Zawsze tak było. Bilet na 1,2 lub 3 miesiące może kupić każdy na jedną lub wszystkie linie, a bilet półroczny jest tylko dla osób płacących podatki w Krakowie i tylko w wersji na wszystkie linie.clash pisze: 09 sty 2026, 23:56 Właśnie znajomy zwrócił mi uwagę że nie ma możliwości kupna biletu na jedną linię na dłużej niż 3 miesiące. Tak było od zawsze czy znowu coś wykombinowali przed podwyżką?
A może chwilowy błąd systemowy?
Bilety, kontrole, integracja taryfowa
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 121 razy
- Otrzymał polubienie: 149 razy
Re: Bilety, kontrole, integracja taryfowa
-
clash
- Znawca
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 22 razy
Dzięki za info w temacie półrocznych na jedną linię bo nie wiedziałem że nie istnieją. Widocznie kupujący na jedną linię są pasażerami gorszej kategorii.
Natomiast aktualnie bez KK można kupić tylko na aglomerację.
Natomiast aktualnie bez KK można kupić tylko na aglomerację.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 91 razy
- Otrzymał polubienie: 132 razy
- Kontakt:
Tajemnicą poliszynela jest, że Miastu nie w smak bilety na jedną i dwie linie, i od kilku lat jest chęć by je zlikwidować. Poprzednim razem się nie udało (protesty), więc po prostu zmniejsza się ich atrakcyjność: a to brak wersji na dłuższy okres, a to bardzo duża planowana podwyżka ceny. Tak, by niebawem prawie nikt z nich nie korzystał i można było je zlikwidować bez większych protestów.clash pisze: wczoraj, 23:35Dzięki za info w temacie półrocznych na jedną linię bo nie wiedziałem że nie istnieją. Widocznie kupujący na jedną linię są pasażerami gorszej kategorii.
(Nie oceniam samej polityki ani przydatności takich biletów, rozumiem że z jednej strony Miastu nieraz ich istnienie utrudniło wprowadzenie planowanych zmian w siatce, a z drugiej strony są pasażerowie którzy z nich korzystają i dzięki temu płacą mniej. Powyżej jedynie opisałem zjawisko, bez oceniania.)
-
fysztof
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 50 razy
No cóż, ja ok. 10 lat temu korzystałem właśnie z biletów na dwie linie - jedna aglo, druga miejska. Dzięki temu mogłem dojeżdżać zamiennie do pracy w Niepołomicach, tzn. wtedy kiedy nie musiałem samochodem jechałem zbiorkomem. Średnio 2 razy w tygodniu. Teraz - przy polityce "zrównoważonego transportu" - taka opcja nie wchodziłaby w grę, bo cena biletów aglo jest abstrakcyjnie zaporowa. Więc w ramach zrównoważonego dojazdu dojeżdżałbym równo codziennie samochodem. Ciekawe ile osób tak właśnie zgubiono...???