Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

- Linie, trasy, rozkłady
MM869
Miłośnik

Re: Komunikacja aglomeracyjna, agloekspressy

Post autor: MM869 » 01 paź 2025, 19:34

Aułrora pisze: 01 paź 2025, 17:38 Jest to racja. Jednakże w żaden sposób nie można odnieść wrażenia, że osoby mające kompetencje i narzędzia chcą dążyć z mieszkańcami do wspólnego celu jakim jest zrównoważony transport w Krakowie. Szybki, efektywny i co najważniejsze dla mieszkańców.

Należy pamiętać, że urzędnik jest dla ludzi a nie na odwrót. Stąd czasami pisząc jakieś pisma do ZTP, otrzymuje się tak często irracjonalne odpowiedzi, że to głowa mała (miałem tak w przypadku mojego pisma dot. zmiany nazwy przystanku Babińskiego na Szpital Babińskiego, ale nie będe tego rozwijał bo bez sensu).
I co zawsze jest tak, że urzędnik ma racje bo ma kompetencje, a osoba która ich nie ma jest idiotą i sie nie zna? Na pierwszy rzut oka mogłoby tak się wydawać, bo wiadomo, że matematyk który ciągle bada meandry matematyczne wie więcej niż uczeń podstawówki. Jednakże transport to nie są utarte schematy tylko ciągle żyjący system a często mieszkańcy zwracają uwagę z miejsc w którym żyją, przedstawiają problemy jakie ich dotykają. I co? Po napisaniu pisma odpowie urzędnik, że wszystko jest git to znaczy, że jest?
Tak sobie śledzę tą całą dyskusję i zapominacie wszyscy o jednej istotnej kwestii, a mianowicie upolitycznieniu tego wszystkiego. Oficjalnie pomimo dziury w budżecie żadnych cięć przecież nie ma - taki idzie przekaz z samej góry - więc urzędnik niestety musi lawirować odpowiadając i wymyślać argumenty z kosmosu, bo inaczej nikt mu takiego pisma nie podpisze.
Czy inny przykład (skoro już wywołałeś temat nazw przystanków) - wrzutki z góry pt. zmieniamy nazwę przystanku bo ktoś sobie poszedł do prezydenta i coś załatwił, albo prezydent miał wizję i chciał komuś zrobić przyjemność - a później urzędnik znowu nie dość, że jest obwiniany za nie swoje pomysły to jeszcze musi się z nich w kretyński sposób tłumaczyć bo inaczej pracę straci.
Więc to nie tak że fachowców nie ma, ale nawet najlepszy fachowiec nie pomoże, jeśli mu się nie pozwoli w spokoju pracować tylko decydenci na poziomie politycznym wiedzą lepiej.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 01 paź 2025, 20:31

MM869 pisze: 01 paź 2025, 19:34 Tak sobie śledzę tą całą dyskusję i zapominacie wszyscy o jednej istotnej kwestii, a mianowicie upolitycznieniu tego wszystkiego. Oficjalnie pomimo dziury w budżecie żadnych cięć przecież nie ma - taki idzie przekaz z samej góry - więc urzędnik niestety musi lawirować odpowiadając i wymyślać argumenty z kosmosu, bo inaczej nikt mu takiego pisma nie podpisze.
Czy inny przykład (skoro już wywołałeś temat nazw przystanków) - wrzutki z góry pt. zmieniamy nazwę przystanku bo ktoś sobie poszedł do prezydenta i coś załatwił, albo prezydent miał wizję i chciał komuś zrobić przyjemność - a później urzędnik znowu nie dość, że jest obwiniany za nie swoje pomysły to jeszcze musi się z nich w kretyński sposób tłumaczyć bo inaczej pracę straci.
Więc to nie tak że fachowców nie ma, ale nawet najlepszy fachowiec nie pomoże, jeśli mu się nie pozwoli w spokoju pracować tylko decydenci na poziomie politycznym wiedzą lepiej.
To co piszesz jest jak największą prawdą, tylko po prostu aspektów jest tak dużo, że nie wszystkich poruszyłem. Bo to również jest ogromnym problemem, czasem nawet "rakiem" (najlepszym przykładem jest nacisk radnego na "pełną nazwę" Ronda Kocmyrzowskiego).

Jednakże przychodzimy na tematy, że ryba psuje się od głowy, ale tak jak masz jeszcze kontakt z urzędnikami i masz jakąś siłę sprawczą, ale radni i prezydencji są tak "wysoko postawieni" w stosunku do szarego obywatela, że wywrzeć w tym aspekcie wpływu jest ciężko a nawet jest to niemożliwe (mówią tam na "górze" że ma być tak i koniec :( )
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » wczoraj, 6:15

Kuba Ciepły Guzik pisze: 01 paź 2025, 17:41 Tutaj jestem zdziwiony. Nie mam pojęcia, na jakiej zasadzie to działa (być może na zasadzie wzajemnych porozumień?). Jestem jednak pewien, że w Krakowie nie wynika to z oporu miasta - byłem wystarczająco blisko całej sprawy. Spodziewam się, że wynika to z porozumień, w wyniku których gminy powierzyły Miastu organizację połączeń międzypowiatowych na swoim terenie.
Widzisz panie wszechwiedzący - z "wiem, że tak nie można" przeszedłeś na "nie wiedziałem, że tak można".
Kuba Ciepły Guzik pisze: 01 paź 2025, 17:41 Jestem jednak pewien, że w Krakowie nie wynika to z oporu miasta - byłem wystarczająco blisko całej sprawy. Spodziewam się, że wynika to z porozumień, w wyniku których gminy powierzyły Miastu organizację połączeń międzypowiatowych na swoim terenie.
Tak samo pewien jak wcześniej? Też jestem blisko sprawy i wiem, że przynajmniej dwie gminy próbowały i zrezygnowały. I to nie ze względu na problemy prawne tylko wygórowane, a wręcz nierealne wymagania miasta. Porozumienia można zmienić, jeśli się tylko chce.
Kuba Ciepły Guzik pisze: 01 paź 2025, 17:41 Zresztą, gdyby miasto tępiło gminy, to nie wyraziłoby zgody na korzystanie z przystanków w granicach miasta liniom typu M2.
Skończ waść... Bo to już nie jest manipulacja tylko zwyczajne kłamstwo. Michałowickie M2 kończy się na przystanku "Piastów SKA". Dalej to już linia prywatna.

mems
Specjalista

Post autor: mems » wczoraj, 10:19

scyzor663 pisze: wczoraj, 6:15 Skończ waść... Bo to już nie jest manipulacja tylko zwyczajne kłamstwo. Michałowickie M2 kończy się na przystanku "Piastów SKA". Dalej to już linia prywatna.
takie wynalazki z udawaną komercją również stosuje GPA na fragmentach linii w Warszawie :lol:

ODPOWIEDZ