Rozkłady powakacyjne 2025

- Linie, trasy, rozkłady
Ankin
Specjalista

Re: Rozkłady powakacyjne 2025

Post autor: Ankin » 24 wrz 2025, 10:56

Kowalik pisze: 23 wrz 2025, 21:12 Czy tak naprawdę ktoś się tym przejmuje poza społecznikami, bądź zacnym gremium PKK? Tną bez opamiętania dopiero gdy robi się larum w postaci skarg, petycji, bądź ostrego szumu medialnego to biorą sobie na wstrzymanie. Zwija się ostro KMK i dziura w budżecie magicznie się nie zasypie, wręcz przeciwnie wygląda na większą mimo mocniejszych cięć.
Tylko takie postępowanie to tak naprawdę droga donikąd o czym w wielu tematach na łamach forum PKK, wielokrotnie było pisane.
ZTP kasuje kursy, zwiększa się liczba osób które rezygnują z KMK bo zbiorkom choćby na ich trasie dojazdu do/z pracy/uczelni, staje się "nieużywalny", spadają wpływy z biletów więc aby łatać jeszcze większą dziurę w finansach miasto planuje podwyżki biletów, powtarzając raz po raz "że w innych miastach jest drożej niż w Krakowie" itd. kolejni pasażerowie odpuszczają sobie korzystanie z KMK na rzecz auta, motoru, roweru itd.
Im dłużej patrzę z boku na podejście jakie miasto prezentuje w stosunku do transportu publicznego, tym coraz mocniej utwierdzam się w przekonaniu, że tabelka w excelu wzięła górę nad logiką i zdrowym rozsądkiem... :(

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 24 wrz 2025, 14:14

Pytanie czy - poza frustracjami na ZTP za przeciętne gospodarowanie nawet tym, co jest - można w jakikolwiek sposób wpłynąć na prezydenta, jego świtę i radnych, by wreszcie dostrzegli ten problem...? Co poniektórzy łudzili się, że po JM wreszcie przyjdzie jakaś zmiana, ale szczerze mówiąc moim zdaniem jedyne co w kontekście komunikacji się zmieniło, to inicjał imienia JM -> AM... Bo na co dzień jest to samo podejście, ta sama grupa wzajemnej adoracji i to samo byle jakie traktowanie KMK - jako środka transportu drugiej kategorii, oczywiście po własnych czterech kółkach. Kołdra jak była za krótka, tak jest, środków jak było mało w odniesieniu do istotności zagadnienia, tak jest itd. Kraków dalej przeznacza śmiesznie mało swoich własnych funduszy na KM w przeliczeniu na mieszkańca...

Kitek
Pomiarowiec

Post autor: Kitek » 24 wrz 2025, 21:25

Naszła mnie taka myśl: a może "14" na czas remontu powinna pojechać przez Tunel i Długą do Bronowic aby zapewnić chociaż dojazd z Bagateli do Dworca Towarowego, gdzie można byłoby spokojnie się przesiąść na wszystkie linie w kierunku Krowodrzy Górki i Górki Narodowej? "19" i tak prędko nie wróci (o ile w ogóle), więc miejsce w Tunelu jest i będzie.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

Snark
Pasażer

Post autor: Snark » 27 wrz 2025, 18:18

Cóż, z nowym rozkładem od dnia dzisiejszego sukcesywnie uwalili ostatni ciąg tramwajowy z porządną częstotliwością w weekendy - właśnie Bronowicki. W niedziele do 9-ej wszystkie cztery linie mają f30 (!), co robi na odcinku Bronowice Małe - Bronowice w pewnym momencie nawet 21-minutową dziurę ok. godziny 9-ej! W soboty mamy f20, jednak "8" zawsze jeździ parą z "20", przez co interwał odjazdów w minutach na odcinku "Bronowice - Teatr Bagatela" wygląda w następny sposób: "2-8-4-8". Gdy przy właściwie złożonym rozkładzie jazdy 12 kursów na godzinę tworzyło by pięciominutową częstotliwość.
Na szczęście w dni powszednie na odcinku "Bronowice - Teatr Bagatela" utrzymana "jakość metra" z odjazdami co 2-3 minuty (24 kursy na godzinę), chociaż na odcinku za pętlą Bronowice sytuacja jest już nieco gorsza, zwłaszcza w godziny wieczorne - "4" i "8" jada parą z róźnicą w dwie minuty, po czym za pięć minut wyjeżdża "24", po czym przez osiem minut nic nie ma.

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert

Post autor: Kowalik » 27 wrz 2025, 18:30

A na którymkolwiek ciągu jest jakaś dobra synchronizacja? Pierwszy przykład z brzegu. Trasa Łagiewnicka. 10 i 50 jadą w odstępie 2 minut w kierunku Kurdwanowa i 18 minut dziury. W kierunku Zakopiańskiej w odstępie 4 minut i 16 minut dziury. Na niewiele zdaje się 11, która dołącza się do stadek w godzinach swojego kursowania.

