Tramwaj do Prądnika Czerwonego i Mistrzejowic

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert
Polubił: 307 razy
Otrzymał  polubienie: 257 razy

Re: Tramwaj do Prądnika Czerwonego i Mistrzejowic

Post autor: kbieniu7 » 26 wrz 2026, 12:02

Awizonosz na YT wrzucił film z drona i przejazd z kabiny w obu kierunkach.
https://www.youtube.com/watch?v=Cm-wGkQKjbA

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 51 razy
Otrzymał  polubienie: 178 razy

Post autor: Kowalik » 26 wrz 2026, 18:24

Nowo budowana trasa, a ograniczeń tyle, że głowa boli. Co kawałek 40, 30, 25 :?

suchy
Ekspert
Polubił: 42 razy
Otrzymał  polubienie: 205 razy

Post autor: suchy » 26 wrz 2026, 19:06

Kowalik pisze: 26 wrz 2026, 18:24 Nowo budowana trasa, a ograniczeń tyle, że głowa boli. Co kawałek 40,30,25 :?
A czego się spodziewałeś, jak - podobnie do GN - zamiast w miarę prostej trasy to zaprojektowali esy-floresy od lewa do prawa (pomiędzy Parkiem Wodnym a Kurzei)? :lol: :lol:

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 825 razy
Otrzymał  polubienie: 338 razy

Post autor: michal49944 » 26 wrz 2026, 20:10

Na pewno trzeba poprawić funkcjonowanie sygnalizacji wzbudzanej, bo na odcinku Wieczysta - Tunel tramwaj dosłownie przed KAŻDYM światłem musiał się zatrzymać lub przynajmniej zwolnić poniżej 5 km/h. Dlaczego z tym zawsze występują problemy na nowo otwartych trasach? Z tego co pamiętam to na TŁ było podobnie, na GN też chyba jakieś problemy były.

suchy
Ekspert
Polubił: 42 razy
Otrzymał  polubienie: 205 razy

Post autor: suchy » 26 wrz 2026, 20:37

michal49944 pisze: 26 wrz 2026, 20:10 Na pewno trzeba poprawić funkcjonowanie sygnalizacji wzbudzanej, bo na odcinku Wieczysta - Tunel tramwaj dosłownie przed KAŻDYM światłem musiał się zatrzymać lub przynajmniej zwolnić poniżej 5 km/h. Dlaczego z tym zawsze występują problemy na nowo otwartych trasach? Z tego co pamiętam to na TŁ było podobnie, na GN też chyba jakieś problemy były.
Dlatego, bo system uczy się akomodacji NA ŻYWO - nie da się na podstawie 1 przejazdu technicznego z użyciem 1 wagonu na sztywno zaprogramować co do sekundy i co do metra, gdzie i kiedy ma się wzbudzić światło (bo jeden motorniczy jedzie wolniej, inny szybciej, jeden obsłuży przystanek i odjeżdża, a inny zbiera dobiegających, itp.).

Więc wszystko dogrywa się i dostraja dopiero na żywym organiźmie (czytaj - pod regularnym ruchem tramwajowym).

Awatar użytkownika
gadolin
Miłośnik
Polubił: 46 razy
Otrzymał  polubienie: 56 razy

Post autor: gadolin » 26 wrz 2026, 21:28

suchy pisze: 26 wrz 2026, 20:37 Dlatego, bo system uczy się akomodacji NA ŻYWO - nie da się na podstawie 1 przejazdu technicznego z użyciem 1 wagonu na sztywno zaprogramować co do sekundy i co do metra, gdzie i kiedy ma się wzbudzić światło (bo jeden motorniczy jedzie wolniej, inny szybciej, jeden obsłuży przystanek i odjeżdża, a inny zbiera dobiegających, itp.).

