Dwa i czterdzieści dwa

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 252 razy
Otrzymał  polubienie: 232 razy

Dwa i czterdzieści dwa

Post autor: karol dżonson » 21 lip 2026, 16:42

Zakładam nowy temat bo chcę aby ludzie bardziej obeznani w temacie powiedzieli czy ten pomysł jest w ogóle technicznie możliwy do wykonania.

Ponieważ wiemy już że trasy 2 i 10 w końcu zostaną ucywilizowane, i ponieważ wiemy że 24 wciąż ma zostać pozostawiona samą sobie, to zainspirowany tym postem
Kuba Ciepły Guzik pisze: 21 lip 2026, 14:34 Zwrócę na razie tylko uwagę na to, że wiele braków ograniczeń to nie tyle zniesienie, co omijanie. Dodatkowe kursy na Bronowicach Małych wcisną się tylko dlatego, że są na jednej linii mającej własny tor po obu stronach miasta. W Tunelu z kolei zmieniono sygnalizację umożliwiając te dodatkowe kilka kursów.
wychodzę z założenia, że brak zmian na 24 wynika z tego, że ograniczenia pętli na Kurdwanowie są rzeczywiste i nie do przeskoczenia. W związku z tym chciałbym je przeskoczyć.

Pomysł jest być może nieco szalony ale myślę że warty świeczki. Jest on następujący:
  • poza szczytem, w weekendy: bez zmian. Dwójka zgodnie z planem kończy trasę na Kurdwanowie.
  • w szczycie: Dwójka kończy trasę na Kurdwanów P+R 03, NIE WJEŻDŻA NA PĘTLĘ tylko jedzie na Kurdwanów P+R 01, w międzyczasie przebiera się w linię 42, i kontynuuje jazdę jako 42 wspierająca 24 do Starego Kleparza, odbijając tam w kierunku Dworca Towarowego. Tak samo w drugą stronę, 42 przyjeżdża na Kurdwanów P+R 08 i wjeżdża na Kurdwanów P+R 10 jako dwójka kierunek Cmentarz Rakowicki.
Funkcjonowałoby to jak jedna linia Cmentarz Rakowicki - Dworzec Towarowy, ale na mapach figurowałoby jako dwie. Coś takiego:
Obrazek
Obrazek

Czy jest to w ogóle możliwe? Hipotetycznie tak:
  • Długość trasy: jak widać na obrazku, 18,9km to nie jest najkrótszy dystans, ale to wciąż mniej niż np. obecna 10 która ma 20,3km długości. Przyszła 19 z Bieżanowa do Wzgórz ma być z kolei długa na 18,7 kilometrów, więc tu nie widzę przeszkód.
  • Dworzec Towarowy: zmieści się. Od września na DT mają całodziennie kończyć 16 i 17, ale obydwie będą kursować od strony Tunelu, więc będą miały przerwy na wewnętrznej pętli. To zostawi środkowy tor wolny do użytkowania, w sam raz dla linii jadącej od strony Długiej.
  • Przepustowość tras w centrum: zmieści się. Nie chce mi się robić grafik ale te 4 kursy zmieszczą się i to z zapasem.
  • Kurdwanów: taka przebieranka zasadniczo niczym by się nie różniła od przebieranek jakie robią linie o pętli ulicznej, które to czasami występują w naszym mieście.
    Na przykład 13 niedawno kończyła trasę przy Poczcie Głównej, gdzie w samym środku miasta musiała się "przebrać" w trzynastkę w kierunku Bieżanowa. Jeśli tam było to możliwe, to tym bardziej jest to możliwe na Kurdwanowie, gdzie zwłaszcza od strony Turowicza ruch jest znacznie mniejszy niż przy Poczcie, w dodatku motorniczy miałby na to aż dwa przystanki (Kurdwanów P+R 03 i Kurdwanów P+R 01) oraz 150 metrów torów pomiędzy nimi. Technicznie zatem warunki są. Do tego byłoby to jedynie w czasie szczytu, a nie przez cały dzień.
    Trzynastka co prawda przebierała się w tę samą linię a nie w inną, ale pod tym względem nie wiem czym to się różni od tego, jak np. 194 przyjeżdża na Kliny i odjeżdża jako 494.
Potencjalne problemy:
  • Pętle uliczne w Krakowie występują TYMCZASOWO, tu zaś rozwiązanie byłoby permanentne. A przynajmniej do wybudowania łuków na Bieżanowskiej. Czyli permanentne.
  • Tabor. Nowa dwójka będzie zdecydowanie kandydatem na tabor 26 metrowy, z kolei 42 jako wzmocnienie dwudziestki czwórki wypadałoby aby miała przynajmniej te 33 metry długości, te zaś musiałyby być niskopodłogowe no bo, znowu, dwójka. To oczywiście nie jest nie do przeskoczenia, no i jest szansa że taka 42 zwolniłaby Krakowiaki z 24, w takim wypadku ogólny bilans byłby raczej neutralny.
Pomysł jest zdecydowanie nieortodoksyjny i potencjalnie kontrowersyjny ale na tyle chodzi mi po głowie że nie mogę się nim nie podzielić.