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 27 wrz 2025, 18:45

Kowalik pisze: 27 wrz 2025, 18:30 A na którymkolwiek ciągu jest jakaś dobra synchronizacja?
Niestety na żadnym. Od dłuższego czasu nie ma ani jednej pary linii tramwajowych, która przez cały dzień miałaby takt 7+8. Być może na głównych ciągach, gdzie tramwaj i tak pojawia się na przystanku co 2-3 minuty, nie ma to większego znaczenia, jednak zwłaszcza ciągi z dwoma liniami odczuwają to w znaczącym stopniu.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 27 wrz 2025, 20:08

No cóż, MPK układa rozkłady pod siebie a ZTP łyka wszystko jak pelikan... a nawet jakby ZTP stęknęło, to zaraz wierchuszka tupnęła by nogą i tyle by było z ich sprawczości:-/

boms
Znawca

Post autor: boms » 27 wrz 2025, 22:13

To jest właśnie chore że ZTP nie może wreszcie zacząć samo układać rozkładów, a bazuje na tych robionych przez MPK. Sam zgłaszałem z innymi kierowcami w Mobilisie że są odcinki że czas przejazdu między niektórymi przystankami jest za długi lub za krótki. ZTP miało to zgłosić do MPK by ci to urealnili, ale oczywiście nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert

Post autor: Kowalik » 28 wrz 2025, 10:14

Ułożenie rozkładu powinno należeć do organizatora, a nie przewoźnika. W przyszłym roku osiągnie "pełnoletniość" organizacja transportu w mieście przez ZIKiT i ZTP wydaje się, że w zupełności był to wystarczający czas by zakupić oprogramowanie i utworzyć komórkę odpowiadająca za rozkłady. Z drugiej strony to dopiero byłyby okazje do cięć w rozkładach.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert

Post autor: Pokrzywa » 28 wrz 2025, 10:41

Mi się to wydaje oczywiste, ze względu na to że jesteśmy w patologicznej sytuacji gdzie MPK planuje rozkłady swojemu konkurentowi - Mobilisowi. Nie wiem jak to w ogóle dalej działa i czemu nikt tego nie uwali.
ona/jej

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 28 wrz 2025, 18:54

Pokrzywa pisze: 28 wrz 2025, 10:41 Mi się to wydaje oczywiste, ze względu na to że jesteśmy w patologicznej sytuacji gdzie MPK planuje rozkłady swojemu konkurentowi - Mobilisowi. Nie wiem jak to w ogóle dalej działa i czemu nikt tego nie uwali.
Ja osobiście mam obawy, że patologia byłaby gdyby to ZTP (dawniej ZIKiT itp. skróty) zajmowałoby się rozkładami. Przecież tam pracujące osoby nie mają bladego pojęcia o funkcjonowaniu tak wielkiego obszaru działalności w wielkim mieście jak komunikacja miejska. :oops: :evil: :twisted: :roll:

Sorry ale takie moje zdanie. :P

Filip
Miłośnik

Post autor: Filip » 29 wrz 2025, 11:06

boms pisze: 27 wrz 2025, 22:13 Sam zgłaszałem z innymi kierowcami w Mobilisie że są odcinki że czas przejazdu między niektórymi przystankami jest za długi lub za krótki. ZTP miało to zgłosić do MPK by ci to urealnili, ale oczywiście nic się nie zmieniło.
Ale chyba MPK i Mobilis mają równe czasy przelotu na tych samych odcinkach?

krawiec
Specjalista

Post autor: krawiec » 29 wrz 2025, 11:08

Filip pisze: 29 wrz 2025, 11:06 Ale chyba MPK i Mobilis mają równe czasy przelotu na tych samych odcinkach?
Może chodzi o odcinki gdzie występuje tylko Mobilis

boms
Znawca

Post autor: boms » 29 wrz 2025, 16:49

Filip pisze: 29 wrz 2025, 11:06 Ale chyba MPK i Mobilis mają równe czasy przelotu na tych samych odcinkach?
Chodzi o odcinki wspólne, jak i te obsługiwane tylko przez Mobilis.

Takim najbardziej irytującym jest odcinek Narzymskiego - Pilotów - Rondo Młyńskie. Masz w sumie 4 min na przelot. Narzymskiego nie za bardzo nadaje się na odstanie, Pilotów też krótka zatoka i zatrzymują się tam też 5xx i bywa tam tłoczno, a Rondo Młyńskie to już dramat bo całkowicie blokujesz ruch stojąc na przystanku. Poza szczytem i w weekendy jest 1 min na Narzymskiego - Pilotów i 2 min Pilotów - Rondo Młyńskie. To też jednak za dużo, zwłaszcza przy małym ruchu.

Nowym faworytem do zbyt długiego rozkładowego czasu jest objazdowa trasa 152, gdzie możesz wyjechać na aleje na -2 jadąc w stronę Czyżyn, a na Batorego już trzeba odstać. Potem masz 2 min na odcinek Batorego - Teatr Bagatela i blokujesz przystanek tramwajowy żeby nie odjechać przed czasem.

Podobnie na 143 w stronę Kokotów SKA. Tam także czas przejazdu na Bieżanowskiej jest delikatnie mówiąc oderwany od rzeczywistości.

Chyba jedyne co się poprawiło to 147, gdzie faktycznie urealnili te czasy przejazdu między przystankami.

Filip
Miłośnik

Post autor: Filip » 29 wrz 2025, 17:42

To ja podejrzewałem że jest źle i tego czasu brakuje a tu na odwrót. Jak w latach 2008-2011 jeździłem do szkoły i wysiadałem na Narzymskiego, 182 miało 5 minut na dolot tam z dworca, było to nierealne.

ODPOWIEDZ