Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 247 razy
Otrzymał  polubienie: 218 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 16:13

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 15:40 Linie 2 i 10 -> linia 10 w popołudniowym szczycie miała średnie opóźnienia rzędu 5 minut na Podgórzu. Potok bezpośredni między dwoma częściami trasy nie przekracza 150-200 osób na godzinę w szczycie, a prawdopodobnie jest dużo niższy (źródło: KBR 2023). Rozcięcie tej relacji z jednej strony zapewnia wzmocnienie problematycznej czwórki, z drugiej ogranicza opóźnienia, z trzeciej poprawia dostępność relacji bezpośrednich z Salwatora. Oczywiście ma to wady, jednakże trzeba mieć na uwadze, że potok bezpośredni po prostu nie był duży, a rozcięcie ma sporo zalet.
150-200 osób na godzinę brzmi jak niewiele, ale per kurs to wychodzi 37-50 pasażerów. To całkiem sporo jak na odległość między tymi dwoma obszarami. Choć rozumiem że to jest górne ograniczenie i rzeczywista liczba jest niższa
Czyżyny -> cięcia tam są w gruncie rzeczy iluzoryczne. Owszem, liczba kursów do I Obwodnicy spada dwukrotnie. Z drugiej strony jednak, Tunel to gigantyczny generator potoków. Na tyle duży, że nie przewidują problemów - bądź co bądź będzie tam tylko 4/h mniej, a wypadnie stamtąd potok z Piastów do ścisłego centrum.
To ja napisałem parę stron temu że liczba kursów z Czyżyn do 1O spadnie z 16 do 8, muszę się poprawić bo zapomniałem zarówno o 75 jak i o przetrasowaniu piątki, przez co spadnie ale z 20 do 12. Bez tragedii moim zdaniem. Choć warto zaznaczyć że wszystkie kursy które zostaną to będą wiodły do północnej jej części, kursy z Czyżyn do Poczty Głównej, oraz do Starowiślnej i Stradomia spadną z 8/12 do 0. Od Czyżyńskiego wciąż pozostaną jedynka i dwudziestka dwójka, więc spodziewam się że w obu tych liniach potoki wzrosną (i chyba dobrze bo z tego co czytam i widzę to w obu tych liniach jest jeszcze nieco wolnego miejsca)
Borek -> faktem jest, że potoki 8 na kurs były ponad dwukrotnie większe niż 19. Wzmocniono to, co wymagało wzmocnienia od dawna. 19 wielkich potoków własnych na Borku niestety nie miała, z pętli mówimy tu o ok. 80 osobach na godzinę rzeczywiście własnego potoku (czyt. za Koronę). Nie uzasadnia to linii bezpośredniej.
O to ciekawe. Pytanie czy są to pomiary przed czy po zmianach z 2022, bo po obcięciu rozkładu i po tym jak dużo czasu dziewiętnastka spędziła w zawieszeniu to ja się ani trochę nie dziwię ludziom że się od niej odzwyczaili, lub wręcz zapomnieli o jej istnieniu

