Rozkłady powakacyjne 2025

- Linie, trasy, rozkłady
tomaszep42
Specjalista

Re: Rozkłady powakacyjne 2025

Post autor: tomaszep42 » 28 sie 2025, 8:35

Ja jestem ciekawy jaki będą mieć rozkład po wakacjach "189" I "199" - czy wrócą kursy w soboty i czy 199 będzie mieć kursy w dni powszednie przez cały dzień. Bo powrót tych linii w niedzielę i święta jest raczej "marzeniem ściętej głowy". No i druga refleksja - po co było przepalać kasę na tramwaj na Trasie Łagiewnickiej skoro w sumie wystarczy tam 50tka w niedziele... tak jak teraz jest... niczym ul. Rakowicka która ożywa tramwajowo na Wszystkich Świętych tak trasa pod Sanktuarium która ożywa w Niedzielę Bożego Miłosierdzia :) :)
A co do 11 to pchano ją na siłę przez TŁ zamiast przez Podgórze gdzie była potrzebna i miała swoje zapełnienia - no chyba właśnie celem "wygaszenia popytu" i dania okazji do cięć cięć cięć ✂️✂️✂️

krk_kmk
Miłośnik

Post autor: krk_kmk » 28 sie 2025, 9:06

Sugerujesz, że na nowej trasie nikt nie jeździ "11"? A masz na to jakieś dowody, czy po prostu chcesz jej powrotu na starą trasę?Jeśli już jest problem w zapełnieniach "11", to przez stadne odjazdy z "50" do Borku, jednak zdarzyło mi się nią przejechać parę razy i nie była pusta, szczególnie w godzinach szczytu w dniu powszednim.
Bez stresu, to tylko post ;)

cynamon
Znawca

Post autor: cynamon » 28 sie 2025, 9:14

Nie widziałem, żeby ktoś to poruszał. Zauważyliście w jaki sposób pojedzie „5”? Ona jako jedyna będzie wykonywać zawijas przez pętlę na TAKW.

Karol1994
Znawca

Post autor: Karol1994 » 28 sie 2025, 9:30

krk_kmk pisze: 28 sie 2025, 9:06 Sugerujesz, że na nowej trasie nikt nie jeździ "11"? A masz na to jakieś dowody, czy po prostu chcesz jej powrotu na starą trasę?Jeśli już jest problem w zapełnieniach "11", to przez stadne odjazdy z "50" do Borku, jednak zdarzyło mi się nią przejechać parę razy i nie była pusta, szczególnie w godzinach szczytu w dniu powszednim.
Tak się pięknie składa, że akurat ja jeżdżę "11" do Dworca Płaszów, niejeden raz nawet całą trasę z Ruczaju do Małego Płaszowa i - może ja miałem pecha że trafiłem na taki kurs, aczkolwiek ilekroć nią jechałem to najwięcej ludzi jechało do Bieżanowskiej. A dalej do Małego Płaszowa były już tylko pojedyncze osoby. To tylko pokazuje jak bardzo mści się brak dawnej "23"...

Kolec
Specjalista

Post autor: Kolec » 28 sie 2025, 10:34

cynamon pisze: 28 sie 2025, 9:14 Nie widziałem, żeby ktoś to poruszał. Zauważyliście w jaki sposób pojedzie „5”? Ona jako jedyna będzie wykonywać zawijas przez pętlę na TAKW.
Przystanek przelotowy TAKW będzie nieczynny wszak w dalszym ciągu to będzie plac budowy. Więc wymyślono, że z racji jak ważny to przystanek aby tylko linia 5 obsługiwała go na pętli. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce.

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 28 sie 2025, 11:23

Czyli od 1.09 będziemy mieć pośpieszne tramwaje. :-)

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 28 sie 2025, 11:38

Ten pomysł z przystankiem TAKW jest tak kretyński i tak niedorzeczny, że mógł powstać tylko w krakowskich realiach... Czyli przypadek pętli Mistrzejowice nie nauczył niczego naszych urzędników i teraz na "naście" miesięcy pozbawiają lub utrudniają dostęp do tramwaju kolejnej grupie pasażerów? A co tam...
Cytując klasyka "Czwarty grosik dla urzędu przeca żreć coś musi"... nagrody już wyszykowane na ten błyskotliwy przejaw geniuszu?

clash
Pasażer

Post autor: clash » 28 sie 2025, 13:34

Wychodzi na to że po placu budowy można przejść, przejechać rowerem, hulajnogą wysiąść z autobusu ale z tramwaju to już nie. Widocznie ułożenie tymczasowego peronu przerasta urzędników i budowlańców.

