Założenia:
- Przepustowość Mogilskiej sprawia, że nie ma na niej miejsca na szczytówki
- Część potoków z Huty należy przekierować na Grzegórzecką i Al. Pokoju
- Krakowiaki z f15 to absurd, który nie powinien mieć miejsca
- Otwarcie pętli na Wzgórzach sprawia, że przyzwoitość wymaga aby częsta linia stamtąd kierowała się na Al. JP2
- Bronowice powinny mieć 16 kursów w kierunku TS i 12 w kierunku Filharmonii
- Kurdwanów nie może pozostać z ledwie czteroma kursami na Stare Miasto
- Zarówno Al. JP2, jak i Meissnera powinny mieć bezpośredni dojazd na: Bagatelę, Teatr Słowackiego, Grzegórzeckie, oraz Stradom i/lub Starowiślną
- Przesiadki na Mogilskim są całkiem w porządku
- Relacja Bronowice - Mogilska wymaga całodziennego f7,5
- Ewentualna linia wspierająca czwórkę powinna mieć przynajmniej jedną wspólną końcówkę, tak aby wspólny takt był możliwy do wyegzekwowania
- Żaden odcinek nie może mieć wyczerpanej przepustowości, w końcu musi zostać zapas na remonty
- Nadpodaż w jednym miejscu generuje niedobór w drugim, należy zatem zlikwidować wszystkie nadpodaże
Nadpodaże:
- Czerwone Maki <-> Łagiewniki (dawniej tak nie było, ale obecnie na Ruczaj jeździ 8 kursów tramwajowych i aż 12 autobusowych)
- Mały Płaszów <-> Wielicka
- Cichy Kącik (jednocześnie warto aby kursowały tam dwie linie, jedna na Bagatelę a druga na PWŚ, dające łącznie f10 w weekendy)
- Wzg. Krzesławickie <-> Kombinat (tabor)
Wszelkie porównania (roczny koszt układu i przepustowość) robię z następującym układem (dalej będę go opisywał jako propozycja ZTP):
9 Mistrzejowice - Meissnera - Kotlarska - Nowy Bieżanów P+R f15/15/20/20
16 Kopiec Wandy - Ks. Jancarza - Mogilska - Lubicz - Basztowa - Salwator f15/15/20/20
19 Borek Fałęcki - Starowiślna - APW - Dworzec Towarowy f15/0/0/0
44 Górka Narodowa P+R - Długa - Lubicz - Mogilska - Al. Solidarności - Kopiec Wandy f15/0/0/0
52 Czerwone Maki P+R - Starowiślna - Meissnera - Ks. Jancarza - Os. Piastów f7,5/7,5/10/20
Reszta układu bez zmian.
Byłby to bardzo minimalistyczny układ, w związku z czym pomimo iż mój wyszedł nieznacznie droższy (1,5-2 mln zł więcej rocznie), to w praktyce zmiany po otwarciu Meissnera najpewniej będą musiały być bardziej dalekosiężne, co najprawdopodobniej wywinduje cenę na korzyść mojego projektu (samo wydłużenie 49 z Wieczystej do R. Hipokratesa byłoby już wystarczające).