Kuba Ciepły Guzik
Miłośnik
Polubił: 23 razy
Otrzymał  polubienie: 130 razy

Post autor: Kuba Ciepły Guzik » dzisiaj, 17:04

karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:13 150-200 osób na godzinę brzmi jak niewiele, ale per kurs to wychodzi 37-50 pasażerów. To całkiem sporo jak na odległość między tymi dwoma obszarami. Choć rozumiem że to jest górne ograniczenie i rzeczywista liczba jest niższa
Przy korekcie mi uciekło - to był cały godzinny potok między odcinkiem Kurdwanów - św. Gertrudy a Rondo Mogilskie - Pleszów. Tyle, że sporo z tych pasażerów zwyczajnie ma alternatywę, a te 150 osób to nie jest stricte potok z Podgórza do Huty. Jakaś część tak.
karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:13 To ja napisałem parę stron temu że liczba kursów z Czyżyn do 1O spadnie z 16 do 8, muszę się poprawić bo zapomniałem zarówno o 75 jak i o przetrasowaniu piątki, przez co spadnie ale z 20 do 12. Bez tragedii moim zdaniem. Choć warto zaznaczyć że wszystkie kursy które zostaną to będą wiodły do północnej jej części, kursy z Czyżyn do Poczty Głównej, oraz do Starowiślnej i Stradomia spadną z 8/12 do 0. Od Czyżyńskiego wciąż pozostaną jedynka i dwudziestka dwójka, więc spodziewam się że w obu tych liniach potoki wzrosną (i chyba dobrze bo z tego co czytam i widzę to w obu tych liniach jest jeszcze nieco wolnego miejsca)
Si, to o to chodziło. Jedynka powinna na spokojnie to wytrzymać, w skrajnym wypadku można by ją było wzmocnić taborowo, a też nie ma przeszkód infrastrukturalnych, aby nie móc jej w razie czego dać f~5. Ale wątpię, żeby to było potrzebne. Szczególnie, że 22 też potokami nie grzeszy.
karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:13 O to ciekawe. Pytanie czy są to pomiary przed czy po zmianach z 2022, bo po obcięciu rozkładu i po tym jak dużo czasu dziewiętnastka spędziła w zawieszeniu to ja się ani trochę nie dziwię ludziom że się od niej odzwyczaili, lub wręcz zapomnieli o jej istnieniu
Październik 2023 - już szczytowa, ale ona akurat zdaje sie jeździła przez cały 2023 (mogę się mylić). No i kursowała wtedy do Krowodrzy Górki.

fysztof
Ekspert
Polubił: 21 razy
Otrzymał  polubienie: 286 razy

Post autor: fysztof » dzisiaj, 17:30

Układ został ogłoszony... ale:
- po pierwsze najwcześniej w październiku będzie mial szansę wejść w teorii w życie ("Zakładam, że realnie pojedziemy tramwajem do Mistrzejowic w czwartym kwartale" - czyli nawet tu asekuracyjnie mowa jest o 'czwartym kwartale' - więc może być to na przykład równie dobrze na Wszystkich Świętych albo na Boże Narodzenie)
- po drugie w praktyce cały czas odcięte będą Bronowice z powodu remontu pod Bagatelą (co najmniej do końca listopada według obecnych deklaracji, a z tymi jak wiadomo: 'co szkodzi obiecać' - patrz wyżej)

Można z pewnością powiedzieć, że w pełni ten układ będzie teorią jeszcze przez prawie pół roku... Niemniej, jak zatem będzie wyglądać układ 'przejściowy', czyli już po otwarciu Meissnera ale przed otwarciem Karmelickiej? Według nowej siatki w Karmelicką mają jechać:
- "8" z f=5/7,5
- "13" z f=7,5/15
- "4", "14" i "24" z f=15
Jak zatem będą przekierowane te linie?

W 2018 roku podczas remontu Królewskiej mieliśmy:
- "4"+"44" spięte z "13" w "73
- "8" z "20" spięte w "78"
- "14" i "24" przekierowane od Bagateli do pętli Cichy Kącik

Teraz nie ma już "44", a "20" nie jeździ już do Bronowic. Ale wydaje się, że pomysł ponownego spięcia "8" i "20" ma sens wobec planów wprowadzenia f=5/7,5 na obu liniach. Co więcej, będzie nawet ekonomicznie uzasadniony, bo f=5 w szczycie do CK to ostre przepalanie funduszy... więc aż prosi się takie połączenie zrobić.
Połączenie "4" z "13" trudniej sobie wyobrazić, bo albo część trasy po "4" musiałaby dostać lepsze f (coś na plus dla Huty - toć to w ZTP nie przejdzie) albo część trasy po "13" musiałaby spaść na f=15 (prędzej tak). I wtedy "14" oraz "24" na Cichy Kącik jako rekompensata za "20".
Podsumowując, nazwijmy to opcją a. Zatem:

OPCJA 'A':
- "4", "8", "13" i "20" będą zawieszone
- "73" na trasie Bieżanów Nowy - jak "13" - Bagatela - jak "4" - Wzg. Krzesławickie z f=15
- "74" na trasie Bronowice Małe - Rajska f=?
- "78" na trasie Borek Fałęcki - jak "8" - Bagatela - jak "20" - Mały Płaszów z f=5/7,5
- "14" i "24" od Bagateli na Cichy Kącik