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 28 sie 2025, 13:47

No właśnie kompletnie tego nie rozumiem... I tak jest tam zwężenie i dostępny jest tylko jeden pas ruchu w każdą stronę... więc dlaczego nie zostanie wykorzystany wewnętrzny pas na każdej z jezdni, żeby na nim ułożyć płyty i zrobić tymczasowy przystanek? Mam wrażenie, że po 1.09. kiedy do okolicznych mieszkańców dotrze co ZTP i ZDMK za absurd im zafundowały zrobi się takie larum, że na szybko będą totalną prowizorkę organizować. Bo co, przystanek pozostanie zamknięty do końca budowy tramwaju czyli z dobry rok znając życie? I mają jeździć jedną akurat najmniej tam sensowną linią o szalonej dostępności w szczycie co kwadrans?
Zarówno twórca tej idei jak i ten, kto to zaakceptował powinni z imienia i nazwiska w całej tamtejszej okolicy pochwalić się swoimi osiągnięciami. Jak to dziś ktoś skomentował, "z dwóch półgłówków niestety nie ma jednej mądrej głowy, bo w przypadku głupoty ułamki się mnożą...". Nic dodać, nic ująć.

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista

Post autor: Bautosz » 28 sie 2025, 14:26

Karol1994 pisze: 28 sie 2025, 9:30 Tak się pięknie składa, że akurat ja jeżdżę "11" do Dworca Płaszów, niejeden raz nawet całą trasę z Ruczaju do Małego Płaszowa i - może ja miałem pecha że trafiłem na taki kurs, aczkolwiek ilekroć nią jechałem to najwięcej ludzi jechało do Bieżanowskiej. A dalej do Małego Płaszowa były już tylko pojedyncze osoby. To tylko pokazuje jak bardzo mści się brak dawnej "23"...
Ja również potwierdzam tą obserwację jako pasażer tej mniej zapełnionej części do Płaszowa.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 28 sie 2025, 16:08

Czy jest mi ktoś z was powiedzieć jakim kryterium kierowały się mądre głowy z ZTP, że linia 50 otrzyma 5 minutowy takt w szczycie, dopiero w drugiej połowie września a nie od najbliższego poniedziałku?

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 28 sie 2025, 16:48

fysztof pisze: 28 sie 2025, 13:47 No właśnie kompletnie tego nie rozumiem... I tak jest tam zwężenie i dostępny jest tylko jeden pas ruchu w każdą stronę... więc dlaczego nie zostanie wykorzystany wewnętrzny pas na każdej z jezdni, żeby na nim ułożyć płyty i zrobić tymczasowy przystanek? Mam wrażenie, że po 1.09. kiedy do okolicznych mieszkańców dotrze co ZTP i ZDMK za absurd im zafundowały zrobi się takie larum, że na szybko będą totalną prowizorkę organizować. Bo co, przystanek pozostanie zamknięty do końca budowy tramwaju czyli z dobry rok znając życie? I mają jeździć jedną akurat najmniej tam sensowną linią o szalonej dostępności w szczycie co kwadrans?
Zarówno twórca tej idei jak i ten, kto to zaakceptował powinni z imienia i nazwiska w całej tamtejszej okolicy pochwalić się swoimi osiągnięciami. Jak to dziś ktoś skomentował, "z dwóch półgłówków niestety nie ma jednej mądrej głowy, bo w przypadku głupoty ułamki się mnożą...". Nic dodać, nic ująć.
Tzn. w ogóle temat przystanków na TAKW wyszedł dopiero 21.08 na ostatniej Radzie Budowy, gdzie pytaliśmy o lokalizację przystanków tymczasowych w tym rejonie, w związku z otwarciem przejazdu dla tramwajów. I nagle okazało się, że nikt o tym nie myślał, a ZDMK najwyraźniej założyło, że żadnego przystanku między MLP, a BIałucha nie będzie. I tyle. :mrgreen:

Tak samo, jak nikt nie wie (a przynajmniej nie wiedział 21.08), czy tych przystanków nie ma na teraz, czy może nie będzie ich w ogóle do polowy przyszłego roku. "To od banków zależy itd." Po prostu, środek miasta, gęsto zabudowane osiedla, ludzie mają dobrą KMK, nagle z dnia na dzień jej nie ma na x m-cy, przecież to kompletnie bez znaczenia.