Edit: taka 42 byłaby też dużo bardziej przydatna dla Górki Narodowej niż planowana 5, zwłaszcza w kontekście odciążenia 18, ale 24,8km trasy to chyba rzeczywiście przesada
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 17:03 przez karol dżonson, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 293 razy
Otrzymał  polubienie: 836 razy
Kontakt:

Re: Dwa i czterdzieści dwa

Post autor: Kaszmir » 21 lip 2026, 16:48

W czasie warsztatów ZTP przez pewien czas rozważało wzmocnienie "24". Zgaduję, że wycofali się z tego bo 1) fundusze i 2) do Bronowic Małych pojedzie więcej kursów "8", więc dodatkowe kursy "24" się już nie zmieszczą.

Co do "2", ZTP pod koniec dzisiejszej prezentacji potwierdziło, że linia ma zostać w przyszłości wydłużona przez ciąg kurdwanowski, Prokocim do Nowego Bieżanowa (trochę tak, jak wcześniej planowano dla "10"). To zresztą jeden z powodów rozcięcia "10" - linia Pleszów - T. Słowackiego - Kurdwanów - Nowy Bieżanów to byłby istny tasiemiec ;) W takim układzie nie ma niestety jak jednocześnie wydłużyć "2" jako "42" w drugą stronę.

Taka wydłużona "2" ma szansę podebrać trochę pasażerów "24", może to rozwiąże problemy?

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca

Post autor: karol dżonson » 21 lip 2026, 17:00

Kaszmir pisze: 21 lip 2026, 16:48 W czasie warsztatów ZTP przez pewien czas rozważało wzmocnienie "24". Zgaduję, że wycofali się z tego bo 1) fundusze i 2) do Bronowic Małych pojedzie więcej kursów "8", więc dodatkowe kursy "24" się już nie zmieszczą.

Co do "2", ZTP pod koniec dzisiejszej prezentacji potwierdziło, że linia ma zostać w przyszłości wydłużona przez ciąg kurdwanowski, Prokocim do Nowego Bieżanowa (trochę tak, jak wcześniej planowano dla "10"). To zresztą jeden z powodów rozcięcia "10" - linia Pleszów - T. Słowackiego - Kurdwanów - Nowy Bieżanów to byłby istny tasiemiec ;) W takim układzie nie ma niestety jak jednocześnie wydłużyć "2" jako "42" w drugą stronę.

Taka wydłużona "2" ma szansę podebrać trochę pasażerów "24", może to rozwiąże problemy?
Widziałem na prezentacji, po takim wydłużeniu 42 rzeczywiście mogłaby stać się niepotrzebna, a nawet gdyby było inaczej to wydłużenie dwójki zwolniłoby miejsce na pętli przez co takie kombinowanie nie byłoby już konieczne. Można by wzmocnić 24 jak Bóg przykazał. No ale to kwestia iluś tam lat, na prezentacji jest podany rok 2035, pięć czy dziesięć lat to wciąż bardzo dużo czasu. Wiele linii przeznaczonych do stałego kursowania miało krótszy żywot.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca

Post autor: karol dżonson » 21 lip 2026, 17:31

Post pod postem bo już nie zdążyłem edytować, ale zauważyłem jeszcze jeden problem - przy Rakowickim nie ma punktu socjalnego. Przez to motorniczy mieliby w szczycie jakieś 38km do przejechania między przerwami w cywilizowanym miejscu. Niemniej 22 przy Kopcu Wandy też nie ma punktu socjalnego a ma trasę tylko o jeden kilometr krótszą, do tego taką sytuację ma przez cały tydzień a nie tylko w szczycie, więc może to nie jest dyskwalifikujące?

