A na Ptaszyckiego będzie status quo (myślałem, że i "16" i "21" będą całotygodniowe). Trzeba mieć nadzieję, że w przyszłości "21" będzie kursować przynajmniej w soboty. Ponadto, mam obawy czy "52" wyrobi będąc jedyną linią z nowej trasy do 1 obwodnicy a także stanie się atrakcyjną dla mieszkańców Mistrzejowic.Kaszmir pisze: wczoraj, 20:58 Bardziej chodziło o to, że "16" stanie się całotygodniowa (a "21" pewnie dostanie okrojony rozkład). Dlatego linie zamieniono trasami by al. Solidarności i Pleszów nie były stratne.
"22" będzie ogromnym beneficjentem w nowej siatce natomiast przenoszenie potoku na permanentnie zakorkowaną Nowohucką (gdzie wyżej wymienione linie autobusowe mają wielu pasażerów wszak tamte rejony intensywnie się rozwijają) raczej spowoduje odpływ niż pojawienie się nowych pasażerów.Kaszmir pisze: wczoraj, 20:58Z NH w stronę Podgórza dalej będą "22" i "174" (i "178/578" jeśli liczyć Czyżyny).
Ta fraza jest tak absuradalna, że aż śmieszna - zbudowano nową linię tramwajową by wzmocniona linia autobusowa podbierała pasażerów z również wzmocnionych tramwajówKuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 0:56kiedy 502 spokojnie może podebrać potoki tramwajów nawet z Mistrzejowic.
Ta naprawdę naiwna wiara, że wzmocnienie Tunelu jest lekiem na całe zło jest doprawdy zdumiewająca. Nie jest też zrozumiałe dlaczego żadna z linii autobusowych z Nowej Huty (choćby "511" skoro "182" będzie skrócone a "5" pojedzie Basztową) nie zahaczy o Dworzec Główny Wschód?Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 0:56 Postulowane tu często wyrzucenie 15 z tunelu spowodowałoby zmianę tego układu na -12/+12, co jest całkowicie poza akceptacją.
Nie rozumiem co ma liczba kursów Lubicz/Lubomirskiego do potoków na Placu Centralnym i Alei Solidarności...Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 0:56Notabene, wspomniana wyżej proporcja między Lubicz a Lubomirskiego w połączeniu z niskimi potokami na al. Solidarności powoduje, że generalnie nie obawiam się o to, czy układ Starej Huty wytrzyma potoki.
Autobusy potraktowano po macoszemu, widać, że można było pokusić się o większe korekty w układzie (choćby wydłużenie "132" do Nowego Kleparza czy nawet do Cracovii skoro "502" zwalnia slot lub właśnie inne korekty w Starej Hucie).
Jeżeli będzie takt 7+8 to okej, ale nie da się zgrać wszystkich linii ze sobą stąd mam obawy czy takt będzie akceptowalny.