I ładować kary za każdy nie wykonany kurs!!! Przecież to nie ZTP nakazało kupić autobusy MMI tylko sam Mobilis się zdecydował na zakup. Jeśli przewoźnik nie daje rady z obsługą niech zrezygnuje z tej linii, albo ściąga/pożycza inne sprawniejszy wozy.MM869 pisze: 29 cze 2026, 17:19 Zawsze można w ogóle zawiesić linięniestety, powodem jest jakość tego produktu autobusopodobnego marki MMI...
Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
-
Jelczyk
- Ekspert
- Polubił: 92 razy
- Otrzymał polubienie: 53 razy
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
Czytaliście chociaż SWZ do tego przetargu? ZTP tak napisało wymagania że nic innego nie spełniało kryteriów, pomimo wielokrotnych pytań i próśb oferentów o dopuszczenie czegoś innego.
-
tiross
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 12 razy
A może warto rozważyć budowę peronów w ciągu ulicy Kantorowickiej przy skrzyżowaniu z Osieckiego, zamiast pchać autobus ciasnym przejazdem i parkingiem przy samym szpitalu? Jaka jest wymiana pasażerska przy samym szpitalu, chyba nie jakaś ogromna? Brak wjazdu pod same drzwi szpitala już mógłby rozwiązać problem z kierowaniem większych pojazdów jako rezerwy, bo na Zakole chyba dałby radę wjechać w normalnych warunkach? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale brak wjazdu kieszeniowego na Zakole większym pojazdem jest spowodowany obecnym remontem i wąskimi przesmykami, czy też samą nawrotką na Zakolu?
-
Jelczyk
- Ekspert
Na Zakole można normalnie wjechać. Tylko żeby zawrócić trzeba by jechać do końca drogi na parking. Z tym, że to nawet nie chodzi o sens tej linii, a o faktyczny brak wykonywania kursów. Są kursy w rozkładzie. Ludzie czekają. To tak jakby nagle MPK stwierdziło, że dziś nie będą się zatrzymywać 122 i 138 pod zajezdnią Mobilsa. Ciekawe ile byłoby zażaleń. Mówię, zawsze rozumiem awaryjne sytuacje. Ale tutaj te sytuacje są nagminne. Specjalnie Mobilis dostał 198 zamiast 126 żeby było bliżej do podmiany, a tu dalej lipa. Jeśli z MMI są aż takie problemy może trzeba ściągnąć jakieś dodatkowe pojazdy.
-
canoe_bart
- Specjalista
- Polubił: 161 razy
- Otrzymał polubienie: 125 razy
- Kontakt:
Sama geometria pętli Zakole raczej nie jest najpoważniejszym problemem, skoro na 422 w ostatnich latach kursował bodajże tabor midi. Miałem okazję się wczoraj przejechać 198 na MMI i faktycznie skłoniłbym się do poparcia tezy o warunkach remontowych (po wjeździe na rozkopany odcinek ewidentnie było czuć każdy najechaną nierówność; przy okazji miałem okazję później wysłuchać narzekania kierowcy, który żalił się, iż Mobilis biorąc konkretne linie, nie zważa na to, czy na ich trasie da się bezpiecznie przejechać, a potem pasażerowie ze wszystkimi pretensjami idą do prowadzących, a nie do ZTP - wspomniał przy okazji o sytuacji, która miała miejsce nieco ponad godzinę wcześniej na Niebyłej, gdzie kierowca miał zahaczyć Scanią o peron(?), a na miejscu już stała policja z nadzorem ruchu celem wyjaśnienia sprawy). Nie wiem, na ile to prawda, ale oddanie obsługi 198 przez MPK miało wynikać również ze względu na obecny stan Kantorowickiej w stronę Zakola. Co do przystanku w rejonie wjazdu na Osieckiego - 422 od początku swojego istnienia, jadąc Kantorowicką, wjeżdżało kieszeniowo pod szpital okulistyczny, więc pewnie nikt nie rozważał specjalnie budowy peronów kilkadziesiąt metrów dalej. I też pytanie, czy dla poprawy dojścia z kilku domów na Kantorowickiej jest sens pogarszać dostępność do placówki ochrony zdrowia, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z dość specyficznym typem takowej.tiross pisze: 29 cze 2026, 20:16 A może warto rozważyć budowę peronów w ciągu ulicy Kantorowickiej przy skrzyżowaniu z Osieckiego, zamiast pchać autobus ciasnym przejazdem i parkingiem przy samym szpitalu? Jaka jest wymiana pasażerska przy samym szpitalu, chyba nie jakaś ogromna? Brak wjazdu pod same drzwi szpitala już mógłby rozwiązać problem z kierowaniem większych pojazdów jako rezerwy, bo na Zakole chyba dałby radę wjechać w normalnych warunkach? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale brak wjazdu kieszeniowego na Zakole większym pojazdem jest spowodowany obecnym remontem i wąskimi przesmykami, czy też samą nawrotką na Zakolu?