Księżyc
Miłośnik
Otrzymał  polubienie: 6 razy

Post autor: Księżyc » wczoraj, 18:39

Zamiast kombinować z linią 2, można by spróbować z linią 11. Trasa byłaby trochę pokręcona i straciłby na tym Mały Płaszów. Wymagałoby to również przeznaczenia większych pieniędzy na utrzymanie komunikacji miejskiej. Na początek linia mogłaby kursować w dzień powszedni
w godzinach : 4:30 - 20:00 oraz w sobotę w godzinach : 7:00 - 19:00
11. trasa: CZERWONE MAKI P+R - ... - Wielicka - Na Zajeździe - Starowiślna - Westerplatte - Basztowa - Długa - DWORZEC TOWAROWY

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 434 razy
Otrzymał  polubienie: 301 razy

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 20:20

Księżyc pisze: wczoraj, 18:39 Zamiast kombinować z linią 2, można by spróbować z linią 11. Trasa byłaby trochę pokręcona i straciłby na tym Mały Płaszów. Wymagałoby to również przeznaczenia większych pieniędzy na utrzymanie komunikacji miejskiej. Na początek linia mogłaby kursować w dzień powszedni
11. trasa: CZERWONE MAKI P+R - ... - Wielicka - Na Zajeździe - Starowiślna - Westerplatte - Basztowa - Długa - DWORZEC TOWAROWY
Dojazd na Mały Płaszów jest chyba głównym powodem aby nie zastąpić 11 autobusem. No, być może potoki by się do autobusu nie zmieściły i nie ma miejsca na Czerwonych Makach (sprawy wątpliwe).

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca

Post autor: karol dżonson » wczoraj, 20:50

Ydhflx pisze: wczoraj, 20:20 Dojazd na Mały Płaszów jest chyba głównym powodem aby nie zastąpić 11 autobusem. No, być może potoki by się do autobusu nie zmieściły i nie ma miejsca na Czerwonych Makach (sprawy wątpliwe).
Z tego co ludzie tu dawniej na forum pisali to 11 na Płaszowie ma jeszcze słabsze wyniki niż na Ruczaju, na którym nawet w szczycie rzadko widzę aby ktoś stał wewnątrz. Poza tym Płaszów za niedługo będzie miał przesiadkę z linii f5 na linię f5, przynajmniej do Kurdwanowa.
Księżyc pisze: wczoraj, 18:39 Zamiast kombinować z linią 2, można by spróbować z linią 11. Trasa byłaby trochę pokręcona i straciłby na tym Mały Płaszów. Wymagałoby to również przeznaczenia większych pieniędzy na utrzymanie komunikacji miejskiej. Na początek linia mogłaby kursować w dzień powszedni
Na papierze miałoby to nawet i większy sens, i też wolałbym żeby móc po prostu wprowadzić coś takiego, ale są dwa problemy.
Pierwszy, że ZTP chce utrzymać 11 na obecnej trasie nawet PO otwarciu łuków na Bieżanowskiej (lol).
Drugi, że nie wiem czy politycznie by przeszła taka okrężna trasa. W sensie, jestem w stanie sobie wyobrazić komentarze w stylu "chychy tym urzędasom to się już w głowach poprzewracało, ciekawe ile w łape wzięli bhehe" albo "łe ale przecież 11 i 17 będą się myliły" (co nie byłoby do końca od czapy, choć ludzie na Płaszowie jakoś dają sobie radę).
Obie te rzeczy chciałem ominąć.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 434 razy
Otrzymał  polubienie: 301 razy

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 21:50

karol dżonson pisze: wczoraj, 20:50 Z tego co ludzie tu dawniej na forum pisali to 11 na Płaszowie ma jeszcze słabsze wyniki niż na Ruczaju, na którym nawet w szczycie rzadko widzę aby ktoś stał wewnątrz. Poza tym Płaszów za niedługo będzie miał przesiadkę z linii f5 na linię f5, przynajmniej do Kurdwanowa.
To prawda, tylko że jeśli nie musimy dojeżdżać na Płaszów to nie wiem na co jeszcze czekamy, autobus w relacji CM-TŁ (nie przez Łagiewniki)-Witosa-Nowosądecka-cokolwiek (Nowy Bieżanów, Podgórze SKA) byłby szybszy dla pasażerów i tańszy dla miasta. Jedyne argumenty za tramwajem to dojazd na Płaszów i pojemność pętli. Bo w sumie nawet jeśli istotnie autobus z f15 byłby przepełniony (w co wątpię), to przecież wzkm autobusu jest tak ze 2x tańszy niż tramwaju, więc nawet autobus z f10 byłby tańszy xD.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 22:33

