Patrząc po ostatnich działaniach Skawiny, to ja raczej spodziewam się zawieszenia 233 i być może wzmocnienia jeżdżących tam busików gminnych.poirot pisze: 28 maja 2026, 13:39 https://dzielnica8.krakow.pl/2026/kolej ... wykonawca/
18 miesięcyTo pewnie 175 i 475 wydłużone do okolic Warchałowskiego i 233 do Korabnik od drugiej strony. Bo raczej nie puszczą nic przez samą Warchałowskiego
Skotniki, Sidzina, Opatkowice
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 320 razy
- Otrzymał polubienie: 225 razy
Re: Skotniki, Sidzina, Opatkowice
- Aułrora
- Moderator fb pkk
- Polubił: 189 razy
- Otrzymał polubienie: 74 razy
Tak się zastanawiam czy na tak duży okres, nie dałoby rady najmniejszy tabor puścić przez Działowskiego i Trockiego, by mieszkańcy Sidziny mieli jakikolwiek dojazd do najbliższego tramwaju. Fakt Trockiego jest wąziutka, natomiast może testy pozwoliłyby w ramach tymczasowego rozwiązania wziąć to pod uwagę.poirot pisze: 28 maja 2026, 13:39 https://dzielnica8.krakow.pl/2026/kolej ... wykonawca/
18 miesięcyTo pewnie 175 i 475 wydłużone do okolic Warchałowskiego i 233 do Korabnik od drugiej strony. Bo raczej nie puszczą nic przez samą Warchałowskiego
Omijam tam czasem korki i północny odcinek Działowskiego jest w katastrofalnym stanie. Trzeba by tam najpierw świeży dywanik pewnie położyć.Aułrora pisze: 31 maja 2026, 12:14 Tak się zastanawiam czy na tak duży okres, nie dałoby rady najmniejszy tabor puścić przez Działowskiego i Trockiego, by mieszkańcy Sidziny mieli jakikolwiek dojazd do najbliższego tramwaju. Fakt Trockiego jest wąziutka, natomiast może testy pozwoliłyby w ramach tymczasowego rozwiązania wziąć to pod uwagę.
- karol dżonson
- Znawca
- Polubił: 184 razy
- Otrzymał polubienie: 183 razy
Czy ja wiem? Tam nie jest aż tak wąsko, Autosan/Urbino 10,5 powinno dać radę
- Aułrora
- Moderator fb pkk
- Polubił: 189 razy
- Otrzymał polubienie: 74 razy
karol dżonson pisze: 02 cze 2026, 13:49 Czy ja wiem? Tam nie jest aż tak wąsko, Autosan/Urbino 10,5 powinno dać radę
Nawet jeżeli da, to wadą tego rozwiązania jest odległość [liczona od skrzyżowania Warchałowskiego/Wrony do zjazdu na przystanek Wrony].
W1 Przez Warchałowskiego + Lipową + Krakowską + Skotnicką: to ok. 2 km
W2 Przez Warchałowskiego + Wapowskiego + Skotnicką: to ok. 1,5 km oraz ok. 1 km w drugą stronę przez Holendra i Wapowskiego
Tylko tutaj występuje dużo mankamentów:
W1 nie dość, że nadrabia strasznie trasę, aby wrócić na stały trakt, to jeszcze może ugrząźć w korkach na granicy Skawiny i Krakowa, a nie zapominajmy, że ten remont będzie działał w momencie, kiedy nowy rok szkolny nastanie. Może być ciężko.
W2 trochę lepszy od pierwszego, bo autobus nie wjeżdżałby do Skawiny, natomiast nie wiem, czy Wapowskiego jest na tyle szeroka [na odc.: Holendra-Warchałowskiego] by tam 2 minibusiki się przecisnęły, a bez tego ten wariant nie ma szansy zadziałać. Gdyby była możliwość to:
Tak powinna taka 7xx kursować:
SIDZINA - Wrony - Warchałowskiego - Wapowskiego - Skotnicka - [...] - CM P+R
Powrót: CM P+R - [...] - Skotnicka - Holendra - Wapowskiego - Warchałowskiego - SIDZINA
Chociaż oba przez zamknięcie nadal będzie narażone na korki (wiem, że jest również teraz, ale chodzi mi o sytuacje, gdzie nie dość, że autobus nadrabia trasę, to jeszcze jest blokowany przez inne pojazdy jak po stałym trakcie).
Na upartego powinni najtańszym kosztem to przygotować, by nawet puścić Trockiego w obu kierunkach albo Trockiego (w stronę CM) i Spacerową (w stronę Sidziny). Co więcej, gdyby na czas przebudowy na tych właśnie ulicach wprowadzić taką zmianę czasowej organizacji ruchu (jako jednokierunkowe), to mogłoby to obie ulice ochronić przed zwiększoną liczbą samochodów, która przez zamknięcie ul. Wrony by mogła powodować dużo niebezpiecznych sytuacji (szczególnie na Spacerowej, gdzie regularnie samochody się nie mieszczą obok siebie i przejeżdżają na milimetry).poirot pisze: 02 cze 2026, 10:28 Omijam tam czasem korki i północny odcinek Działowskiego jest w katastrofalnym stanie. Trzeba by tam najpierw świeży dywanik pewnie położyć.