-
tiross
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 12 razy
Właśnie o to chodzi, że jak skierują na rezerwę większy autobus, jak chociażby wczoraj kiedy 3 z 4 takie jeździły, to i tak pod ten szpital większy pojazd nie wjedzie w ogóle, więc obecność przystanku przy samych drzwiach niewiele daje. Z doświadczenia bliskiej mi osoby, która pracowała tam kilka lat jako rejestratorka medyczna, wiem, że pacjenci prawie zawsze byli w asyście kogoś, kto ich podwoził, właśnie ze względu na chorobę narządu wzroku i brak możliwości poruszania się samodzielnie. A jako, że jest to właśnie szpital zajmujący się tylko jedną specjalizacją i sam w sobie jest mały to i ruch w nim jest też niewielki poza porannymi godzinami. Szpitale ogólnospecjalistyczne jak Narutowicza czy Rydygiera podjazdu pod same drzwi nie mają mimo większego ruchu, więc uważam osobiście, że przystanek zlokalizowany zaledwie 130 metrów od wejścia, przy skrzyżowaniu z Osieckiego, nie byłby tragedią, a paradoksalnie poprawiłby dostępność do KM, raz w przypadku skierowania większego pojazdu, dwa dla mieszkańców samej Kantrorowickiej.canoe_bart pisze: 29 cze 2026, 22:33 Co do przystanku w rejonie wjazdu na Osieckiego - 422 od początku swojego istnienia, jadąc Kantorowicką, wjeżdżało kieszeniowo pod szpital okulistyczny, więc pewnie nikt nie rozważał specjalnie budowy peronów kilkadziesiąt metrów dalej. I też pytanie, czy dla poprawy dojścia z kilku domów na Kantorowickiej jest sens pogarszać dostępność do placówki ochrony zdrowia, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z dość specyficznym typem takowej.
Jako kierowca autobusu mogę powiedzieć, że wbrew pozorom sporo osób korzysta z bezpośredniego powrotu/dojazdu do szpitala, często są to osoby samotne, które po zabiegach próbują dotrzeć do domu i nie byłyby w stanie samodzielnie dojść na pętlę na tramwaj - a aktualnie jest to karkołomna „wycieczka”.tiross pisze: 30 cze 2026, 10:16 Właśnie o to chodzi, że jak skierują na rezerwę większy autobus, jak chociażby wczoraj kiedy 3 z 4 takie jeździły, to i tak pod ten szpital większy pojazd nie wjedzie w ogóle, więc obecność przystanku przy samych drzwiach niewiele daje. Z doświadczenia bliskiej mi osoby, która pracowała tam kilka lat jako rejestratorka medyczna, wiem, że pacjenci prawie zawsze byli w asyście kogoś, kto ich podwoził, właśnie ze względu na chorobę narządu wzroku i brak możliwości poruszania się samodzielnie. A jako, że jest to właśnie szpital zajmujący się tylko jedną specjalizacją i sam w sobie jest mały to i ruch w nim jest też niewielki poza porannymi godzinami. Szpitale ogólnospecjalistyczne jak Narutowicza czy Rydygiera podjazdu pod same drzwi nie mają mimo większego ruchu, więc uważam osobiście, że przystanek zlokalizowany zaledwie 130 metrów od wejścia, przy skrzyżowaniu z Osieckiego, nie byłby tragedią, a paradoksalnie poprawiłby dostępność do KM, raz w przypadku skierowania większego pojazdu, dwa dla mieszkańców samej Kantrorowickiej.