Więc wszystko dogrywa się i dostraja dopiero na żywym organiźmie (czytaj - pod regularnym ruchem tramwajowym).
Ciekawe, można gdzieś więcej poczytać o tego typu systemach?

clash
Specjalista
Polubił: 11 razy
Otrzymał  polubienie: 113 razy

Post autor: clash » 28 wrz 2026, 13:21

Obejrzałem dziś tą nową inwestycję i zauważyłem nie włączonych kilka punktów zasilania za to kilka przerywaczy jest zmostkowanych. Na Rondzie Polsad-u winda W3 nie działa to samo ruchome schody w górę. Na Kurzei w kierunku Wieczystej dopiero montują wiatę przystankową. Ogólnie w różnych miejscach jeszcze widać ekipy wykończeniowe tak więc inwestycja choć uruchomiona to nie do końca zakończona. Napełnienia około 11 ej nie były imponujące. Ledwie około 50% miejsc siedzących bez względu na kierunek
Na + trzystawna SBL w tunelu.

Stopiatka
Pasażer
Polubił: 12 razy
Otrzymał  polubienie: 26 razy

Post autor: Stopiatka » 28 wrz 2026, 18:31

clash pisze: 28 wrz 2026, 13:21 Obejrzałem dziś tą nową inwestycję i zauważyłem nie włączonych kilka punktów zasilania za to kilka przerywaczy jest zmostkowanych. Na Rondzie Polsad-u winda W3 nie działa to samo ruchome schody w górę. Na Kurzei w kierunku Wieczystej dopiero montują wiatę przystankową. Ogólnie w różnych miejscach jeszcze widać ekipy wykończeniowe tak więc inwestycja choć uruchomiona to nie do końca zakończona. Napełnienia około 11-ej nie były imponujące. Ledwie około 50% miejsc siedzących bez względu na kierunek
Na + trzystawna SBL w tunelu.
Ja bym właśnie powiedział, że jak na 11 (mowa o Rondzie Polsad), napełnienia były całkiem dobre (9 i 16 w stronę Mistrzejowic z zajętymi prawie wszystkimi miejscami siedzącymi, ludzi na przystanku Rondzie Polsad dość sporo).
Generalnie tempo pracy na terenie inwestycji od soboty zwolniło i z tego, co widziałem, wzięto się za poprawki, jeśli chodzi o chodnik i DDR od Mogilskiej do Ronda Młyńskiego.
Dwa mocne minusy:
To przejście dla pieszych na „podziemnym” Rondzie Młyńskim jest faktycznie niebezpieczne i starsi ludzie-podejrzewam, że pod wpływem podziwu wobec nowego obiektu i przyzwyczajania się-potrafią przejść na czerwonym świetle, nawet mimo komunikatu „Uwaga tramwaj”.
Drugi minus to synchronizacja sygnalizacji. Na chwilę obecną nie powiedziałbym, że tramwaj ma tutaj priorytet. Jest lepiej względem dnia otwarcia, ale ciągle tramwaje muszą wyhamowywać do 0 przed zawrotkami dla aut, żeby poczekać na światło.
Wydaje mi się też, że obecnie motorniczowie mocno oszczędzają odcinek tunelowy i jeżdżą z prędkością około 30 km/h, choć to być może efekt tymczasowy na czas dostrojenia sygnalizacji.
Ciekawi mnie, co mają do powiedzenia mieszkańcy wokół trasy, jeśli chodzi o głośność. Jeśli chodzi o wrażenia z tramwaju, to myślę, że jest dużo ciszej względem tunelu pod Dworcem Główny

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 212 razy
Otrzymał  polubienie: 176 razy

Post autor: Pokrzywa » 28 wrz 2026, 19:19

Czy to przejście to może być pilotaż bramek automatycznych...? Innej opcji nie widzę jak chcemy żeby tam była szybka jazda.
ona/jej

Ankin
Ekspert
Polubił: 66 razy
Otrzymał  polubienie: 101 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 14:34

