Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026

- Linie, trasy, rozkłady
Ankin
Specjalista
Polubił: 45 razy
Otrzymał  polubienie: 39 razy

Re: Okres świąteczno - noworoczny 2025/2026

Post autor: Ankin » wczoraj, 15:25

To fakt z tym obłożeniem, że frekwencja w zbiorkomie w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, bardziej z rana służy do wożenia powietrza niż ludzi :lol:
W regionalnych pociągach też podobnie o czym wspominał nie raz i nie dwa znajomy kierownik pociągu - poranne kursy w pierwszy dzień świąt to zazwyczaj przejazdy kilku kolejarzy z/do pracy a po składzie 4-5 członowym, hula wiatr.
Dziękuję za wyjaśnienie ww. zależności z pokrywaniem się danych linii, które przekładają się na to, że autobusy w wybranych relacjach wyruszają na miasto dopiero w godzinach popołudniowych.

tomaszep42
Specjalista
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Post autor: tomaszep42 » wczoraj, 15:48

I tu by można było IMHO zrobić śmiałe posunięcie- puścić po południu w Wigilię i rano w Boże Narodzenie nocki + aglo...

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 89 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 16:42

tomaszep42 pisze: wczoraj, 15:48I tu by można było IMHO zrobić śmiałe posunięcie- puścić po południu w Wigilię i rano w Boże Narodzenie nocki + aglo...
Prawda, tak robi się np. w Pradze. Uruchomić siatkę nocną koło godz. 17-18 i uzupełnić ją liniami lokalnymi ("107", "120", "122" itp.) by ludzie mieli jak dojechać do domów nawet na obrzeżach.

ant_sm
Specjalista

Post autor: ant_sm » wczoraj, 18:31

Kaszmir pisze: wczoraj, 11:45 Cieszy mnie zmiana na plus w okresie świąteczno-noworocznym, zwłaszcza rezygnacja z przechodzenia na f10/20 (duże brawa!). Czekam jednak przede wszystkim na powrót zabranych kursów wspomnianych linii. To mały zysk mieć więcej przez parę dni w roku, skoro przez pozostałe trzysta jest mniej.
Ja uważam, że utrzymywanie na siłę f7,5/15 przy tych potokach co widziałem wczoraj i dzisiaj jest marnowaniem pieniędzy. Za chwilę będziemy słyszeć, że nie będzie nowej linii czy dodatkowych kursów bo nie ma kasy, ale cieszymy się jak radośnie tramwaje przepalają kilometry w okresie świątecznym kiedy nie ma uczniów, studentów i bardzo dużo ludzi ma wolne czy bierze pracę zdalną.

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 30 razy

Post autor: Kowalik » wczoraj, 20:05

tomaszep42 pisze: wczoraj, 15:48 I tu by można było IMHO zrobić śmiałe posunięcie- puścić po południu w Wigilię i rano w Boże Narodzenie nocki + aglo...
Świetny pomysł, z perspektywy osoby mającej wolne, idealny dla osób pracujących, którzy mają inną relację niż linia nocna. Przykładowo przemieszczając się z Mistrzejowic w okolice ulicy Saskiej zamiast 178/578 jechać nockami na zlot pod Teatr Słowackiego.. Ile trwałaby podróż? Lepiej zawiesić część linii, a reszcie zejść do f=60 w godzinach wieczornych/porannych, a w dzień do f=30. Nasza komunikacja nocna pozostawia wiele do życzenia, nie wspominając o białych plamach.

Awatar użytkownika
sorig
Specjalista
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 6 razy

Post autor: sorig » wczoraj, 20:45

Za ułamek kosztów funkcjonowania KM w okresie 29-31.12 można by uruchomić większe wzmocnienia w noc sylwestrową.

kucyk
Ekspert
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: kucyk » wczoraj, 20:51

Kaszmir pisze: wczoraj, 13:44 Z linią "513" jest taka kwestia, że to w dużej mierze "503 bis". Na południowym odcinku jest prawie w całości zdublowana przez "503", na północnym z kolei przez "337". W tym kontekście trochę rozumiem, czemu ZTP ją zawiesza, choć na pewno będzie się to wiązało z utrudnieniami dla niektórych osób.
W Bieżanowie i w okolicach będzie większy problem niż dotychczas bo zauważyłem zawieszenie kursowania również "173" (czego nie było do tej pory).

Z linii autobusowych miejskich do centrum zostaje tylko "503" i "144" (zawieszone "513" i "173"). Zresztą mam wrażenie, że w tym roku dużo linii autobusowych dostało ograniczenia w kursowaniu niż zazwyczaj. :(