Zupełnie inna kwestia to zagadnienie czy poza godzinami pracy szpitala jest sens wjeżdżać kursami pod drzwi, są pomiary myślę, ze na ich podstawie można rozważyć redukcję liczby wjazdów kieszeniowych - 422 kursowało tam mniej więcej od 6 do 19.
Kontaktowałem się dzisiaj z infolinią Mobilisa koło 18, pytam Pana kiedy planują dotrzeć na przystanek Zakole, bo od 13 nie było tam żadnego autobusu. Pan coś klika i mi odpowiada, że ma chyba jakąś awarię systemu, bo mu pokazuje że na trasie są same autobusy, które nie mogą tam dotrzeć, rozmawiał przy mnie z dyspo i 30 minut później na 198-01 pojawił się krótki autobus na 2 kółka.scyzor663 pisze: 30 cze 2026, 10:41 Na pewno nie powinno być tak, że dojedziesz albo nie w zależności od wielkości autobusu... Sprawę koniecznie trzeba nagłośnić...
Problemy z MMI niestety są ogromne.
Z Zakolem to nie mam pomysłu. Może najpierw należy poczekać aż skończy się przebudowa. Przez niskie zawieszenie w MMI kompletnie nieumyślnie można było w coś uderzyć na tych wybojach, zwłaszcza jak było ciasno i trzeba się było mijać z pojazdami budowy.
Jeśli chodzi o szpital to można rozważyć wjazd kieszonkowy dla 180 po obsłużeniu Grębałowa. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale 180 jednak ma priorytet w obsadzeniu MMI bo jedna brygada i rezerwowo Scania nie da rady przez Grębałów przejechać.
Z Zakolem to nie mam pomysłu. Może najpierw należy poczekać aż skończy się przebudowa. Przez niskie zawieszenie w MMI kompletnie nieumyślnie można było w coś uderzyć na tych wybojach, zwłaszcza jak było ciasno i trzeba się było mijać z pojazdami budowy.
Jeśli chodzi o szpital to można rozważyć wjazd kieszonkowy dla 180 po obsłużeniu Grębałowa. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale 180 jednak ma priorytet w obsadzeniu MMI bo jedna brygada i rezerwowo Scania nie da rady przez Grębałów przejechać.
- stefan
- Specjalista
- Polubił: 3 razy
- Otrzymał polubienie: 10 razy
A nie lepiej oddać do MPK to 198 a Mobi dać jakąś linię gdzie będą mogli sobie podmieniać te maluchy na 12m? 126 od soboty dalej będzie musiało być na busach?
-
Jelczyk
- Ekspert
Tak, bo na Jodłowej jest bardzo ciasno.stefan pisze: wczoraj, 6:07 A nie lepiej oddać do MPK to 198 a Mobi dać jakąś linię gdzie będą mogli sobie podmieniać te maluchy na 12m? 126 od soboty dalej będzie musiało być na busach?
A czym to MPK niby miałoby obsłużyć 198? Sprawność sprinterów nie jest lepsza (może trochę). Karsany chyba schowane głęboko w garażu od długich miesięcy. A wymienić na inną linię nie ma jak, z jakiegoś powodu te linie na których jeździ mini, nie są obsługiwane większymi pojazdami, bo po prostu nic większego się tam nie mieści.stefan pisze: wczoraj, 6:07 A nie lepiej oddać do MPK to 198 a Mobi dać jakąś linię gdzie będą mogli sobie podmieniać te maluchy na 12m? 126 od soboty dalej będzie musiało być na busach?
Problem jest taki, że ogólnie budowanie "autobusu" na podwoziu furgonetki przeznaczonej do przewozu ziemniaków to jest poroniony pomysł, zwłaszcza jeszcze dokładając chore wymogi ZTP, które by chciało żeby ten autobus miał wszystko co jest w dużych pojazdach (rozbudowany SIP, hamulce przystankowe, milion czujników itp.).
Te produkty to się nadają dla busiarzy jeżdżących 4 dziennie po wsi, a nie do dużego miasta.
Kolejny dzień kpiny z pasażerów: 2 Scanie na 198!