Ewentualnie widzę opcję b., czyli połączone będą nie "4" z "13", a nadal "4" z "24", tyle że dookoła Plant... Czyli:

OPCJA 'B':
- "4", "8", "20" i "24" będą zawieszone
- "70"? na trasie Bronowice Małe - Rajska f=?
- "74" na trasie Kurdwanów - jak "24" - Poczta Główna - PWŚ - Bagatela - jak "4" - Wzg. Krzesławickie z f=15
- "78" na trasie Borek Fałęcki - jak "8" - Bagatela - jak "20" - Mały Płaszów z f=5/7,5
- "13" przekierowana od Filharmonii na Cichy Kącik
- "14" od Bagateli na Cichy Kącik

Jak myślicie, jak będzie?

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 147 razy
Otrzymał  polubienie: 122 razy

Post autor: Pokrzywa » dzisiaj, 18:04

Taką trasę można otworzyć dopiero jak będą jakieś garniaki na obcięciu wstęgi, a tak to kogo zaproszą? Chyba najbardziej się należy Majchrowi.
ona/jej

Kitek
Pomiarowiec
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 42 razy

Post autor: Kitek » dzisiaj, 18:07

I trzecia część moich przemyśleń:

naniosłem sobie te nową siatkę tramwajową na autobusy i tak:

-> z Os. Piastów na Ptaszyckiego można dostać się też linią "193", więc mam spore obawy, że "21" będzie jeszcze większym pustakiem niż obecna "16",
-> z Bieżanowa/Prokocimia nie będzie już tramwaju do Szpitala Rydygiera, więc zostaje wiecznie spóźnione "163",
-> na braku "10" w Łagiewnikach częściowo zyska duet "178/578" a także "22"

I jedno kolejne przemyślenie dotyczące sieci tramwajowej:
-> skoro "8" ma być ~f=5 w szczycie i w weekendy ~f=10 to ta nowa "2" trochę będzie bez sensu, bo głównie będzie zbierać przypadkowych pasażerów oraz ludzi chcących jechać na przystanki Teatr Słowackiego i Lubicz, więc mam obawy, że to też będzie spory pustak
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

canoe_bart
Specjalista
Polubił: 182 razy
Otrzymał  polubienie: 151 razy
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » dzisiaj, 19:04

karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:13
150-200 osób na godzinę brzmi jak niewiele, ale per kurs to wychodzi 37-50 pasażerów. To całkiem sporo jak na odległość między tymi dwoma obszarami. Choć rozumiem że to jest górne ograniczenie i rzeczywista liczba jest niższa
40-50 pasażerów na kurs to są wartości rzędu średnich napełnień 16, która w momencie prowadzenia badań ruchu była najsłabiej zapełnioną linią tramwajową. Tylko różnica jest taka, że na jednej linii kursowały wiedeńczyki solo, a na drugiej Lajkoniki i NGT8.
karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:13 To ja napisałem parę stron temu że liczba kursów z Czyżyn do 1O spadnie z 16 do 8, muszę się poprawić bo zapomniałem zarówno o 75 jak i o przetrasowaniu piątki, przez co spadnie ale z 20 do 12. Bez tragedii moim zdaniem. Choć warto zaznaczyć że wszystkie kursy które zostaną to będą wiodły do północnej jej części, kursy z Czyżyn do Poczty Głównej, oraz do Starowiślnej i Stradomia spadną z 8/12 do 0. Od Czyżyńskiego wciąż pozostaną jedynka i dwudziestka dwójka, więc spodziewam się że w obu tych liniach potoki wzrosną (i chyba dobrze bo z tego co czytam i widzę to w obu tych liniach jest jeszcze nieco wolnego miejsca)
W trzecim dniu warsztatów ZTP pokazał wyniki przeprowadzonych analiz w PTV Visum, gdzie wyszło jednoznacznie, że po wprowadzeniu pierwotnego układu wynikowego, gdzie też znikały wszystkie połączenia z Czyżyn na Westerplatte/Starowiślną, napełnienia na wschodniej części Alei Pokoju spadną w najbardziej obciążonej godzinie szczytu z 1200 do ok. 700 pas./h.

