Akurat w solówkach już od pierwszych dostaw IV gen oświetlenie wnętrza jest tak mocne, że na połowie szyby kierowcy intensywnie mocno się odbija co się dzieje z tyłu. Świetnie to pomaga na nieoświetlonych odcinkach drogi. W przegubach niewiele mniej. Jeszcze nowym nie miałem okazji jechać, żeby ocenić, ale skoro światło mocniejsze, to dla kierowcy to tylko gorzej. Optymalne to jest żółte nie za mocne światło jak w III gen i Mercedesach.Ydhflx pisze: Sporą nowością jest również oświetlenie. Dotychczas Solaris montował chyba świetlówki, ale było ich bardzo mało (3-4 w autobusie przegubowym), więc było dość ciemno (szczególnie tam gdzie akurat nie świeciły). Tutaj są paski, chyba ledowe, świecące przez całą długość autobusu. Jak dla mnie duży plus.
Solaris Urbino 12 IV
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 207 razy
Re: Solaris Urbino 12 IV
-
AdRes89
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 28 razy
Rozmawiałem z dwoma kierowcami, potwierdzają wszystko co napisałeś.
I co kierowca ma w takiej sytuacji zrobić? Czy oni mają obowiązek świecić wewnątrz autobusu? Co kierowca ma zrobić, gdy jedzie fragmentem kompletnie nieoświetlonej drogi na aglomeracji, skoro jedyne co widzi w szybie to wnętrze autobusu?
Kierowcą nie jestem, ale jak słyszę znajomych, którzy są i jako pasażer, to biorąc pod uwagę wszystkie te problemy to te autobusy mi się jawią jako buble
I co kierowca ma w takiej sytuacji zrobić? Czy oni mają obowiązek świecić wewnątrz autobusu? Co kierowca ma zrobić, gdy jedzie fragmentem kompletnie nieoświetlonej drogi na aglomeracji, skoro jedyne co widzi w szybie to wnętrze autobusu?
Kierowcą nie jestem, ale jak słyszę znajomych, którzy są i jako pasażer, to biorąc pod uwagę wszystkie te problemy to te autobusy mi się jawią jako buble
-
AdRes89
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 28 razy
Coraz częściej wieczorami jak wracam z pracy widzę najnowsze Solarisy z całkowicie wyłączonym oświetleniem wewnętrznym, nawet z ludźmi w środku.
Domyślam się że nic nie zostało zrobione przez tyle czasu. Paranoja że kierowcy muszą tak kombinować. A swoją drogą to chciałbym upolować taki kurs i się przejechać MPK po autokarowemu, po ciemku
Domyślam się że nic nie zostało zrobione przez tyle czasu. Paranoja że kierowcy muszą tak kombinować. A swoją drogą to chciałbym upolować taki kurs i się przejechać MPK po autokarowemu, po ciemku
- stefan
- Specjalista
- Polubił: 3 razy
- Otrzymał polubienie: 9 razy
Na Płaszowie 820 i jeszcze jakiś drugi mają naklejoną folię na szybie kabiny, która ma za zadanie trochę zniwelować ten efekt i faktycznie trochę pomaga.
Dla mnie jest za to niesamowite, że w starszych autobusach można było włączyć co drugą lampę, wszystkie, po prawej lub po lewej a tu można tylko wszystkie. W pewnych kwestiach po prostu cofamy się w rozwoju...
Dla mnie jest za to niesamowite, że w starszych autobusach można było włączyć co drugą lampę, wszystkie, po prawej lub po lewej a tu można tylko wszystkie. W pewnych kwestiach po prostu cofamy się w rozwoju...