Układ:
1: Salwator - bez zmian - R. Czyżyńskie - Plac Centralny - Al. Solidarności - Kopiec Wandy f7,5/7,5/20/20
2: Bronowice Małe - Basztowa - Lubicz - Al. JP2 - Plac Centralny - Ptaszyckiego - Pleszów f15/15/20/20
3: bez zmian f7,5/7,5/20/20
4: bez zmian, zmiana taboru na 33m
5: Wzgórza Krzesławickie - bez zmian - Dworzec Towarowy/Krowodrza Górka P+R f7,5/7,5/20/20 (co drugi kurs w dni powszednie skrócony do DT)
6: likwidacja (jeszcze do tego przejdę)
8: bez zmian f7,5/7,5/20/20
9: Nowy Bieżanów P+R - Kotlarska - Mogilska - Meissnera - Mistrzejowice f15/15/20/20
10: Kurdwanów P+R - Kalwaryjska - Krakowska - Westerplatte - Cmentarz Rakowicki f15/15/20/20
11: Czerwone Maki P+R - Brożka - Wadowicka - Limanowskiego - Wielicka - Mały Płaszów P+R f15/15/20/20 (powrót na starą trasę)
13: trasa bez zmian, f15/15/20/20 (wydzielenie szczytowych kursów jako 43)
14: Cichy Kącik - Basztowa - Al. Pokoju - Al. Andersa - Os. Piastów f15/15/20/20
16: Cichy Kącik - PWŚ - Starowiślna - Grzegórzecka - APW - Meissnera - Ks. Jancarza - Al. Andersa - Ptaszyckiego - Kopiec Wandy f15/15/20/20
17: likwidacja (w zamian za powrót 11 na starą trasę)
18: bez zmian f7,5/7,5/20/20
19: Borek Fałęcki - Starowiślna - APW - Mogilska - Al. JP2 - Bieńczycka - Ks. Jancarza - Mistrzejowice f15/15/20/20
20: Salwator - Basztowa - Lubicz - Kotlarska - Mały Płaszów P+R f7,5/7,5/20/20
21: bez zmian f15/15/20/20
22: Borek Fałęcki - bez zmian - Rondo Czyżyńskie - Bieńczycka - Kocmyrzowska - Wzg. Krzesławickie f15/15/20/20
24: Bronowice - Basztowa - Starowiślna - Wielicka - Kurdwanów P+R f7,5/15/20/20
43: Cichy Kącik - PWŚ - jak linia 13 f15/0/0/0
49: Dworzec Towarowy - APW - bez zmian f15/0/0/0
50: bez zmian f5/7,5/10/10
52: Czerwone Maki P+R - bez zmian - Mogilska - Meissnera - Ks. Jancarza - Os. Piastów f7,5/7,5/10/10
186: Czerwone Maki P+R - Trasa Łagiewnicka - Witosa - Nowosądecka - Wielicka - Teligi - Nowy Bieżanów Południe f15/20/20/20 (w zamian za powrót 11 na starą trasę)

Jak też tu widać, projekt ten naprawia problemy na liniach 4 i 24, daje też godną komunikację starej Hucie, Alei JP2, oraz Kocmyrzowskiej. Jednocześnie nie nadwyręża ani kasy miejskiej, ani przepustowości sieci; w niektórych newralgicznych miejscach rzekłbym że nawet ją poprawia (pętla na Makach, przekop Talowskiego).
Liczbę brygad należy traktować orientacyjnie bo nie umiem tego precyzyjnie oszacować, bazowałem na tym jak obecnie wygląda stosunek długości linii do ilości wozów.
Uzasadnienie:
1: zmiana trasy ma na celu zwolnić miejsce na Kocmyrzowskiej dla wzmocnionej piątki, jak i dać starej Hucie całodzienną mocną linię z f7,5. Co prawda w kierunku al. Pokoju, ale Plac Centralny i Os. Kolorowe będą też miały duet linii 2 i 4, dający f7,5/7,5/10/10 przez Mogilską aż do Bronowic Małych. W ten sposób w pewnym sensie stara Huta będzie miała aż dwie mocne linie.
2, 4: jak wyżej. Razem w duecie mają stanowić drugą mocną linię nie tylko dla starej Huty, ale i dla Czyżyn oraz... Bronowic Małych. Całotygodniowy takt pozwoliłby też zdjąć Krakowiaki z czwórki, tak aby służyły one tam gdzie oferty nie da się polepszyć poprzez wzrost częstotliwości (np. 18 czy 50)
5: Skasowanie autobusów jadących z okolic Dworca do Huty może znacząco zwiększyć potoki na piątce, dodatkowo przesiadkowicze na Wzgórzach powinni mieć dostęp do jazdy najszybszą możliwą trasą (już i tak mają wystarczająco długą drogę). Piątka ma też służyć za mocną linię na całym odcinku od Wieczystej przez Bieńczycką aż do Wzgórz.
6: Przepustowość odcinków i chęć likwidacji nadpodaży dała mi dwie opcje do wyboru - albo 6 leci na Kurdwanów, albo 24 zostaje wzmocniona do f7,5. To pierwsze wymusiłoby jednak puszczenie jakiejś szczytówki na Bronowice, co z kolei generuje kolejne komplikacje w reszcie sieci, poza tym nie wiem czy trzy linie zmieściłyby się na Bronowicach, nawet jeśli liczba kursów nie uległaby zmianie. W związku z tym uznałem, że lepsze będzie wzmocnienie dwudziestki czwórki. W przypadku niedoborów, zawsze można dołożyć kursy międzyszczytowe na 43.
