-
Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 115 razy
- Otrzymał polubienie: 97 razy
Zastanawiam się od dłuższego czasu czy nie miałoby sensu puszczenie jednego z autobusów jadących Powstańców Wielkopolskich przez Rondo Matecznego. Argumentem przeciw są oczywiście korki, ale one znowu są już obecne w teraźniejszym układzie.
Najbardziej w tej roli widzę 174, na drugim miejscu 178 (tu byłby wymóg stworzenia nowego peronu np. na Wadowickiej). Może to też oczywiście realizować nowa linia jadąca dalej na na przykład Podwawelskie.
Ryzyko jest, ale mam wrażenie że wtedy powstałby bardzo mocny punkt przesiadkowy między ciągiem Stella Sawickiego - Nowohucka - Powstańców a Alejami i Kamieńskiego.

ona/jej
-
judash
- Ekspert
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Brakuje jakiejś dalekosiężnej linii w tej relacji. Np. nowe "182" mniej więcej z Os. Na Stoku - Piastowskie - Nowohucka - Mateczny - Cracovia
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 215 razy
Powinien być jakiś autobus z Małego Płaszowa na ATW i problem relacji o której piszecie byłby rozwiązany.
-
Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 256 razy
- Otrzymał polubienie: 80 razy
Kiedyś pisałem o połączeniu Łęg - Nowohucka - Aleje. Co prawda wymagałoby to większych zmian, szczególnie na Łęgu, ale i tak prędzej czy później będzie trzeba zwiększyć ofertę zarówno na Łęgu, jak i wzdłuż Nowohuckiej, gdzie obecnie powstają nowe osiedla.
-
fysztof
- Ekspert
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 229 razy
Też myślę, że nie tędy droga, by robić dodatkowe zawijasy dla istniejącej linii pokroju 174 czy 178. Taka zawrotka na Rondzie Matecznego byłaby absolutnie karkołomna i w godzinach szczytu dobiłaby bez mała co najmniej kwadrans jak nie więcej do przejazdu... Zupełnie zabiłaby połączenie Bonarka - Podgórze SKA, a jest jednak część osób, które z rejonów Woli Duchackiej czy właśnie Bonarki używają 174 do przesiadki na tramwaje.
Idea linii z Łęgu przez Nowohucką na aleję jest ok, ale w obecnych realiach to science-fiction. Zastanawiam się czy na dziś bardziej realne nie byłoby pociągnięcie 112 lub 162 dalej niż do Podwawelskiego. Może to prostsza opcja na początek. Dzięki temu byłoby połączenie Powstańców Wlkp. i wshodniej części Podgórza z Rondem Matecznego i Rondem Grunwaldzkim, a także Dębnikami.
-
Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 270 razy
- Otrzymał polubienie: 650 razy
-
Kontakt:
Wg mnie połączenie z Płaszowa trochę dublowałoby się z "6", która choć ma swoich pasażerów, nie jest przesadnie przeciążona. Też dużo bardziej trafia do mnie pomysł z Łęgiem bo przy okazji można byłoby upiec parę pieczeni na jednym ogniu: wzmocnić ofertę w Łęgu, zapewnić mu połączenie z centrum miasta, a także relację Nowohucka - R. Matecznego - Aleje której chyba rzeczywiście brakuje.
-
Gołąb_NGT8
- Specjalista
- Polubił: 710 razy
- Otrzymał polubienie: 15 razy
Mogło by być połączenie Złocienia lub Płaszowa z Bronowicami, Wolą Justowską lub Salwatorem.
Na przykład:
1. Złocień
2. Złocień
3. Domagały Magazyny
4. Domagały
5. Bazarowa
6. Półłanki
7. Botewa
8. Albatrosów
9. Surzyckiego
10. Mały Płaszów P+R
11. Rzebika
12. Lipska
13. Gromadzka
14. Kuklińskiego
15. Podgórze SKA
16. Rondo Matecznego
17. Ludwinów
18. Rondo Grunwaldzkie
19. Konopnickiej
20. Jubilat
21. Muzeum Narodowe
22. Czarnowiejska
23. Kawiory
24. Miasteczko Studenckie AGH
25. Przybyszewskiego
26. Armii Krajowej
27. Bronowice SKA
28. Bronowice Małe
Oczywiście to nie wszystkie możliwości.
-
Fortissimo
- Pasażer
- Polubił: 12 razy
- Otrzymał polubienie: 24 razy
Na Salwatorze mógłby być problem z miejscami postojowymi. Jeden słupek musi być zarezerowany jako początkowy dla linii kończących pod Klasztorem. Od strony Senatorskiej po prostu nie ma już miejsca, a 109 i 100 też muszą się gdzieś zatrzymywać. Jedyna opcja, jaką widzę to wrzucenie tej linii na stanowisko 310 (na przemian z tąże), ale z tego co wiem rozkłady przewidują mniej więcej jednoczesny przyjazd nowego i odjazd poprzedniego 310, więc nie ma okna na zmieszczenie kolejnej linii.
