Solaris Urbino 12 IV

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 207 razy

Re: Solaris Urbino 12 IV

Post autor: yosujiro » 12 kwie 2026, 7:02

Ydhflx pisze: Sporą nowością jest również oświetlenie. Dotychczas Solaris montował chyba świetlówki, ale było ich bardzo mało (3-4 w autobusie przegubowym), więc było dość ciemno (szczególnie tam gdzie akurat nie świeciły). Tutaj są paski, chyba ledowe, świecące przez całą długość autobusu. Jak dla mnie duży plus.
Akurat w solówkach już od pierwszych dostaw IV gen oświetlenie wnętrza jest tak mocne, że na połowie szyby kierowcy intensywnie mocno się odbija co się dzieje z tyłu. Świetnie to pomaga na nieoświetlonych odcinkach drogi. W przegubach niewiele mniej. Jeszcze nowym nie miałem okazji jechać, żeby ocenić, ale skoro światło mocniejsze, to dla kierowcy to tylko gorzej. Optymalne to jest żółte nie za mocne światło jak w III gen i Mercedesach.

AdRes89
Pasażer
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 28 razy

Post autor: AdRes89 » 16 kwie 2026, 20:04

Rozmawiałem z dwoma kierowcami, potwierdzają wszystko co napisałeś.
I co kierowca ma w takiej sytuacji zrobić? Czy oni mają obowiązek świecić wewnątrz autobusu? Co kierowca ma zrobić, gdy jedzie fragmentem kompletnie nieoświetlonej drogi na aglomeracji, skoro jedyne co widzi w szybie to wnętrze autobusu?
Kierowcą nie jestem, ale jak słyszę znajomych, którzy są i jako pasażer, to biorąc pod uwagę wszystkie te problemy to te autobusy mi się jawią jako buble

Awatar użytkownika
gadolin
Miłośnik
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 24 razy

Post autor: gadolin » 17 kwie 2026, 13:26

No niestety to najnowszy krzyk mody w pojazdach pasażerskich: mocne i zimne światło. Może jest torturą dla pasażerów, ale za to dla kierowców też.

AdRes89
Pasażer
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 28 razy

Post autor: AdRes89 » 13 cze 2026, 10:42

Coraz częściej wieczorami jak wracam z pracy widzę najnowsze Solarisy z całkowicie wyłączonym oświetleniem wewnętrznym, nawet z ludźmi w środku.

Domyślam się że nic nie zostało zrobione przez tyle czasu. Paranoja że kierowcy muszą tak kombinować. A swoją drogą to chciałbym upolować taki kurs i się przejechać MPK po autokarowemu, po ciemku 😁

Awatar użytkownika
stefan
Specjalista
Polubił: 3 razy
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: stefan » wczoraj, 21:56

Na Płaszowie 820 i jeszcze jakiś drugi mają naklejoną folię na szybie kabiny, która ma za zadanie trochę zniwelować ten efekt i faktycznie trochę pomaga.

Dla mnie jest za to niesamowite, że w starszych autobusach można było włączyć co drugą lampę, wszystkie, po prawej lub po lewej a tu można tylko wszystkie. W pewnych kwestiach po prostu cofamy się w rozwoju...

ODPOWIEDZ