10: Raczej popularna zmiana, rozważałem też opcję puszczenia jej na DT (i ew. na Górkę Narodową w szczycie) a wówczas obsługę Cmentarza Rakowickiego przejęłaby jakaś linia od strony R. Mogilskiego. Wszelkie próby kończyły się jednak generowaniem dodatkowych nadpodaży. Wydaje mi się, że taka dziesiątka powinna sobie poradzić w taborze 26m, więc plusem byłoby zwolnienie dłuższych wagonów na inne linie.
11: Tak jak pisałem, zmiany w 2022 zupełnie zdewastowały bardzo dobry układ na południu, i wygenerowały masę nadpodaży (6, 11), tym samym tworząc poważne niedobory (24, ale i ósemka na Borku). Jest to odwrócenie tych złych zmian. Funkcję obecnej jedenastki ma przejąć autobus 186.
13: Kursy szczytowe Bronowicom po prostu nie są do niczego potrzebne (zdarzało mi się siedzieć w niemal pustym tramwaju o siódmej rano). Starałem się ułożyć układ tak aby szczytówki dojeżdżały przynajmniej do Bagateli, ale przepustowość jest bardziej potrzebna innym liniom.
14: Na Mistrzejowicach ta linia nie miałaby ani miejsca, ani sensu, ale to nie jest ta kontrowersyjna część. Aleja Pokoju traci w ten sposób dojazd na Bronowice, ale moim zdaniem nie jest on konieczny do zachowania. Relację tę można pokonać przesiadkowo 1 <-> 8, obie z całodziennym f7,5, z bezproblemową przesiadką na PWŚ, oraz... jadące nieznacznie krótszą trasą (200 metrów, zawsze coś). Bronowice zaś tracą bezpośredni dojazd do Ronda Grzegórzeckiego, to fakt, ale mocne 2+4 oraz relatywnie wygodna przesiadka na Mogilskim powinny stanowić odpowiednio wygodną opcję. Poza tym jest też 1<->8.
16: Próbowałem tę linię ukierunkować przez Bagatelę ale każdy wariant generował szereg nowych komplikacji. W ten sposób może w zamian stanowić ciekawe połączenie, np. dla jadących z Huty na PWŚ, czy dla studentów UJ jadących na Muzeum Narodowe.
17: Jeśli obecnie siedemnastka daje sobie radę w relacji Ruczaj <-> Stare Podgórze, to nowa jedenastka też sobie poradzi. Dodatkowo, chęć utrzymania f7,5 z Bieżanowa na Mogilskie i potrzeba wzmocnienia piątki sprawia, że 17 musiałaby wylecieć z Mogilskiego, co w ogóle likwiduje sens jej utrzymania. Chyba że przez aleję Pokoju na Bieńczyce, ale no sam nie wiem.
19: Ósemka ewidentnie potrzebuje wzmocnienia w relacji Borek <-> Kalwaryjska i dziewiętnastka powinna stanowić odpowiednią tego formę. Dodatkowo, ma ona też pełnić rolę bezpośredniego dojazdu z Czyżyn zarówno na Grzegórzeckie, jak i na Starowiślną (oraz, rykoszetem, zapewni relację Huta <-> Stare Podgórze, obecnie realizowaną przez dziesiątkę). Myślę, że linia ta może zyskać zupełnie nowe życie, dla Czyżyn byłoby to też częściowe zadośćuczynienie za zabranie 52 (dojazd na Kazimierz).
20: Moim zdaniem to trochę absurd że Salwator i Cichy Kącik mają obecnie tyle samo kursów. Ten drugi ciąg oprócz obsługi Muzeum Narodowego i kampusu UJ nie ma za bardzo generatorów potoków, Salwator zaś to punkt przesiadkowy, są tam szkoły, targ na Placu na Stawach, no i tam po prostu mieszka znacznie więcej ludzi. W związku z tym (no i aby zlikwidować nadpodaż na CK) miejsce dwudziestki znajduje się na Salwatorze.
22: Nie ma co ukrywać że to jest linia pomocnicza, mająca przede wszystkim zapewniać unikalne relacje, i tak też zostanie. Tylko w nieco innej formie. Dodatkowo jest szansa, że po zmianach tabor 26m stanie się na niej wystarczający (a być może nie).
24: 4 kursy z Kurdwanowa do centrum to ponury żart i po prostu trzeba z tym skończyć. Jednocześnie, ponieważ chciałem aby na pętli w Bronowicach w międzyszczycie dalej kończyło 8 kursów/h (tak aby motorniczy przynajmniej wtedy mogli jakoś odetchnąć), wzmocnienie niemal całości trasy wydawało się być idealne. Oczywiście tabor schodzi w dół do 33m.
