SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
-
Zajezdnia Podgórze
- Pasażer
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 13 razy
Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
19 sierpnia wysłałem do ZTP zapytanie odnośnie dodania do wyświetlaczy DIP na przystankach R. Grunwaldzkie 01 oraz Szwedzka (01 i 02), generalnie w pasie A+T w Monte Cassino
Generalnie jeszcze mi nie odpisali ale coś chyba drgnęło bo od dziś na R. Grunwaldzkim między tramwajami w kierunku Ruczaju pojawiły się 194 i 494, niestety na Szwedzkiej nadal same tram (stan na 31.08.2026)
W sumie dobrze bo było to absurdalne że wszystkie autobusy w ciągu Konopnickiej były prezentowane w oba kierunki a 194 i 494 wyświetlały się tylko w kierunku Północnym (Azory/KG) więc mały sukces jest
Generalnie jeszcze mi nie odpisali ale coś chyba drgnęło bo od dziś na R. Grunwaldzkim między tramwajami w kierunku Ruczaju pojawiły się 194 i 494, niestety na Szwedzkiej nadal same tram (stan na 31.08.2026)
W sumie dobrze bo było to absurdalne że wszystkie autobusy w ciągu Konopnickiej były prezentowane w oba kierunki a 194 i 494 wyświetlały się tylko w kierunku Północnym (Azory/KG) więc mały sukces jest
-
lukaszpdg
- Pomiarowiec
- Polubił: 11 razy
- Otrzymał polubienie: 25 razy
W sobotę już były:Zajezdnia Podgórze pisze: 31 sie 2026, 15:43 19 sierpnia wysłałem do ZTP zapytanie odnośnie dodania do wyświetlaczy DIP na przystankach R. Grunwaldzkie 01 oraz Szwedzka (01 i 02), generalnie w pasie A+T w Monte Cassino

-
Zajezdnia Podgórze
- Pasażer
- Polubił: 4 razy
- Otrzymał polubienie: 13 razy
Czyli wychodzi że z nowym rozkładem, o kurczaki, w sumie to miło, przynajmniej teraz 194/494 jest w obie strony na DIP na R. G.
Szkoda że na Szwedzkiej się nie udało
-
krawiec
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 39 razy
Na przystanku tramwajowym Ks. Kurzei tablice SIP są pomylone kierunkami. Na przystanku w kierunku Nowej Huty wyświetlane są odjazdy tramwajów jadących w kierunku Krakowa i na odwrót.
-
clash
- Specjalista
- Polubił: 11 razy
- Otrzymał polubienie: 110 razy
Dziś już jest OK.krawiec pisze: 27 wrz 2026, 18:30 Na przystanku tramwajowym Ks. Kurzei tablice SIP są pomylone kierunkami. Na przystanku w kierunku Nowej Huty wyświetlane są odjazdy tramwajów jadących w kierunku Krakowa i na odwrót.
Re: Inne
Nie bardzo wiem czy dobry dział, ale zauważyliście że na wewnętrznych tablicach w tramwajach nie ma już informacji gdzie można się przesiadać na inne linie?
Wątek przeniesiony do tematu o SIP - adm. K
Wątek przeniesiony do tematu o SIP - adm. K
-
Fortissimo
- Miłośnik
- Polubił: 62 razy
- Otrzymał polubienie: 108 razy
Też się nad tym wczoraj zastanawiałem, odkąd przestali nadawać głosowe komunikaty o przesiadkach przydałaby się jakaś informacja w innej formie. Myślę, że - trzymając się zaproponowanej przez ZTP kolorystyki - warto by na wyświetlaczach w pojazdach dodać czerwoną literkę "T" przy nazwie przystanku z możliwością przesiadki na inne linie tramwajowe i niebieską literkę "A" przy nazwie przystanku z możliwością przesiadki na inne linie autobusowe. Niewielka różnica, ale dla przyjezdnych i mniej obeznanych na pewno pomocna.
Inną kwestią jest dworzec główny. Autobusy jadące na wschód/zachód mają ikonkę pociągu na wyświetlaczach, podobnie jak "300" ma samolocik. Przydałoby się też w jakiś sposób oznaczyć Teatr Słowackiego jako przystanek przy dworcu. Jest też niby opcja powrotu do nazwy "Dworzec Główny" z dopiskiem "Południe", ale wtedy "Dworzec Główny Wschód" trzeba by np. zamienić na "Kraków MDA" - za dużo kombinowania. Zmiana nazwy na "Teatr Słowackiego" była dobrym pomysłem, ale myślę że warto:
a) dodać do komunikatów głosowych jakąś informację, np. "Teatr Słowackiego - Dworzec Główny" (nazwa w rozkładach zostaje ta sama)
b) dodać w rozkładach i na wyświetlaczach ikonkę pociągu - podobnie jak wcześniej, minimalna zmiana, duże ułatwienie dla przyjezdnych
Przystanki KMK przy przystankach SKA mają dopisek "SKA", a największy dworzec nie ma nic przy najważniejszym przystanku.
