Lub po prostu, linia "122" pojawiła się 22 lata przed linią "202", więc przystanki przy skrzyżowaniu dla "122" były obecne też odpowiednio wcześniej, a w latach 80 i 90, nikomu się przystanku przenosić nie chciało (lub nikt nie myślał wtedy by ułatwić podróż). Przystanek na Morcinka był zresztą w bezpieczniejszej lokalizacji, nie był tak ciasny i przy samej ruchliwej drodze jak ten przy Kocmyrzowskiej, przy której nie było za bardzo miejsca na wiatę przystankową (wystarczy spojrzeć, że sam peron dawniej był zarośnięty a jego szerokość nie przekraczała dwóch płyt chodnikowych), dziś też zbyt wiele miejsca nie ma, ale jakoś upchano taką z odzysku. Teorię mam na to taką, że chciano zminimalizować zatory na Kocmyrzowskiej spowodowane zatrzymującym się autobusem (nie ma tam zatoczki), dodatkowo jest ciasno i przejście dla pieszych wypada za tyłem stojącego autobusu. Ile razy jadę w kierunku Prus i stoi autobus na tamtym przystanku, hamuję do zera spodziewając się pieszego wychodzącego zza pojazdu, nie jest zbyt szczęśliwe miejsce, mając dodatkowo na uwadze ruchliwość tej drogi.Kaszmir pisze: 08 mar 2026, 14:07 To może być rozwiązanie zagadki! Być może z pewnych względów chciano, by "122" miało właśnie przystanek stały, a "202" n/ż (np. dużo mniej osób wsiadało do "202"). Osobne słupki mogły to rozwiązać.
Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
-
tiross
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 8 razy
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
-
Tomek01821
- Pasażer
Ponieważ wraz z sąsiadami powstających bloków mocno walczyliśmy o linię w kierunku Mistrzejowic kilka lat. W kontekście przebudowy skrzyżowania ul. Kantorowickiej i Morcinka, a tym samym przesunięciem pary przystanków i dodatkową parą w okolicy ul. Morcinka 80 będziemy mocno na niekorzyść. Zamiast przystanku pod nosem i szybszym dojazdem do planowanego atutu lub w drugą stronę, będziemy nadkładać drogi. Będziemy mocno protestować bo dla nas zmiana w myśl zasady zróbmy innym gorzej, ale ja chcę mieć lepiej. Obecny układ nie jest idealny, ale najlepszy możliwy.Kaszmir pisze: 24 lut 2026, 10:37 Czy dasz radę rozwinąć tę myśl, dlaczego byście protestowali? Akurat gdyby udało się (jakoś) skierować "198" od Zesławic przez osiedle prosto do Zakola to wg mnie pasażerowie wyszliby na plus - skróciłby się czas dojazdu "198" z Zesławic do Wzgórz Krzesławickich, do tego na nowym odcinku można by wyznaczyć przystanki dzięki czemu mieszkańcy dalszych bloków zyskaliby bliski dostęp do km.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 260 razy
- Otrzymał polubienie: 618 razy
- Kontakt:
Chyba rozumiem. W obecnym układzie mogłoby się wydawać, że na nowej trasie "198" nie ominie żadnego z obecnych przystanków. Natomiast rzeczywiście, jeśli dojdzie ten planowany w rejonie Morcinka 80, to wtedy ta okolica byłaby stratna.Tomek01821 pisze: 28 mar 2026, 10:20Ponieważ wraz z sąsiadami powstających bloków mocno walczyliśmy o linię w kierunku Mistrzejowic kilka lat. W kontekście przebudowy skrzyżowania ul. Kantorowickiej i Morcinka, a tym samym przesunięciem pary przystanków i dodatkową parą w okolicy ul. Morcinka 80 będziemy mocno na niekorzyść. Zamiast przystanku pod nosem i szybszym dojazdem do planowanego atutu lub w drugą stronę, będziemy nadkładać drogi. Będziemy mocno protestować bo dla nas zmiana w myśl zasady zróbmy innym gorzej, ale ja chcę mieć lepiej. Obecny układ nie jest idealny, ale najlepszy możliwy.
Swoją drogą, gdyby "198" na obecnej trasie dostało częstotliwość f20, to może do przemyślenia czy na Zakole nie powinien wjeżdżać tylko co drugi kurs, czyli z f40. Dotychczas taka mniej więcej była tam oferta (w szczególności "422" miało f40), a zawsze to przyspieszyłoby dojazd Zesławicom do Wzgórz przynajmniej na co drugim kursie. Tylko głośno myślę.
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 180 razy
Krakowiaków na "4" jeszcze nie uświadczymy przez jakiś czas. Dla długich tramwajów nie wystarcza prądu. Czy Krakowiaki wrócą na tę trasę?
Źródło: https://lovekrakow.pl/dla-dlugich-tramw ... a-te-traseJak mówi, Tauron ma teraz złożyć wniosek o pozwolenie na budowę przyłącza do podstacji.
To wciąż jednak etap dokumentów, więc na powrót Krakowiaków trzeba będzie jeszcze poczekać. Oficjalne terminy nie padają.
- gadolin
- Miłośnik
- Polubił: 9 razy
- Otrzymał polubienie: 24 razy
Uważam, że słupki Darwina 03 i 04 powinny należeć do zespołu przystankowego Jarzębiny. Raz się złapałam, że chcąc przesiąść się z tramwaju na autobus wysiadłam na Darwina, a tu 300m do przespacerowania.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 50 razy
- Otrzymał polubienie: 202 razy
To ewidentny błąd wynikający z kwestii historycznej kiedy to przystanek autobusowy był bliżej skrzyżowania i jednocześnie przystanek tramwajowy też był w innym miejscu. Teraz naturalnie mamy dwa zespoły przystankowe i nazwa powinna być zmieniona tak jak piszesz.gadolin pisze: 28 maja 2026, 11:57 Uważam, że słupki Darwina 03 i 04 powinny należeć do zespołu przystankowego Jarzębiny. Raz się złapałam, że chcąc przesiąść się z tramwaju na autobus wysiadłam na Darwina, a tu 300m do przespacerowania.
Może czekają na oficjalne zakończenie przebudowy Kocmyrzowskiej i zmiany autobusowe w okolicy.