karol dżonson pisze: wczoraj, 20:50Pierwszy, że ZTP chce utrzymać 11 na obecnej trasie nawet PO otwarciu łuków na Bieżanowskiej (lol).
Tak i są ku temu powody. Wprawdzie po otwarciu TŁ "11" została na Małym Płaszowie tylko dlatego, że musiała gdzieś kończyć do czasu przebudowania węzła "Bieżanowska", jednak okazało się, że taka relacja się przyjęła - są osoby które podjeżdżają nią na Bieżanowską, by przesiąść się do innych linii np. aglo do Wieliczki.
Ydhflx pisze: wczoraj, 20:20No, być może potoki by się do autobusu nie zmieściły i nie ma miejsca na Czerwonych Makach (sprawy wątpliwe).
Ludzie pisali tu na forum, że w szczycie porannym "11" na Bieżanowskiej kier. Czerwone Maki potrafi być porządnie załadowana - te potoki nie zmieszczą się do autobusu.

Karol1994
Znawca
Polubił: 10 razy
Otrzymał  polubienie: 31 razy

Post autor: Karol1994 » wczoraj, 23:11

Kaszmir pisze: wczoraj, 22:33 Tak i są ku temu powody. Wprawdzie po otwarciu TŁ "11" została na Małym Płaszowie tylko dlatego, że musiała gdzieś kończyć do czasu przebudowania węzła "Bieżanowska", jednak okazało się, że taka relacja się przyjęła - są osoby które podjeżdżają nią na Bieżanowską, by przesiąść się do innych linii np. aglo do Wieliczki.

Ludzie pisali tu na forum, że w szczycie porannym "11" na Bieżanowskiej kier. Czerwone Maki potrafi być porządnie załadowana - te potoki nie zmieszczą się do autobusu.
Jeśli ta relacja sie jakoś przyjęła to wg propozycji ZTP już z łukami na Bieżanowskiej - nie lepiej do Bieżanowa dać "11" a do Płaszowa "2"? Trasa dwójki może byłaby dziwna i pokręcona ale swoje role by jednak miała. Byłyby te potoki z Płaszowa do Bieżanowskiej oraz z całego ciągu kurdwanowskiego do Korony i do centrum alternatywną trasą. Natomiast jeżdżąc z Ruczaju "11" do Estakady nie raz widziałem mocny spadek zapełnień akurat na Bieżanowskiej i dużo ludzi przesiadających się na linie w strone Bieżanowa.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 23:14

Karol1994 pisze: wczoraj, 23:11Jeśli ta relacja się jakoś przyjęła to wg propozycji ZTP już z łukami na Bieżanowskiej - nie lepiej do Bieżanowa dać "11" a do Płaszowa "2"? Trasa dwójki może byłaby dziwna i pokręcona ale swoje role by jednak miała. Byłyby te potoki z Płaszowa do Bieżanowskiej oraz z całego ciągu kurdwanowskiego do Korony i do centrum alternatywną trasą. Natomiast jeżdżąc z Ruczaju "11" do Estakady nie raz widziałem mocny spadek zapełnień akurat na Bieżanowskiej na linie w stronę Bieżanowa.
Trasa "2" byłaby wtedy mocno pokręcona - z estakady na Koronę przez Kurdwanów. Acz w kwestii zapewnionych relacji to co piszesz ma duży sens - Mały Płaszów miałby dalej dojazd do Bieżanowskiej, a taka "11" do Nowego Bieżanowa stałaby się nowym "23", które przecież miało sporą popularność. Pomysł wg mnie wart przynajmniej rozważenia.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca

