Pytanie, czy pętla na Salwatorze jest w stanie przyjąć 20 p/h?tomaszep42 pisze: 28 lis 2025, 14:14 https://krakow.naszemiasto.pl/mieszkanc ... rPM6By-34Q
Może by taką rzecz zrobić: Zmienić trasę 76 na Mały Płaszów- Poczta Główna powrót: Starowiślna - Dietla- Krakowska - Mały Płaszów a z Salwatora puścić 2 na zmienionej ale historycznej trasie Salwator- pl Wszystkich Świętych- Westerplatte- Cm Rakowicki
Salwator
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 18 razy
- Otrzymał polubienie: 23 razy
Re: Salwator
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Mogłoby być ciężko:
- 1 kursuje co 7,5min i musi mieć przerwy 15-17min tutaj na Salwatorze (na Wzgórzach też ma podobne postoje, ale tam brak punktu),
- 13 w szczycie kursuje też co 7,5min, na obu końcach ma przerwy po 15-17 minut,
- 76 jeżdżące co 15 minut też musiałoby mieć przerwy na Salwatorze (na Rakowicach brak punktu).
Sama pętla mieści chyba max 6 wagonów (po 3 na każdym torze) - zaś w skrajnych sytuacjach moglibyśmy mieć 6 wagonów już stojących na pętli (3x1ka, 2x13tka oraz 76) i np. kolejną 13tkę dojeżdżającą do pętli. W dodatku trzeba byłoby odpowiednio ustawić wjazdy na poszczególne tory, tak żeby nie było zajechań.
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 71 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
Śmieszne to jest oskarżanie mnie o rzeczy, których nie napisałem. Pani radna stawia EU8N na równi z Konstalami, pisze o braku "jakichkolwiek" udogodnień. Jest to oczywista nieprawda i dowód, że nie ma pojęcia o czym pisze. Tylko tyle, i aż tyle.Pokrzywa pisze: 27 lis 2025, 21:48 Chodzi o te cztery miejsca siedzące i kawałek podłogi na wózek? Wszystko to w najbardziej obleganych drzwiach gdzie jest największy tłok? Aha. Ja wiem, że faktualnie to są składy z niską podłogą ale prawdę powiedziawszy stawianie ich na równi z Bombardierami jest śmieszne.
Na linię 1 wyjeżdżają i będą wyjeżdżać EU8N, bo przecież żeby dać Lajkoniki trzeba by je skądś zabrać i zastąpić tymi EU8N powodując przepełnienia; a zastąpienie NGT6 oznacza wyjazdy z Podgórza na Wzgórza Krzesławickie, czyli przepalanie pieniędzy. Do przecieraka na linii 13 to stosunek mój jest znany, przecieranie tylko jednej trasy i tylko w dni robocze jest dość śmieszne, a do tego zaraz i tak pójdzie do huty. Niemniej jednak, nie czepiam się pani radnej że nie wie tych rzeczy (no ok, że nie mówi skąd wziąć to się trochę czepiam), tylko że pisze oczywistą nieprawdę mówiąc o braku udogodnień.
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 7 razy
- Otrzymał polubienie: 6 razy
Linia 310 zostanie na Salwatorze jako trasa stała...
https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1749-2025Szanowni Pasażerowie,
uprzejmie informujemy, że od dnia 1 stycznia 2026 r. (czwartek) nastąpi zmiana stałej trasy linii 310.
Za trasę stałą zostanie uznana obecna trasa czasowo zmieniona:
Salwator – Kościuszki – Al. Krasińskiego – Al. Mickiewicza – … – Będkowice Pętla / Biały Kościół Murownia Pętla.
Jeśli jest to akurat ta brygada, którą jeździ się codziennie, to może się wydawać, że jeździ tylko ona. Dodatkowo pewnie w grę wchodzą przyzwyczajenia, kiedyś często jeździłem 22 i ja dziś widzę tramwaj z niskim wejściem na tej linii, to jestem bardzo zaskoczony, bo w głowie mam inny obraz linii 22.yosujiro pisze: 28 lis 2025, 9:36 Mnie najbardziej rozbawiło narzekanie na 105 na 13, które jest jedno i tylko na brygadzie szczytowej...
PS. Kiedy myślę o linii 7 to mój obraz chodzi z połowy lat 90-tych.
-
scyzor663
- Specjalista
- Polubił: 14 razy
- Otrzymał polubienie: 44 razy
I prawidłowo, każda pętla przesiadkowa powinna mieć jakieś bezpośrednie połączenia z ATW.pjetrek pisze: 30 gru 2025, 9:46 Linia 310 zostanie na Salwatorze jako trasa stała...
https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1749-2025
- Aułrora
- Ekspert
- Polubił: 51 razy
- Otrzymał polubienie: 23 razy
Zostaje pytanie:scyzor663 pisze: 30 gru 2025, 12:53 I prawidłowo, każda pętla przesiadkowa powinna mieć jakieś bezpośrednie połączenia z ATW.
Czy wkrótce otrzymamy podobny komunikat wobec 307?
Czy nadal "na coś czekają"
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 79 razy
- Otrzymał polubienie: 111 razy
- Kontakt:
Dalej zastanawiam się, czy jeszcze lepszą opcją nie byłoby wydłużenie "307" zamiast "310"? Mieliśmy ostatnio tę dyskusję w kontekście peronów - z racji obsługi przegubowcami, dwie brygady "307" nie zmieściłyby się na obecnym miejscu "310". Jednak może dałoby się to rozwiązać tak, by "307" kończyło na Senatorskiej (nawet mogłoby jechać przez Plac Na Stawach, jak "109"), a w zamian część "2x9" przenieść na obecny przystanek "310"? Tylko głośno myślę 
Przeniesienie 2x9 z Senatorskiej będzie problematyczne ze względu na brak miejsca do wykonywania przerw, szczególnie tych dłuższych. Pod Klasztorem nie ma już możliwości objechania autobusu stojącego jako pierwszy na dłuższej przerwie, nie ma możliwości objechania dookoła, żeby zrobić miejsce komuś za nami. A znowu na początkowym też trzeba by się wyjątkowo pilnować, żeby kogoś nie zajechać. Choćby dlatego obecne 2x9 spod Klasztoru mają zakaz podjeżdżania wcześniej niż 2-3 min przed odjazdem. A na Senatorskiej potrafią stać 3 autobusy, ja osobiście nawet widziałem jak przez kilka minut stały nawet 4. Salwator jest beznadziejną końcówką na tyle linii i nie za bardzo jest co z tym zrobić.
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 107 razy
- Otrzymał polubienie: 137 razy
Można by w teorii 2x9 przedłużyć Kościuszki aż do Nowego Świata. Wtedy zarówno ta końcówka zyskuje sens, jest na niej dużo miejsca na przerwy, jak i pasażerowie mają dojazd do ATW bez przesiadek i dziwnego wydłużania innych linii. Niestety pomysł raczej niemożliwy do zrealizowania, bo "nie ma pieniędzy". Do tego nie wiem czy na Nowym Świecie jest punkt socjalny, ale zawsze można by takowy dobudować.
Na nowym świecie punktu socjalnego nie ma. I nikt go nie wybuduje, bo konserwator i te sprawy.
Teoretycznie można by pomyśleć o Cracovii, ale zaraz by się pojawiło narzekanie czemu część linii tam jeździ, a część tylko na Salwator. No i to też byłaby dodatkowa kasa do wydania.
Teoretycznie można by pomyśleć o Cracovii, ale zaraz by się pojawiło narzekanie czemu część linii tam jeździ, a część tylko na Salwator. No i to też byłaby dodatkowa kasa do wydania.