Pokrzywa pisze: 26 wrz 2026, 5:38 [...]
2. Jest brzydko, bardzo monotonnie, wszystko w przyciętych na pałę kartongipsach imitujących beton, można dostać depresji idąc głównym korytarzem, brak jakichkolwiek wyróżników, kopiuj-wklej. Na niektórych płytach są jakieś cyferki, napisy ołówkiem, brzegi poszarpane. Światło obrzydliwe, denerwujące, męczy oczy, za dużo.
Od jakiegoś czasu z racji zmiany miejsca zamieszkania, w KRK jestem tylko gościem i przejazdem, ale zahaczyłem czysto krajoznawczo o ww. nową inwestycję i miałem podobne wrażenie. Dość przygnębiające miejsce...
Dopytam zatem bardziej zorientowanych w temacie - ten regips robiący za imitację betonu to wersja finalna na najbliższe 20 lat do przodu w ramach trwania umowy PPP?
Czy na przystankach w tunelu finalnie pojawią się ławki dla pasażerów bo bez nich tak trochę słabo to wygląda tym bardziej patrząc na wielkość tych obiektów.

clash
Specjalista
Polubił: 11 razy
Otrzymał  polubienie: 113 razy

Post autor: clash » wczoraj, 21:06

Stopiatka pisze: 28 wrz 2026, 18:31 Na chwilę obecną nie powiedziałbym, że tramwaj ma tutaj priorytet. Jest lepiej względem dnia otwarcia, ale ciągle tramwaje muszą wyhamowywać do 0 przed zawrotkami dla aut, żeby poczekać na światło.
Taki to właśnie "Krakowski Szybki Tramwaj"

Stopiatka
Pasażer
Polubił: 12 razy
Otrzymał  polubienie: 26 razy

Post autor: Stopiatka » wczoraj, 21:55

Pokrzywa pisze: 28 wrz 2026, 19:19 Czy to przejście to może być pilotaż bramek automatycznych...? Innej opcji nie widzę jak chcemy żeby tam była szybka jazda.
Niestety w Krakowie, żeby coś się zmieniło, to musi dojść do czegoś dojść, co smutno niestety potwierdza głośny, tragiczny wypadek sprzed miesiąca czy mnóstwo innych zmian infrastrukturalnych po jakimś głośnym wydarzeniu, których nie chcę przytaczać, bo to dyskusja o tramwaju. Dlatego myślę, że przejście będzie mocno krytykowane przez pierwszy miesiąc, a potem temat ucichnie. Nie byłbym też optymistą, jeśli chodzi o bramki, bo pomysł może i ciekawy, ale patrząc na to, że wykonawca, tak jak ślepo poszedł za wytycznymi z góry w kwestii słynnych żółtych barierek, raczej nie pójdzie w coś, co jakkolwiek nie jest uregulowane przez resort transportowy.
Ankin pisze: wczoraj, 14:34 Od jakiegoś czasu z racji zmiany miejsca zamieszkania w KRK jestem tylko gościem i przejazdem ale zahaczyłem czysto krajoznawczo o ww. nową inwestycję i miałem podobne wrażenie. Dość przygnębiające miejsce...
Dopytam zatem bardziej zorientowanych w temacie - ten regips robiący za imitację betonu to wersja finalna na najbliższe 20 lat do przodu w ramach trwania umowy PPP?
Czy na przystankach w tunelu finalnie pojawią się ławki dla pasażerów bo bez nich tak trochę słabo to wygląda tym bardziej patrząc na wielkość tych obiektów.
Dla mnie absurdem jest to, jak można było tak źle zaplanować długi, monotonny korytarz, przypominający co najwyżej backroomsy. Nie postawiono ani na małą architekturę w postaci wyświetlaczy z reklamami (coś, co przyjęło się na przystankach na starym mieście), ani na coś bardziej wymyślnego, jeśli chodzi o wygląd ścian. Patrząc na to, że Kraków szybko metra mieć nie będzie, można było się postarać (mając tak duże zaplecze artystyczne akademickie), by jedyny wybudowany w tej dekadzie podziemny przystanek tramwajowy (bo takim nie jest Rondo Młyńskie ani Sanktuarium Bożego Miłosierdzia) w bardziej pozytywny sposób ukazywał tożsamość miasta. A myślę, że z każdą nową inwestycją idziemy w stronę bylejakości, co mi tylko przypomina te przebrzydkie, zielone malowidła na autobusach.
W Warszawie na stacjach metra dużo się dzieje. Bardzo ciekawą inicjatywą całkiem niedawno było umieszczenie biblioteki miejskiej wewnątrz jednej z nich. Krakowskie biblioteki docierają w głąb wielu osiedli, więc czemu nie miałyby wejść do tak ważnego węzła komunikacyjnego? Z biegiem czasu potoki pasażerskie będą tu tylko rosnąć, dlatego wielka szkoda, że w tym przygnębiającym tunelu nie wyznaczono chociaż kilku miejsc na lokale. Myślę, że taka Żabka zadomowiłaby się tam bardzo szybko.
Jeśli chodzi o płyty kartonowo-gipsowe, to niestety zabieg trwały. Ciekawszą sprawą są ławki, bo pojawia się tu mnóstwo sprzecznych informacji. Jedne informacje mówią, że wykonawca zapowiedział ich brak, a inne że jednak mają się pojawić. Pytanie, jak to wyglądało od strony umowy, a o to trzeba byłoby już pewnie zapytać ZDMK.

