Prowadzący pojazdy KMK

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
MichalTyniec
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Re: Prowadzący pojazdy KMK

Post autor: MichalTyniec » wczoraj, 20:07

Jamnik pisze: wczoraj, 20:02 DA151 na 203 przez 5h bez żadnej przerwy jeździło.
No to też mu się należą duże podziękowania, bo przeważnie wygląda to tak, że przez opóźnienia kurs wylatuje i wchodzicie na kolejny swój kurs💪. Słusznie przerwa się należy, a tu jeżdżą na okrągło i nie patrzą na to.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 196 razy

Post autor: yosujiro » wczoraj, 20:22

Czyli istnieje duże prawdopodobieństwo, że naruszyli tego dnia przepisy dotyczące czasu pracy kierowcy. Ja nie wiem czy powinno się głośno chwalić za takie rzeczy. Żeby później ktoś nie miał przez to problemów...

MichalTyniec
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Post autor: MichalTyniec » wczoraj, 21:39

yosujiro pisze: wczoraj, 20:22 Czyli istnieje duże prawdopodobieństwo, że naruszyli tego dnia przepisy dotyczące czasu pracy kierowcy. Ja nie wiem czy powinno się głośno chwalić za takie rzeczy. Żeby później ktoś nie miał przez to problemów...
Nie wiem, jak to wygląda od środka jak to się mówi, czy kierowca dostaje rekompensatę za to. Na pewno z dyspozytorem musieli się łączyć na każdym kursie przy tak dużych opóźnieniach i jakieś decyzję podjęli, na pewno z korzyścią dla pasażerów, niż jak to przeważnie wygląda, że na wieczór wypada kurs a kierowcy mają półtorej godziny przerwy do następnego swojego kursu i tyle samo czasu pasażerowie zostają na lodzie.

Jamnik
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 1 raz

Post autor: Jamnik » wczoraj, 21:41

yosujiro pisze: wczoraj, 20:22 Czyli istnieje duże prawdopodobieństwo, że naruszyli tego dnia przepisy dotyczące czasu pracy kierowcy. Ja nie wiem czy powinno się głośno chwalić za takie rzeczy. Żeby później ktoś nie miał przez to problemów...
Wymagana przerwa podczas pracy to 15 min.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » dzisiaj, 5:10

30 minut jak praca przekracza 6h, 45min jak przekracza 9h, może być dzielona na mniejsze, ale trwające minimum 15 minut ciągiem. Czyli istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś nie zrobił wymaganego czasu odpoczynku w prawidłowy sposób. Główna tego nie pilnuje. Sam sobie musisz pilnować.

AdRes89
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 25 razy

Post autor: AdRes89 » dzisiaj, 6:02

Takim kierowcom linii bronowickich też należą się podziękowania. O ile się nie mylę, to kierowca zawsze ma prawo wykorzystać przerwę posiłkową uwzględnioną w rozkładzie - niezależnie od tego czy kolejne kółko zrobi bez naruszenia czasu pracy czy nie. A tam jest wesoło. 238 przez wahadło w Zabierzowie, 268 i 278 przez wjazd pod młyn często przyjeżdżają do Młynki, Karniowic czy Radwanowic na grubym opóźnieniu. A tu się okazuje, że rozkład daje im 8 minut przerwy i już odjazd jest opóźniony. W efekcie z trzy kółka w godzinach szczytu na spokojnie robią ciągiem, a przerwy odbierają sobie dopiero jak się uspokoi. 204 z 60+ minutami w jedną stronę popołudniu też dwa kółka robi bez żadnej przerwy tylko nawraca i jazda dalej.

Wypada docenić tych naszych kierowców, po prostu :) Dzięki Panie i Panowie, ja bym nie miał cierpliwości.

MM869
Znawca
Otrzymał  polubienie: 20 razy

Post autor: MM869 » dzisiaj, 8:09

yosujiro pisze: dzisiaj, 5:10 30 minut jak praca przekracza 6h, 45min jak przekracza 9h, może być dzielona na mniejsze, ale trwające minimum 15 minut ciągiem. Czyli istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś nie zrobił wymaganego czasu odpoczynku w prawidłowy sposób. Główna tego nie pilnuje. Sam sobie musisz pilnować.
45 minut jest wymagane po przekroczeniu nie 9 a 8 godzin i nie pracy a jazdy.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » dzisiaj, 8:52

Racja. Użyłem złego słowa i zrobiłem "cyfrówkę" nie patrząc co kliknąłem

ODPOWIEDZ