43: Tak jak pisałem, te kursy nie są potrzebne na Karmelickiej, zaś na Dunajewskiego niestety nie ma na nie miejsca. Cichy Kącik jest więc najmniej inwazyjną opcją. Ponieważ w tym projekcie likwiduję też szóstkę, to taka trasa zostawia furtkę do dodania kursów międzyszczytowych, w razie gdyby sama trzynastka nie dawała rady.
49: Na Mogilskiej nie będzie miejsca na szczytówki, a skierowanie tych kursów do tunelu nie dość że podbierze nieco pasażerów pięćdziesiątce, to jeszcze sprawi, że całkowita liczba kursów nie ulegnie tam zmianie. Rozważałem stworzenie całodziennej linii i skierowanie jej gdzieś indziej, ale doszedłem do wniosku, że nie byłoby to najlepsze rozwiązanie.
135: Kursowanie przez Millana to chyba archaizm z czasów jazdy przez Centrum JP2. Obecnie zupełnie nieuzasadnione, wszystko co jest w zasięgu tego przystanku, jest też w zasięgu Turowicza, ŚBM, bądź Połomskiego. Lepiej mieć obie linie na jednym przystanku (Połomskiego) niż rozbijać bez potrzeby.
155: Zmiana dość szeroko przedyskutowana na tym forum, jazda przez Bonarkę po prostu nic nie wnosi, a kosztuje niemało.
186: Relacja Ruczaj - Kurdwanów - Bieżanowska jest na tyle mało popularna, że obsługa tramwajem po prostu nie ma sensu. W szczycie co prawda bywa że ludzie stoją, ale autobus w tej relacji ma dwie przewagi. Pierwszą jest znacznie krótszy czas przejazdu (Norymberska <-> Kurdwanów P+R jest nawet ~6 minut do urwania). Drugą zaś, i trochę mnie dziwi że jeszcze nikt tego nie przywołał, jest fakt iż autobus ten zapewniałby na tyle unikalne relacje, że w zasadzie nie ma potrzeby koordynacji kursów z jakąkolwiek inną linią (co prawda pokrywa się z 50, ale nie obsługuje tych samych celów podróży), w związku z czym tabor i częstotliwość można dostosować dowolnie w zależności od potrzeb. W projekcie podałem f15/20, a równie dobrze może to być f12/24, albo f12/20. Przegub, solówka? Obojętnie. Tramwaj musi mieć sztywne f15/15 a efektem jest przepalanie pieniędzy.
Główną wadą tego projektu imo jest sytuacja w Bieńczycach, tj. brak mocnej linii, są tu cztery linie z f15 i każda jedzie w zupełnie inną stronę. Nie znalazłem niestety dobrego rozwiązania które by nie wyczerpywało przepustowości Mogilskiej i/lub APW. Właściwie jedyny możliwy kierunek to al. Pokoju, tu: wzmocnienie 14 do f7,5, to jednak rodzi problemy na APW. Te można by rozwikłać poprzez wycofanie 49, to jednak zaś rodzi problemy na Bieżanowie, i tak dalej, i tak dalej. Kołdra jest krótka, każde rozwiązanie przenosi niestety problem w inne miejsce. Najmniej inwazyjna rzecz która przychodzi mi do głowy to przenieść 1 na Rondo Hipokratesa, 2 na Al. Solidarności i Kopiec Wandy, zaś 14 przez Ptaszyckiego na Pleszów. To jednak wydłuża czas podróży przesiadkowiczom z Pleszowa, którzy też jadą z wystarczająco daleka.
To co jest pewne to fakt, że przez przepustowość sieci ktoś będzie miał nieidealne rozwiązania, ważne aby były one wciąż przynajmniej dopuszczalne. Myślę, że mój projekt całkiem nieźle daje sobie z tym radę.
Edit: w tabeli wskazałem wykorzystanie Krakowiaków na poziomie 19/37. Oczywiście w rzeczywistości byłoby ono większe, po prostu zakładam, że pozostałe powinny trafić na najbardziej przeciążone brygady linii obsługiwanych taborem 33m, czyli najpewniej na któreś brygady z linii 3, 8, 18, lub 50. To zaś zwolniłoby wozy 33m, które mogłyby trafić na inne linie.