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 89 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 21:21

ant_sm pisze: wczoraj, 18:31Ja uważam, że utrzymywanie na siłę f7,5/15 przy tych potokach co widziałem wczoraj i dzisiaj jest marnowaniem pieniędzy.
Może więcej linii f7,5 mogłoby zejść do f15, choćby w międzyszczycie? Dla mnie głównie problemem było że linie f15 zmieniały się w f20, to było mało.
Kowalik pisze: wczoraj, 20:05Świetny pomysł, z perspektywy osoby mającej wolne, idealny dla osób pracujących, którzy mają inną relację niż linia nocna. Przykładowo przemieszczając się z Mistrzejowic w okolice ulicy Saskiej zamiast 178/578 jechać nockami na zlot pod Teatr Słowackiego.. Ile trwałaby podróż? Lepiej zawiesić część linii, a reszcie zejść do f=60 w godzinach wieczornych/porannych, a w dzień do f=30. Nasza komunikacja nocna pozostawia wiele do życzenia, nie wspominając o białych plamach.
Pytanie, czy takim "178/578" realnie ktoś jedzie po tej godz. 17. Czasami korzystałem wieczorem z km i zdarzało mi się być nawet jedynym pasażerem. Mimo wszystko uruchamianie linii po to by z kursu skorzystały jedna czy dwie osoby może być ciężkie do uzasadnienia, taniej dla Miasta byłoby takim osobom zamówić taxi.

Km nocną zawsze można uruchomić w wersji rozszerzonej, np. z wszystkimi głównymi liniami co 30 minut + wspomnianymi wcześniej lokalnymi dowozówkami typu "107", "120", "122" itd.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » wczoraj, 22:01

Kaszmir pisze: wczoraj, 21:21 [...]
Mimo wszystko uruchamianie linii po to by z kursu skorzystały jedna czy dwie osoby może być ciężkie do uzasadnienia, taniej dla Miasta byłoby takim osobom zamówić taxi.
[...]
Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert
Polubił: 22 razy
Otrzymał  polubienie: 41 razy

Post autor: LLoan » wczoraj, 22:10

Ankin pisze: wczoraj, 22:01 Proszę mnie poprawić jeżeli mój tok rozumowania jest błędny, ale czy z komunikacją nocną na terenie Krakowa nie jest tak jak z celowym wygaszaniem popytu na liniach kolejowych jeszcze kilkanaście lat wstecz?
Robimy rozkład/ofertę, która nie stanowi żadnej alternywy dla własnych czterech kółek/taxi a potem zdziwienie, że nikt nie chce korzystać z nocnych autobusów.
Nie bez powodu osoby bardziej zorientowane w kwestiach krakowskiego zbiorkomu, poruszały wielokrotnie na łamach forum PKK, że sytuacja w której po mieście (szczególnie w weekendy) jeździ tyle taksówek czy innych boltów, nie wzięła się z nikąd, ale jest wynikiem tego jak wygląda rozkład nocnej komunikacji miejskiej pod Wawelem.
IMO nie jest idealnie, ale źle też nie. Ostatnie lata to reorganizacja siatki na terenie Nowej Huty (w tym nowe "603" do Łęgu), kursy do Sidziny ("610"), "611" kursuje w jedną dodatkową noc w tygodniu. Jako jedyni w Polsce mamy także nocne linie tramwajowe. Zdecydowanie można się przyczepić do częstotliwości dużej części linii, które dawniej miały f=30, a obecnie kursują jedynie raz na godzinę.

Gołąb_NGT8
Znawca
Polubił: 3 razy
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Post autor: Gołąb_NGT8 » dzisiaj, 19:20

A Częstochowa nie ma linii N0? Kiedyś jeździła. Warszawa też nie?

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » dzisiaj, 20:29

Gołąb_NGT8 pisze: dzisiaj, 19:20 A Częstochowa nie ma linii N0? Kiedyś jeździła. Warszawa też nie?
Warszawa nie ma już nocnych linii tramwajowych od 2011, kiedy to na potrzeby remontu skrzyżowania w stolicy, wypuszczono na miasto, na kilka dni "nocnego rodzynka".
Dla zaciekawionych więcej informacji dlaczego w Warszawie nie ma już nocnych tramwajów i jak wyglądała ich historia:
https://www.youtube.com/watch?v=KY84wrAIqUc

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 27 razy
Otrzymał  polubienie: 43 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 21:05

Jeszcze Poznań ma nocny tramwaj 201. I podobnie jak ww. Praga, w święta uruchamia komunikację nocną.

https://www.ztm.poznan.pl/aktualnosci/k ... worocznym/
24 grudnia – Wigilia Bożego Narodzenia (środa)

Komunikacja miejska i podmiejska funkcjonuje według świątecznego rozkładu jazdy. Od godz. 15:00 w Wigilię do godz. 12:00 w Boże Narodzenie (25 grudnia) miejską komunikację dzienną zastąpi komunikacja nocna.
Oczywiście z pewnymi zmianami, np. ta linia 201 około godziny 6 rano przeskoczy z f30 na f10, z racji bycia jedyną wtedy linią na trasie PST. Więcej szczegółów można sprawdzić pod linkiem, albo nawet na jakdojade.

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 9 razy
Otrzymał  polubienie: 30 razy

Post autor: Kowalik » 25 min temu

Wracając z pracy po 18 w ścisłym centrum byłem zdziwiony, jak miasto tętni życiem, dawniej to żywego ducha nie było. Wyraźnie widać napływ ludności o przynależności do innych wspólnot religijnych. Jadąc 24 było około 20 pasażerów, co nie zmienia faktu, że dziś Krakowiaki mogły odpocząć w zajezdni.

ODPOWIEDZ