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 621 razy
Otrzymał  polubienie: 321 razy

Post autor: michal49944 » dzisiaj, 19:27

Kitek pisze: dzisiaj, 18:07 I jedno kolejne przemyślenie dotyczące sieci tramwajowej:
-> skoro "8" ma być ~f=5 w szczycie i w weekendy ~f=10 to ta nowa "2" trochę będzie bez sensu, bo głównie będzie zbierać przypadkowych pasażerów oraz ludzi chcących jechać na przystanki Teatr Słowackiego i Lubicz, więc mam obawy, że to też będzie spory pustak
Tu aż prosi się o puszczenie 2 przez Starowiślna i Dietla, aby chociaż trochę częściowo zróżnicować obsługiwane cele, a do tego przydałoby się na stałe zachowanie relacji Dietla->Krakowska.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 247 razy
Otrzymał  polubienie: 218 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 19:40

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 17:04 Si, to o to chodziło.
Kurde to może się zatrudnię w ZTP. Jakie są wymagania?
Jedynka powinna na spokojnie to wytrzymać, w skrajnym wypadku można by ją było wzmocnić taborowo, a też nie ma przeszkód infrastrukturalnych, aby nie móc jej w razie czego dać f~5. Ale wątpię, żeby to było potrzebne. Szczególnie, że 22 też potokami nie grzeszy.
Pętla na Salwatorze może nie przyjąć f5 na jedynce, więc jeśli dać dodatkowe kursy to prędzej w postaci jakiejś szczytówki, np. Łagiewniki - Krakowska - Al. Pokoju - R. Hipokratesa/Kopiec Wandy. ZTP zdaje się że ciągnie do przywołania linii w relacji Kalwaryjska- Krakowska - Grzegórzecka, przy okazji byłaby to linia w relacji Huta - Podgórze, do tego obsługa Stradomia przy którym sporo osób wysiada z 22. Numerofile też będą zadowoleni bo będzie czym zająć numer 23. Ale to jest czyste hipotetyzowanie, żeby miało to sens to musiałoby powstać nowe spore osiedle przy Alei Pokoju.
canoe_bart pisze: dzisiaj, 19:04 40-50 pasażerów na kurs to są wartości rzędu średnich napełnień 16, która w momencie prowadzenia badań ruchu była najsłabiej zapełnioną linią tramwajową. Tylko różnica jest taka, że na jednej linii kursowały wiedeńczyki solo, a na drugiej Lajkoniki i NGT8.
No tak, ale myślałem że to jest rozmiar samego potoku Podgórze - Huta, na który nakładają się jeszcze potoki z obu stron do centrum. Ale zostało już wyjaśnione że ten potok jest znacznie mniejszy
W trzecim dniu warsztatów ZTP pokazał wyniki przeprowadzonych analiz w PTV Visum, gdzie wyszło jednoznacznie, że po wprowadzeniu pierwotnego układu wynikowego, gdzie też znikały wszystkie połączenia z Czyżyn na Westerplatte/Starowiślną, napełnienia na wschodniej części Alei Pokoju spadną w najbardziej obciążonej godzinie szczytu z 1200 do ok. 700 pas./h.
:--o jaki ma to sens? W sensie, napełnienia na jedynce płynące ze Wzgórz i Kocmyrzowskiej mogą spaść, bo 5+19 stanie się dobrą alternatywą, ale chyba nie w takiej skali
Kitek pisze: dzisiaj, 18:07 I jedno kolejne przemyślenie dotyczące sieci tramwajowej:
Znowu głośno myślę, może zamiana końcówek 2 i 5 miałaby sens? Tj. 2 od Teatru Słowackiego odbiłaby w lewo w Basztową i do Górki Narodowej, zaś 5 od Mogilskiego by jechała do Rakowickiego. Szkoda by było połączenia Basztowa - Mogilska - Bieńczycka/Kocmyrzowska/Wzgórza, ale te dwa ostatnie i tak zyskają szczytowe f7,5 do Mogilskiego. Piątka nie będzie wtedy mega zapełniona, ale chyba lepsze to niż jakby dwójka miała być duchotramwajem, a i może by zyskała uznanie wśród studentów UEk-u z Czyżyn i Huty. No i przekop Talowskiego by miał 32 kursy zamiast 40, te czterdzieści może tam tworzyć niezłe zatory. Jeszcze starsi ludzie z Huty mieliby tramwaj pod cmentarz... do tego z Grębałowa... a i osiemnastka lepiej odciążona...