Wiem że niektórzy kręcą na to nosem, ale kogo z Was nikt nigdy nie spytał w tramwaju albo na przystanku "Gdzie wysiąść na dworzec główny?"?
A pytają ci odważni, a reszta się zastanawia
Inną kwestią jest dworzec główny. Autobusy jadące na wschód/zachód mają ikonkę pociągu na wyświetlaczach, podobnie jak "300" ma samolocik. Przydałoby się też w jakiś sposób oznaczyć Teatr Słowackiego jako przystanek przy dworcu. Jest też niby opcja powrotu do nazwy "Dworzec Główny" z dopiskiem "Południe", ale wtedy "Dworzec Główny Wschód" trzeba by np. zamienić na "Kraków MDA" - za dużo kombinowania. Zmiana nazwy na "Teatr Słowackiego" była dobrym pomysłem, ale myślę że warto:
a) dodać do komunikatów głosowych jakąś informację, np. "Teatr Słowackiego - Dworzec Główny" (nazwa w rozkładach zostaje ta sama)
b) dodać w rozkładach i na wyświetlaczach ikonkę pociągu - podobnie jak wcześniej, minimalna zmiana, duże ułatwienie dla przyjezdnych
Przystanki KMK przy przystankach SKA mają dopisek "SKA", a największy dworzec nie ma nic przy najważniejszym przystanku.
Wiem że niektórzy kręcą na to nosem, ale kogo z Was nikt nigdy nie spytał w tramwaju albo na przystanku "Gdzie wysiąść na dworzec główny?"?
A pytają ci odważni, a reszta się zastanawia
-
Mikix
- Specjalista
- Polubił: 55 razy
- Otrzymał polubienie: 18 razy
Ta cała zmiana na Teatr Słowackiego to nie porozumienie, mimo, że od przystanku do Teatru nie ma jakiegoś sporego dystansu, porównując np Teatr Ludowy, gdzie przystanek tramwajowy jest dalej oddalony, ale powinno być coś takiego, jak miejsce ważniejsze, jakim jest Dworzec Główny i nazwa Południe dobra byłaby.Fortissimo pisze: dzisiaj, 9:14 Inną kwestią jest dworzec główny. Autobusy jadące na wschód/zachód mają ikonkę pociągu na wyświetlaczach, podobnie jak "300" ma samolocik. Przydałoby się też w jakiś sposób oznaczyć Teatr Słowackiego jako przystanek przy dworcu. Jest też niby opcja powrotu do nazwy "Dworzec Główny" z dopiskiem "Południe", ale wtedy "Dworzec Główny Wschód" trzeba by np. zamienić na "Kraków MDA" - za dużo kombinowania. Zmiana nazwy na "Teatr Słowackiego" była dobrym pomysłem, ale myślę że warto:
A pytają ci odważni, a reszta się zastanawia![]()
Z drugiej strony miałem ostatnio taką sytuację, jak państwo z innego kraju zaczepili mnie na przystanku w Wieliczce i chcieli dojechać do Krakowa to ja tłumaczę im, że dojadą 304 a potem zapytali właśnie gdzie mamy wysiąść bo 304 nie ma żadnego przystanku na trasie, który ma napis „Kraków”. Wiem, że nazwa DGZ jest w KMK, ale np autobusy MLD mają napisane końcówki Kraków MDA lub Kraków Os. Podwawelskie, gdzie przy liniach aglomeracyjnych jakaś informacja o nazwie Kraków powinna być.
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 517 razy
- Otrzymał polubienie: 350 razy
Moje zdanie o zapowiedziach wewnątrz tramwajów (czy to ustnych "możliwość dojścia do dworca", czy o przesiadkach ustnie bądź na ekranach) jest niezmienne.