Ankin
Ekspert
Polubił: 66 razy
Otrzymał  polubienie: 101 razy

Post autor: Ankin » dzisiaj, 9:54

Stopiatka pisze: wczoraj, 21:55 [...]
Dla mnie absurdem jest to, jak można było tak źle zaplanować długi, monotonny korytarz, przypominający co najwyżej backroomsy. Nie postawiono ani na małą architekturę w postaci wyświetlaczy z reklamami (coś, co przyjęło się na przystankach na starym mieście), ani na coś bardziej wymyślnego, jeśli chodzi o wygląd ścian. Patrząc na to, że Kraków szybko metra mieć nie będzie, można było się postarać (mając tak duże zaplecze artystyczne akademickie), by jedyny wybudowany w tej dekadzie podziemny przystanek tramwajowy (bo takim nie jest Rondo Młyńskie ani Sanktuarium Bożego Miłosierdzia) w bardziej pozytywny sposób ukazywał tożsamość miasta. A myślę, że z każdą nową inwestycją idziemy w stronę bylejakości, co mi tylko przypomina te przebrzydkie, zielone malowidła na autobusach.
W Warszawie na stacjach metra dużo się dzieje. Bardzo ciekawą inicjatywą całkiem niedawno było umieszczenie biblioteki miejskiej wewnątrz jednej z nich. Krakowskie biblioteki docierają w głąb wielu osiedli, więc czemu nie miałyby wejść do tak ważnego węzła komunikacyjnego? Z biegiem czasu potoki pasażerskie będą tu tylko rosnąć, dlatego wielka szkoda, że w tym przygnębiającym tunelu nie wyznaczono chociaż kilku miejsc na lokale. Myślę, że taka Żabka zadomowiłaby się tam bardzo szybko.
Jeśli chodzi o płyty kartonowo-gipsowe, to niestety zabieg trwały. Ciekawszą sprawą są ławki, bo pojawia się tu mnóstwo sprzecznych informacji. Jedne informacje mówią, że wykonawca zapowiedział ich brak, a inne że jednak mają się pojawić. Pytanie, jak to wyglądało od strony umowy, a o to trzeba byłoby już pewnie zapytać ZDMK.
O gustach się nie dyskutuje bo każdy ma swoje, ale patrzę na ww. przystanek przez pryzmat tunelów tramwajowych w Hadze (Grote Markt i Spui), które mimo że surowe to cieszą moje oko, właśnie swoim minimalizmem i tym betonem - prawdziwym a nie z kartonu...
Szkoda, że w Krakowie ten minimalizm przybiera formy skrajne i mało praktyczne... no ale mieszkając pod Wawelem kilkadziesiąt lat miałem czas przywyknąć. Mimo wszystko odczuwam spory niedosyt, że z potencjału tego miejsca nie wyciągnięto tego co wyciągnąć się dało, tym bardziej widząc ile to wszystko kosztowało/będzie kosztować w skali 20 lat obowiązywania umowy PPP.