Kitek
Pomiarowiec
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 42 razy

Post autor: Kitek » 55 min temu

Kuba Ciepły Guzik pisze: wczoraj, 14:34 Niestety nie żyjemy też już w czasach, w których na Solidarności jest potok na 16 kursów na godzinę.
Są potoki na 16 kursów na godzinę tylko skoro ważniejsze jest przepalanie środków na tlen w autobusach do Kombinatu a nie utrzymanie liczby tramwajów na świeżo wyremontowanym torowisku to ja nie mam pytań...
Kuba Ciepły Guzik pisze: wczoraj, 14:34 Linie 2 i 10 -> linia 10 w popołudniowym szczycie miała średnie opóźnienia rzędu 5 minut na Podgórzu. Potok bezpośredni między dwoma częściami trasy nie przekracza 150-200 osób na godzinę w szczycie, a prawdopodobnie jest dużo niższy (źródło: KBR 2023).
Czyli to jest bazowanie na obecnych założeniach ; a przesunięcie "52" na Meissnera siłą rzeczy zwiększyłoby potoki na "10" z rejonów Stradomia i Poczty Głównej na Czyżyny (a skoro znika "19" to też w "10" pojawiłaby się jej część potoku [i potoku "17" Łagiewniki - Rondo Mogilskie], bo "2" dotrze tylko do Lubicz).
Kuba Ciepły Guzik pisze: wczoraj, 14:34 Czyżyny -> cięcia tam są w gruncie rzeczy iluzoryczne. Owszem, liczba kursów do I Obwodnicy spada dwukrotnie. Z drugiej strony jednak, Tunel to gigantyczny generator potoków.
Dziś nie jest 1 kwietnia :P nikt nie będzie specjalnie chodził z Rynku aż do Tunelu by łapać nową "15", litości...

Reasumując moją trylogię rozważań, uważam, że "15" powinna pojechać na Wzgórza, "5" na Piastów a "19" do Ronda Hipokratesa (bo zakładam, że cztery linie na Piastów nie wejdą).

P.S. Dużo jest napisane w raporcie z warsztatów o wynikach modelowania numerycznego czy użyciu specjalistycznych programów, ale wydaje się, że w tym wszystkim ostatecznie zabrakło człowieczeństwa :(
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 428 razy
Otrzymał  polubienie: 293 razy

Post autor: Ydhflx » 16 min temu

Kitek pisze: 55 min temu Są potoki na 16 kursów na godzinę tylko skoro ważniejsze jest przepalanie środków na tlen w autobusach do Kombinatu a nie utrzymanie liczby tramwajów na świeżo wyremontowanym torowisku to ja nie mam pytań...
Jakim sposobem likwidacja autobusów, które i tak nikogo nie wożą ("tlen w autobusach"), miałaby pomóc zwiększyć obłożenie tramwajów?

Co do reszty - zgoda. Moje trzy grosze: czy 38-50 pasażerów na tramwaj to mało? Tak, to nie są konkretnie ci co jadą z Podgórza do Huty, ale nadal - ci, którzy stracą bezpośrednie połączenie po rozcięciu 10. I tutaj pytanie, jakie alternatywne połączenia bezprzesiadkowe będą mieli? 22 czy 1 mają jednak tylko po kilka przystanków wspólnych, a z drugiej strony słusznie zauważa Kitek, że przecież w relacji z Czyżyn na Stradom/Pocztę to wyleci też "52".

Słuszne też są wątpliwości o nową linię "2", która de facto będzie jechać prawie jak 8, ale nie na Borek tylko tunelem, i na drugim końcu za to na dworzec. Może już lepiej byłoby ją faktycznie na ten Borek puścić (jest to duża pętla przesiadkowa z dość słabym dojazdem na dworzec), nie wzmacniać za to "8", a "10" zostawić w spokoju. Została by tylko kwestia Salwatora; niestety, raczej nic innego z Mogilskiej nie zmieściło by się na Lubicz. Na to szybkiej odpowiedzi nie mam, wzorem kolegi wyżej głośno myślę.

ODPOWIEDZ