Dla kogo to jest? Szczególnie te o dworcu. Nikt nie wsiądzie do przypadkowego tramwaju nie wiedząc dokąd jedzie i tylko czekając aż lektor zapowie dworzec, aby wysiąść. Praktycznie każdy wsiadając do tramwaju, a szczególnie w obcym mieście, najpierw sprawdza, gdzie zamierza wysiąść. Analogicznie przesiadki. Raczej nikt nie wysiądzie na przesiadkę bo akurat mu zapowiedzieli, że się da. Szczególnie, że to byłoby to zapowiadane średnio co 2-3 przystanki, a w centrum to chyba na każdym. Użyteczność takiej informacji jest moim zdaniem żadna. (zmiany - literówki)
Dla kogo to jest? Szczególnie te o dworcu. Nikt nie wsiądzie do przypadkowego tramwaju nie wiedząc dokąd jedzie i tylko czekając aż lektor zapowie dworzec, aby wysiąść. Praktycznie każdy wsiadając do tramwaju, a szczególnie w obcym mieście, najpierw sprawdza, gdzie zamierza wysiąść. Analogicznie przesiadki. Raczej nikt nie wysiądzie na przesiadkę bo akurat mu zapowiedzieli, że się da. Szczególnie, że to byłoby to zapowiadane średnio co 2-3 przystanki, a w centrum to chyba na każdym. Użyteczność takiej informacji jest moim zdaniem żadna. (zmiany - literówki)
- gadolin
- Miłośnik
- Polubił: 46 razy
- Otrzymał polubienie: 56 razy
Jak bardzo nie chcemy "Dworzec Główny Południe", co wydaje się najsensowniejsze, to można nieco po warszawsku nazwać ten przystanek po prostu "Centrum". Ewentualnie jeszcze "Dworzec Główny Wiadukt" i wtedy mamy nazwy jak stacje w Łodzi
(tam mają "Łódź Olechów Zachód", "Łódź Olechów Wschód", "Łódź Olechów Wiadukt").
Ale "Centrum" ma moim zdaniem więcej sensu niż się wydaje na pierwszy rzut oka:
1) Jak ktoś był* w Warszawie i jeździł tamtejszym zbiorkomem, to już ma jakieś skojarzenie, że "Centrum" = okolica dworca głównego;
2) Jak się przyjeżdża do Krakowa busem, czy pociągiem i jest się tu pierwszy raz, to okolica Dworca Głównego i MDA jest takim punktem startowym, w którym zaczyna się orientować w przestrzeni miejskiej. Więc z perspektywy takiej osoby, jest to centrum.
1) Jak ktoś był* w Warszawie i jeździł tamtejszym zbiorkomem, to już ma jakieś skojarzenie, że "Centrum" = okolica dworca głównego;
2) Jak się przyjeżdża do Krakowa busem, czy pociągiem i jest się tu pierwszy raz, to okolica Dworca Głównego i MDA jest takim punktem startowym, w którym zaczyna się orientować w przestrzeni miejskiej. Więc z perspektywy takiej osoby, jest to centrum.
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 63 razy
- Otrzymał polubienie: 135 razy
Centrum wydaje się sensowne, choć już słyszę tę głosy, że "gdzie jest to Centrum?".gadolin pisze: dzisiaj, 14:00 Jak bardzo nie chcemy "Dworzec Główny Południe", co wydaje się najsensowniejsze, to można nieco po warszawsku nazwać ten przystanek po prostu "Centrum". Ewentualnie jeszcze "Dworzec Główny Wiadukt" i wtedy mamy nazwy jak stacje w Łodzi(tam mają "Łódź Olechów Zachód", "Łódź Olechów Wschód", "Łódź Olechów Wiadukt").
Ale dla ciekawostki dodam, że jak w Google Maps wpiszecie tylko "Kraków" to jako punkt docelowy wychodzi właśnie to skrzyżowanie. Podobnie jak kiedyś liczono odległości kilometrowe na drogowskazach to liczono je właśnie do tego miejsca.
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 42 razy
- Otrzymał polubienie: 200 razy
A gdzie w Warszawie jest "to Centrum"? Jakoś sobie radzą mimo topjetrek pisze: dzisiaj, 16:17 Centrum wydaje się sensowne, choć już słyszę tę głosy, że "gdzie jest to Centrum?".
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 63 razy
- Otrzymał polubienie: 135 razy
A swoją drogą, gdyby im tak wypożyczyć do Warszawy naszych specuff z ZetTePe to ciekawe jak by im to Centrum przemianowali? Rotunda PKO, Pałac Kultury, czy moze Patelnia? 
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 42 razy
- Otrzymał polubienie: 200 razy
Pałac Kultury i Nauki, posibiliti tu ricz de metro M1 stejszynpjetrek pisze: dzisiaj, 20:17 A swoją drogą, gdyby im tak wypożyczyć do Warszawy naszych specuff z ZetTePe to ciekawe jak by im to Centrum przemianowali? Rotunda PKO, Pałac Kultury, czy moze Patelnia?![]()