Post autor: karol dżonson » wczoraj, 23:34

W sumie to odbiegamy trochę od wątku ale niech będzie
Kaszmir pisze: wczoraj, 22:33 Tak i są ku temu powody. Wprawdzie po otwarciu TŁ "11" została na Małym Płaszowie tylko dlatego, że musiała gdzieś kończyć do czasu przebudowania węzła "Bieżanowska", jednak okazało się, że taka relacja się przyjęła - są osoby które podjeżdżają nią na Bieżanowską, by przesiąść się do innych linii np. aglo do Wieliczki.
To tutaj wszystko zależy od rozmiaru potoku, jeśli są to np. 3 osoby na kurs to ja też mam parę propozycji na linie bezpośrednie xD ale nie będę się kłócił bo nie mam jak tego zmierzyć.
Zmieszczą się jeśli autobus ten pojedzie odpowiednio często. Jego plusem jest to, że przecież nie musi mieć tramwajowej częstotliwości, zwłaszcza jeśli nie ma kandydatów do koordynacji. Kandydatury jednak są dwie:
a) 50 (Bieżanowska - Łagiewniki SKA) Nie jestem przekonany czy ta koordynacja byłaby konieczna, bo choć autobus zbierałby tych samych mieszkańców, to jednak obsługiwane cele podróży są inne, może z wyjątkiem Łagiewnik SKA. Niemniej, 11 i 50 już dziś mają problemy z koordynacją xd co prawda jadąc na zachód jest dziś 8+12, ale w drugą stronę już 3+17. Jeśli zdaniem ZTP(MPK, ups, ale jeśli ZTP na nich nie krzyczy no to cóż) ta koordynacja nie jest ważna to nie mam co ich podważać
b) 204 (Prokocim Szpital - Kurdwanów P+R) Moim zdaniem lepszy kandydat. W roku szkolnym 204 ma, jeśli dobrze pamiętam, f24/30, więc f12/15 akurat by pasowało do połowicznej koordynacji. Gdyby jednak f12 to było za mało, wówczas można by dać i f10, a wtedy koordynacja moim zdaniem nie byłaby już priorytetem. Możliwe że to by warunkowało reformę całej linii 204, ale to już wątek na inną dyskusję.

W każdym razie częstotliwość można by elastycznie dostosowywać do realnych potrzeb, i jestem w stanie sobie wyobrazić takie f10/15/20/20, albo f20/20/20/20 plus szczytówka z f20 do Łagiewnik czy gdzieś indziej, para 178/578 ma łączne f7,5/10/15/15 więc to nie jest nie do wyobrażenia. Tak jak pisałem w innym wątku, lepsze to niż obecne niedzielne fNIGDY w tej relacji. Tylko dopóki nie ma miejsca na pętlach na zachodzie to te dywagacje pozostają czysto teoretyczne.
Kaszmir pisze: wczoraj, 23:14 Trasa "2" byłaby wtedy mocno pokręcona - z estakady na Koronę przez Kurdwanów. Acz w kwestii zapewnionych relacji to co piszesz ma duży sens - Mały Płaszów miałby dalej dojazd do Bieżanowskiej, a taka "11" do Nowego Bieżanowa stałaby się nowym "23", które przecież miało sporą popularność. Pomysł wg mnie wart przynajmniej rozważenia.
Też miałem o tym napisać, według Układu 2035 użyteczność dwójki na Bieżanowie i Prokocimiu kończyłaby się... przy Rzemieślniczej. No bo do Ronda Matecznego są autobusy, do Korony szybsza 13, a dalej to już bez sensu. Z kolei linia na Ruczaj byłaby z ich perspektywy użyteczna na całości swojej trasy.

Kuba Ciepły Guzik
Miłośnik
Polubił: 24 razy
Otrzymał  polubienie: 133 razy

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » dzisiaj, 12:14

Czy pomysł jest kompletnie absurdalny? Na pewno nie.
Niestety również jest niemożliwy do realizacji ze względu na przepisy wewnętrzne MPK. Całkiem niedawno pytaliśmy o możliwość czegoś bardzo podobnego na autobusach w Zielonkach (co konkretnie - na razie utajnione), dostaliśmy w odpowiedzi, że o ile przebieranki "zmiana kierunku jazdy" są możliwe, to "zmiana numeru linii" już nie. Raz, że jakieś wymogi bezpieczeństwa; dwa, że dążą do przejrzystości, a sytuacja, w której tramwaju nie ma, bo zepsuł się na innej linii jest fatalna dla pasażera. W skrócie: też próbowałem, nie przejdzie.

Zaznaczam, parafrazuję tu pismo, które dostaliśmy, mogę trochę przekręcać.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 12:33

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 12:14Niestety również jest niemożliwy do realizacji ze względu na przepisy wewnętrzne MPK.
Przebieranki są możliwe, być może Wy pytaliście o trochę inną sytuację albo MPK Was nie zrozumiało? Wszak "100/101" przebierają się na każdym kursie, podobnie jest przypadek "176/476".

Kuba Ciepły Guzik
Miłośnik
Polubił: 24 razy
Otrzymał  polubienie: 133 razy

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » dzisiaj, 12:37

Chodziło o przebierankę na przystanku przelotowym bez możliwości jakiegokolwiek nadrobienia opóźnień - to co tu jest proponowane.

ODPOWIEDZ