mkm3 pisze: 03 lip 2025, 9:17Tu tak naprawdę nie ma co kombinować tylko po części wrócić do tego co było:
292 Kraków Airport - Nowy Kleparz (jeśli z DGW mamy problem i nie chcemy robić konkurencji KMŁ) f=20/30min
192 Chełm - Nowy Kleparz (bez wariantowych do Olszanica Bory) f=20/30min
Zostawmy "x92" na Dworcu. W 2023 ZTP miało pomysł by skrócić "192" do Nowego Kleparza, zostało to mocno oprotestowane przez mieszkańców Woli Justowskiej, zresztą ich w tym wspierałem. Miejsce "x92" jest na Dworcu Głównym, trasa do Nowego Kleparza jest za krótka.
Bautosz pisze: 03 lip 2025, 8:20Dla Bronowic ja bym poszedł we wsparcie "173" od Bronowic do Os. Podwawelskiego lub Nowego Świata. Warto też pamiętać, że z Czarnowiejskiej jest opcja przesiadki na "144" i "194/494". "144" zapewnia podobną relację co "173", a "194/494" stanowi częste połączenie do Ruczaju. Kierowanie kolejnej linii o pełnym zakresie godzin w kierunku Muzeum Narodowego jest dla mnie nieuzasadnione, co widać wieczorami w autobusach "164" do Piasków Nowych.
Ja się tu nie zgodzę. Argument o zapełnieniach wieczorem mnie nie przekonuje bo o tej porze wiele kursów jest średnio zapełnionych, zresztą wtedy potoki na Czarnowiejskiej są w stronę Bronowic i Mydlnik, nie w stronę centrum.
Sam przez jakiś czas korzystałem regularnie z połączenia między Miasteczkiem Studenckim a R. Grunwaldzkim i samo "173" to było mało. Podjechanie na "144/194" też nie zawsze coś dawało bo często było tak, że trzeba było czekać chwilę na kolejny kurs z Miasteczka, i zanim się pojawił a potem dojechał do Czarnowiejskiej, to "144/194" uciekały.