Gołąb_NGT8
Specjalista
Polubił: 1131 razy
Otrzymał  polubienie: 67 razy

Post autor: Gołąb_NGT8 » dzisiaj, 10:20

clash pisze: 28 wrz 2026, 13:21 Na Rondzie Polsad-u winda W3 nie działa to samo ruchome schody w górę.
Przy windzie W3 robotnicy wczoraj coś robili. Schody ruchome prawdopodobnie się zepsuły.

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 360 razy
Otrzymał  polubienie: 109 razy

Post autor: Aułrora » dzisiaj, 11:34

Stopiatka pisze: wczoraj, 21:55 Dla mnie absurdem jest to, jak można było tak źle zaplanować długi, monotonny korytarz, przypominający co najwyżej backroomsy. Nie postawiono ani na małą architekturę w postaci wyświetlaczy z reklamami (coś, co przyjęło się na przystankach na starym mieście), ani na coś bardziej wymyślnego, jeśli chodzi o wygląd ścian. Patrząc na to, że Kraków szybko metra mieć nie będzie, można było się postarać (mając tak duże zaplecze artystyczne akademickie), by jedyny wybudowany w tej dekadzie podziemny przystanek tramwajowy (bo takim nie jest Rondo Młyńskie ani Sanktuarium Bożego Miłosierdzia) w bardziej pozytywny sposób ukazywał tożsamość miasta. A myślę, że z każdą nową inwestycją idziemy w stronę bylejakości, co mi tylko przypomina te przebrzydkie, zielone malowidła na autobusach.
Brakuje artystycznego szlifu. Natomiast, kto w prywatnej firmie by się takim bzdetem jak "estetyka" interesował. Chociaż ja mam takie każde zdanie o każdym "podziemnym" przystanku jaki mamy w Krakowie.

Mnie bawi fakt, że 9 lat temu byłem w Paryżu i do dziś pamiętam jak wygląda stacja "Liège" z paryskiego metra, cała z płytek wewnątrz pięknie przyozdobiona (nawet reklamy są z płytek, ale nie dam sobie ręki uciąć xD), a czy bym po tylu latach pamiętał jak wygląda takie Rondo Polsad? Nie wiem :lol:
Nikt kto projektuje nie myśli o korzyściach wynikających z takiej dużej kumulacji ludzi w jednym miejscu. Rondo Mogilskie podobnie. Dalej mam zdanie, że powinna powstać replika fortu a w niej nie wiem? Na przykład Kawiarnia... Ogólnie cokolwiek co ludziom da więcej niż pusty plac przesiadkowy, na którym poza kilkunastoma ławeczkami, niszczejącym fortem, który jest po to, by był (i dobrze, że jest, ale widać po takim forcie Borek czy Łapiance, jak restauracja może pozytywnie wpłynąć na jego wykorzystanie) i jednym kioskiem i kibelkiem. Dobrze wykorzystana przestrzeń :DDDD

A co do biblioteki. To ten pomysł mnie urzekł natomiast by zachęcić do korzystania, powinni wprowadzić wraz z nimi "paczkomaty" do oddawania książek, tak by nawet kiedy ona jest zamknięta można takową zwrócić :D
Absolutny Cyrk :lol: :lol: :lol: żeby ławeczek nie było
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

ODPOWIEDZ