Cichy Kącik natomiast wydaje się być dobrym rozwiązaniem, przez Focha, odnowioną Piastowską i zawrotka na Igrców.
-
cynamon
- Znawca
- Polubił: 37 razy
- Otrzymał polubienie: 35 razy
Pokrzywa pisze: wczoraj, 22:13
Zastanawiam się od dłuższego czasu czy nie miałoby sensu puszczenie jednego z autobusów jadących Powstańców Wielkopolskich przez Rondo Matecznego. Argumentem przeciw są oczywiście korki, ale one znowu są już obecne w teraźniejszym układzie.
Najbardziej w tej roli widzę 174, na drugim miejscu 178 (tu byłby wymóg stworzenia nowego peronu np. na Wadowickiej). Może to też oczywiście realizować nowa linia jadąca dalej na na przykład Podwawelskie.
Ryzyko jest, ale mam wrażenie że wtedy powstałby bardzo mocny punkt przesiadkowy między ciągiem Stella Sawickiego - Nowohucka - Powstańców a Alejami i Kamieńskiego.
Jak już miałbym coś tak wykręcać w ramach eksperymentu społecznego to wybrałbym 155. Ta linia już tyle oberwała i wzięła na swoje barki, że taka jedna zmiana bardziej by jej nie dobiła.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 215 razy
Kaszmir pisze: dzisiaj, 9:36
Wg mnie połączenie z Płaszowa trochę dublowałoby się z "6", która choć ma swoich pasażerów, nie jest przesadnie przeciążona.
Szczerze? Nie kupuję tego. To tak jakby powiedzieć, że 173 się dubluje z 13. Mały Płaszów to nie kilka bloków tylko ogromne osiedle porównywalne do tych "starych" z wielkiej płyty. A te w większości mają bezpośrednie połączenie z ATW.
-
Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 115 razy
- Otrzymał polubienie: 97 razy
Niby opcja z Łęgiem ok, ale myślę że miasto zasługuje na mega mocne linie 5xx w miejscach gdzie nota bene chcą robić tramwaj, albo nawet metro. No i do tego są porządne przystanki przesiadkowe, do których zaliczyłanbym Wiślicką, Mateczne, Pl. Inwalidów, Muz. Narodowe, N. Kleparz, Mogilskie, R. Ofiar Katynia i może Opolską Estakada. Wiślicka ma na przykład połączenie do każdego z tych punktów oprócz Matecznego, co jest ogromną stratą.
ona/jej
-
Bautosz
- Specjalista
Obecnie z Plaszowa przesiadkę na Aleje (i to dość konkurencyjna czasowo) zapewnia "11". Jeśli chcemy robić autobus przez Mateczny do Małego Płaszowa, to taką zasadność widzę jedynie w przypadku zabrania części kursów tramwajowych (czyt. "11" po budowie Łącznicy na Kozłówce)
-
fysztof
- Ekspert
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 229 razy
Bautosz pisze: dzisiaj, 13:35
Obecnie z Plaszowa przesiadkę na Aleje (i to dość konkurencyjna czasowo) zapewnia "11". Jeśli chcemy robić autobus przez Mateczny do Małego Płaszowa, to taką zasadność widzę jedynie w przypadku zabrania części kursów tramwajowych (czyt. "11" po budowie Łącznicy na Kozłówce)
W jaki sposób "11" to zapewnia? Na Bieżanowskiej? To przecież w żaden sposób nie jest konkurencyjne czasowo... W życiu bym z Małego Płaszowa na aleje tak nie jechał;-)
-
Bautosz
- Specjalista
fysztof pisze: dzisiaj, 15:24
W jaki sposób "11" to zapewnia? Na Bieżanowskiej? To przecież w żaden sposób nie jest konkurencyjne czasowo... W życiu bym z Małego Płaszowa na aleje tak nie jechał;-)
Ja tak jeździłem. Ewentualnie przez "Kabel" i "Malborską". Poza szczytem się sprawdza. Czasami parę osób ze mną też to wykonywało. Podczas remontu Filharmonii do Jubilatu się to opłacało. Teraz myślę, że taka granica jest na Rondzie Grunwaldzkim.
-
judash
- Ekspert
- Otrzymał polubienie: 55 razy
Relacja (część) ATW - Nowohucka powinna mieć bezpośrednie połączenie.