Skotniki, Sidzina, Opatkowice

- Linie, trasy, rozkłady
Ydhflx
Ekspert
Polubił: 320 razy
Otrzymał  polubienie: 225 razy

Re: Skotniki, Sidzina, Opatkowice

Post autor: Ydhflx » 28 maja 2026, 16:03

poirot pisze: 28 maja 2026, 13:39 https://dzielnica8.krakow.pl/2026/kolej ... wykonawca/

18 miesięcy :o To pewnie 175 i 475 wydłużone do okolic Warchałowskiego i 233 do Korabnik od drugiej strony. Bo raczej nie puszczą nic przez samą Warchałowskiego
Patrząc po ostatnich działaniach Skawiny, to ja raczej spodziewam się zawieszenia 233 i być może wzmocnienia jeżdżących tam busików gminnych.

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 189 razy
Otrzymał  polubienie: 74 razy

Post autor: Aułrora » 31 maja 2026, 12:14

poirot pisze: 28 maja 2026, 13:39 https://dzielnica8.krakow.pl/2026/kolej ... wykonawca/

18 miesięcy :o To pewnie 175 i 475 wydłużone do okolic Warchałowskiego i 233 do Korabnik od drugiej strony. Bo raczej nie puszczą nic przez samą Warchałowskiego
Tak się zastanawiam czy na tak duży okres, nie dałoby rady najmniejszy tabor puścić przez Działowskiego i Trockiego, by mieszkańcy Sidziny mieli jakikolwiek dojazd do najbliższego tramwaju. Fakt Trockiego jest wąziutka, natomiast może testy pozwoliłyby w ramach tymczasowego rozwiązania wziąć to pod uwagę.
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

poirot
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 1 raz

Post autor: poirot » 02 cze 2026, 10:28

Aułrora pisze: 31 maja 2026, 12:14 Tak się zastanawiam czy na tak duży okres, nie dałoby rady najmniejszy tabor puścić przez Działowskiego i Trockiego, by mieszkańcy Sidziny mieli jakikolwiek dojazd do najbliższego tramwaju. Fakt Trockiego jest wąziutka, natomiast może testy pozwoliłyby w ramach tymczasowego rozwiązania wziąć to pod uwagę.
Omijam tam czasem korki i północny odcinek Działowskiego jest w katastrofalnym stanie. Trzeba by tam najpierw świeży dywanik pewnie położyć.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 184 razy
Otrzymał  polubienie: 183 razy

Post autor: karol dżonson » 02 cze 2026, 13:49

poirot pisze: 28 maja 2026, 13:39 Bo raczej nie puszczą nic przez samą Warchałowskiego
Czy ja wiem? Tam nie jest aż tak wąsko, Autosan/Urbino 10,5 powinno dać radę

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 189 razy
Otrzymał  polubienie: 74 razy

Post autor: Aułrora » 02 cze 2026, 17:06

karol dżonson pisze: 02 cze 2026, 13:49 Czy ja wiem? Tam nie jest aż tak wąsko, Autosan/Urbino 10,5 powinno dać radę

Nawet jeżeli da, to wadą tego rozwiązania jest odległość [liczona od skrzyżowania Warchałowskiego/Wrony do zjazdu na przystanek Wrony].

W1 Przez Warchałowskiego + Lipową + Krakowską + Skotnicką: to ok. 2 km
W2 Przez Warchałowskiego + Wapowskiego + Skotnicką: to ok. 1,5 km oraz ok. 1 km w drugą stronę przez Holendra i Wapowskiego

Tylko tutaj występuje dużo mankamentów:

W1 nie dość, że nadrabia strasznie trasę, aby wrócić na stały trakt, to jeszcze może ugrząźć w korkach na granicy Skawiny i Krakowa, a nie zapominajmy, że ten remont będzie działał w momencie, kiedy nowy rok szkolny nastanie. Może być ciężko.

W2 trochę lepszy od pierwszego, bo autobus nie wjeżdżałby do Skawiny, natomiast nie wiem, czy Wapowskiego jest na tyle szeroka [na odc.: Holendra-Warchałowskiego] by tam 2 minibusiki się przecisnęły, a bez tego ten wariant nie ma szansy zadziałać. Gdyby była możliwość to:

Tak powinna taka 7xx kursować:

SIDZINA - Wrony - Warchałowskiego - Wapowskiego - Skotnicka - [...] - CM P+R
Powrót: CM P+R - [...] - Skotnicka - Holendra - Wapowskiego - Warchałowskiego - SIDZINA

Chociaż oba przez zamknięcie nadal będzie narażone na korki (wiem, że jest również teraz, ale chodzi mi o sytuacje, gdzie nie dość, że autobus nadrabia trasę, to jeszcze jest blokowany przez inne pojazdy jak po stałym trakcie).

poirot pisze: 02 cze 2026, 10:28 Omijam tam czasem korki i północny odcinek Działowskiego jest w katastrofalnym stanie. Trzeba by tam najpierw świeży dywanik pewnie położyć.
Na upartego powinni najtańszym kosztem to przygotować, by nawet puścić Trockiego w obu kierunkach albo Trockiego (w stronę CM) i Spacerową (w stronę Sidziny). Co więcej, gdyby na czas przebudowy na tych właśnie ulicach wprowadzić taką zmianę czasowej organizacji ruchu (jako jednokierunkowe), to mogłoby to obie ulice ochronić przed zwiększoną liczbą samochodów, która przez zamknięcie ul. Wrony by mogła powodować dużo niebezpiecznych sytuacji (szczególnie na Spacerowej, gdzie regularnie samochody się nie mieszczą obok siebie i przejeżdżają na milimetry).
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

ODPOWIEDZ