Z naszej strony nie pytaliśmy o te przystanki wcześniej, bo nikomu nawet nam do głowy nie przyszło, że może nie być przystanków tymczasowych.

Pomijam, że 21.08, a więc na tydzień przed otwarciem, MIR np. nadal nie miał aktualnych projektów org. ruchu itd. (a raczej miał, ale nieaktualne, a że są one nieaktualne to wyszło przypadkiem na Radzie Budowy) itd. :mrgreen:

Tutaj link: https://www.youtube.com/watch?v=gMRgu1jYa4c
clash pisze: 28 sie 2025, 13:34 Wychodzi na to że po placu budowy można przejść, przejechać rowerem, hulajnogą wysiąść z autobusu ale z tramwaju to już nie. Widocznie ułożenie tymczasowego peronu przerasta urzędników i budowlańców.
Oczywiście, że można, bo ten sam wykonawca od 1.11.2024 r. wdrożył przystanek na placu budowy tramwaju na Wzgórza ;) Tyle, że z tamtą inwestycją nic wspólnego (na szczęście) nie ma ZDMK.

Kitek
Pomiarowiec

Post autor: Kitek » 28 sie 2025, 17:05

Pozwolę sobie skomentować rozkłady tramwajowe:

(1) "11" nie wróciła do pełnego rozkładu w dni powszednie (ostatnie kursy są po godzinie 20). Półtora miesiąca temu na kraboku pojawiła się informacja, że jest zapotrzebowanie na pełny rozkład tej linii, żeby umożliwić powroty z pracy. Zakres godzin kursowania w sobotę taki jak w komunikacie - smutno to wygląda,
(2) "13" wreszcie ma rozkład taki jaki mieć powinna - dłuższy niż wcześniej poranny szczyt z Bieżanowa (do 8:26) a popołudniowy z Bronowic od 13 do prawie 18,
(3) "18" zgodnie z przewidywaniami, co 15 minut, natomiast na "72" niestety nie wróciły sobotnie i niedzielne wzmocnienia do ~f=10,
(4) wreszcie zlikwidowano godzinną dziurę w niedzielne poranki na linii "21" z Pleszowa! Odjazdy będą o: 7:03, 7:43, 8:22, 9:03, więc będą luki 40-minutowe (takie jak w soboty i niedzielę na "21" z/do Pleszowa),
(5) 4 poranne kursy na "75" zaczynają dopiero od Ronda Czyżyńskiego - według mnie słuszna decyzja, kursy o 4-5 rano nie były konieczne dla odcinka Bardosa - Rondo Czyżyńskie.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

krk_kmk
Miłośnik

Post autor: krk_kmk » 28 sie 2025, 17:41

Ankin pisze: 28 sie 2025, 16:08 Czy jest mi ktoś z was powiedzieć jakim kryterium kierowały się mądre głowy z ZTP, że linia 50 otrzyma 5 minutowy takt w szczycie, dopiero w drugiej połowie września a nie od najbliższego poniedziałku?
Już od conajmniej kilku lat tak jest. Zamysł jest taki, że jak nie ma studentów to nie potrzeba ~f5 (oszczędności po krakowsku)
Bez stresu, to tylko post ;)

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » 28 sie 2025, 18:59

krk_kmk pisze: 28 sie 2025, 17:41 Już od conajmniej kilku lat tak jest. Zamysł jest taki, że jak nie ma studentów to nie potrzeba ~f5 (oszczędności po krakowsku)
Czyli gdzie kończy się standardowa logika, zaczynają się rozkłady KMK :lol:
Chociaż żyjąc z pewnymi przerwami kilkadziesiąt lat w Krakowie był czas przywyknąć do tego, że wiele rzeczy działa w naszym mieście inaczej niż zdrowy rozsądek nakazuje lub podpowiada.
W tym wszystkim jak zwykle tylko potencjalnych pasażerów szkoda...
Kitek pisze: 28 sie 2025, 17:05 Pozwolę sobie skomentować rozkłady tramwajowe:
[...]
(3) "18" zgodnie z przewidywaniami, co 15 minut
[...]
Jestem ciekawy czy po skończonym remoncie Monstu Grunwaldzkiego, urzędnicy z ZTP znajdą jakąś wymówkę by jednak nie wzmacniać taktu na 18 bo jak tyle jeździła w oparciu o 4 kursy/godzina w dni robocze, to może z powodzeniem jeździć dalej, tym bardziej że sakiewka ze złotem na funkcjonowanie KMK jest dziurawa nie od wczoraj.

ODPOWIEDZ