu (m.in. Bosaków 02, Kleeberga 05, Os. Na Stoku Szkoła 01) myślę że ZDMK powinien je unormować, bo manewrowanie po nich jest dla kierujących cięższe, zajmują bez sensu dużo miejsca, a na przykład na Bosaków regularnie autobus daje se spokój i staje sporo od krawęźnika.
Mnie najbardziej wkurza os. Zielone 01. Przegubowe autobusy tam nijak nie są w stanie podjechać pod krawężnik. Zamiast w tej zatoce zrobić parkowanie skośne a przed zatoką usunąć parking i przeznaczyć go na przystanek to jest takie dziadostwo.

ODPOWIEDZ