Skawina

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 154 razy
Otrzymał  polubienie: 377 razy
Kontakt:

Re: Skawina

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 12:20

W pierwotnych planach, jeszcze parę lat temu, ZTP zakładało agloX ze Skawiny przez Bobrzyńskiego, Kapelankę i co najmniej do os. Podwawelskiego, a może i bliżej centrum - np. rozważano końcówkę przy Nowym Świecie, która teraz już raczej odpadła. Tylko fakt, taki agloX mocno dublował tramwaje.
Aułrora pisze: dzisiaj, 11:56Myślę, że należałoby czekać na 8PU. Wtedy można by było połączyć obsługę tej ulicy jak i Skawiny mocną linią.
Bardzo mi się podoba ten pomysł! :idea: Skawina dostałaby wtedy agloX który nie dubluje tramwaju, 8PU obsługę komunikacyjną z linią do centrum, a jednocześnie nie pogarszamy obsługi komunikacyjnej Kobierzyńskiej czy Zawiłej. Wow!

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 72 razy
Otrzymał  polubienie: 85 razy

Re: Skawina

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 14:13

Aułrora pisze: dzisiaj, 11:56 Myślę, że należałoby czekać na 8PU. Wtedy można by było połączyć obsługę tej ulicy jak i Skawiny mocną linią. Wtedy linia dublowałaby mniej tramwaj niż 194 (o aż 1 przystanek :o XD) + ulica Babińskiego oraz Skotniki byłyby obsłużone agloekspresem. Stratna byłaby tylko i wyłącznie ul. Bunscha, jednakże tutaj odbija się czkawką zwlekania z wydłużeniem tramwaju pod Szpital Babińskiego jak i brak ronda (bo to właśnie to walone skrzyżowanie jest winowajcą korkowania się ulicy -___-).

Gdyby wtedy dałoby się zrobić te 2 inwestycje (zakładając, że 8PU już by istniała), to wtedy mieszkańcy Skawiny mieliby wiele ścieżek do wyboru aby dostać się do miasta;

- samym agloX (+ dowozówki w Skawinie)
- dowozówkami do kolei + kolej
- AgloX do tramwaju + tramwaj
Niegłupie. Myślałem, że optymalnym rozwiązaniem będzie wyrzucić 194/494 na 8PU, zaś linie lokalne zostawić na Kobierzyńskiej + ew. przekształcić 136 na linię do centrum z f15/20, ale to otwiera nowe możliwości. Największym problemem niestety wciąż pozostaje to feralne skrzyżowanie Bunscha/Babińskiego, gdyby nie ono to równie dobrze można by taki agloekspress puścić nawet i jutro przez Kobierzyńską. Jego przebudowa to najpewniej kwestia przyszłej dekady.
Ydhflx pisze: dzisiaj, 11:28 W ogóle gdyby układ linii kolejowej nie był tak skopany, to możnaby o nią oprzeć dojazd do Skawiny. Ale po kolei: (...) Bonarka - w zasadzie nawet brak przesiadek, mimo przecinania się torów i jednego z głównych ciągów autobusowych;
W sumie jest to dosyć śmieszne - sprawdziłem przed chwilą jak długo trzeba tam iść z pociągu na Kamieńskiego Wiadukt, i dystans jest... nieco krótszy niż przesiadka tramwaj <-> pociąg na Bronowicach. Na przystanku, który nawet swoją nazwą reklamuje możliwość przesiadki na pociąg. Co więcej, taki dojazd ze Skawiny na Aleje nawet i dziś jest o kilkanaście minut krótszy niż jazda przez Maki, ale przez sposób w jaki jakdojade mierzy odległość z dworca w Bonarce, ta opcja nie jest nawet brana pod uwagę xDd i to niezależnie od tego jaki filtr się ustawi. Taka opcja dla zaawansowanych. Przynajmniej pokazuje możliwość przesiadki na 164 przy Puszkarskiej, ale jedna linia to mało.

ODPOWIEDZ